Jump to content

Polska powiatowa się wyludnia. "Tu jest bardzo ładnie, ale zostać się nie da"

Recommended Posts

Nie ma pracy to ludzie młodsi uciekają szukać jej bliżej wojewódzkich miast. Kolejne dziecka się nie rodzą, skutki celowej i kontrolowanej przez polskojęzyczne rządy podmianki ludności według różnych agend.

• Like 1

Ale czy nie taka właśnie jest agenda, żeby jedwabniki skomasować w wielkomiejskich, 15-minutowych gettach? Prowincja generuje zbędny ruch kołowy parweniuszy. Poza tym i tak wkrótce nie będzie tam ani pracy ani zajęcia dla większości, poza oczywiście wyplataniem koszyków z wikliny. Więc na polskiej, smutnej (jak peeezda) prowincji, opcją będzie tylko gorzała i dochód podstawowy do wydania w korpo-sklepach, wzorem czasów feudalnych dla chłopstwa, na alkohol. Korpo jak pan feudalny będzie miała pole na żyto i sklep z żytnią. Co i tak wielu przyjmie z radością, razem z kartkami na gorzałkę, bo gdyby dostali pieniądze to jeszcze nie daj Bóg, źle by je wydali. 

Sam mam na oku zakup połowy domku na prowincji w niedużej miejscowości, prawie nad samym jeziorkiem i w pobliżu lasów, ale zważywszy na zmieniające się aktualnie okoliczności (i jednak nieznośnie zimny, ciemny i mokry klimat) zaczynam szukać gdzieś na turystycznym uboczu w Chorwacji. Byle w zasięgu 15-minutowego Adriatyku ;) W PL i bez pomocy zarządców upierdliwie się żyje a co dopiero jak zaczną na full pomagać, troszczyć się o nasze dobro i dbać o nasze bezpieczeństwo. 

• Like 8

Tak wyjebał się z życia publicznego Rokita Jan Maria. Ale to trzeba mieć coś na koncie. 

Jedwabnik ma myśleć że trzyma swoje życie, za mordę i rusza w wielki świat. Dla tych co zostają jest “napój” Arizona ‘97. Chłop jedwabny ma po kościele w niedzielę się najebać. 

@Rnext a Albania? 

• Like 2

14 minutes ago, zuckerfrei said:

@Rnext a Albania? 

Byłem, widziałem, złapałem klimat i jakoś mi nie leży. Tak do (północnej) Czarnogóry jest dla mnie OK.

Ewentualnie jeszcze może Bośnia w okolicach Hvatskiego Dubrovnika. 

Ale idea to po prostu wygrzewać w ciepełku stare gnaty :D 

Ja już się namieszkałem w kraju zimnym i niskiej jakości. I z dwojga złego, najbardziej mi przeszkadza zimno, bo z jakością dam se radę. Chyba że się na takich jak ja, zmówią Ustasze i Czetnicy, to wtedy trudno, wszyscy wylecimy w powietrze ;) 

14 minutes ago, zuckerfrei said:

Tak wyjebał się z życia publicznego Rokita Jan Maria. Ale to trzeba mieć coś na koncie. 

Oni nie mają jawnie na koncie. To się załatwia karteczką z szeregiem cyfr dostępowych do skrytki w Zurichu. Tak to już jest, że jedwabnikowi płaci się jednymi karteczkami a "elYtom" innymi. 

• Like 1

3 minuty temu, Rnext napisał(a):

y robisz w chUjKeju?

Czekam już na nadanie obywatelstwa (jako poddany króla), odbieram "pasek" i spierdalam. (jak już będę miał UK pass, to będzie topik)

Ja mam już nazwę - Samcograd.

ps. nawet prostytutek?

• Like 1
  • Haha 2

7 minutes ago, zuckerfrei said:

Ja mam już nazwę - Samcograd.

Nawet niemal brzmi "bałkańsko" ;)

7 minutes ago, zuckerfrei said:

ps. nawet prostytutek?

A to jest jakaś różnica? Prostytutka czy nie = ten sam ferment i zamieszanie ;) 

Spokojnie, będą w zasięgu 15-minutowego Adriatyku. Od wyboru do koloru.

Pod warunkiem że ktoś się chce zaprzyjaźnić np. z chlamydią ;)

• Like 1

Miejscowość 8k luda, pracy za 4-7k w bród, pełno ukrów, gruzów i innych. Coraz więcej domów (klasyczny klocek) do sprzedaży. Na mojej ulicy praktycznie nie ma młodych ludzi - wszyscy wyjechali, zostali tylko starsi. Ja niedługo też się stąd zawijam. 

Edited by Roman Ungern von Sternberg
  • Like 1
  • Sad 1

10 godzin temu, Rnext napisał(a):

Ja już się namieszkałem w kraju zimnym i niskiej jakości.

I jak to się ma do prawackiej demagogii, że wszyscy dybią na tą najlepszą działkę w całej Europie? :) 

• Like 2

17 godzin temu, Rnext napisał(a):

Zbierzmy się w kilku, kupmy kawałek ziemi i załóżmy wieś  i żadnych bab. 

Miłość z @H już wygasła?

Ja lubię być mobilny więc dla mnie poproszę miejsce na kamper.

8 hours ago, balin said:

I jak to się ma do prawackiej demagogii, że wszyscy dybią na tą najlepszą działkę w całej Europie?

Cóż, nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek tak lub choćby podobnie, wychwalał. Raczej można było u mnie przeczytać o kraju z gówna i patyków. 

1 hour ago, Brat Jan said:

Miłość z @H już wygasła?

Dziewczyny będą miały wioskę obok :D

• Haha 1

W dniu 18.07.2025 o 12:09, Patton napisał(a):

Jak wygląda sytuacja w waszym rejonie

U mnie trochę osób do 35r.ż jeszcze zostało, bo znalazło zatrudnienie w naszej nowoczesnej, niezwyciężonej armii. Niemniej jednak będąc na urlopie - gołym okiem widać rosnąca średnią wieku statystycznego mieszkańca.

Artykułu nie czytałem co by gebelsowskiej propagandzie nie nabijac wyświetleń, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że nie zostało tam wspomniane o większej możliwości/ prawdopodobieństwie( w większych miastach )złapania 🥩🥩 beciaka i życia na jego garbie.

Edited by Kiroviets
Literówka

19 godzin temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a):

Miejscowość 8k luda, pracy za 4-7k w bród, pełno ukrów, gruzów i innych. Coraz więcej domów (klasyczny klocek) do sprzedaży. Na mojej ulicy praktycznie nie ma młodych ludzi - wszyscy wyjechali, zostali tylko starsi. Ja niedługo też się stąd zawijam. 

Gdzie zamierzasz uciekać, sam mieszkam w powiatowym...

40% to i tak teren natura 2000, a jak się wyludni to sobie domy wykupią niemieccy emeryci i inni, będą się cieszyć piękną przyrodą, polska pielęgniarka poda leki i podetrze cztery litery.

Zostanie infrastruktura medyczna, żeby nic im nie brakowało.

A prowincjonalna Polska przeniesie się do dużych miast i będzie sobie w nich żyła i doświadczała ubogacenia kulturowego.

• Like 5
  • Sad 1

To ciekawe.

Przecież już za covidu - taaaa wiem, że pierd*** głupoty - wszyscy w mainstreamie zachwycali się telepracą. ;) Więc właśnie teraz to powiatowe miasta powinny przeżywać boom korpoludków pracujących z domu... co sobie kupują własne m za 1/10 ceny z wawy i pracują z domu. 

• Like 2

ale to będzie raj. 

Będzie można latać po pustej wsi z gołą dupą, jeździć napranym w 3dupy, strelac do wszystkiego co sie rusza... 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpnViL_4KLvZubSiljxpbVJkBYWmlTUm7kTA&s

- polska 2050 niekoloryzowane

Edited by Zatarra
  • Haha 1

Ogólnie jest tak że to pieniądze kontrolują przepływ ludzi a ci tylko za nimi podążają. Odpływ z mniejszych miast to już jest u nas od dawna jedni na zachód inni do większych miast. Na razie mimo wszystko to się jakoś kręci chociaż widać już gołym okiem starzejące się społeczeństwo. Brakuje także fachowców w wielu branżach właśnie w małych miastach. Ktoś tu kiedyś napisał że polska to właściwie kilka dużych miast a reszta to takie typowe dziury gdzie czas jakby stanął w miejscu i tak właśnie jest. Z jednej strony dobrze że ten "gród" upada bo ja wole żeby  "nie było niczego" niż wszystko na opak.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.