Jump to content

Cud gospodarczy Polski - "przede wszystkim jest to wysiłek kobiet"​🤡?

Recommended Posts

Według pana Glapińskiego to kobiety są odpowiedzialne za rozwój Polski.

Bidulki tak się poświęcają, że nie mają czasu zakładać rodzin, bo muszą wybierać.

One przecież ciężko pracują, nie to co mężczyźni😏

Niestety fakty są inne, bez mężczyzn cywilizacja złożyła by się jak domek z kart,

kto by budował, remontował, naprawiał, tworzył, dawał byt, bezpieczeństwo, wykonywał ciężkie,

potrzebne prace, niejednokrotnie niebezpieczne, poświęcał czas, zdrowie, energię, środki?

Na pewno nie kobiety, które nie są zdolne do poświęceń, wyrzeczeń w imię ogółu.

One patrzą tylko na czubek własnego nosa.

Zapraszam na kolejne wesołości z serii smażalnia u Bogdana🙂

• Like 7
  • Thanks 1
  • Haha 2

Ależ Szanowny @Iceman84PL, to Ty i Doktor Szarpanki się mylicie, a prof. Glapiński ma rację, ponieważ jest profesorem i jak profesor coś takiego mówi, to tak jest.

Cały cud gospodarczy zawdzięczamy przecież kobietom. To one obecnie w korporacjach stanowią większość osób decyzyjnych na najwyższych stanowiskach i tylko dlatego, że są kobietami.

Dziś rano wstałem i udałem się do paczkomatu, a tam natknąłem się na panią kurier, która dziarsko i żwawo wyjmowała poszczególne paczki ze służbowego dostawczaka, a następnie ładowała do poszczególnych skrytek. Jak zawsze zresztą, nigdy nie spotkałem kuriera, który byłby mężczyzną.

Zanim jednak do paczkomatu dotarłem, poszedłem wyrzucić śmieci i minąłem się ze śmieciarką, która kierowała kobieta, a reszta co to ładowała śmieci do tejże śmieciarki to same kobiety były. Jak zresztą zawsze. Nigdy nie spotkałem mężczyzny, który zajmowałby się czymś takim zawodowo.

Wracając z paczkomatu przechodziłem obok osiedlowej Żabki gdzie w pocie czoła całą dostawę składającą się z kilku wysokich na przynajmniej 2 metry palet rozładowywały same kobiety. jak zwykle zresztą, nigdy nie spotkałem się z sytuacją gdy to mężczyzna zajmuje się takimi sprawami. W pociągach czy innych środkach komunikacji zawsze to kobiety mężczyzną wnoszą ciężkie bagaże, nigdy odwrotnie.

Dziś rano w innym temacie opisywałem znajomego, który pracuje w krajach niemieckojęzycznych i zajmuję się masztami pod wysokim napięciem. On tam jest jedynym mężczyzną. Całą reszta to kobiety - wybitne specjalistki, inżynierki w tejże dziedzinie. Mówił, że w innych firmach też tak jest.

Zawsze jak przechodzę koło jakiejś budowy, to widzę same panie na rusztowaniach. Jak widzę remont drogi czy torowiska, to tam też same panie i ani jednego mężczyzny. Ilekroć jestem w metrze i widzę pracowników technicznych, to są to same panie. Zresztą jak potrzebuję skorzystać w usług hydraulika czy elektryka zawsze telefon ode mnie odbiera kobieta i nigdy nie przytrafiło mi się ,a by tego typu prace u mnie w domu robił mężczyzna. Gdy potrzebowałem zrobić remont sytuacja analogiczna - właścicielem firmy remontowej byłą kobieta, a jej wszystkimi pracownikami również były kobiety.

Z tego co słyszałem tę elektrownię jądrową co jej jeszcze nie mamy, ale już niedługo mieć będziemy budować mają same kobiety. Od projektu, którym zajmują się kobiety, aż po ekipę wykonywującą najprostszą czynność w całym tym łańcuchu. Podobno jedna taka z rezerwatu ma stać na czele tego projektu. 

Także te statystyki, które Szarpanki wrzucił nie mają szans w zderzeniu z rzeczywistością. Musicie się pogodzić z tym, że Glapiński jak zwykle mówi prawdę i ma rację XD

Wpis ma charakter humorystyczny😁

Edited by Krugerrand
  • Like 9
  • Thanks 1
  • Haha 2

3 godziny temu, Iceman84PL napisał(a):

"Wskaźnik zatrudnienia w Polsce jest zróżnicowany pod względem płci; w pierwszym kwartale 2025 roku wyniósł on

65,4% dla mężczyzn i 51,4% dla kobiet. "

😊

A tutaj cytat z artykułu z 2018:

"Kobiety rok po roku zwiększają wpływ na polską gospodarkę.

Nie jako te, które decydują o większości zakupów, ale te, które wytwarzają konkretną wartość.

Dokładnie 45,5 proc. produktu krajowego brutto."

Kobity sobie żyły wypruwają, generując 45,5% PKB, a chłopy się opierdalają, i wyrabiają tylko 54,5% PKB.

Literalnie patriarchat.

Niestety fakty są inne, bez mężczyzn cywilizacja złożyła by się jak domek z kart,

kto by budował, remontował, naprawiał, tworzył, dawał byt, bezpieczeństwo, wykonywał ciężkie,

potrzebne prace, niejednokrotnie niebezpieczne, poświęcał czas, zdrowie, energię, środki?

Na pewno nie kobiety, które nie są zdolne do poświęceń, wyrzeczeń w imię ogółu.

One patrzą tylko na czubek własnego nosa.

No, jakoś dziwnym trafem nie słyszymy, żeby feministki upominały się o parytety na budowach, śmieciarkach, szambiarkach, czy innych ciężkich

lub niewdzięcznych, ale bardzo potrzebnych pracach.

Hmm, czemu tak może być?

Edited by Dworzanin.Herzoga
  • Like 5
  • Thanks 1

Odpowiedzialne sa za rozbior , zgadzam sie w 100% . Na taka lewice nawzajem sie mobilizuja aby ruszyc tylek i zaglosowac ( znam z autopsji ) . A to tylko jeden z grzechow glownych .

• Like 3

@Krugerrand no i wyszły wszystkie twoje ograniczenia.

Gdybyś przeczytał choćby podstawowy podręcznik do Gender Studies wiedziałbyś, że płeć zmienia się cały czas. Posiadacz tego samego numeru PESEL, w chwili gdy spożywa alkohol, jest agresywny w stosunku do rodziny, leży na kanapie lub o zgrozo oddaje się ulubionej rozrywce faszystów sportowi, to heteroseksualny mężczyzna, ale gdy wykonuje pożyteczną pracę to dumna homoseksualna trans kobieta o maskulinalnym wyglądzie

• Like 1
  • Haha 5

PKB oparty na konsumpcji , inwestycje od lat coraz niższe a dług galopuje . Na same zbrojenia w 3 lata pójdzie pól biliona . Dwie agencje ratingowe obniżyly ocenę  Polsce  z neutralnej na  negatywną.  To jest ten cud właśnie . 

Także reasumując Glapa ma rację baby non stop wydają kasę i ratują PKB ha ha .

Edited by Drago
  • Like 2
  • Haha 1

Poniższą rymowankę proszę traktować humorystycznie.

W paniach siła, w paniach moc!

To panie przecież odleciały pierwsze w kosmos!!!

To panie koło wymyśliły!!!

To panie piramidy stworzyły.

To kobieta swe żebro Adamowi dała 😂

To kobieta przecież jabłuszko w Edenie zerwała... 

To kobieta przecież mosty wymyśliła... Mężczyźnie je zbudować KAZAŁA - bo by sobie rączki pobudziła....

W kobiecie jest ta pierwotna siła !!

To ona przecież złą męskość przyćmiła !!!

Facet ma się słuchać taka jego rola, gdyby nie kobieta nie byłoby pola !!

A teraz moi drodzy zamknijcie swe  oczy, wyobraźcie sobie chwile gdzie nikt was nie zaskoczy...

Nagłym wyjazdem, z dupy problemem, historia przyjaciółki czy sąsiada mieniem... 

One by zniknęły wszystko by działało, usuńcie z świata facetów wtedy będzie się działo....

Koniec.

• Like 3
  • Haha 2

1 godzinę temu, Krugerrand napisał(a):

Ależ Szanowny @Iceman84PL, to Ty i Doktor Szarpanki się mylicie, a prof. Glapiński ma rację, ponieważ jest profesorem i jak profesor coś takiego mówi, to tak jest.

Cały cud gospodarczy zawdzięczamy przecież kobietom. To one obecnie w korporacjach stanowią większość osób decyzyjnych na najwyższych stanowiskach i tylko dlatego, że są kobietami.

Dziś rano wstałem i udałem się do paczkomatu, a tam natknąłem się na panią kurier, która dziarsko i żwawo wyjmowała poszczególne paczki ze służbowego dostawczaka, a następnie ładowała do poszczególnych skrytek. Jak zawsze zresztą, nigdy nie spotkałem kuriera, który byłby mężczyzną.

Zanim jednak do paczkomatu dotarłem, poszedłem wyrzucić śmieci i minąłem się ze śmieciarką, która kierowała kobieta, a reszta co to ładowała śmieci do tejże śmieciarki to same kobiety były. Jak zresztą zawsze. Nigdy nie spotkałem mężczyzny, który zajmowałby się czymś takim zawodowo.

Wracając z paczkomatu przechodziłem obok osiedlowej Żabki gdzie w pocie czoła całą dostawę składającą się z kilku wysokich na przynajmniej 2 metry palet rozładowywały same kobiety. jak zwykle zresztą, nigdy nie spotkałem się z sytuacją gdy to mężczyzna zajmuje się takimi sprawami. W pociągach czy innych środkach komunikacji zawsze to kobiety mężczyzną wnoszą ciężkie bagaże, nigdy odwrotnie.

Dziś rano w innym temacie opisywałem znajomego, który pracuje w krajach niemieckojęzycznych i zajmuję się masztami pod wysokim napięciem. On tam jest jedynym mężczyzną. Całą reszta to kobiety - wybitne specjalistki, inżynierki w tejże dziedzinie. Mówił, że w innych firmach też tak jest.

Zawsze jak przechodzę koło jakiejś budowy, to widzę same panie na rusztowaniach. Jak widzę remont drogi czy torowiska, to tam też same panie i ani jednego mężczyzny. Ilekroć jestem w metrze i widzę pracowników technicznych, to są to same panie. Zresztą jak potrzebuję skorzystać w usług hydraulika czy elektryka zawsze telefon ode mnie odbiera kobieta i nigdy nie przytrafiło mi się ,a by tego typu prace u mnie w domu robił mężczyzna. Gdy potrzebowałem zrobić remont sytuacja analogiczna - właścicielem firmy remontowej byłą kobieta, a jej wszystkimi pracownikami również były kobiety.

Z tego co słyszałem tę elektrownię jądrową co jej jeszcze nie mamy, ale już niedługo mieć będziemy budować mają same kobiety. Od projektu, którym zajmują się kobiety, aż po ekipę wykonywującą najprostszą czynność w całym tym łańcuchu. Podobno jedna taka z rezerwatu ma stać na czele tego projektu. 

Także te statystyki, które Szarpanki wrzucił nie mają szans w zderzeniu z rzeczywistością. Musicie się pogodzić z tym, że Glapiński jak zwykle mówi prawdę i ma rację XD

Wpis ma charakter humorystyczny😁

Gdzie to jest, chętnie odwiedzę to miejsce. 😄

• Haha 1

4 godziny temu, Iceman84PL napisał(a):

Bidulki tak się poświęcają, że nie mają czasu zakładać rodzin, bo muszą wybierać.

One przecież ciężko pracują, nie to co mężczyźni😏

Coś się Glapie odkleiło:

Polska jest rekordowa pod względem liczby kobiet biernych zawodowo, niepodejmujących kształcenia, bez dzieci i chorób umożliwiających podjęcie pracy. Z drugiej strony ma najniższy wiek emerytalny dla kobiet. Eksperci wskazują na marnowany ekonomiczny potencjał.

• 2,15 mln kobiet w wieku produkcyjnym w Polsce jest biernych zawodowo, z czego 2,13 mln nie poszukuje pracy.
  • Milion kobiet nie pracuje z innych powodów niż emerytura, choroba czy obowiązki domowe, co oznacza niewykorzystany potencjał rynku pracy.
  • Kobiety stanowią ponad 1/4 wszystkich biernych zawodowo osób w wieku produkcyjnym w kraju. Wskaźnik aktywności zawodowej kobiet wynosi 69,6%, czyli o 1,5 p.p. mniej niż średnia unijna. To jeden z najniższych wyników w OECD.
  • W grupie wieku 60-64 lata pracuje tylko 26% kobiet, co jest jednym z najniższych wskaźników w Europie.
  • Ponad milion kobiet bez obowiązków rodzinnych i świadczeń pozostaje biernych zawodowo.
  • OECD szacuje, że zwiększenie aktywności kobiet do średniej unijnej podniosłoby PKB Polski o 0,8-1% rocznie.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2025/10/13/w-polsce-rekordowa-liczba-kobiet-nie-pracuje-nie-uczy-sie-i-nie-zajmuje-domem/

• Like 4
  • Thanks 4

19 minut temu, niemlodyjoda napisał(a):

Coś się Glapie odkleiło:

Polska jest rekordowa pod względem liczby kobiet biernych zawodowo, niepodejmujących kształcenia, bez dzieci i chorób umożliwiających podjęcie pracy. Z drugiej strony ma najniższy wiek emerytalny dla kobiet. Eksperci wskazują na marnowany ekonomiczny potencjał.

• 2,15 mln kobiet w wieku produkcyjnym w Polsce jest biernych zawodowo, z czego 2,13 mln nie poszukuje pracy.
  • Milion kobiet nie pracuje z innych powodów niż emerytura, choroba czy obowiązki domowe, co oznacza niewykorzystany potencjał rynku pracy.
  • Kobiety stanowią ponad 1/4 wszystkich biernych zawodowo osób w wieku produkcyjnym w kraju. Wskaźnik aktywności zawodowej kobiet wynosi 69,6%, czyli o 1,5 p.p. mniej niż średnia unijna. To jeden z najniższych wyników w OECD.
  • W grupie wieku 60-64 lata pracuje tylko 26% kobiet, co jest jednym z najniższych wskaźników w Europie.
  • Ponad milion kobiet bez obowiązków rodzinnych i świadczeń pozostaje biernych zawodowo.
  • OECD szacuje, że zwiększenie aktywności kobiet do średniej unijnej podniosłoby PKB Polski o 0,8-1% rocznie.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2025/10/13/w-polsce-rekordowa-liczba-kobiet-nie-pracuje-nie-uczy-sie-i-nie-zajmuje-domem/

Szlachta nie pracuje przecież 😄

• Like 1
  • Haha 3

32 minuty temu, niemlodyjoda napisał(a):

• Kobiety stanowią ponad 1/4 wszystkich biernych zawodowo osób w wieku produkcyjnym w kraju. 

Nie rozumiem gdzie tu zarzut? Czy chodzi tylko o formę, bo za to niecałe 3/4 to mężczyźni? Coś się to nie klei, albo czegoś nie rozumiem. 

5 godzin temu, Iceman84PL napisał(a):

Zapraszam na kolejne wesołości z serii smażalnia u Bogdana🙂

Dawno Dr. Szarpanki nie oglądałem, trzeba będzie obejrzeć ten kontent :) 

• Like 2

Godzinę temu, niemlodyjoda napisał(a):

niepodejmujących kształcenia,

Serio? Ponoć to właśnie wyższe wykształcenie Polek jest jednym z powodów, dla których nie chcą robola po technikum (który zarabia 2x tyle co one po studiach, taki szczegół). 

Glapiński się do kongresu kobiet zapisał czy po prostu robił swój standup przy okazji stóp procentowych? Ja zrobiłbym eksperyment społeczny na szeroką skalę. Przez tydzień nie pracują kobiety, a potem przez tydzień mężczyźni i porównał efekty. 

@Krugerrand dobrze prawi. Ja od siebie dodam, że byłem świadkiem jak dwie panie policjantki bez problemu aresztowały jakiegoś łobuza pod wpływem. Kolega ze straży z kolei opowiadał mi jak przyjeżdżają do pożaru to mają mało do roboty, bo kobiety z OSP wszystko mają ogarnięte. 

• Like 4

1 hour ago, niemlodyjoda said:
  • Milion kobiet nie pracuje z innych powodów niż emerytura, choroba czy obowiązki domowe, co oznacza niewykorzystany potencjał rynku pracy

Czyli... mamy potencjalnie trzymilionową armię. Jak równość, to równość.

:) 

• Like 3
  • Thanks 1

1 godzinę temu, niemlodyjoda napisał(a):

To, że kobieta nie pracuje wcale nie znaczy, że nie partycypuje w obrocie gospodarczym.

To kobiety przodują w wydawaniu kasy, którą zarabiają ich mężowie, chłopacy czy ex -poprzez wysokie alimenty, które przecież nie idą w takiej wysokości wyłącznie na dzieci.

Czyli Glaca ma rację obrót i konsumpcjonizm napędzają kobiety dojące ze swoich facetów kasę.

Godzinę temu, Brat Jan napisał(a):

Czyli Glaca ma rację

Dla dyletantów ekonomicznych wprost z murów akademickich pokroju nasz nieszczęsny prezes NBPu w dodatku przesiąknięty wirusem kukoldyzmu sprowadzający gospodarkę tylko i wyłącznie do końcowego etapu konsumpcji w całej strukturze produkcji jest patologią.

Sytuacja ta przypomina menela lub innego przedstawiciela patologii społecznej żyjącego z zasiłku czy też pomocy społecznej, który jest wychwalany za stanie przez cały dzień pod lokalnym monopolem i przepijającym to co inni wypracowali. O jak super!!! Taki sklep monopolowy dzięki takim wydatkom zapewne nie zbankrutuje, osoba za ladą będzie mieć pracę, a budżet wzbogaci się o vat i akcyzę.

Zapomina się lub pomija zupełnie cały proces produkcji takiej butelki z alkoholem. Ktoś musiał poczynić odpowiednią inwestycję na wybudowanie zakładu produkcyjnego, która pochodzi z oszczędności, innych inwestycji albo z kapitału zewnętrznego, który ma dokładnie takie same źródła. Następnie należy nabyć odpowiednie maszyny, pozyskać surowce i potem trzeba zatrudnić ludzi, którzy butelkę wytworzą i dostarczą do sklepu. Tak w skrócie wygląda mechanizm produkcji.

Zapomina się także lub zupełnie pomija fakt, że taki menel podobnie jak i takie kobiety zupełnie niczego w gospodarce nie wytwarzają, a żyją z kasy wytworzonej albo przez wszystkich podatników w przypadku beneficjenta systemu socjalnego lub w przypadku kobiet ich byłych partnerów przeważnie, którzy teraz muszą na nie robić i płacić. Innymi słowy z racji nieprodukowania niczego, a jedynie przejadania wytworów cudzej pracy tacy ludzie powinni być uważani za ekonomicznych oraz społecznych szkodników, a nie wystawiani pod niebiosa jako ci, którzy napędzają gospodarkę, ponieważ ich wkład w nią jest w najlepszym razie zerowy.

Edited by Krugerrand
  • Like 3
  • Thanks 1

7 minut temu, Brat Jan napisał(a):

@Krugerranda kto motywuje mężów do większego zapierdolu i wyrabiania ponad normę i brania dodatkowych prac  jak nie żona?:D

A potem ty tylko w pracy i w pracy byłam taka samotna tak jakoś wyszło misiu .Zenek może niechluj i nie zawsze świeży ale zawsze pod ręka był wspierał mnie w tej samotności .

• Like 3
  • Haha 1

8 godzin temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a):

No, jakoś dziwnym trafem nie słyszymy, żeby feministki upominały się o parytety na budowach, śmieciarkach, szambiarkach, czy innych ciężkich

lub niewdzięcznych, ale bardzo potrzebnych pracach.

• Haha 4

Niech zniosą ten krzywdzący limit maksymalnego ciężaru, przez niego wiele kobiet nie może realizować się w pracy kuriera (limit 30 kg dla paczek jest właśnie skorelowany z limitem z kodeksu pracy).

Kobiety do paczkomatów!

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.