Obliteraror Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/tablica-alimentacyjna---nowe-narzedzie-wspierajace-orzekanie-i-mediacje-w-sprawach-rodzinnych Chyba w ten sposób ktoś pragnie sprowadzić przyrost naturalny do poziomu zerowego xD Jedna z symulacji projektu: Przykład: ✓ ustalony dochód to kwota 9.000 zł (przedział dochodowy to 8.301 – 9.200 zł.) ✓ 3/5 dochodu to kwota 5.400 zł ✓ łączna wartość alimentów to 6.213 zł (troje dzieci w wieku 16-18 lat tj. 1.936zł na dziecko) ✓ stosujemy wówczas przedział dochodowy 7.501 – 8.300 zł i otrzymujemy łączna kwotę świadczenia 5.280 zł. Wybrane komentarze z TT: Czyli zarabiajac 16k brutto, czyli 11k netto, alimenty będą wynosić 8k pln. Zostanie 3k na życie. Przy trójce dzieci alimenty ponad 11k pln. Nic tylko płodzić kolejne dzieci. Jeśli to nie jest Rosyjską dywersja w obniżenie urodzeń to co nią jest? Czy w pakiecie do wyroku sądu będą od razu rozdawane sznury, żeby się powiesić? Jakieś specjalne miejsca zostaną wyznaczone przy sądach, żeby taki rodzic mógł skorzystać od razu po wyjściu z sali? Czy was tam w ministerstwie już całkiem popier..... ? Przecież w wielu przypadkach kwota alimentów na dzieci jest wyższa niż miesięczne dochody netto ojca. To co ma zrobić ojciec (98% płacących to ojcowie)? Sprzedać nerkę? Kraść? Żebrać na ulicy? Wydawało mi się, że nie może zwiększyć się moje obrzydzenie i niesmak do tego systemu, jak i realiów obecnej rzeczywistości. Aktualizacja - jednak może. Nie mam przekonania, na ile nw. disclaimer okaże się stosowanym w praktyce Prezentowana przez Ministerstwo Sprawiedliwości tablica alimentacyjna ma charakter wyłącznie informacyjny i ma stanowić pomocnicze narzędzie dla sędziów. Została opracowana w celu zwiększenia przejrzystości procesu ustalania przez sąd wysokości świadczenia alimentacyjnego oraz ułatwienia stronom postępowania oceny potrzeb osoby uprawnionej. Tablica nie stanowi źródła prawa ani nie ogranicza ustawowego zakresu swobodnej oceny sądu - decyzja o zasądzeniu alimentów oraz ich wysokości każdorazowo należy wyłącznie do sądu. Tablicę otrzymają Prezesi wszystkich sądów apelacyjnych. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Ojciec pra..../płać! Cytat Z myślą o większej przejrzystości i sprawiedliwości w sprawach o alimenty, Ministerstwo Sprawiedliwości wprowadza tablicę alimentacyjną – narzędzie pomocnicze, które ułatwi ustalanie wysokości alimentów w typowych sprawach rodzinnych. Tablica alimentacyjna to zestaw orientacyjnych kwot świadczeń alimentacyjnych zależnych od: - dochodu rodzica zobowiązanego do alimentów, - wieku dziecka, - liczby dzieci na utrzymaniu. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugeniusz.szpak Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 (edited) Wczoraj MS opublikowało tablice alimentacyjna. Nie jest to źródło prawa a pewne wytyczne. Przy swoich dochodach gdybym miał kierować się tablica, bez żadnych korekt wynikających z tego że z dzieciakami spędzam więcej czasu niż weekendy, mogliby mi dowalić taką kwotę, ca 7-8tys na dwójkę, że z matki spadłby w ogóle ciężar jakichkolwiek kosztów. Co sądzicie? Niektóre przypadki, szczególnie tam gdzie zarobki są wyższe, choć przy kredytach na mieszkanie w dużym mieście to i tak nic, to już trochę odjazd... Napewno wskaźnik dzietności nam to podniesie🥴 https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/tablica-alimentacyjna---nowe-narzedzie-wspierajace-orzekanie-i-mediacje-w-sprawach-rodzinnych Edited July 24, 2025 by Eugeniusz.szpak 