CorpusHerb Posted November 11 Share Posted November 11 Witam wszystkich Braci, Forum śledzę już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłem się odezwać, gdyż brakuje mi w moim otoczeniu osób, które mogłyby pomóc mi obrać właściwy kierunek na drodze do wolności finansowej, więc liczę, że znajdę tutaj inspirację i wsparcie. Kilka słów o mnie: Mam 23 lata, ukończyłem farmację i obecnie wróciłem do domu rodzinnego. W ciągu kilku najbliższych miesięcy kończę staż zawodowy, po którym mam już zapewniony etat. Mimo to chciałbym uniknąć klasycznego życia na etacie w którym pracuję na cudze marzenia, marnując siebie. Z racji kierunku studiów od jakiegoś czasu udzielam korepetycji z kilku przedmiotów, co daje mi dodatkowe źródło dochodu. Poza tym interesuję się suplementacją i fitoterapią, czyli naturalnymi metodami wspierania zdrowia. Finansowo radzę sobie obecnie całkiem nieźle — miesięcznie zarabiam około 6 tys. zł, z czego sporą część odkładam. Dodatkowo inwestuję długoterminowo, kupując Bitcoiny w trybie HODL. Z obecnych pomysłów, na oderwanie się od etatu jest założenie kanału na YT o tematyce suplementacyjnej wraz z fitoterapią. Dodatkowo prowadzenie indywidualnych konsultacji z tym związanych. Chętnie wysłucham Waszych sugestii. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted November 11 Share Posted November 11 No Elunia! Wielu z nas wiele by dało aby w tym wieku być w tym miejscu co Ty dzisiaj. 1 godzinę temu, CorpusHerb napisał(a): odezwać, gdyż brakuje mi w moim otoczeniu osób, które mogłyby pomóc mi obrać właściwy kierunek na drodze do wolności finansowej Nie znam Twojego otoczenia, ale mówiąc o wolności finansowej w 90% będziesz odebrany jako kosmita. Kuuurła kałdi albo biemdabju za 50k minimum i myszka, co by miał kto kapitałem efekty( o) wnie zarządzać a nie.😉 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted November 11 Share Posted November 11 Czesc miło się czyta że ktoś w twoim wieku jest jeszcze z głową na karku a nie z epapierosem i na hulajnodze .... Czytałeś jakieś lektury apropo pieniędzy? Ja zaczynałem od najbogatszego człowieka w Babilonie , potem bogaty ojciec biedny ojciec, kwadrant przepływu pieniędzy - obecnie i biznes z kraju dziadów ( też obecnie ) Odkładaj i inwestuj najpierw w siebie, potem myśl co dalej napewno się coś urodzi - firma, sprzęt itp. Ten kanał na YT powiedz mi jaka kamera chcesz nagrywać? Ja też myślę o kanale ale tematyka byłaby inna. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WsiunzSuchej Posted November 12 Share Posted November 12 Ja mam 22 lata na swoim i garażyk na wynajem od zera zaczynałem od 4 k. Też dążę do finansowej niezależności. Zwiększanie zarobków to jest klucz każda złotówka dobrze ulokowana będzie procentować. Pomyśl nad dywersyfikacja. Też mam trochę w krypto, ale nie warto moim zdaniem pakować all in. Metal obligacje Etfy Reity akcje konkretnych spółek są różne opcję mniej lub bardziej bezpieczne. Kanał na YT Marcina Iwucia i jego książka finansowa forteca ludzie sobie chwalą ja lubię też Zawód Inwestor. Inwestowanie to mocno indywidualne podejście a ja jestem za młody i za głupi żeby ci tu prawić co masz wybrać. Jeśli chodzi o założenie kanału to próbuj czemu nie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CorpusHerb Posted November 12 Author Share Posted November 12 8 godzin temu, Dzingolo napisał(a): Czytałeś jakieś lektury apropo pieniędzy? Aktualnie czytam Inteligentnego inwestora XXIw. ale dzięki za propozycje książek, dopiszę je do listy. Mam zamiar nagrywać bez kamerki, z racji mojego środowiska zawodowego, gdzie sprzeczność z obecną wiedzą medyczną grozi wykluczeniem z zawodu. 6 godzin temu, WsiunzSuchej napisał(a): Metal obligacje Etfy Reity akcje konkretnych spółek są różne opcję mniej lub bardziej bezpieczne. Myślę nad kupnem srebra w monetach 1 uncja. Złoto odpada ze względu na cenę. Wiesz może jak to jest w praktyce z tą anonimowością zakupu stacjonarnie? Dzięki za rady z dywersyfikacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
calltoaction Posted November 12 Share Posted November 12 35 minut temu, CorpusHerb napisał(a): Myślę nad kupnem srebra w monetach 1 uncja. Złoto odpada ze względu na cenę Może zerknij na najpierw na wykres? Oby dwa walory są po dobrym rajdzie w górę. 11 godzin temu, CorpusHerb napisał(a): Dodatkowo inwestuję długoterminowo, kupując Bitcoiny w trybie HODL. Tu też bym myślał o keszowaniu się - jeżeli wierzyć mniej wiecje 4letnim cyklom. 11 godzin temu, CorpusHerb napisał(a): Finansowo radzę sobie obecnie całkiem nieźle — miesięcznie zarabiam około 6 tys. zł, Dobra zarobki jak na twój wiek. Często będać wyżej w korpo masz może z 2-3 tys więcej. Moim zdaniem jak "etat" płaci dobrze to trzeba wyciskać to ile się da. Dodatkowo robić inne rzeczy, szczególnie ze masz niskie koszty życia i wchodzisz na rynek pracy/biznesu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted November 12 Share Posted November 12 (edited) Inwestuj w siebie. Przy zarobkach 6000 miesięcznie warto odłożyć powiedzmy 50-70 tys poduszki a resztę inwestować w kursy i szkolenia które podniosą Twoje zarobki. Gdybyś zainwestował 144 tys pln przy 7% zwrotu (po odliczeniu podatku i inflacji jest to bardzo duża stopa zwrotu) to po 10 latach miałbyś z tego 283 tys. To nie są pieniądze, które rzucą świat na kolana i zmienią Twoje życie. Dodatkowo, aby zaoszczędzić 144 tys musiałbyś przez dwa lata nie wydać ani jednej złotówki. Warto sobie uzmysłowić jak wolno działa procent składany, jaką trzeba mieć stopę zwrotu by to się złożyło do sensownych kwot itp. Pobaw się w excelem i oceń realnie czy warto poświęcać początkowe lata swego życia dorosłego i kariery by zaoszczędzić te pieniądze… Jesteś na etapie w którym wydaje Ci się, że w ten sposób podbijesz świat. Nie tędy droga. Edited November 12 by Roman Ungern von Sternberg 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CorpusHerb Posted November 12 Author Share Posted November 12 Dziękuję wszystkim za rady, obecnie trzymam poduszki finansowej około 40 tysięcy. Czy przymierzanie się do kupna działki pod ewentualną budowę domu to dobry moment? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WsiunzSuchej Posted November 12 Share Posted November 12 (edited) 1 godzinę temu, CorpusHerb napisał(a): Dziękuję wszystkim za rady, obecnie trzymam poduszki finansowej około 40 tysięcy. Czy przymierzanie się do kupna działki pod ewentualną budowę domu to dobry moment? Czy dobry moment to nie wiadomo nigdy. Lokalizacja działki fajnie jak by była atrakcyjna i najważniejsze jej status czyli działka budowlana objęta miejscowym planem zagospodarowania. Jednak budowa domu to olbrzymi koszt i studnia bez dna dla takich żuczków jak my a jak nie potrafisz w wykończenie to koszty są z kosmosu. Jeśli chodzi o srebro ceny też wyjebało i jest obłożone w Polsce 23% vat i w razie W trzeba sporo dźwigać nie ma jak tego łatwo przewieźć. Edited November 12 by WsiunzSuchej 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted November 24 Share Posted November 24 Mądre myślenie w tak młodym wieku. Wg mnie: Bitcoin to hazard, można wszystko stracić. Wielu ocenia, że szansa zarobienia na tej spekulacji już była. Prywatnie wolałbym ryzykować na akcjach. Kanał YT dobry kierunek, rozwój, łapanie kontaktów także z kobietami i robienie marki. Praca na etacie. Nie otworzysz bez kapitału nic swojego, sieciówki aptek wygryzły też pojedynczych graczy. Rób na etacie łap staż. Złoto było drogie już rok temu i dwa lata też się już nie opłacało:) Ale to nie jest temat wg mnie dla takiego kapitału. Ja bym nie szedł w wyścig szczurów i dorabianie się. Z obecnym dochodem możesz wynajmować jakbyś założył rodzinę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted November 25 Share Posted November 25 @CorpusHerb 1. Raczej jesteś na dobrej drodze. Polecam lektury: Finansowy Ninja, Finansowa Forteca. Inteligentny inwestor - to zbiór raczej truizmów, ale jeśli nie czytałeś nic innego wcześniej to może być warto, raczej nie zaszkodzi. Natomiast byłbym ostrożny z radami Tradera24 - kiedyś udzielał porad jak kąpać się w wodzie utlenionej, o wpływie pełni księżyca itp. Też kupiłem kilka lat temu potem odsprzedałem ze sporą stratą. Trader24 jest mistrz marketingu, to mu trzeba przyznać. 2. Kanał na yt, żeby przynosił sensowny dochód tylko z reklam musi być naprawdę duży. Po drugie jesteś uzależniony od jednej zmiennej w algorytmie. Zauważ, że prawdziwe pieniądze (nie licząc czołowych influ) robią Ci co wykorzystują, popularność do sprzedaży swoich produktów. Wbrew pozorom to nie jest jakieś duże wyzwanie zamówić suplementy i sprzedawać pod swoją marką. Najważniejszy jest marketing. Zobacz na dzika (ekipę wk) albo dr Skoczylasa. 3. Nie napalałbym się na inwestowanie. Nie zrozum mnie źle pomnażanie (a jeszcze ważniejsze, ochrona) kapitału jest jak najbardziej pomocna. W miejscu, w którym jesteś myślałbym o raczej o zwiększaniu dochodów i w to inwestowanie środków. Nie wiem z jakich przedmiotów udzielasz korepetycji, ale może jest przedmiot z jaki można by ubrać w kurs, a nie ma dobrego na rynku. Spójrz takie kursy do matematyki. Ci co zrobili je kilka lat temu zarabiają dobre pieniądze. Może kanał na yt plus sprzedaż właśnie kursu lub ebooka. 4. Unikaj kredytów i długów, buduj kapitał, to że nie wstrzelisz się idealnie z inwestycją to normalne. 5. Jeśli masz możliwość produkcji rolniczej, może to warto połączyć z zamiłowaniem do farmacji. Jakieś zioła(nie koniecznie te uśmiechnięte, chociaż też można je legalnie teraz uprawiać), duże liście, kiełki itp. i do tego sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts