Jump to content

Lato w Polsce ojojoj

Recommended Posts

@Obliteraror

To żeś wrzucił nutkę, wcześniej nie słyszałam

Musiałam założyć temat, bo jak w 1:34 wjechał pan Stachurski to mi się  sentymentalnie zrobiło. Pamiętam jak w teatrzyku szkolnym jako szczylek tańczyłam do piosenki "Typ niepokorny" i "Czekałem na taką jak Ty". 

A tak jeszcze nawiązując do utworu. Byłam nad morzem w miejscowości Kopań, to niedaleko Darłówka. I do tego Darłówka pojechałam sobie na rowerze z dziećmi, to był rzut beretem. 

Codziennie tam jeździliśmy, ale widzę, że pewnego dnia nietypowo, gwarno, ludzie się schodzą do jednego miejsca. Pojechaliśmy za nimi. I tam koncert Tedego. Miał taką małą scenę, pod sceną może 30 osób, a wokół ludzie z wózkami, dzieciaki na placu zabaw, młodzi z piwkiem. Zeszli się wszyscy w każdym wieku, bo po prostu coś się dzieje, trzeba zobaczyć. 

Ogólnie scena, wokół place zabaw, piaskownice, jakieś stoiska z piwkiem. Tedego nie słuchałam nigdy, ale polubiłam gościa za wywiad w Kanale Sportowym. Poznałam go podczas koncertu jedynie po głosie. 

I Tede nagle wygłasza mowę - teraz chciałbym wysłać pozdrowienia i uściski dla wszystkich mam, które tutaj z nami są. Kochane mamy, wszystkiego najlepszego dla Was, wysyłamy Wam serduszka, jesteście najlepsze

Zaczyna się utwór Mylfyy i tak to leci: 

Mama ma potencjał, dobra dupencja chce tylko czuć szaleństwa
Chce tylko czuć szaleństwa, mama chce czuć szaleństwa
Chce tylko czuć szaleństwa, a mama jest dobra dupencja
Mama jest dobra dupencja, a mama jest dobra dupencja
Mama robi to z serca, mama jest dobra dupencja

Trzeba było widzieć komizm tej sytuacji. Jakieś szalone laski pod sceną, Tede je chwali, że się super bawią, dzieci obok w piaskownicy, nabzdyczone mamy, babcie z  trwałą ondulacją na głowie bujające wózki i pilnujące wnuków, gdzieś tam młodzi trzymający się za ręce. I w tle pięćdziesięciolatek śpiewa - "a mama jest dobra dupencja". Śmiałam się sama do siebie. To było takie piękne :)

"Całe lato przesiedziane na osiedlu
Całe lato nie bywałem nawet w centrum
To bez sensu, wszystko jest na miejscu
Alko, seks, dragi, my - dzieciaki z Esendu"

Chętnie bym została wtedy dłużej, ale nie chciałam potem tłumaczyć dzieciakom, co to są dragi. Może jeszcze kiedyś się wybiorę. 

Lato w Polsce ojojojoj

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 4

Zapętlam tę nutę i słucham, norrrrrrmalnie aż mnie nosi. Poszłabym na jakąś potupankę

Na zadane  pytanie (za 15 lat) przez dziennikarzy - jakie inspiracje Pani Prezydent Elekt wyniosła z Internetów, a konkretniej ze strony braciasamcy bez skrępowania wskażę dwie nutki:

Pierwsza @Rnext, Ty wiesz :) 

I Lato w Polsce. 

To jest miś na miarę naszych możliwości"

• Haha 3

42 minuty temu, Amperka napisał(a):

pytanie (za 15 lat) przez dziennikarzy - jakie inspiracje Pani Prezydent Elekt wyniosła z Internetów,

Kuuurła, w międzyczasie zdążę obronić magistra, to może i dla mnie miejsce przy korycie się znajdzie.🤔🫣

I zamiast fake lotów w kosmos - inwestycje w instytut badań szczęki i słowiańskich genów.😀

• Like 1

17 minut temu, Kiroviets napisał(a):

Kuuurła, w międzyczasie zdążę obronić magistra, to może i dla mnie miejsce przy korycie się znajdzie.🤔🫣

I zamiast fake lotów w kosmos - inwestycje w instytut badań szczęki i słowiańskich genów.😀

@Kiroviets Daj spokój sobie z tym magistrem, pokiełbasi Ci się w głowie o tej filozofii. W moim państwie będziesz tylko leżał i pachniał - dziewice 10/10 karmiące usłużnie polskimi truskawkami i pojące polskim mlekiem.

Z Twoimi genami i moją babską pazernością zawładniemy całym światem.

Edited by Amperka
  • Haha 2

3 godziny temu, Amperka napisał(a):

Byłam nad morzem w miejscowości Kopań, to niedaleko Darłówka.

A właśnie całkiem niedawno pisałem o nadmorskiej wiosce zamienionej w turystyczną fawelę. No i proszę. :)

A co do utworu - kolega @Obliteraror prawie mnie zespustował. To skolimowe ojojoj to jest mój wakacyjny koszmar - wyobrażam sobie te mielna i inne nadmorskie pierdolniki, w których do późnego wieczora tłucze się to z głośników, i na samą myśl dostaję palpitacji.

• Like 1

6 minut temu, dziadul napisał(a):

A właśnie całkiem niedawno pisałem o nadmorskiej wiosce zamienionej w turystyczną fawelę. No i proszę. :)

A co do utworu - kolega @Obliteraror prawie mnie zespustował. To skolimowe ojojoj to jest mój wakacyjny koszmar - wyobrażam sobie te mielna i inne nadmorskie pierdolniki, w których do późnego wieczora tłucze się to z głośników, i na samą myśl dostaję palpitacji.

Właśnie chciałam jakieś miejsce bez tych wszystkich cymbergajów i wat cukrowych. Tylko woda, piasek, słońce. Kojarzyłam Wicie - podjeżdżamy, a tam już metropolia. 

Spontanicznie chcieliśmy znaleźć chatkę, jak przyjedziemy na miejsce - ale zapomnij... 21.30 na zegarze, a my bezdomni. Udało się jednak (długa historia), ale i tak szok, że taki spęd się zrobił. 

Ja ten utwór traktuję trochę jak nutkę "w aucie" z Sokołem i Frączewskim. Jak Srachurski się uśmiechnął do kamery 1:36 to i ja wiedziałam i on wiedział, że ja wiem, że on po prostu musi zapłacić za prąd. Urzekło mnie to. 

10 godzin temu, Amperka napisał(a):

Zapętlam tę nutę i słucham, norrrrrrmalnie aż mnie nosi

Żona mi podesłała ;)  Z komentarzem, że z całej trójki Stachurski wypadł wokalnie najlepiej ;) W końcu ponad trzy dekady w branży. 

Trudno się nie zgodzić. Dobra nuta. Im jestem starszy, tym prostszy w obsłudze i podobne jarmarczne melodie mnie nie tylko bawią, ale i cieszą 😎 Jazda!

• Like 3

4 godziny temu, Obliteraror napisał(a):

Im jestem starszy, tym prostszy w obsłudze i podobne jarmarczne melodie mnie nie tylko bawią, ale i cieszą 😎 Jazda!

Stachursky - w dobrej formie, muszę pójść na jakiś jego koncert. 

Rozczuliło mnie to wczoraj na maksa i dalej mnie trzyma - trzy różne osoby, każdy dorzucił coś ze swojego stylu.

No i najważniejsze!

To buja, to po prostu buja ;)

• Like 1

Stahursky z takim "afro"? Jakoś mi ta jego metamorfoza nie leży. I przypomina mi Van Damme'a tak przy okazji. 

No ale "Im Hashem" w ich wykonaniu, niezmiennie dobre. Tylko czy to Żydzi czy syjoniści? Tzn. owczarki niemieckie czy nazistowskie? Bo nie mają powycinanych swastyk na czole, więc z ostrożności zapytam ;) 

Zaś polskie lato jest niczym koń - jakie jest, każdy widzi. I to jest jakaś pokraczna kobyła. Żeby nie powiedzieć - "Stara Szkapa". Może nawet MILF wśród koni?

• Like 1

W dniu 11.08.2025 o 17:50, Amperka napisał(a):

szkolnym jako szczylek tańczyłam do piosenki "Typ niepokorny" i "Czekałem na taką jak Ty". 

Boże. Ja kiedyś na festynie w podstawówce, dałam koncert do piosenki: niezła dżaga ze mnie jest. 

Pojechaliśmy za nimi. I tam koncert Tedego. Miał taką małą scenę, pod sceną może 30 osób, a wokół ludzie z wózkami, dzieciaki

Tedego kojarzę tylko z disów jak za dzieciaka słuchałam.

Hej, Tede, co, teraz Ty jesteś pragnienie. 

Disco polo nie zniosę nawet po pijaku. Jak słyszę Skolima to na wymioty mniej bierze. Serio. Leżę teraz, bo mi się słabo zrobiło wracając ze spaceru ( Boże, żeby to nie była kolejna ciąża). 

I teraz nie dość, że mi słabo to mnie mdli po tej nucie. 

• Like 1

W dniu 12.08.2025 o 17:44, Rnext napisał(a):

Zaś polskie lato jest niczym koń - jakie jest, każdy widzi. I to jest jakaś pokraczna kobyła. Żeby nie powiedzieć - "Stara Szkapa". Może nawet MILF wśród koni?

Haha, dokładnie, niewybredny MILF jak się patrzy. Nikt nie traktuje na serio, nie pokażesz się przy tym w towarzystwie poważnych ludzi, ale chwilę poskakać, gdy nikt nie widzi - czemu nie. Trochę po wszystkim wstyd, ale co tam. Nie było tak źle ;)

Wiadomo, że to trochę dla łachu zostało nagrane. 

Stachursky uśmiecha się uroczo w stylu: ej, życie drogie, dzieciak się żeni, chce kupić mieszkanie własnościowe, nie oceniajcie mnie. 

Mogłeś nigdy w życiu nie potupać nóżką do obciachowej, przaśnej piosenki - tylko proszę Cię, nie nazywaj się wtedy prawdziwym Polakiem ;)

• Haha 1

53 minutes ago, Amperka said:

Mogłeś nigdy w życiu nie potupać nóżką do obciachowej, przaśnej piosenki - tylko proszę Cię, nie nazywaj się wtedy prawdziwym Polakiem

Ja to bardziej z tych Polaków: ;)

"Lecz każdy Polak ma pod zlewem śmietnik
I w ubikacji szczotkę ma,
Tutaj magister poleruje kwietnik,
A bezrobotny Mercedesem gna..."

A potupanie nóżką do obciachu dawno mi się nie przytrafiło, bo ostatnio jakoś dekadę (?) temu do numeru gdzie kilka "maluchów" na poznańskich blachach było mizianych pupami w króciutko ciętych spodenkach przy obfitym towarzystwie piany :D Na pewno nieźle się wszyscy bawili na planie a poza planem chyba jeszcze lepiej :D

• Thanks 1
  • Haha 2

Lato w Polsce ojojojoj

Od tego linkowanego kawałka jakoś momentalnie się odbiłem, ale co do polskiej muzyki, która kojarzy mi się jednoznacznie z latem i wakacjami, to utwór Big Day "W dzień gorącego lata" jest TOP1 pod tym względem.

Kawałek leci w radio co rok od początku wakacji, jest tak stary, że pewnie dinozaury przy tym zdychały, ale jakoś nie znudził mi się nigdy jak inne katowane do porzygu w radio swego czasu utwory jak np "Despacito"

i masa jego parodii z PL youtuba heh.

• Like 1

7 godzin temu, Kiroviets napisał(a):

@Spokojnie " czarny łabędź" to średnio trafione określenie, ale już mityczny 170cm Mirek z łuszczycą i instagramową modelką bardziej klei.😏

A tu motywacja dla tych, którzy się boją zwolnień z sektora IT

Zastanawiam się jakie letnie, polskie przeboje kojarzę. Wiem, że kiedyś to była "Agnieszka, dawno tutaj nie mieszka" - byłam wtedy na koloniach nad morzem (źle wspominam, dziewczyny z pokoju mi dokuczały). A potem? Taki utwór, że dudni non stop w "Lato z radiem". Pewnie powstają takie piosenki, ale już wiele osób (w tym ja) nie słucha radia w samochodzie i w domu, tylko puszcza sobie wybrane utwory i trudno jest spopularyzować jakiś konkretny kawałek.

Ja już nie wyobrażam sobie powrotu do słuchania, czy oglądania tego, co ktoś mi narzuca w danej chwili - takiego liniowego. Nawet jeżeli przełamuję się, żeby obejrzeć film w telewizji, ostatnio np. leciało Gran Torino, to po 10 minutach wjeżdża reklama leku na grzybicę pochwy czy podpasek na nietrzymanie moczu i jestem zupełnie wybita z klimatu. Porzucam film i oglądam na streamingu. 

Chyba kończy się era letnich przebojów, które znają i słuchają wszyscy. Teraz mnie smuteczki napadły :(

• Like 1

On 8/14/2025 at 9:37 AM, Amperka said:

Liczy się :) Mój Ci on!

Ja to się słabo nadaję na "Zbyszko, mój ci onego", jako że swój protektorat roztoczyła już nade mną @H a ona nie ma zamiłowania do geometrii, szczególnie do kreślenia trójkątów :D

@Rnext Ech, ubiegła mnie młodsza ;) niech się wiedzie. 

Są takie gry (chyba simsy) gdzie ludzik chce przejść do innego pomieszczenia i tak śmiesznie odbija się od ściany cały czas. Napiera na ścianę i się od niej odbija. 

Tak właśnie się czuję. 

Dopadła mnie mityczna, bezlitosna ściana. 

Nic to, nic to, Panie Wołodyjowski

.

Edited by Amperka

W dniu 11.08.2025 o 18:50, Amperka napisał(a):

Trzeba było widzieć komizm tej sytuacji. Jakieś szalone laski pod sceną, Tede je chwali, że się super bawią, dzieci obok w piaskownicy, nabzdyczone mamy, babcie z  trwałą ondulacją na głowie bujające wózki i pilnujące wnuków, gdzieś tam młodzi trzymający się za ręce. I w tle pięćdziesięciolatek śpiewa - "a mama jest dobra dupencja". Śmiałam się sama do siebie.

:D

Lata czar

W dniu 14.08.2025 o 22:49, Spokojnie napisał(a):

Ci "piosenkarze" powinni być przykładami w książkach motywujących typu; "facet bez talentu i z wadą wymowy, może śpiewać i być sławny - spróbuj mimo przeciwności losu"

Zgadzam się, muzyczny olimp to nie jest. Przesłuchałam, uwagę zwróciłam zupełnie bezwiednie na głos tego Blondynka, nawet nie wiem jak się nazywa. Artykulacyjnie bardzo słabo, dykcja leży, ten drugi nie lepiej. Nie czepiam się jakby co, po prostu mimowolnie takie rzeczy wyłapuję. Generalnie lekka piosenka, trochę zbyt monotonna, taka na chwilę, nie oszołomiła mnie.

Ostatnio usłyszałam Brokat, który to nie może się ode mnie odczepić. Hej hej :D

• Like 2

@ewelina fajny klimat tego utworu. Jakbym była nastolatką, to pewnie bym się zaświergoliła w kimś letniego wieczoru przy tym bicie. 

Ale aktualnie włączyłam to i maluję kolorowanki z córką, też fajnie, a pewnie nawet fajniej :)

Edited by Amperka
  • Like 1

W dniu 19.08.2025 o 22:39, Amperka napisał(a):

fajny klimat tego utworu

Zgadzam się, prosty lecz urokliwy utwór o pozytywnym wydźwięku, co jest dodatkowym plusem. 

W dniu 19.08.2025 o 22:39, Amperka napisał(a):

maluję kolorowanki z córką, też fajnie, a pewnie nawet fajniej :)

Jesteś wspaniałą mamą!

Wrzucę jeszcze jeden numer, nie polski co prawda lecz u nas chyba też znany. Całkowicie antypompatyczny, nieco dziwaczny i zakręcony, na lato jak znalazł, nie sposób się nie uśmiechnąć:D.

Edited by ewelina

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.