Jump to content

Tomasz Laszok - Polacy muszą zmyć hańbę z 1921 roku i płacić Ukrainie reparacje - Ukrainie się należy od Polski a nie żadna łaska

Recommended Posts

@Brat Jan Jakie to ma znaczenie? 

W polityce nie ma sentymentów, przyjaciół, są tylko chłodne kalkulacje, interesy. 

Polska po 123 latach zaborów i wojnie polsko-bolszewickej, chciała pokoju

i w końcu spokoju, własnego państwa. Dlatego patrzyliśmy na swój interes a nie kogoś. 

Jednak porównywanie tego ze zbrodniami Ukraińców jest absurdalne.

Bo Ukraińcy nienawiść do Polaków mają we krwi. 

Przypominam, że to nie tylko lata 1939-47 i w konsekwencji apogeum na Wołyniu,

ale także między innymi bunt Chmielnickiego, Koliszczyzna. 

Ukraina to lud stepowy, tubylczy, bez zasad, moralności, jedynie znający język siły.

Najechany i przejęty przez różnej maści plemiona wschodnie z Mongołami na czele.

Stąd ich naleciałości, charakter czy zachowanie. Oni nie szanują słabości, dobroci czy pomocy, to dla nich pod twarz.

• Like 2
  • Thanks 2

28 minutes ago, Iceman84PL said:

Oni raczej wszystkich na tyle nienawidzą, że by ich wyje*bali przy dowolnej okazji. No może z wyjątkiem Rusów. A i to tylko dlatego, że czują przed nimi respekt. Co nie zmienia faktu, że obie "nacje" to po prostu cywilizacja turańska. Z perspektywy "romańskiej" powinni być izolowani od nas cywilizacyjnie. Dlatego takim nieszczęściem dla Polski jest zmasowany najazd turańczyków,. A jestem przekonany, że nie doświadczamy jeszcze w pełni konsekwencji tego faktu. To ledwie przygrywka.

Ja im życzę wszystkiego dobrego, sukcesów i spełnienia, byle w ramach swoich granic. 

• Like 5
  • Thanks 1

5 godzin temu, Brat Jan napisał(a):

Zastanówmy się czy oni mają tą nienawiść w genach czy to w nich rosło, było tłumione, a w końcu w sprzyjających warunkach wybuchło ze zwielokrotnioną siłą?

@Strusprawa1 wspomniał wyżej, że :

Widzisz, dlatego jak @Rnext napisał, trzeba tu historyka porządnego z bogatą wiedzą o tym rejonie, zaszłościach itd. 

Ja np. lubię czytać o 2 wojnie światowej, ale tematy Polski świadomie unikałem, bo mi się płakać chciało. Czułem się podle. Dlatego też plus minus wiem że ten Tomasz mówi kocopoły, wiem też że najprawdopodobniej było jakieś niedotrzymanie umowy czy zdrada na Ukraińcach dokonana przez Piłsudskiego, ale to wszystko. A tam było wiele, wiele rzeczy którymi nie mogę kontratakować.

Ale jedno wiem na pewno. Jedna powiedzmy zdrada (wcześniej oni nas też zdradzali i mordowali), i za to pół miliona zamęczonych ludzi? Dzieci nabijane na pal?

Czy Polacy za zdrady i wyskoki kozaków robili tak im gdy nie było wojny? Nie. A oni zrobili. I to oni okryli się hańbą na pokolenia, co oczywiście w polityce nie ma znaczenia.

Czy Polacy Szwedom robili takie rzeczy, za zrujnowanie kraju? Czy pastwili się masowo nad dziećmi niemieckimi? Nie ma tego w historii, jesteśmy zupełnie innymi narodami.

A pamiętać o tym trzeba, gdyż jak zrobili nam to nie raz i nie dwa, to mogą znowu zrobić. Każdy kto liznął trochę strategii wojskowej, wie że właśnie są przygotowania do tego.

12 godzin temu, Perun napisał(a):

Sytuacja w kraju jest niczym kiła utajona. Nie daje objawów, a bakcyle toczą ten kraj...

W kwestii posłuszeństwa i poddaństwa naszych włodarzy, to wzrok skierował bym ku enigmatycznej aferze podkarpackiej.

Bardzo możliwe. Mają taśmy na wszystkich topowych polityków i dali wybór - robisz co każemy, albo idzie do mediów nagranie, jak stary dziad gwałci dziewczynkę.

Człowiek honoru by zostawił list, przeprosił, opisał sytuację i strzelił sobie w głowę - tak dawniej było. Ale ci teraz wybrali pieniądze, władzę, koryto, a w zamian zniszczą ludzi, którzy im zaufali. Dużo wzięli na swoje sumienie.

9 godzin temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a):

Michał, czy Tomasz? Bo sprawdziłem kto to ogóle jest właścicielem tego kanału na tik-toku, kopiując nazwę, i jeśli to ten koleś:

https://pl.linkedin.com/in/tomasz-laszok-a49430117

Na Tik Toku pisze Tomasz, ale może zmienił. Możesz wstawić zdjęcie? Nie mam konta na insta i nic mi nie wyświetla. Na Postimages wkleja się szybko fotki.

To jest menadżerem na Orlenie.

Komentarze pod tiktokiem wyglądają w dużym stopniu, jak z jednej farmy trolli, a wszystkie polemiczne i krytyczne na pewno zostały wymoderowane, bo mieć 100% poparcia mówiąc takie rzeczy, jest niemożliwe.

No jasne :)

BTW już kiedyś widziałem, parę lat temu, jak jakaś julka twitterowa pisała, że Wołyń był reakcją na to, że Piłsudski źle potraktował UKR, albo, że PL szlachta ich źle traktowała, oczywiste debilizmy

i próby fałszywego symetryzmu- także podobne narracje ktoś musi produkować od dłuższego czasu.

Może to kolportowanie UKR "polityki historycznej"?

Wybielają się.

Ktoś powinien go merytorycznie wyjaśnić, ja obejrzałem tylko początek i po bredzeniu o "moralnym obowiązku polski" odechciało mi się słuchać tego manipulacyjnego bełkotu.

UKR straciła część ziem z powodu traktatu ryskiego, ale jednocześnie przy zmianie granic PL z II RP na PRL, zyskała sporą część terytorium PL, takie zawirowania nie są niczym niezwykłym historycznie, i na pewno

nie sprawiają, że PL ma jakieś długi moralne.

My go wyjaśnimy, oczywiście w kulturalny sposób i zgodny z prawem.

Najlepiej jakby się tym zajął Uszi czy Ator, każde słowo by analizowali, ja nie mam ani takich umiejętności, ani czasu ani przede wszystkim ochoty.

• Like 3
  • Thanks 2

Jak spojrzałem to mi nazwisko ukraińsko wyglądało i twarz. Gość jest stronniczy, ma polskie obywatelstwo ale pewnie czuje się Ukraińcem. Wielu takich widziałem, co jak on są antypolscy i pro... 

Polacy to często osoby rujnujące wspólny kraj, a osoby jak ten gość, to dopiero.

Odnośnie komentarzy, stawiania kaw itd. Zauważyłem, że u niektórych twórców w sieci, komentarze niby są po polsku, jednak często ten polski kaleczył, ostatnio się poprawiło, ale to często wygląda jakby wpis był obrabiany tłumaczem, przez AI lub kogoś kto zna polski ale zdania jakoś nienaturalnie tworzy, używa nietypowo wyrazów. Gdybym był szefem obcego wywiadu, to stawiałbym kawki, patronajty sprzyjającym twórcom. Zapewne pan z filmiku widzi, kiedy kaska się zgadza. Nawet nie musi być werbowany;)

• Like 3

Nastepny komik niejaki ministrant kosiniak wyskoczyl ostatnio z odezwa do narodu w kontekscie tego iz w naszym interesie jest pomoc ukr. Jesli nasi “bracia” przegraja to polacy juz nigdy nie beda mieli okazji odwiedzic “groby “ bliskich ( pomordowanych przez upa) na wolyniu. To sie nazywa pluc polakom w twarz.  Tego w nawiasie oczywiscie nie dodal . Za ta tania i glupia propagande  powinien conajmniej poleciec ze stolka . Ale ze zyjemy w wariatkowie to tak sie nie stanie .

• Like 2
  • Haha 2

Mi się najbardziej podobało jak Pan starosta uspokajał miejscową ludność, że za leczenie niepolskich żołnierzy nie płaci powiat, a MON:

Jak w ogóle doszło do tej sytuacji? -  W tym konkretnym dniu w szpitalu przeprowadzano rutynowe badania przesiewowe dla ukraińskich żołnierzy szkolonych na poligonie w okolicach miejscowości Lipa. Badania te nie odbywają się w ramach kontraktu z NFZ, ale komercyjnie – a płaci za nie Ministerstwo Obrony Narodowej - mówi urzędnik*.

https://wiadomosci.wp.pl/awantura-o-film-spod-szpitala-starosta-wyjasnia-co-robia-tam-ukraincy-7217826437790304a

Ale taki jest wynik jak Polska:

1. Nie podejmuje sama decyzji a jest sterowana z Waszyngtonu

2. Zamiast negocjować przed dealem to co chcemy uzyskać od Ukrainy to negocjujemy "PO" a wynika to albo z głupoty albo z tego, iż w 100% jesteśmy w tej sprawie sterowani z zewnątrz.

XD

* Mam jeszcze takie drobne pytanie - skoro Ukraina nie jest w NATO to dlaczego my płacimy za szkolenie jej żołnierzy i dlaczego odbywa się to na naszym terytorium? Kto wydał na to zgodę? Czy ultrapatriotyczny prezydęt Nawrocki wie o tym i to popiera?

Edited by niemlodyjoda
  • Like 7

3 godziny temu, Marek Kotoński napisał(a):
13 godzin temu, Dworzanin.Herzoga napisał(a):

Michał, czy Tomasz? Bo sprawdziłem kto to ogóle jest właścicielem tego kanału na tik-toku, kopiując nazwę, i jeśli to ten koleś:

https://pl.linkedin.com/in/tomasz-laszok-a49430117

Na Tik Toku pisze Tomasz, ale może zmienił. Możesz wstawić zdjęcie? Nie mam konta na insta i nic mi nie wyświetla. Na Postimages wkleja się szybko fotki.

Tzn ja dałem odnośnik do linkedin i tam też nie mogę powiększyć jego zdjęcia, resztę można normalnie bez logowania podejrzeć tylko trzeba x kliknąć, jak jest komunikat o logowaniu, ale nawet po miniaturce

widać, że to ten sam koleś, co z tiktoka którego linkowałeś, znalazłem też jego prywatny profil na facebooku - ma tam zdjęcie z tą samą kurtką, co na linkedin.

Patrząc powierzchownie na jego aktywność z fb i jednej strony, gdzie komentował -  z wściekłością reaguje na pis i konfederację, na innym portalu

parę lat temu zionął nienawiścią do kierowców  zawodowych, pisząc, że to hołota - koleś jakiś zakompleksiony, który musi innych podgryzać, żeby poczuć się lepiej.

"5 tys holocie??czlowieku nauczyciel zarabia 2.5 tys a smeciowi z za fajery mozna dac co najwyzej 1/4 tego co ma pedagog!! Tacy jak Pan chca rzewrocic piramide do goy nogami.|

Trzeba bylo isc sie edukowac a nie szoferzyna zostawac !!"

https://disqus.com/by/tomaszlaszok/?l=pl

Zresztą widzę, że lubi słowo "hołota", bo na swoim profilu fb [EL Tomasz] pisał pod koniec zeszłego roku:
"Ponad dwie trzecie białych mężczyzn bez wyższego wykształcenia głosowało na Donalda Trumpa.Glosowala na niego niewykształcona hołota.

Niestety demokracja to system gdzie prostacy u hołota ma przewagę nad inteligencją .Demokracja to zły system ."

W marcu pod artykułem zatytułowanym "czeski lidl wycofuje 17,5 tony wieprzowiny pochodzącej z polski."

Pisał o PL rolnikach: "Rolnicze scierwo które zatruwa ludzi z naszego kraju ciąg dalszy! Gonić to bydło !"

Dla mnie typ pisze, jakby był niezrównoważony emocjonalnie, tak się prezentuje.

Edited by Dworzanin.Herzoga
  • Like 2

@Strusprawa1 należy potrafić uczciwie przyznać, jak wyglądały stosunki polsko-ukraińskie (a nie układały się dobrze). Chciałbym jednak, aby w tym uczciwym biciu się w pierś była jakaś symetria - a tego nie ma, bo strona ukraińska lawiruje jak się da, aby tylko nie przyznać, że tradycje banderowskie to tradycje szowinizmu i ludobójstwa. I przykre tylko, że wśród Polaków są simpy, które zrównują ukraińskie akcje ludobójcze z prześladowaniami ze strony polskiej w okresie II RP. Znajcie miarę, na miłość boską.

A jeżeli teraz nie jest właściwy czas na wypominanie Ukraińcom banderyzmu i wyciąganie trupów z ich szafy, to ja pytam - kiedy będzie? Na to nigdy nie ma właściwej pory, przynajmniej wg tych, którzy chowają te trupy.

Edited by dziadul
  • Thanks 2

4 godziny temu, dziadul napisał(a):

@Strusprawa1 należy potrafić uczciwie przyznać, jak wyglądały stosunki polsko-ukraińskie (a nie układały się dobrze). Chciałbym jednak, aby w tym uczciwym biciu się w pierś była jakaś symetria - a tego nie ma, bo strona ukraińska lawiruje jak się da, aby tylko nie przyznać, że tradycje banderowskie to tradycje szowinizmu i ludobójstwa. I przykre tylko, że wśród Polaków są simpy, które zrównują ukraińskie akcje ludobójcze z prześladowaniami ze strony polskiej w okresie II RP. Znajcie miarę, na miłość boską.

A jeżeli teraz nie jest właściwy czas na wypominanie Ukraińcom banderyzmu i wyciąganie trupów z ich szafy, to ja pytam - kiedy będzie? Na to nigdy nie ma właściwej pory, przynajmniej wg tych, którzy chowają te trupy.

Nie wyglądały dobrze - to fakt. Także na terenach ex-polskich. Pamiętam jak moja mama w 2010 roku przyjechała do Włodzimierza Wołyńskiego na zakupy i wracając czekała na autobus, to w tym czasie grupa ukraińskich dziadów gapiła się i śmiała, że pszeki przyjechały. Z punktu widzenia polskiego nie ma to większego znaczenia w przypadku gdy jest to kraj wrogi Rosji rewizjonistycznej. W obecnej wojnie ściera się potencjał dwóch stron. Jedynie można mieć rozważania słuszne czy aby Rosja nie stanie się mocniejsza przez zebrane doświadczenie, stworzone systemy OODA loop oraz doświadczenie w dronach pomimo zniszczenia masy sprzętu pancernego. Betonoza wojska w kraju w stanie pokoju to największy problem naszego kraju gdy chodzi o obronność, ale sam to pewnie lepiej wiesz.

Nie zrównuję. Byli to niepiśmienni chłopi, którzy byli chodzącą tykającą bombą. Nikt nie robi winy małpie w zoo, że drze mordę. Tutaj tak samo - robię swoje, dobrze, fajnie, walczcie dopóki ostatni mobik piechotiniec nie zostanie zKABowany. Oczywiście współczesna imigracja ukraińska też nie jest pożądana długoterminowo, ale na szczęście są porozstawiani po dużych miastach jak Żydzi w II RP. 

Obecny stan armii ukraińskiej oraz przebieg wojny pokazują, że masz rację - nie będzie lepszego czasu na wypominanie im tego, bo po wojnie najprawdopodobniej będziemy mieć 180 milionową Rosję na wschodniej granicy. 

13 godzin temu, Iceman84PL napisał(a):

@Brat Jan Jakie to ma znaczenie? 

W polityce nie ma sentymentów, przyjaciół, są tylko chłodne kalkulacje, interesy. 

Polska po 123 latach zaborów i wojnie polsko-bolszewickej, chciała pokoju

i w końcu spokoju, własnego państwa. Dlatego patrzyliśmy na swój interes a nie kogoś. 

Jednak porównywanie tego ze zbrodniami Ukraińców jest absurdalne.

No ale właśnie o to chodzi, że w polityce nie ma sentymentów i powinno się rozgrywać politykę międzynarodową w oparciu o grę sił by jak najlepiej siebie usytuować. Ciągłe wsadzanie do wszystkiego kwestii rzezi wołyńskiej 

We krwi ma się tylko cechy wyglądu, inteligencję i typowe zachowania. Realnie nigdy nie ma nienawiści do innego narodu tej samej rasy, ponieważ naród to bardzo nowy wytwór. W ogóle całe podzielenie Ukraińców i Polaków przez XIX wiek przebiegało po linii religii. Np. jest dużo ludzi we wschodniej Polsce, którzy mają nazwiska kończące się na "-uk", bo ich prapra..dziadkowie przyjęli katolicyzm, bo np. ożenili się z Polką katoliczką i nie mają nienawiści do Polaków. Jest tutaj największa grupa wyborców Brauna w Polsce.

Oczywiście, że patrzyliśmy na swój interes. Jednakże nie ma co ukrywać, że zmieszaliśmy największe smrody piłsudczyków i endencji i powstało wieloetniczne państwo polskocentryczne, które było tykającą bombą dla Polaków mieszkających w tych województwach gdzie byliśmy mniejszością.

13 godzin temu, Iceman84PL napisał(a):

Przypominam, że to nie tylko lata 1939-47 i w konsekwencji apogeum na Wołyniu,

ale także między innymi bunt Chmielnickiego, Koliszczyzna. 

Ukraina to lud stepowy, tubylczy, bez zasad, moralności, jedynie znający język siły.

Najechany i przejęty przez różnej maści plemiona wschodnie z Mongołami na czele.

Stąd ich naleciałości, charakter czy zachowanie. Oni nie szanują słabości, dobroci czy pomocy, to dla nich pod twarz.

Ok, ale przypomnisz mi dlaczego powstania chłopskie i kozackie w ogóle wybuchały? Coś o pańszczyźnie? Wyzysku chłopów w I RP?

No zobacz, to zupełnie jak Rosjanie. Nasuwa się pytanie czy można ufać Rosjanom gdy zwyciężą na Ukrainie w kwestii naszego bezpieczeństwa i czy nie będą naruszać naszych interesów, prawda? Im już można ufać bo jakoś nie słyszę wątpliwości co do tego. Czasem wyciągamy kartę "oni są tacy sami jak Rosjanie" a czasem "Rosja nas nie zaatakuje, bo już graniczymy z nią" (walić to, że wysyła nam nielegalnych imigrantów obciążając naszą armię).

55:10 :) 

9 godzin temu, Marek Kotoński napisał(a):

Bardzo możliwe. Mają taśmy na wszystkich topowych polityków i dali wybór - robisz co każemy, albo idzie do mediów nagranie, jak stary dziad gwałci dziewczynkę.

Bajka wymyślona przez środowiska prorosyjskie rewizjonistyczne by wymyślić sobie pretekst dla ludu dlaczego wspieramy Ukrainę (co w sumie jest oczywiste, ale trzeba przypominać). Pamiętam jak było to rozsiewane przez osobistości takie jak Leszek Sykulski, którego nikt nie rozlicza z jego kłamstw. Kilka dni przed wybuchem wojny przyrzekał się w "Historii Realnej", że wojna nie wybuchnie przez całą godzinę. Czy go ktoś rozliczył z tych słów?
Otóż - Rosja w grudniu 2021 roku zażądali wywalenia Polski z NATO, byśmy nie mogli mieć Atacms'ów, broni rakietowej dalekiego zasięgu, byśmy nie mogli ćwiczyć na naszym własnym terytorium oddziałami większymi niż brygada - jakie to mogłoby mieć długotrwałe reperkusje? Zależność od Rosji na wzór PRLu (a Rosja współcześnie per capita jest znacznie biedniejsza od Polski, a całościowo eksport ma w ogóle mniejszy od nas). Co więc wydaje się logicznym gdy 140 milionowy kraj tenże atakuje kraj 40 milionowy kraj, który w sumie nie jest nam mega przyjazny lekko mówiąc? Wspieramy. Nie liczy się jaki jest kot ważne by myszy łapał. Także zmniejszanie się potencjału ludnościowego Ukrainy jest o tyle korzystne, że w przypadku gdy Rosja wygra, to nie przejmie 40 milionów ludzi, ale 20 milionów z czego większość to starcy. A oczywiście kwestia zrobienia z Ukraińców wzorowych Rosjan to kwestia 10-20 lat - tak patrząc na Czeczenów.

Widzisz, dlatego jak @Rnext napisał, trzeba tu historyka porządnego z bogatą wiedzą o tym rejonie, zaszłościach itd. 

Ja np. lubię czytać o 2 wojnie światowej, ale tematy Polski świadomie unikałem, bo mi się płakać chciało. Czułem się podle. Dlatego też plus minus wiem że ten Tomasz mówi kocopoły, wiem też że najprawdopodobniej było jakieś niedotrzymanie umowy czy zdrada na Ukraińcach dokonana przez Piłsudskiego, ale to wszystko. A tam było wiele, wiele rzeczy którymi nie mogę kontratakować.

Po co kontratakować? Historia to zbiór obiektywnych faktów, a to jak to ktoś oceni to inna kwestia. W tych dyskusjach za dużo się mówi o małym wycinku, a za mało o całości zagadnienia. Zresztą w ogóle w Polsce za dużo się mówi o historii zamiast o przyszłości. W ostatnich latach za dużo gadano o "braterskości" zamiast wprost powiedzieć o tym dlaczego wspieramy Ukrainę, a do Polski ich przyjmujemy do pracy, bo mamy u siebie problemy demograficzne. Brak jasnego przekazu był paliwem dla różnych dziwnych kanałów jak Piekielnik, który się wybił na tematach wyłącznie strasząc. 

6 godzin temu, niemlodyjoda napisał(a):

Mi się najbardziej podobało jak Pan starosta uspokajał miejscową ludność, że za leczenie niepolskich żołnierzy nie płaci powiat, a MON:

Jak w ogóle doszło do tej sytuacji? -  W tym konkretnym dniu w szpitalu przeprowadzano rutynowe badania przesiewowe dla ukraińskich żołnierzy szkolonych na poligonie w okolicach miejscowości Lipa. Badania te nie odbywają się w ramach kontraktu z NFZ, ale komercyjnie – a płaci za nie Ministerstwo Obrony Narodowej - mówi urzędnik*.

https://wiadomosci.wp.pl/awantura-o-film-spod-szpitala-starosta-wyjasnia-co-robia-tam-ukraincy-7217826437790304a

Ale taki jest wynik jak Polska:

1. Nie podejmuje sama decyzji a jest sterowana z Waszyngtonu

2. Zamiast negocjować przed dealem to co chcemy uzyskać od Ukrainy to negocjujemy "PO" a wynika to albo z głupoty albo z tego, iż w 100% jesteśmy w tej sprawie sterowani z zewnątrz.

XD

* Mam jeszcze takie drobne pytanie - skoro Ukraina nie jest w NATO to dlaczego my płacimy za szkolenie jej żołnierzy i dlaczego odbywa się to na naszym terytorium? Kto wydał na to zgodę? Czy ultrapatriotyczny prezydęt Nawrocki wie o tym i to popiera?

Jak jesteś rewizjonistą, dla którego liczy się zmiana patronatu z USA na Rosję - to twoja reakcja jest w pełni zrozumiała. Wzorowym zachowaniem z naszej strony według tej wizji powinna być podstawa węgierska. Jednak obecnie panuje idea pozostania przy UE i USA, ponieważ większość Polaków w wyborach stwierdza, że nam się to opłaca. I to nie jest tak, że nie można wybrać strony prorosyjskiej - partia Brauna to wprost partia prorosyjska i dlatego się oddzielił, bo Konfederacja nie była w 100% za Rosją w sprawach międzynarodowych. Obecne sondaże wskazują na 10% poparcia. 

Jednakże jeśli ma się takie "dlaczego wspieramy" jak wyżej opisałem, to szkolenie żołnierzy UA i nawet ich leczenie by potem znowu ich wysłać na front ma sens. 

Najlepiej jakby się tym zajął Uszi czy Ator, każde słowo by analizowali, ja nie mam ani takich umiejętności, ani czasu ani przede wszystkim ochoty.

Zamiast odmóżdżaczy typu Uszi czy Ator obejrzyj Wujka Timo, który mówi o prawdziwej historii Polski.

No i jeszcze raz to, ale niezwykle ważny filmik:

Edited by Strusprawa1
  • Like 1

2 minuty temu, Strusprawa1 napisał(a):

No zobacz, to zupełnie jak Rosjanie. Nasuwa się pytanie czy można ufać Rosjanom gdy zwyciężą na Ukrainie w kwestii naszego bezpieczeństwa i czy nie będą naruszać naszych interesów, prawda? Im już można ufać bo jakoś nie słyszę wątpliwości co do tego. Czasem wyciągamy kartę "oni są tacy sami jak Rosjanie" a czasem "Rosja nas nie zaatakuje, bo już graniczymy z nią" (walić to, że wysyła nam nielegalnych imigrantów obciążając naszą armię).

Nie mówimy tutaj o Rosji, po co wtrącasz w wątek Rosjan?

Rosja tak samo jak Ukraina to cywilizacja Turańska, zupełnie obca nam kulturowo.

My jesteśmy w cywilizacji łacińskiej, graniczymy także z Niemcami czyli cywilizacją Bizantyjską.

I co jakoś koegzystujemy w lepszy lub gorszy sposób. Jednak każda z tych cywilizacji musi mieszkać u siebie by był względny spokój.

Wystarczyło, że politycy wpuścili ludy wschodnie na czele z Ukrami, i mamy dziwnym trafem na naszym terenie, akcje sabotażu, dywersji, przestępstw.

Gdy domagamy się egzekwowania naszych praw, swobód, zasad, Ukraińcy wtedy nam grożą. Czy to normalne? dla nas nie, dla nich tak, bo w swojej

kulturze szanują tylko tych co trzymają ich pod butem, a nie tych co dają serce na dłoni.

6 minut temu, Strusprawa1 napisał(a):

Ciągłe wsadzanie do wszystkiego kwestii rzezi wołyńskiej 

No wybacz, ale ta kwestia jest nierozliczona, to czego dokonali Ukraińcy na Polakach przechodzi ludzkie pojęcie.

Stosowali te same metody nie tylko na Wołyniu, ale także w dwudziestoleciu międzywojennym, czy jeszcze dawniejszych czasach.

A Ukraińcy teraz żeby się wybielić, co rusz zestawiają na równi a to rok 1921 czy akcje Wisła🤡

O czym my tu w ogóle dyskutujemy, tym bardziej, że Ukraińcy dalej nie chcą potępić zbrodniczej ideologii banderyzmu.

Straszą Polaków, że zrobią drugi Wołyń jeżeli nie będziemy posłuszni. I to według ciebie jest przychylne nam państwo?

• Like 2
  • Thanks 1

29 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Nie mówimy tutaj o Rosji, po co wtrącasz w wątek Rosjan?

Rosja tak samo jak Ukraina to cywilizacja Turańska, zupełnie obca nam kulturowo.

My jesteśmy w cywilizacji łacińskiej, graniczymy także z Niemcami czyli cywilizacją Bizantyjską.

I co jakoś koegzystujemy w lepszy lub gorszy sposób. Jednak każda z tych cywilizacji musi mieszkać u siebie by był względny spokój.

Wystarczyło, że politycy wpuścili ludy wschodnie na czele z Ukrami, i mamy dziwnym trafem na naszym terenie, akcje sabotażu, dywersji, przestępstw.

Gdy domagamy się egzekwowania naszych praw, swobód, zasad, Ukraińcy wtedy nam grożą. Czy to normalne? dla nas nie, dla nich tak, bo w swojej

kulturze szanują tylko tych co trzymają ich pod butem, a nie tych co dają serce na dłoni.

Jak to czemu? No bo jeśli Ukraina jest dzikim stepotym ludem z 30 milionami ludzi, to Rosja jest dzikim stepowym ludem ze 145 milionami - to chyba bardziej jest się czym przejmować? Dodatkowo jak pisałem - jak wchłonie dzikie stepy, to będzie się czego bać z punktu widzenia Polski z naszą cywilizacją czy nie? Doświadczenie historyczne wskazuje, że będzie. 

Koneczny się mylił co do Niemiec, że to cywilizacja Bizantyjska i wielu mu zarzucało niekonsekwencje jak np. Jan Stachniuk. Pół-protestanckie i pół-katolickie Niemcy są nam dalsze kulturowo niż protestancka Anglia (cywilizacja łacińska) - nam, katolickim Polakom. Ta ocena pochodziła ze strachu przed Niemcami, słusznego jak się potem okazało. 

Musi mieszkać u siebie, ale to jest na poziomie werbalnym - realnie gdy nie ma patrona jak dotąd przez 30 lat było USA, to jest chaos. Silny lokalny rządzi, więc słabi by nie być zależnymi tworzą sieć sojuszy. Tak było od zawsze w historii. Nawet z Rosją Polska była w sojuszu wraz z Austrią gdy Imperium Osmańskie za bardzo urosło (czasy bitwy pod Wiedniem). Podobnie w wojnie północnej przeciwko Szwedom. Obecnie ten strach jest przeciwko Rosji i nikt nie wmówi, że to przez jakieś taśmy podkarpackie Polska wspiera Ukrainę, no błagam... 

Tak, mamy. Równie dobrze mogą być na usługach Rosji... lub nie. Większość Ukraińców, szczególnie tych będących w Polsce mówi po rosyjsku, ogląda filmy rosyjskie itd. Mieszkałem w akademiku z Ukraińcem ze Stanisławowa 8 lat temu, to oglądał rosyjskie filmy i na moją pamięć ze swoimi ziomkami mówił po rosyjsku. Czy mogą to być służby ukraińskie? Jest dużo mniej prawdopodobne. Nie ma sensu by to robili. Skupieni są na akcjach w Rosji i na łataniu frontu, który ledwo zipie i to się liczy. 

No właśnie jakby szanowali tych, którzy trzymali ich pod butem to raczej nie walczyliby z Rosją i dobrze wspominali I RP, bo to było czyste trzymanie chłopów pod butem, co zresztą wysłałem Ci link. 

29 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

No wybacz, ale ta kwestia jest nierozliczona, to czego dokonali Ukraińcy na Polakach przechodzi ludzkie pojęcie.

Stosowali te same metody nie tylko na Wołyniu, ale także w dwudziestoleciu międzywojennym, czy jeszcze dawniejszych czasach.

A Ukraińcy teraz żeby się wybielić, co rusz zestawiają na równi a to rok 1921 czy akcje Wisła🤡

O czym my tu w ogóle dyskutujemy, tym bardziej, że Ukraińcy dalej nie chcą potępić zbrodniczej ideologii banderyzmu.

Straszą Polaków, że zrobią drugi Wołyń jeżeli nie będziemy posłuszni. I to według ciebie jest przychylne nam państwo?

No oczywiście, że nierozliczona gdy chodzi o pochowanie tego itd., ale liczy się dużo bardziej od tego - proszę wybaczyć - przyszłość moja i moich dzieci w bezpiecznej Polsce niezależnej od jakiegokolwiek kraju na wschodzie, tutaj głównie mi o Rosję chodzi. Jakkolwiek debilnie to brzmi, to wiedziałem o tym nim to było popularne, bo moja babcia musiała uciekać przed nimi (a wychowywała mnie - mieszkałem u niej), o czym już tu opowiadałem w innym wątku. Ktoś o tym pamiętał przed 2016 (film Wołyń) lub przed 2014 rokiem (nim było głośno o Ukrainie w mediach)? Wracając do przyszłości, to liczy się dużo bardziej demografia Polaków, liczy się kultura, liczy się gospodarka oraz strategiczne inwestycje. Od tego zależą moje zarobki, jak szybko uzbieram na dom, jaka będzie sytuacja na rynku pracy itd. itp. Wyobraź sobie, że jest 2050 rok, jest koszmarna sytuacja demograficzna (na 90%) taka będzie i jakieś dziecko zapyta cię "proszę pana, a co robiłeś kiedy w Polsce była dzietność 1,0, a Europę zalewali murzyni i Arabowie, którzy mnożyli się w Afryce na potęgę? To co się powie? Że zajmowaliśmy się rozliczaniem zbrodni wołyńskiej? Z tej perspektywy nawet zagrożenie rosyjskie jest błahostką. 

Nie czytałem jeszcze kogokolwiek poważnego i liczącego się mającego setki czy tysiące lajków na telegramie by pisał o nas w ten sposób. Bardziej mają bekę z naszej reakcji na rosyjskie drony czy złość za blokowanie granicy lub to, że tyle u nas się mówiło "JESTEŚMY Z WAMI" a teraz nie walczymy u ich boku (choć to się tyczy całego zachodu). Nigdzie nie przeczytałem od nich, że chcą zrobić drugi Wołyń. Opinie mają na ogół pozytywne. Nie wiem skąd to wziąłeś, ale podejrzewam kto taką narrację może rozprzestrzeniać i komu to służy. By wiedzieć co myślą to trzeba czytać telegrama np. "Sternenko chat" gdzie setki tysięcy ich się wypowiada, zbierają na drony, wymieniają się informacjami jak je tworzyć, o krajach, o wszystkim. 

Tu nie chodzi o to czy przychylni, ale chodzi o równowagę sił w regionie by Rosja nie narzucała nam swojej woli jak za PRLu. Tu nie ma znaczenia czy są nam przychylni. Ich zadaniem jest zabijać Rosjan i się wystawiać, a Polska dotąd wspiera tak byśmy sami nie wpadli w wojnę, ale by jakoś trwali.

Zresztą ktokolwiek śledzi tą wojnę to wie, że gdy chodzi o uzbrojenie, to sprzęt przekazany Ukrainie przez Polskę miał znaczenie w 2022-2023. Od 2 lat królują drony i obydwie strony konfliktu są w porównaniu do nas mega zaawansowane - to jest akurat straszne. 

Edited by Strusprawa1
  • Like 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.