Moriente Posted November 3 Share Posted November 3 Cześć bracia, Przeglądając wiadomości, trafiłem na ten artykuł. https://tvn24.pl/poznan/przezmierowo-podrzucili-odpady-budowlane-przed-brame-posesji-wtedy-pojawili-sie-wlasciciele-nagranie-st8733087 Na początku policja zakwalifikowała sprawę jako kolizję - zdarzenie drogowe 🤡 Stwierdziłem, że podzielę się refleksją, że jazda bez kamerki samochodowej tył + przód to rosyjska ruletka. Sam założyłem kamerkę w tamtym miesiącu i żałuję że tak późno. Co mnie skłoniło? W trakcie wyprzedzania kolumny aut na drodze krajowej, ograniczenie do 90, sznur ciągnący się 50 km/h, wyprzedziłem kilka aut, widzę bezpieczną lukę, wrzucam kierunek, zaczynam zjeżdżać i widzę w lusterku że gość zaczyna przyspieszać i zamykać lukę. Gdybym nie spojrzał w lusterko przy powrocie na swój pas jezdni, stłuczka, bez kamer nie do udowodnienia że przyspieszył…. Gość zamknął mi lukę do końca, praktycznie dojeżdżając poprzedzającemu autu na zderzak… jedyne co mnie uratowało, że nigdy nie wyprzedzam na styk. Gdybym robił na styk to może jeszcze bym czołówkę wyłapał z autem z na przeciwka. I szczerze? Nie raz mi się zdarza że ludzie przyspieszają w trakcie wyprzedzania, czasem tak bardzo że aż czarna chmura idzie z rury, przy mojej mocy auta mnie to nie rusza i przez 14 lat jazdy jako kierowca nikt z premedytacją mnie tak nie wjebał na minę. Rzecz która mnie wtedy uratowała to była wysepka przed lewoskrętem, wrzuciłem światła awaryjne i zatrzymałem się przed tą wysepką, spowrotem wpuściła mnie dopiero polska ciężarówka…. W przypływie adrenaliny zacząłem gonić pajaca, dogoniłem, ale mając z tyłu głowy porady @Mosze Red, odpuściłem i pojechałem w swoją stronę. Tego samego dnia zamówiłem kamerkę z powerbankiem i modułem LTE i zamontowałem sobie w samochodzie. Polecam, obowiązkowe wyposażenie razem z gazem pieprzowym i pałką teleskopową w samochodzie. Pozdro 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted November 9 Share Posted November 9 Ja założyłem jak mi dziadek urwał lusterko, tak szczęśliwie że miałem drugie, a stare wymagało już wymiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted November 10 Share Posted November 10 W dniu 3.11.2025 o 16:30, Moriente napisał(a): Polecam, obowiązkowe wyposażenie razem z gazem pieprzowym i pałką teleskopową w samochodzie. Właśnie poleć jakąś kamerkę pewnie już przejrzałeś co lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cst9191 Posted November 10 Share Posted November 10 Kiedyś kupiłem kamerkę po akcji z pijakiem na rowerze co mi przeciął jezdnię. Gdybym był skupiony na czymś innym niż droga, to bym go pewnie skasował, a tak udało mi się wyhamować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moriente Posted November 10 Author Share Posted November 10 (edited) 6 hours ago, smerf said: Właśnie poleć jakąś kamerkę pewnie już przejrzałeś co lepsze. Zależy od budżetu ale jeśli zależy Ci na objęciu auta prawie 360 stopni to Vantrue n5s robi robotę. Tyle że same kamerki 1600 bez powerbanka. Jest 4 kanałowa, dobra jakość i na Sony starvis 2 więc przy słabym podświetleniu się sprawdza. Edited November 10 by Moriente Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts