Jump to content

Od 1 października rusza nowy system kaucyjny

Damianas

Recommended Posts

1 stycznia 2025 weszła w życie ustawa z dnia 21 listopada 2024 r. o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz niektórych innych ustaw. Zgodnie z nią od 1 października rusza system kaucyjny: w skrócie do produktów oznaczeniem zgodnym z załącznikiem nr. 2 ustawy, będziemy dopłacać kaucję przy kasie : - ) By odzyskać pieniądze, trzeba będzie zwrócić opakowanie. Czyli przymuszanie do pracy jako pracownik PSZOK-u poprzez zwiększenie ceny.

Co więc należy robić od 1 października? To, co ja będę robił, to nie kupował w ogóle produktów z tym oznaczeniem. : - ) Gdyby wszyscy konsumenci, a przynajmniej większość zbojkotowała te towary, system kaucyjny szybko zostałby zlikwidowany. W porównaniu do całej masy klientów jest tu nas niewiele, ale uznałem, że i tak warto o tym napisać.

• Like 1

A czemu niby to bojkotować, już bez przesady. Plastik to jeden z większych problemów. Lepiej zmusić poprzez kaucję Kowalskiego żeby odniósł butelkę szklana/plastikowa/puszkę do automatu niż ma się gdzieś walać po koszach, po ulicy lub leżeć na plaży co też nie jest rzadkim widokiem.

Recyklinguje się jakiś mały procent całego plastiku w obiegu, każdy dodatkowy procent to mniej tego ścierwa w jeziorach, rzekach, morzach, a motłoch jest na tyle durny, że nie zmusisz go inaczej o dbanie choć w minimalny sposób o otoczenie jak nie jebać po kieszeni, smutne, ale niestety prawdziwe.

Ludzie to świnie (nie wszyscy, ale duża część), gdzie zeżre tam jebie, a widać to np. po zimie po parkach, lasach, kiedyś jak w pl mieszkałem byłem w szoku wchodząc do parku do którego regularnie chodziłem po opadnięciu sniegu, więc jak będą mieć bat jakiś nad sobą to wszystkim wyjdzie na lepsze. 

Mój wniosek: ograniczenie niszczenia tej pięknej planety przez bezmyślne bezrefleksyjne małpy rodzaju homo sapiens jak najbardziej na plus. 

P.s. nie jestem fanem teorii ocieplenia klimatu. Chodzi jedynie o zachowanie czystości i odpowiedzialność jednostki i społeczną za swoją kuwetę. To chyba takie minimum, a i tak nie do spełnienia przez szerokie grono.

• Like 7

A ja widzę, jak przeciętny Kowalski próbuje wpychać śmieci do śmietnika nawet, jak są już przepełnione, byle nie walnąć śmieci byle gdzie. Przeszkadza mi, że państwo każe konsumentom płacić na opakowania podwójnie. Przecież dotychczas nie płaciliśmy wyłącznie za zawartość.

Za dużo wymaga się od przeciętnych Kowalskich; ja już nie przykładam wagi do segregacji, przy okazji odkładam jakieś tam kartony, a tak wszystko wrzucam do zmieszanych.

W Szwajcarii jakoś funkcjonuje demokracja bezpośrednia, gdzie tłuszcza ma o wiele większy wpływ na państwo, niż w Polsce, i jakoś nie ich kraj nie upadł. Co więcej, śmiem twierdzić, że radzą sobie lepiej od Polski.

11 godzin temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a):

, dopóki nie połatają tego bubla prawnego, będzie możliwość obejścia tego

systemu kaucyjnego:

Ludzie zaczynają poznawać butle 5L. w sklepach :) 

11 minut temu, Damianas napisał(a):

W Szwajcarii jakoś funkcjonuje demokracja bezpośrednia, gdzie tłuszcza ma o wiele większy wpływ na państwo, niż w Polsce, i jakoś nie ich kraj nie upadł. Co więcej, śmiem twierdzić, że radzą sobie lepiej od Polsk

dfeade46c6f72.jpg

300 miliardów zł rocznie deficytu, masa innych problemów ale zawsze najgłośniej o pierdołach.

Od zawsze była kaucja na butelki. Potem fachowcy wymyślili butelki szklane bezzwrotne, czyli zero motywacji żeby ją gdziekolwiek wyrzucić we właściwe miejsce. Nie wiem co teraz motywuje pomysłodawców ale jak trzeba będzie to pójdę grzecznie do punktu i oddam ta butelke, nie mam z tym problemu ani korona z głowy mi nie spadnie.

Oczywiście to wszystko pic na wodę, żaden cel tego pomysłu nie będzie osiągnięty, w kraju z dykty tak jest ze wszystkim. To chyba Henning Kloska wymyśliła czyli nie może się udać.

Ustroniance już dziękuję, zawsze irytują mnie tacy mentalnie Janusze, prawo prawem ale my je obejdziemy.

• Like 1

17 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Ustroniance już dziękuję, zawsze irytują mnie tacy mentalnie Janusze, prawo prawem ale my je obejdziemy.

Pomijam już januszowanie, ale kto będzie w stanie wypić 3 litrową butelkę wody?

Po 24 godz od otwarcia i trzymania w tem pokojowej zacznie robić się nie świeża.

Edited by Brat Jan

5 minut temu, Brat Jan napisał(a):

Pomijam już januszowanie, ale kto będzie w stanie wypić 3 litrową butelkę wody?

Wypijam sam średnio 2,5l wody dziennie.

Edited by Kogut

@Kogutserio z jednej dużej butelki?

Ja pijam, ale max z 1,5 litrowej, często z litrowych.

Po 1 wygodniej pić bezpośrednio z mniejszej butelki niż 3 czy 5 litrów

Po 2 nawet z tych 3 litrów to nie jestem cały dzień w jednym miejscu aby z niej nalewać do szklanki.

A mi się podoba takie januszowanie. W Chinach czy Indiach zaśmiecają cały świat i wszystko wolno, ale ja musze nawet plastikową butelkę zanieść do sklepu. Już nawet recykling śmieci jest picem na wodę, ale się to robi, żeby syfu nie było, wiadomo. Takimi zagraniami się pokazuje niekompetencje rządzących i pewne absurdy. Zeby ten rząd jeszcze coś ułatwiał. Niedługo się przypierdolą do chleba krojonego bo w plastikowej folii jest.

images?q=tbn:ANd9GcTJoXd1RpG8HuzYocZMqzw

Edited by EmseyXYZY
  • Like 3

22 minuty temu, Brat Jan napisał(a):

Ja pijam, ale max z 1,5 litrowej

Bo takich pojemników w ogóle nie powinno się używać w trybie daily. Czy to z 5 litrowego baniaka czy małej buteleczki z dziubkiem. Woda z PET powinna być tylko na awaryjne sytuacje, jak na przykład powódź, wojna czy bakterie coli w studni, kiedy nie można uzyskać pitnej wody z innych źródeł. Przyzwyczailiście się wszyscy jednen z drugim, bo tak jest przede wszystkim WYGODNIE, i stąd tony tego gówna, z którym nie da się długofalowo nic sensownego zrobić. Przetwórstwo PETa to jest w gruncie rzeczy iluzja. Nawet jak ktoś twierdzi, że robi z niego ubrania to i tak koniec końców trafia to w najlepszej opcji do spalarni, a w najgorszej do gleby. 

Kupilibyście sobie szklany dzbanek ze zwykłym filtrem węglowym, do tego 3 butelki z tritanu które napełniacie rano i macie z głowy trucie siebie i innych chujowymi plastikami. I taniej też wyjdzie niż endokrynolog po 40 roku życia jak wam estrogeny od BPA wyjebią. 

• Like 3

54 minuty temu, EmseyXYZY napisał(a):

A mi się podoba takie januszowanie. W Chinach czy Indiach zaśmiecają cały świat i wszystko wolno, ale ja musze nawet plastikową butelkę zanieść do sklepu. Już nawet recykling śmieci jest picem na wodę, ale się to robi, żeby syfu nie było, wiadomo. Takimi zagraniami się pokazuje niekompetencje rządzących i pewne absurdy. Zeby ten rząd jeszcze coś ułatwiał. Niedługo się przypierdolą do chleba krojonego bo w plastikowej folii jest.

images?q=tbn:ANd9GcTJoXd1RpG8HuzYocZMqzw

Jeżeli uważasz wyrzucanie śmieci do lasu jako odebranie wolności to proszę się wyprowadzić do Indii.

Tu śmiecić nie będziesz!

Dopiero co udało się jakoś ogarnąć porządek w lasach po komunie...

Godzinę temu, Brat Jan napisał(a):

Nigdzie nie napisałem, że piję z jednej butelki, tylko że wypijam tyle dziennie więc nie byłoby problemem dla mnie jej opróżnienie.

Jednak ja nie kupuję w ogóle wody tylko mam dzbanek z filtrem, ale zastanawiam się czy w ogóle nie porzucić tego i zacząć pić wody z kranu.

Te filtry to wymieniam jak mi się przypomni, czasem po 3 miesiącach więc to tak jakbym pił bezpośrednio z kranu.

Pomijając jakieś awarie to niby twierdzą, że woda z kranu zdatna jest bezpośrednio do picia w zasadzie w całej Polsce.

Inna sprawa, że filtr w takim dzbanku poza "oczyszczaniem" wody pozbywa jej także cennych minerałów jak chociażby wapń.

Godzinę temu, Vlad_Lokietnichuk napisał(a):

I taniej też wyjdzie niż endokrynolog po 40 roku życia jak wam estrogeny od BPA wyjebią. 

Podobnie jak estrogeny które są w kranówce. Dzięki kobietą i ich antykoncepcję hormonalną :).

• Like 2

Godzinę temu, Brat Jan napisał(a):

Jeżeli uważasz wyrzucanie śmieci do lasu jako odebranie wolności to proszę się wyprowadzić do Indii.

Tu śmiecić nie będziesz!

Dopiero co udało się jakoś ogarnąć porządek w lasach po komunie...

Nie o to mi chodzi, żyjemy na jednej planecie, to, że nie zaniosę plastiku do sklepu tylko wyrzucę to do kosza, nie zmieni swiata, bo Indie i Chiny zatruwają go za resztę. A jestem totalnym pedantem jeśli chodzi o porządek.

Edited by EmseyXYZY
  • Like 1

A ja mam w sobie bunt jak słyszę o tym systemie kaucyjnym.

Dlatego, że odczytuję to jako kolejne dokręcanie śruby, kolejne obowiązki połączone z pobieraniem kasy.

Na przestrzeni lat Polska jako cały kraj wydała mnóstwo pieniędzy na nowe sortownie, wysypiska, spalarnie odpadów z najefektywniejszymi filtrami.

Wprowadzili system segregacji odpadów, mam już 4 śmietniki pod zlewem, oczywiście opłaty wszędzie za śmieci poszły w gorę bo śmieciarki odpowiednio muszą robić 4/5 kursów więcej i więcej zarządzania tym wszystkim.

Od kilku miesięcy nawet starych ubrań nie można do zmieszanych, tylko kolejne wytyczne do specjalnych kontenerów.

A teraz jeszcze z góry opłata kaucyjna za butelki puszki. Co ważne tych butelek nie można gnieść, muszą być niezgniecione a przecież nie będziesz latał do butelkomatu przy sklepie z dwoma butelkami. Czyli oprócz tych czterech smietników jeszcze wygospodaruj miejsce na stawianie niezgniecionych butelek i puszek...

Jak dla mnie za dużo aganżowania, regulacji, dzielenia tych śmieci i przepalania kasy. 

• Like 5

3 godziny temu, Brat Jan napisał(a):

Ja pijam, ale max z 1,5 litrowej, często z litrowych.

Po 1 wygodniej pić bezpośrednio z mniejszej butelki niż 3 czy 5 litrów

Po 2 nawet z tych 3 litrów to nie jestem cały dzień w jednym miejscu aby z niej nalewać do szklanki.

Po 2 litrach to nie znam kozaka co by jeszcze do szklanki nalał samodzielnie. Janek rozumiemy się bez słów niby o wodzie dzbanki itp a każdy wie o co chodzi. 😃.

Przyszedł  kolega prosto z księgarni z siatką książek, czytaliśmy do rana.  

1 godzinę temu, Brat Jan napisał(a):

Dziękujemy za podzielenie się tą wiedzą.

Będzie ona nam bardzo przydatna.

Była to odpowiedź na Twoje sugestie:

4 godziny temu, Brat Jan napisał(a):

ale kto będzie w stanie wypić 3 litrową butelkę wody?

Pozwalam sobie zauważyć, że na końcu zdania umieściłeś pytajnik więc odpowiedziałem.

A teraz silisz się na ironie.

Ani to zabawne ani inteligentne.

4 godziny temu, Vlad_Lokietnichuk napisał(a):

Kupilibyście sobie szklany dzbanek ze zwykłym filtrem węglowym, do tego 3 butelki z tritanu które napełniacie rano i macie z głowy trucie siebie i innych chujowymi plastikami. I taniej też wyjdzie niż endokrynolog po 40 roku życia jak wam estrogeny od BPA wyjebią. 

To jest Polska i tu właśnie cały czas musisz być na oriencie, system coś wynysla, nie ma czasu i sensu na narzekanie tylko ucieczka, krok do przodu a jeszcze się na tym lepiej wychodzi tak jak opisałeś.

Czytam że grubą kasę zgarną operatorzy tego całego systemu. Dla mnie żaden problem oddać butelke w sklepie i mieć kaucję, całe życie tak człowiek działa. Natomiast jakie to jest prymitywne robienie z ludzi idiotow, są kontenery na śmieci, idziesz segregujesz, wrzucasz plastik i w założeniu to ma być potem przetwarzane, zapewne nie jest. Dlatego tłuką nam teraz do głowy, że musisz wrzucić do pojemnika w sklepie, dostać zwrot i wtedy będzie już super, eko. 

2 godziny temu, Kogut napisał(a):

Była to odpowiedź na Twoje sugestie:

Pozwalam sobie zauważyć, że na końcu zdania umieściłeś pytajnik więc odpowiedziałem.

A teraz silisz się na ironie.

Ani to zabawne ani inteligentne.

Starość panie!

Robię się zgredliwy i przepierdalający się....

5 godzin temu, Damianas napisał(a):

Nie będą obowiązkowe. I wprowadzają to, co my już mamy i nie mogliśmy o tym zdecydować w referendum. 4 lata temu Szwajcarzy je odrzucili z obawy o wykorzystywanie tych danych przez podmioty prywatne. Dopytam się kolegi Szwajcara, jak to będzie wyglądać w praktyce.

Dopytałem, i okazuje się, że wcześniej korzystali wyłącznie z fizycznych kart, a teraz mają wybór.

@Perun82 Dzięki za tego Tweeta, pogrzebałem, popytałem i jestem zaskoczony, że oni nadal korzystali wyłącznie z fizycznych kart.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.