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 (edited) Mogłeś dać tu grafiki, żebyśmy nie musieli klikać. Grubo pojechali, zarabiając minimalną oddajesz pół pensji nawet na 1 dziecko. Ten cały system jest chory. Nawet bez tych nowych wytycznych, które najpewniej będą wkrótce używane w sądzie jako standardowa tabelka do wyznaczenia alimentów. Z tego co wiem, jak mąż się "rozpłynie", np. Arab ucieknie, to z Funduszy Alimentacyjnego kobieta dostanie do maksymalnie 1000 zł. Więc mniej niż tutaj jest podawane w dokumencie, czyli nawet państwo nie zadba tak o dzieci jak hojny Polak zakolak. Pętla się zaciska coraz bardziej. Tabela spowoduje jeszcze mniejszą dzietność. Edited July 24, 2025 by Śnieżnobiały 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 6 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): dać tu grafiki, 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugeniusz.szpak Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Swoją drogą...w rodzinnym jakoś nie siedzę ale jak wół piszą że wysokość świadczenia zależy od usprawiedliwionych potrzeb dziecka oraz możliwości zarobkowych zobowiązanego. Wniosek z twórczości MS i ekspertów taki że potrzeby stałe rosną wraz z zarobkami ojca. Już się zdolna mama postara o ich wykreowanie 😏 jakbym miał w oparciu o to płacic to pieprzę etaty, jdg i uciekam w jakąś spółkę zoo i będę goły i wesoły, czasem sobie coś tam wyciągnę a o dzieci zadbam nie mniej. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzichu_Wawa Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 58 minut temu, Eugeniusz.szpak napisał(a): Przy swoich dochodach gdybym miał kierować się tablica, bez żadnych korekt wynikających z tego że z dzieciakami spędzam więcej czasu niż weekendy, mogliby mi dowalić taką kwotę, ca 7-8tys na dwójkę, że z matki spadłby w ogóle ciężar jakichkolwiek kosztów. Skoro łapiesz się w takie widełki to masz dochód brutto ok 18-22 tyś brutto (przy najmłodszym dziecku i pewnei trochę mniej jeśli patrzeć na tabelki dla starszych dzieci). Więc skąd ten płacz? Serio pytam. Ja osobiście uważam, że taka tabela jest super. Może nie będzie sytuacji że w jednym województwie Kowalski dostaje 800 PLN, a w innym Nowak przy identycznym dochodzie i sytuacji dostaje 2400 PLN alimentów. 29 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): Grubo pojechali, zarabiając minimalną oddajesz pół pensji nawet na 1 dziecko. Panowie, Czy Wy na prawdę nie ogarnęliście, że dzieci to kosztują zanim zaczęliście się rozmnażać? Sorry ale może na początek może trzeba było spróbować z psem (kupić...nie rozmnażać się -to tak dla pewności dodam). Wtedy byście zobaczyli, że to też są DODATKOWE koszty (karma, weterynarz, sczepienia itp). Sorry ale alimenty to KONSEKWENCJE Waszych decyzji. Tabela alimentacyjna jedynie je strukturalizuje żeby wyplenić jakieś widzimisię danej sędziny. Tak, dzieci są drogie w utrzymaniu. Tak, nie każdy musi podejmować decyzję o rozmnażaniu (ja np. podjąłem decyzje o braku dzieci). Tak, trzeba myśleć co się robi, bo potem konsekwencje kosztują. 29 minut temu, Eugeniusz.szpak napisał(a): potrzeby stałe rosną wraz z zarobkami ojca Przecież to oczywiste. Jeśli jesteś prezesem spółki, to zanim się rozwiodłeś to (strzelam) Twoje dzieci raczej nie jadły najtańszych parówek z Biedry i nie nosiły ciuchów z MOPS-u. Zapewniałeś jakiś poziom życia rodzinie. Po rozwodzie (wg prawa) powinieneś zapewnić dzieciom podobny poziom. Mnie zaskakuje to, że innych ta wiedza zaskakuje. Tak wiem alimenty bolą....ale (raz jeszcze) nikt nie powiedział że TRZEBA się rozmnażać. Rozumiem jedno...może być wpadką itp. Ale jak się ma więcej niż jedno, to chyba się powinno ogarniać konsekwencje. 2 1 3 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luke Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 https://x.com/MarekLangalis/status/1948249355397292118 Tutaj.macie wykresik W pierwszej chwili myślałem, że to.jakis fake news, że ktoś sobie robi jaja. Powiedzmy sobie szczerze, jął się żenisz, masz dzieci, jak wszystko się układa to jest OK. Jak tylko powinien się nogą, jakiś rozwód, to leżysz pozamiatany. Ja tej tabelki jakoś dosłownie nie traktuje, nie jest powiedziane ze to zrobią 1 do 1 ale trend wyznaczony. Może ktoś w sądzie "zbije stawkę" o kilka stówek. Kraj dla samotnej matki z trójka dzieci, każde od innego ojca. 800+ razy 3, alimenty x 3, jeszcze jakieś dodatki, pracować nie trzeba. Różnych orłów polska polityka miała ale Bodnar przebił wszystko, aż nie do wiary, że można być tak zindoktrynowanym, choć już będąc Rzecznikiem Praw Obywatelskich pokazywał swoje skłonności. Finał taki, że został wczoraj przeżuty i wypluty, ale co narobił spustoszenia to nikt mu nie odbierze. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzichu_Wawa Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 1 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 11 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Panowie, Czy Wy na prawdę nie ogarnęliście, że dzieci to kosztują zanim zaczęliście się rozmnażać? Jak ci się baba puści z kimś innym, to też będziesz płacił. Nie ma to nic wspólnego z dorastaniem, a jeżeli już ma to obu stron. Kwoty wysokie stosunkowo. Pozwolą jakiemuś tam procent kobiet uwierzyć w swoją niezależność..... Oczywiście pewnie są miarkowanie, gdy ktoś wiecej zajmuje się dzieckiem. Fajnie byłoby porównać je np. do niemieckich tabel. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Przemysław Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 12 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Mnie zaskakuje to, że innych ta wiedza zaskakuje. Tak wiem alimenty bolą....ale (raz jeszcze) nikt nie powiedział że TRZEBA się rozmnażać. O widzę depopulista sie odezwał. Tak z przekonania czy na etacie? Jak masz gest to plac nawet 100% na swoje pomioty ale nie ukladaj życia innym. 3/5 dochodu na dzieci to celowe działanie depopulacyjne na tym nieszczęsnym narodzie. 9 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted July 24, 2025 Author Share Posted July 24, 2025 24 minuty temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Skoro łapiesz się w takie widełki to masz dochód brutto ok 18-22 tyś brutto (przy najmłodszym dziecku i pewnei trochę mniej jeśli patrzeć na tabelki dla starszych dzieci). Więc skąd ten płacz? Serio pytam. Serio? 22 brutto na UOP to C.A. 15 netto. Rzeczywiście, kwota charakteryzująca barona paliwowego czy tam innego Onasisa Szczególnie w tych czasach. Widziałeś, ile by zostało na życie przy dwójce, trójce dzieciaków? 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzichu_Wawa Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 14 minut temu, Atanda napisał(a): Jak ci się baba puści z kimś innym, to też będziesz płacił. ....tylko jaki to procent przypadków? Myślę że duuużo mniejszy niż liczba przypadków gdy to facet sam z własnej woli wiąże się z Samotną Matką i "przypieczętuje" to nowym bombelkiem. Jasne jest ryzyko, ale wtedy jest jeszcze ew droga prawna (wiem że długa i kręta). 16 minut temu, Atanda napisał(a): Kwoty wysokie stosunkowo Owszem kwoty są bardzo wysokie. Jak dla mnie to ojcowie powinni to pokazywać dorosłym synom, żeby Ci wiedzieli na co ew sie piszą. Gdy Myszka mówi "zróbmy sobie bobo" to żeby wiedzieli że to nie jest od taka decyzja na luzie. 16 minut temu, Brat Przemysław napisał(a): O widzę depopulista sie odezwał. Tak z przekonania czy na etacie? Nie jestem depopulistą. Jestem facetem który zna zagrożenia, więc nie pakuje swojej głowy w paszcze lwa (czyli widzimisię partnerki i sądów). Jeśli ktoś chce się rozmnażać, to powinien wiedzieć z czym to się wiąże. Wielu mężczyznom wydaje się bowiem że to małżeństwo może ich zrujnować finansowo (przy rozwodzie). To zagrożenie dość skutecznie załatwia intercyza. Niewielu za to myśli że to pojawienie się dzieci zmianie dynamikę siły w związku i wtedy to partnerka dostaje wiatru w żagle bo wie że teraz misio jest udupiony. W razie czego to ma sąd i aparat państwa po swojej stronie. 4 minuty temu, Obliteraror napisał(a): 22 brutto na UOP to C.A. 15 netto. Rzeczywiście, kwota charakteryzująca barona paliwowego czy tam innego Onasisa Szczególnie w tych czasach. Mediana zarobków w Polsce w styczniu 2025 roku wyniosła 6882,80 zł brutto, informuje Główny Urząd Statystyczny. Oznacza to, że połowa zatrudnionych osób zarabiała nie więcej niż ta kwota, a druga połowa zarabiała co najmniej tyle. Mediana jest wskaźnikiem statystycznym, który lepiej niż średnia oddaje rzeczywiste zarobki w danym kraju, ponieważ nie jest tak podatna na wpływ skrajnych wartości. Średnia krajowa w Polsce w styczniu 2025 roku wyniosła 8717,18 zł brutto. Różnica między medianą a średnią wynika z tego, że średnia jest zawyżana przez wysokie zarobki nielicznych osób, podczas gdy mediana pokazuje rzeczywisty "środek" rozkładu zarobków. Żeby nie było -tak stawki w tabeli są duże. Tylko że życie w Polsce też jest drogie. Zawsze jest przecież inny sposób -można wnieść o opiekę naprzemienną. Wtedy (teoretycznie) nie powinno być alimentów, ew powinny być znacznie niższe (pokrywające tylko ew różnice w poziomie życia dziecka gdy przebywa u drugiego z rodziców) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser203 Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 (edited) Zauważyliście w ogóle, że tabela podaje kwoty zarobków brutto, nie netto? Zarabiam minimalną 4666 brutto i na rękę mam 3200 zł netto i ta cudowna tabela alimentacyjna pokazuje mi, że po rozwodzie gdybym miał 1 dziecko w wieku 18 lat to buliłbym 1657 zł, 2 dzieci 2 x 1532 zł = 3064zł, 3 dzieci 3 x 1408zł = 4224zł! Kogoś naprawdę pogrzało i to jest celowa depopulacja Polski! Jak dobrze, że jestem kawalerem! Edited July 24, 2025 by Martius777 13 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser202 Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 (edited) 40 minut temu, Atanda napisał(a): baba puści z kimś innym, to też będziesz płacił A teraz riposta językiem urzędowym / okupacyjnym: 19 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): tylko jaki to procent przypadków? O tym procencie było już na forum wielokrotnie, więc podtrzymując temperaturę, przemilczę 19 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Jestem facetem który zna zagrożenia 19 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): To zagrożenie dość skutecznie załatwia intercyza No... I po problemie Edited July 24, 2025 by Alejandro Sosa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 47 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Panowie, Czy Wy na prawdę nie ogarnęliście, że dzieci to kosztują zanim zaczęliście się rozmnażać? Sorry ale może na początek może trzeba było spróbować z psem (kupić...nie rozmnażać się -to tak dla pewności dodam). Twój komentarz do mojego wpisu jest ordynarny. Jakbyś forum nie czytał, to większość rozwodów inicjują kobiety, a procedura niebieskiej karty, alimentów i przejęcia części majątku często jest obmyślana, uskuteczniana przez żony latami. Z intercyzą źle piszesz, ona nic nie daje, dalej będą alimenty. Nawet jak baba zdradzi w PL będą alimenty, dzieci dla niej oczywiście i świaczenia. Zarzucają Ci bycie depopulistą w swych wpisach. Zgodzę się z tym, bo te tabele przyczynią się do jeszcze większego kalkulowania przez kobiety opłacalności rozwodu. Tabela jest odklejona bo większość ludzi zarabia minimalną, a przy tej tabeli to nic im nie zostanie. Panowie nie oszukujmy się, pan Bodnar o takim samym nazwisku jak ambasador Ukrainy, nasz pan minister sprawiedliwości, którego rodzina padła ofiarą "represji, dyskryminacji na narodzie ukraińskim w ramach Akcji Wisła i przesiedlenia z ziem etnicznie ukraińskich" (nomenklatura ukraińska), robi wiele złego dla Polski i Polaków. Wszystkie te przepisy są dobrze przemyślane i od lat nastawione na wyniszczenie Polaków. Pozwolili wyjechać milionom rodaków. Wolą ściągać imigrantów z całego świata, kiedy repatriantów będą zwozić dziesiątkami lat wg NIK. W obliczu tego bagna, ludziom nie pozostanie nic innego jak nie brać ślubu państwowego, a jak baba z państwem będą chcieli wydoić, to zrobić uprowadzenie rodzicielskie do kraju gdzie nie zrobią zawrotki, czy uciec do kraju, gdzie nie ma umowy o ściąganiu alimentów. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted July 24, 2025 Author Share Posted July 24, 2025 31 minut temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Żeby nie było -tak stawki w tabeli są duże. Tylko że życie w Polsce też jest drogie. Istotnie. Jednakże, jak zakładam, istotną alimentów nie jest finansowanie jedwabnego życia byłym żonom. A ten zaprezentowane progi to czysta bezczelność. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pocztowy Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Jakim cudem koszt utrzymania dziecka rośnie razem z zarobkami ojca? 9 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Jednym słowem jako ojciec płacący alimenty powiem - chyba kogoś doszczętnie pojebało z tymi kwotami. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugeniusz.szpak Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Pożyjemy, zobaczymy...bliżej mi do twórczości MF i tam często dokumenty pojawiały się i znikały jak ktos się orientował że to bubel. Tu nie wiem jak będzie, papier wszystko przyjmie tylko że to co zaprezentowali moim zdaniem, jest wprost sprzeczne z przepisami KRiO choć ekspertem nie jestem w tym kawałku...może da się wyinterpretować że usprawiedliwione potrzeby zwiększają się wraz z zarobkami ojca a sytuacja majątkowa drugiego rodzica (z którym są dzieci) to już mniej ważna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser203 Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 (edited) Biznesem życia dla Julek będzie ślub, spłodzenie dwójki dzieci lub więcej i wzięcie rozwodu. I NIE BĘDZIE MUSIAŁA PRACOWAĆ! Jeśli jej mąż miał minimalną to Julka dostanie za 2 dzieci 3064 zł + 800 plus x2 = 4664 zł! Były zarobi 3200 na rękę i minus 3064 zł i zostanie mu 136 zł! A jeśli będzie trzecie w drodze to 3200 zł minus 4224zł i zabraknie mu 1024 zł! Julka dostanie 5824 zł! Edited July 24, 2025 by Martius777 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzichu_Wawa Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 13 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): Z intercyzą źle piszesz, ona nic nie daje, dalej będą alimenty. Nie będzie alimentów jeśli nie ma dzieci. Owszem kobieta ma sporo sposobów...ale większość właśnie dopiero wtedy gdy pojawiają się bombelki. 10 minut temu, Obliteraror napisał(a): istotną alimentów nie jest finansowanie jedwabnego życia byłym żonom. Zgadzam się z tym. Powinny być tylko finansowane koszty dziecka....ale ludzie są kreatywni w Polsce. Nagle się okazuje, że nauka szermierki, lekcje chińskiego i jazda konno co weekend są tymi potrzebami dziecka bez których nie będzie się normalnie rozwijało. Żeby było jasne -ja nie uważam że te stawki alimentów są OK -bo nie są. Sa znacznie zawyżone. Tylko wkurzam się na takie ogólne zdziwienie facetów po fakcie -czy to rozwodu (że żona wyczyściła gościa z majątku), czy po zasądzonych alimentach. Większość idzie "na żywioł" bo ich myszka jest inna niż wszystkie, a potem płacz. 18 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): Twój komentarz do mojego wpisu jest ordynarny. Sorry jeśli uraziłem. Serio (to nie sarkazm). Trochę mnie poniosło. Zawsze wielkie moje zdziwienie wzbudza fakt, że wielu facetów najpierw podejmuje decyzję (np. o posiadaniu żony czy potem dzieci), a potem jest zaskoczonych konsekwencjami. Przyznaje że stawki są wysokie. 8 minut temu, Martius777 napisał(a): Biznesem życia dla Julek będzie ślub, spłodzenie dwójki dzieci lub więcej i wzięcie rozwodu. Przecież tak już jest od dawna. Im większy social, tym mniejsze chęci relanej pracy. Wystarczy zerknąć na UK. Tam wprowadzono pomoc dla samotnych matek i nagle ich liczba wystrzeliła w kosmos. Średnia dla EU to ok 6.5% dla UK to ok 20% 11 minut temu, Martius777 napisał(a): A jeśli będzie trzecie w drodze to 3200 zł minus 4224zł i zabraknie mu 1024 zł! Jak się ma minimalną krajową to może nie najlepszym pomysłem jest "robienie" sobie 3-ki dzieci. Tak tylko stwierdzam. Każdy powinien sam ocenić czy go stać na to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugeniusz.szpak Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 Godzinę temu, Zdzichu_Wawa napisał(a): Skoro łapiesz się w takie widełki to masz dochód brutto ok 18-22 tyś brutto (przy najmłodszym dziecku i pewnei trochę mniej jeśli patrzeć na tabelki dla starszych dzieci). Więc skąd ten płacz? Serio pytam. Na duże miasto, w miarę eksperckie stanowisko to zarobki na poziomie standardowym ale nie o tym... Dzieci spędzają ze mną czas ok 30%, w tym czasie zapewniam wszystko ja, dodatkowo w skali miesiąca, zależy od kosztów przelewam średnio ok 4tys zł. Matka zarabia nie mnie a przy pracy na pełen etat mogłaby sporo więcej. Realne koszty utrzymania dwojki dzieci u nas to około 9tys miesięcznie, mało nie kest ale szkoły platne. Gdybym miał płacić ok 7/8 plus 1600 z plusów to matka nie ponosiłby w ogóle kosztów materialnych. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzichu_Wawa Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 @Eugeniusz.szpak Masz rację. Stawki są znacznie za wysokie. Gdzieś w swoich kalkulacjach pominąłem że w tabeli dochody są brutto....ale alimenty są "netto" (bo to żywa kwota na przelewie). Także sorry! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doler Posted July 24, 2025 Share Posted July 24, 2025 To jest kolejny etap planu depopulacji Polaków przez system 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts