niemlodyjoda Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 (edited) Jedną z największych korzyści jakie dało mi forum jest poznanie Wojtka czyli forumowego @absolutarianina. Szkoda, że już się tu nie udziela niemniej prowadzi kanał na YT który bardzo Wam polecam. Autor wyemigrował z Polski do Włoch gdzie tworzy zwartą ekipę, która ma za zadanie poradzić sobie w dzisiejszych czasach. Wojtek pomaga również w osadnictwie w Italii i rozpoczęciu tam nowego życia (nieruchomości, kontakty etc.). Polecam Wam jego filmy mówiące o życiu za granicą, dzisiejszym świecie, emigracji podejściu do polityki i wielu innych sprawach. Poniżej to, co mi najbardziej wpadło w oko ale tam jest wiele innych perełek: Polecam! Jego grupa na FB: https://www.facebook.com/groups/597221200730723 Edited October 12, 2025 by niemlodyjoda 12 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 Fajnie opowiada i ciekawe wiedzie życie, no i ładne widoki tam mają. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 12, 2025 Author Share Posted October 12, 2025 Teraz, DOHC napisał(a): Fajnie opowiada i ciekawe wiedzie życie, no i ładne widoki tam mają. Zdecydowanie tak i warto sobie info z tego kanału przyswoić To też dobre nagrania: 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiu25 Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 Ciekawe jakie są włoszki w stosunku do Polaków? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 12, 2025 Author Share Posted October 12, 2025 (edited) 2 minuty temu, krzysiu25 napisał(a): Ciekawe jakie są włoszki w stosunku do Polaków? Idąc na grupę FB która podlinkowałem tam jest Abso i możesz do niego zagadać i zapytać Edited October 12, 2025 by niemlodyjoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 Godzinę temu, krzysiu25 napisał(a): Ciekawe jakie są włoszki w stosunku do Polaków? Zależy od układu kości twarzoczaszki Polaka. Kiedyś szedłem ulicą, gorąco jak cholera, ja w całym umundurowaniu, ciężkie buty, kask, naprzeciwko idzie jakaś babka w średnim wieku w lekkiej sukience. Patrzy się na mnie, taki wzrok że aż mnie ciarki przeszły, i mówi ciao. Ja ciao, i poszedłem dalej, zanim dotarło do mnie co zrobiłem, a raczej czego nie zrobiłem ale w takim szoku byłem, że kobieta patrzy takim spojrzeniem, zamiast z miną niezadowolonej polki. Ogólnie za granicą w innych krajach złapałem tyle kontaktów z kobietami, gdzie w Polsce nie miałem przez całe życie. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiu25 Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 Rzeczywiście jest coś w tym jest mam kuzynkę co mam męża z finlandi i czasem przyjeżdżają z jego siostrą do Polski i chyba to jedyna kobieta co potrafi mnie bez powodu przytulić w koło nadaje w swoim języku do mnie z czego nic nierozumiem , a w moje urodziny jej życzenia trwają pół godziny 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 4 godziny temu, krzysiu25 napisał(a): Ciekawe jakie są włoszki w stosunku do Polaków? A on teraz nie pracuje w Dojczlandzie bo mu nie wyszło na tym włoskim zadupiu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted October 12, 2025 Share Posted October 12, 2025 Oferują 20 tysięcy euro za przeprowadzkę | TVN24 Biznes https://tvn24.pl/biznes/turystyka/oferuja-20-tysiecy-euro-za-przeprowadzke-st8695181 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 13, 2025 Author Share Posted October 13, 2025 13 godzin temu, Brat Jan napisał(a): A on teraz nie pracuje w Dojczlandzie bo mu nie wyszło na tym włoskim zadupiu? Z tego co mi wiadomo siedzi sobie w Italii na ten moment i nie narzeka 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 24, 2025 Author Share Posted October 24, 2025 Polecam nowe nagranie: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted October 24, 2025 Share Posted October 24, 2025 Bracie @niemlodyjoda mógłbyś w takim krótkim tl;dr skrócie w 2-3 zadaniach opowiedział o koledze @absolutarianin. W sensie - według mnie na pewno by to zainteresowało i zaangażowało społeczność, bo zanim obejrzę 5-10 filmików, żeby ocenić kolegę, to warto byłoby wiedzieć, czy w ogóle jest sens. Oczywiście - cenię sobie Twoje zdanie, bo w wielu sprawach nie tyle co się z Tobą zgadzałem, co wskazywałeś mi drogę i inne spojrzenie na wiele spraw. Sam jestem od dłuższego czasu na etapie kwestionowania, czyli mówię "sprawdzam" w naprawdę wielu aspektach życia i jestem totalnie zawiedziony, jednocześnie szukając sensownego kierunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted October 24, 2025 Share Posted October 24, 2025 @Spokojnie Abso prowadził klub na forum, stare dzieje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted October 24, 2025 Share Posted October 24, 2025 11 minut temu, Brat Jan napisał(a): Abso prowadził klub na forum, stare dzieje... Strzelam, że jakaś grupa, bo dostaję komunikat: Ogólnie chłop dobrze prawi i go kojarzę, ale chciałem sobie oszczędzić czasu - a żeby wyrobić sobie opinię, trochę tego trzeba przesłuchać. Akurat ostatni filmik mega ciekawy. P.S. Jestem na etapie wyrabiania opinii, czy głoszone "prawdy" są spójne ze mną. Chętnie bym go odwiedził 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted October 24, 2025 Share Posted October 24, 2025 2 minuty temu, Spokojnie napisał(a): Strzelam, że jakaś grupa, bo dostaję komunikat: No tak, z tymże prywatna, a właściciel czyli @absolutarianinod 2022 roku nie pokazuje się na forum bo pewnie by Cię zaprosił do niej. @niemlodyjodamoże namówisz go do powrotu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted October 24, 2025 Share Posted October 24, 2025 Obejrzałem całe 2 filmy + wcześniej jeden, niestety nie zgadzam się w wielu kwestiach z @absolutarianin ale daję sobie czas zrozumieć jego perspektywę i zapewne po 5-10 publikacjach będzie łatwiej ocenić (z mojego punkt widzenia ofkors) całość. W dużym skrócie (na ten moment) moje pierwsze reakcje i oceny: kolega @absolutarianin skupia się i analizuje rzeczy na które nie ma wpływu. Z mojej perspektywy to totalnie bez sensu, ocena sprawiedliwości to jakaś totalna abstrakcja - sam kiedyś w to wierzyłem, a później zmierzyłem się z rzeczywistością i beng. Analiza IQ ludzi, a dzisiaj wiemy że wszystko poniżej 115 stanowi ~84% = daje jasny wiosek w jakim społeczeństwie żyjemy = w głupim. Ludzie nie potrafią zrozumieć po co istnieją sekundniki na światłach, czy ruch prawostronny jeśli chodzi o jazdą autem. Każdy kto podróżował pociągiem wie, że te wspomniane 84% ludzi nie ma pojęcia o kulturze zachowania i tzw. normach społecznych (nakurwianie przez telefon na 200% na pełnej głośności, oglądanie filmu, krzyczenia do bachorów 8 przedziałów dalej, jedzenie jajek i cebuli w wagonie bez przedziałowym) to jest norma. Fakt (nie opinia) - ludzie to egoistyczne debile. Tutaj niestety większość badań naukowych to potwierdza, ale nie ma nic bardziej przekonującego niż reklamy - przecież one są skierowane do specyficznej grupy odbiorców = polecam się skupić jak one wyglądają i wówczas wyciągnąć wnioski gdzie żyjemy. Oczywiście daję sobie czas jeśli chodzi o kolegę @absolutarianin ale widzę już na początku z losowymi filmikami pewne rozbieżności jeśli chodzi postrzeganie świata (akurat tutaj wypowiadam się z perspektywy praktycznej, fizycznej, a nie czysto teoretycznej). J Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 25, 2025 Author Share Posted October 25, 2025 (edited) @Spokojnie Na wstępie dzięki za miłe słowa. Dwie sprawy - co do Wojtka nie będę w pełni obiektywny bo prywatnie go lubię i przegadałem z nim trochę czasu (online). Druga rzecz, że jest to człowiek o bardzo wyrazistych poglądach i nie każdemu (a śmiem twierdzić, że większości) one nie podejdą. Abso był swego czasu obiektem niezłych awantur na forum, tu sobie możesz poczytać więcej na ten temat: (Swoją drogą w tej dyskusji popieram @Moriente - może też napisze parę słów w tym temacie jak on to widzi). Nie będę prowadził wykładni Wojtka poglądów bo nie jestem do tego ani upoważniony ani chętny (bo ja tez patrzę na świat ze swojej subiektywnej strony) ale generalnie całość opiera się na odrzuceniu owczego pędu za pieniędzmi, życiu w tzw. "matriksie", zauważeniu, że w Polsce (Polinie) nie dzieje się dobrze, a także fundamentalnym podejściu do zadłużania się (czyli nie braniu kredytów). Uważam, również, iż Wojtek ma rację co do ogólnego kierunku gdzie tzw. świat zachodni zmierza - kontroli totalnej i służbie międzynarodowym korporacjom. W chwili obecnej @absolutarianin mieszka w północnej Italii gdzie między innymi pomaga wyszukać niskobudżetowe nieruchomości, i, z tego co mi wiadomo, stara się stworzyć sieć połączeń pomiędzy podobnie myślącymi ludźmi aby trzymać się razem. Podsumowując Wojtek jest człowiekiem antysystemowym, który opuścił III RP ze względu na to, iż nie podoba mu się w którą stronę idą tu sprawy - z tego co pamiętam ma wykształcenie ścisłe, skończył polibudę, chyba matematykę (ale tutaj mogłem coś przekręcić co do kierunku). Kilka osób z forum zna go lepiej niż ja i go odwiedza - np. @DOHC - więc proponuję też zapytać go o zdanie. Podsumowując - lubię go słuchać i uważam, że wnosi wiele ciekawych przemyśleń i rad, szczególnie dla ludzi 20-25. Proponuję dołączyć do grupy FB i tam ewentualnie z nim pogadać i wypytać - moim zdaniem - warto Edited October 25, 2025 by niemlodyjoda 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted October 25, 2025 Share Posted October 25, 2025 7 godzin temu, niemlodyjoda napisał(a): Nie będę prowadził wykładni Wojtka poglądów bo nie jestem do tego ani upoważniony ani chętny (bo ja tez patrzę na świat ze swojej subiektywnej strony) ale generalnie całość opiera się na odrzuceniu owczego pędu za pieniędzmi, życiu w tzw. "matriksie", zauważeniu, że w Polsce (Polinie) nie dzieje się dobrze, a także fundamentalnym podejściu do zadłużania się (czyli nie braniu kredytów). Uważam, również, iż Wojtek ma rację co do ogólnego kierunku gdzie tzw. świat zachodni zmierza - kontroli totalnej i służbie międzynarodowym korporacjom. Będąc rozbrojonym... "Muszę zniszczyć swój karabin, inaczej grozi mi 10 lat więzienia – powiedział mieszkający w Kanadzie autor kanału Joels Workshop, pokazując przy tym zabytkowy karabin M1 z czasu II wojny światowej. Oto praktyczne konsekwencje i następstwa kontroli państwa nad dostępem do broni. Autor kanału zaprezentował swoją broń przed kamerą mówiąc: „To jest mój karabin M1 z okresu II wojny światowej. Rząd Kanady zakazał tego typu broni w maju 2025 roku i od tego czasu nie wolno mi z niego strzelać. Rząd ogłosił przy tym program „dobrowolnej” konfiskaty broni, w ramach którego dał mi trzy możliwości do wyboru: 1) zniszczyć karabin, 2) zapłacić rusznikarzowi za jego trwałą dezaktywację, 3) zatrzymać karabin i zostać skazanym na 10 lat więzienia, jeśli nie wybiorę opcji 1 lub 2.” Przypomnijmy, że kilka lat temu w Kanadzie ogłoszony został program „dobrowolnej” konfiskaty broni palnej oraz wprowadzone zostały zakazy posiadania, obrotu i handlu wieloma rodzajami broni. Zapowiadając ten rządowy program premier Justin Trudeau powiedział, że: „Poza używaniem broni dla sportu i łowiectwa, nie ma potrzeby, aby ktokolwiek w Kanadzie potrzebował broni w swoim codziennym życiu.” (na razie dopuszczają możliwość trzymania broni dla sportu i myślistwa) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted October 25, 2025 Share Posted October 25, 2025 (edited) Absolutarianin rozpowszechnił tu swoje doświadczenia i zapatrywania na sprawy fundamentalne - a zawinął się chyba z tego powodu, że większość użytkowników niezbyt 'rezonowała' z jego poglądami. Namawiał do działania, a nie jęczenia, użalania się nad sobą i psioczenia na wszystko dookoła. Oferował diagnozę (jest chujowo) i alternatywy ( w skali jednostkowej, bez zbawiania świata). Ja chłopa szanuję, do dziś wysłuchuję jego pogadanek, pouczające są. @niemlodyjoda, pamiętam ten podlinkowany temat - niektóre komentarze to dno, festiwal złośliwości i zawiści, rzygać się chce. No i nasze pandemiczne gwiazdki, kolega kolegi, tutuochrypus - ach, to były czasy. Szkoda, że chłopaki przepadli, chyba ich szuria przeraziła. Edited October 25, 2025 by dziadul 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted October 26, 2025 Author Share Posted October 26, 2025 (edited) 12 godzin temu, dziadul napisał(a): @niemlodyjoda, pamiętam ten podlinkowany temat - niektóre komentarze to dno, festiwal złośliwości i zawiści, rzygać się chce. No i nasze pandemiczne gwiazdki, kolega kolegi, tutuochrypus - ach, to były czasy. Szkoda, że chłopaki przepadli, chyba ich szuria przeraziła. Przeglądałem ten wątek już dawno temu i człowieka bierze obrzydzenie jak potrafią się zachowywać nasi kochani "rodacy", którzy w imię jebania w zachodnim korpo, kredytu na klatkę w króliczoku i tesli w leasingu utopiliby w łyżce wody każdego kto myśli inaczej. Najzabawniejszy, że dwóch mądrali z tych, którzy tam się udzielali wyśmiewając Wojtka, od czasu do czasu nadal tu wpada ze swoimi złotymi radami i złośliwościami w zasadzie nie pisząc niczego innego ponad próbami pokazania, że "Un wie najlepiej a Une to foliarze". Ja tam Wojtka szanuję za to, że idzie swoją drogą i realizuje to co chce. I, jak napisałeś, nawet po komentarzach pod jego filmami widać, że wiele osób zwyczajnie w świecie to drażni i próbują go hejtować. A dlaczego? Ano dlatego, że to tak jakbyś codziennie idiocie udowadniał, że jest głupi czyli obniżasz jego poczucie własnej wartości zbudowane na tych kredycikach, brunczyku w modnej restauracji w wawie i tym, że no "he he on nie jest prekariatem bo klyka w komputer" - podświadomość każe mu się bronić i on staje się agresywny i złośliwy. Z biegiem lat dochodzę do wniosku, że ludzie lubią niewolę i lubią jak jest "chujowo ale stabilnie" byle tylko była kasa na wakacje dwa razy do roku i lepszy samochód niż somsiad. A to, że za chwilę im urząd w dupę na pełnym legalu będzie zaglądał to nie ma znaczenia bo "to tylko złodziejom a jak jesteś Panie uczciwy to nie ma się czego bać". Dlatego przekonywanie kogokolwiek nie ma sensu niech żyją jak chcą i niech im się powodzi, a rozsądny człowiek robi swoje i na nich się nie ogląda. To chyba Mosze pisał kilka dni temu, że wyjazd poza UE bez exit taxów zamknie się do 2030-35 i ja uważam że to w pełni prawda. A najzabawniejsze jest to, że CI "rozsądni" jeszcze biją brawo jak dokręcana jest śruba. Pisałeś tu kiedys o pewnej rzeczy, która mnie również bawi - jak Angol, Niemiec czy Amerykanin przyjeżdża do Polski na tanie ruchanie to jest super, a jak pakol czy mokebe to jest be. To jest właśnie ten fikołek logiczny, który tym ludziom nie pozwala zrozumieć jak to naprawdę wygląda i dopóki mają jakieś tam pieniądze to będą powtarzać jak to nie jest wspaniale i że "żyjemy w najwspanialszych czasach". Jak zawsze przyszłość wyjaśni kto miał rację czy CI co mówią o raju tutaj (i akceptują że są ludźmi II kategorii dla amerykanów, brytyjczyków czy niemców) czy CI, którzy mówili że "drzwi się zamykają". Edited October 26, 2025 by niemlodyjoda 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted October 26, 2025 Share Posted October 26, 2025 Wrócę tylko na chwilę, a więc.. Nie siadło mi to kompletnie, pewnie wynika to najprędzej z moich przekonań, oraz PRAKTYCZNOŚCI. Nie kumam rozciągania jakichś prostych tematów do rangi elaboratów. Dwa - nie mam kompletnie pomysłu jaki jest finalny przekaz Brata @absolutarianin. W sensie jeśli chce kogoś przekonać do pójścia jego drogą - to ja serio gdybym nie znał świata (a przyznaję, że on ma rację), to jego przekaz do mnie nie trafia. Dywagacje różne, czasami mocne, ale niczemu to nie służy. Jakby rozumiem jego podejście do świata - ba, przyklaskuje mu i zgadzam się z nim jak wspomniałem, ale tę koncepcję można by zamknąć w jednym 10 minutowym filmiku. Ja osobiście bym poszedł w kierunku dawania rad, ułatwiania wyjścia z systemu itp. Nie poddaję się, kolejne 2-3 filmiki losowe jeszcze obejrzę, aby mieć pełniejszy obraz. Oczywiście dla mnie wielki szacunek dla niego, bo jego podejście jest racjonalne i poparte dobrymi argumentami z którymi się zgadzam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted October 28, 2025 Share Posted October 28, 2025 W dniu 26.10.2025 o 08:04, niemlodyjoda napisał(a): dochodzę do wniosku, że ludzie lubią niewolę i lubią jak jest "chujowo ale stabilnie" byle tylko była kasa na wakacje dwa razy do roku i lepszy samochód niż somsiad. No właśnie - ciekawe komu żyje się lepiej? Tym zawistnikom czy Wojtkowi? Gdyby byli zadowoleni z życia, to by chyba nie dostawali apopleksji na myśl, że gdzieś tam w górach Italii żyje sobie leśny dziad i żywi się jagodami... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted October 28, 2025 Share Posted October 28, 2025 29 minut temu, dziadul napisał(a): No właśnie - ciekawe komu żyje się lepiej? Tym zawistnikom czy Wojtkowi? Gdyby byli zadowoleni z życia, to by chyba nie dostawali apopleksji na myśl, że gdzieś tam w górach Italii żyje sobie leśny dziad i żywi się jagodami... Ja jeszcze nie wiem tego, teoretycznie Wojtek - żyje w swoim świecie, ale dalej jakieś tam dziwne tematy porusza. Żeby było jasne: Jego koncepcja świata, wizja życia = jest spójna ze mną Jego dywagacje i analizy = nie do końca. Porusza tematy na które nie ma wpływu. Po mojemu = jeśli to wiesz, to nie ma sensu tego analizować, lepiej skupić się jak ich uniknąć, zmienić, dać dobrą radę innym (ja bym tak zrobił). Nie neguję jego podejścia, jestem na etapie próby zrozumienia tej wizji. Często punkt siedzenia może pokazać punkt widzenia. Strzelam, że wychodzę z innego doświadczenia, innego poziomu - stąd nie mogę złapać jego flow, ale wydaje się szczerym dobrym człowiekiem i pewnie jakbym go poznał na żywo - to jestem przekonany, że bym lepiej zrozumiał przekaz i ewentualnie złapał jego energię. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dworzanin.Herzoga Posted October 28, 2025 Share Posted October 28, 2025 W dniu 26.10.2025 o 08:04, niemlodyjoda napisał(a): Przeglądałem ten wątek już dawno temu i człowieka bierze obrzydzenie jak potrafią się zachowywać nasi kochani "rodacy", którzy w imię jebania w zachodnim korpo, kredytu na klatkę w króliczoku i tesli w leasingu utopiliby w łyżce wody każdego kto myśli inaczej. Tak btw określenie "klitka w króliczoku" zobaczyłem przypadkiem parę lat temu i spróbowałem zaszczepić na forum, kilka razy go użyłem w okresie 2020-2023, bez powodzenia, ale uśmiecham się jak widzę, że Ty też go używasz któryś raz już, bo niedocenione jest to określenie. A to co napisałeś, przypomniało mi słynne expose Stonogi w amoku alkoholowym, fragment: Ależ ta przemowa, to było memodajne źródło, dla całego ogromu muzycznych przeróbek, jakiś sentyment lekki mnie złapał. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted October 29, 2025 Share Posted October 29, 2025 Dla mnie najlepsza seria sprzed kilku lat Wojtka, gdy nagrywał dla kobiet content o znalezieniu sobie chłopa. Tam w ciekawy sposób przedstawił poszczególne etapy działania, miejsca, w którym mogą osiągnąć sukces. Nie obyło się też od rad dla mężczyzn, bo problem jest podobny, tylko inny kierunek. Aczkolwiek osobiście odrzuca mnie ta jego arogancja, emanowanie z wyższością. Nie mniej materiały ma dobre, sporo obejrzałem🙂 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts