Roman Ungern von Sternberg Posted November 29 Share Posted November 29 Na UWR w Auli Leopoldińskiej zdjęto godło RP a w zamian powieszono portret Fryderyka Wielkiego (tego, który jako król Prus brał udział w rozbiorach Polski). Przywrócono także napis "Kaiserbrucke" na Moście Grunwaldzkim. W Gdańsku jeździ tramwaj im Jana Jerzego Forstera. Był to badacz, naturalista, pogardliwie nastawiony do Polaków, od niego pochodzi pogardliwe określenie "polnische Wirtschaft". https://www.wprost.pl/kraj/12070609/uniwersytet-wroclawski-symbol-polski-zdjety-z-auli-fryderyk-ii-na-scianie-co-sie-wydarzylo.html https://gazetawroclawska.pl/powrot-napisu-kaiserbrucke-na-most-grunwaldzki-wytyczne-konserwatora-zabytkow-czy-pomysl-magistratu/ar/c1p2-27787273 Dziękujemy, wam, kałowcy (KO). 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
brat mniejszy Posted November 29 Share Posted November 29 Jest blog, z przed parunastu lat, ale cały czas zawarte w nim treści są aktualne. Ogólnie to jest on o działalności służb niemieckich w Polsce, przeczytać warto. https://werwolfcompl.blogspot.com/ 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted November 29 Share Posted November 29 I wojna światowa nigdy się nie skończyła. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted November 29 Share Posted November 29 (edited) Część ja z historii zawsze byłem słaby, ale mega mnie bolało jak my jako naród sami na siebie plujemy właśnie w taki sposób. .. zaczynając od polityków wyprzedanych szwabą, kończąc na karynach i sebixach siedzących w bmw.. na lidlu i śmiejących się z poloneza lub maluszka... Jestem pewien że wiele osób tych co walczyli przewracają się w grobie, tracimy tożsamość za gówniane wzorce z europy .. Komentarz zakończę piosenka bastiego Edited November 29 by Dzingolo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted November 29 Author Share Posted November 29 (edited) Zainteresowanym tematem relacji polsko-niemieckich polecam materiały z profesorem Grzegorzem Kucharczykiem. To na początek: Edited November 29 by Roman Ungern von Sternberg 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietryło Posted November 29 Share Posted November 29 Godzinę temu, zuckerfrei napisał(a): I wojna światowa nigdy się nie skończyła. Zabory się nigdy nie skończyły. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted November 29 Share Posted November 29 32 minuty temu, Pietryło napisał(a): skończyły True story bro! Czy my w ogóle zasługujemy na niepodległość? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted November 29 Share Posted November 29 6 minut temu, zuckerfrei napisał(a): True story bro! Czy my w ogóle zasługujemy na niepodległość? A co my to gorsi? Od zachlanych angoli czy innych niemiszków, którzy ze swoich krajów zrobili śmietnik? Ten kraj zasługuje na niepodległość bardziej niż jakikolwiek inny, a może nie kraj tylko ludzie urabiający się po łokcie w nim żyjący i ich poprzednicy patrzący z góry za co życie oddali. Kraj jest piękny, czysty, infrastruktura bardzo poszła do przodu przez ostatnie 20 lat i będąc na zachodzie tego pięknego kontynentu mam wrażenie, że jeden z najlepiej zdigitalizowanych. Jednym słowem nie ma się czego wstydzić, tylko mentalność jeszcze poddańcza (kompleks niższości względem innych krajów), ale co tu się dziwić jak lud napierdalany od dziesiątek lat. Sami turyści z zachodu chwalą kraj za to jaki jest i nie wierzą, że w PL to już ludzie jednak nie mieszkają w ziemiankach jak niektórym jeszcze się wydaje, a czasem już mieszkają lepiej niż na zachodzie. Dla kontrastu co by nie było tak kolorowo, no to niestety kraj absurdów i ucisku własnych obywateli. Summarum zawsze mówię, że Polska to chyba najlepszy kraj do zamieszkania w eu gdyby nie te absurdy, wrogi własnym obywatelom rząd, wpływ wrogich służb załatwiających tu interesy i relacja kosztów życia do zarobków to nie było by czego szukać na tzw. zachodzie. Coraz mniej się opłaca wyjeżdżać za pracą bo już nie jest tak kolorowo, jeszcze idzie coś ugrać na kontrakcie, ale inaczej na niemieckiej umowie ponosząc wszystkie koszty to zostaje tyle co kot napłakał na koniec miesiąca. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted November 29 Share Posted November 29 7 minut temu, Jorgen Svensson napisał(a): A co my to gorsi? Niepodległość mamy daną nie wywalczoną to generuje różnego rodzaju problemy. Problemy, które w oczach polityków innych krajów budzą zażenowanie kiedy patrzą co tu się odpierdala. 9 minut temu, Jorgen Svensson napisał(a): innych niemiszków, którzy ze swoich krajów zrobili śmietnik? Zgoda. Ale ciągle kreują tą politykę. A my? 10 minut temu, Jorgen Svensson napisał(a): Ten kraj zasługuje na niepodległość bardziej niż jakikolwiek inny, a może nie kraj tylko ludzie urabiający się po łokcie w nim żyjący i ich poprzednicy patrzący z góry za co życie oddali. Zobaczymy co przyniesie czas. Na teraz to wg mnie dano nam mówić w języku ojców, zbieranie się pod flagą przodków i nawet hymn mamy. (Są i tacy co kwestionują czy jego tekst jest ok, może Bogurodzica lepsza? Nie wiem.) I to wszytko co mamy wg mojej optyki. Z resztą się zgadzam jako tako. A na koniec, kogo wybieramy od upadku AWSu? Moim zdaniem to nie działa. ps. Z infrastruktury korzysta i wschód i zachód w centrum Europy czyt tej naszej. To nie defetyzm czy pesymizm z mojej strony; tak to widzę na dzień dzisiejszy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted November 30 Share Posted November 30 (edited) @brat mniejszy wejdz na rumble ( youtube by tego nie przelknal ) , morkisz dobrze to wyjasnia . https://rumble.com/v729i6c-czym-jest-werwolf-cz.1-start-18.00.html Edited November 30 by thyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted November 30 Share Posted November 30 11 godzin temu, zuckerfrei napisał(a): Niepodległość mamy daną nie wywalczoną to generuje różnego rodzaju problemy. Problemy, które w oczach polityków innych krajów budzą zażenowanie kiedy patrzą co tu się odpierdala. Zgoda. Ale ciągle kreują tą politykę. A my? Syf jest wszędzie w polityce. Ostatnio jakiś podkast słuchałem gość opowiadał jak we Włoszech dysponowano środkami KPO i jeszcze chyba gorzej jak u nas. Wille, luksusowe auta itd. 60 osób zatrzymano, 60mld ojro cofnięto z 200mld przyznanych. A to jest tylko wierzchołek góry lodowej, który wyszedł na jaw tylko dlatego, że KPO to jednak medialna sprawa i nawet bycie na świeczniku nie powstrzymuje od okradania obywateli, a co dopiero jak się to dzieje po cichu w kuluarach. My jesteśmy reaktywni, dlatego nie mamy nic do powiedzenia. Z drugiej strony, gdybyśmy zaczęli o ta niepodległość walczyć i kreować a nie reagować, dołączając do tego silna gospodarkę mogło by się to skończyć konfliktem zbrojnym z państwami eu. Nikt aż tak naiwny chyba nie jest, żeby myśleć, że Niemiec przyjmie z uśmiechem, że musi robić na Polaka, a nie odwrotnie jak to ma miejsce teraz i obejdzie się bez konfliktu zbrojnego. Reasumując, silna Polska to zagrożenie dla wszystkich dookoła szczególnie dla sąsiadów z zachodu, dlatego za silna być nie może inaczej może być kuku. Ponadto widać z resztą jak ważne to jest dla zachodu żeby Polska była pod ich butem po ostatnich wyborach, co widać z resztą w poście autora tego tematu i na wielu innych polach. Niemcy ewidentnie łapią zadyszkę, widać to tu i tam, sentyment społeczny jest coraz gorszy. To już nie ten kraj co jeszcze 20 lat temu, z tym, że u nich zmiany in minus, a u nas in plus, zbliżenie do granicy w której te dwa kraje zaczną się mijać w przeciwnych kierunkach jest zagrożeniem dla spokoju w regionie. Takie luźne moje spekulacje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted November 30 Share Posted November 30 19 godzin temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): Dziękujemy, wam, kałowcy (KO). Zapomniałeś o prezydentowej Danzig i jej wystawie: Pamiętajmy, że przed II WŚ w Danzig mieszkało 95% niemców, po II WŚ (w 1950) 4%. NASI chłopcy. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted November 30 Author Share Posted November 30 @BumTrarara Tutaj już dawno zapomniane: https://dorzeczy.pl/kraj/102170/na-poczatku-bylo-zle-slowo-polaka-wiceprezydent-gdanska-szokuje.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luke Posted November 30 Share Posted November 30 W Gdańsku różne ciekawe rzeczy miały już przypadkowo miejsce np. Heili Hailo na jarmarku śpiewane przez jakiś folklorystyczny zespół z DE. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Ungern von Sternberg Posted November 30 Author Share Posted November 30 @Lucky Luke To jest akurat popularna XIX w. przyśpiewka piwiarniana, bardzo popularna.. tak popularna, że często była śpiewana przez maszerujący Wehrmacht. Mam w tej konkretnej sprawie ambiwalentny stosunek. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luke Posted December 1 Share Posted December 1 19 godzin temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a): @Lucky Luke To jest akurat popularna XIX w. przyśpiewka piwiarniana, bardzo popularna.. tak popularna, że często była śpiewana przez maszerujący Wehrmacht. Mam w tej konkretnej sprawie ambiwalentny stosunek. Tak ja wiem, tylko że na zawsze będzie kojarzona z hitlerowcami więc automatycznie koniec. To tak jak Ci co obnoszą się swastyką i tłumacza, że była w obiegu przed adolfami. Hołd berliński 1.12.2025 Jak zbity pies. Niemcy muszą mieć ubaw. Sługa. https://x.com/szef_dywizji/status/1995538321359925405 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted December 2 Share Posted December 2 Niemcy zrobili nie tylko nam straszne rzeczy. Ale i z nimi "pojechali" równo, wojska ruskie gwałciły każdą niemkę, cholera wie ilu w niemczech jest niemców. w masowych nalotach np. na Drezno, od bomb zapalających tworzyły się jakby wiry, porywające palących się żywcem, ryczących z bólu nadludzi. Sam koniec 1941 roku, gdzie mieli w kilka miesięcy pokonać Stalina, to z tego co ostatnio oglądałem, kilkadziesiąt tysięcy kalek od zimna, czyli w warunkach frontowych, przy piecyku, często bez morfiny, piłą ucinali nogi i ręce ich żołnierzom. Jakby nie chcę tu robić rachunku strat, bo i tak narobili więcej zła niż dostali w zamian, ale też nie są takimi nadludźmi, jakimi by chcieli się widzieć niektórzy z nich. Był i czas, że od Polski dostawali taki wpierdol, że padali na kolana - Hołd Pruski itd. Ja kompleksów nie mam, że jestem Polakiem i tu jest moje miejsce, moje korzenie. Jakbyśmy byli nic nie warci, nie poświęcano by tyle sił żeby nas utrzymywać słabych i chorych. Silna Polska jest dla nich koszmarem militarnym, mimo tego że militarnie są od nas dużo lepsi. Muszą nas osłabiać z każdej możliwej strony, bo mieć na "plecach" 40 milionową Polskę to już żarty nie są, każdy plan ataku na kogokolwiek upada. Mówią, że udany atak to co najmniej 3 x liczebnie więcej trzeba mieć żołnierzy. Niemcy są od nas 2 x liczniejsi i są otoczeni przez inne państwa, gdzie trzeba trzymać liczne wojska, więc przy dobrej obronie, mogłoby się zdarzyć że sami by zrezygnowali, bo straty byłyby makabryczne. A teraz mamy zadłużony kraj na być może kilka pokoleń, w "środku" Państwa mamy miliony Ukraińców, którzy wielokrotnie nas zdradzali, a ich nienawiść do nas nie da się z niczym porównać, zwłaszcza jak się czyta o banderowcach z radością walących siekierami po małych dzieciach, ludzie tylko płaczą jak to wspominają. Teraz dzieci i wnuki rezunów, utrzymujemy, a nie daj Boże, pójdziemy za nich walczyć, a oni będą odpoczywać w Polsce, za nasze pieniądze które musimy spłacić zagranicznym bankom. Na ok. 80% Ukrainy nie ma wojny - nie ma żadnej potrzeby przyjmowania ich do Polski, nie mówiąc o pieniądzach dla nich. Dziś usłyszałem na kanale Pana Piekielnika, że Szwajcaria wypracowała system - zasiłek dostają tylko ci Ukraińcy, którzy są ze strefy gdzie jest wojna. A to co się dzieje w Polsce, to jest znany od wieków Koń Trojański. O Tusku nie będę nawet pisał, gdyż ten Pan nie jest moim faworytem i trzęsie mnie na samą myśl. 8 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted December 5 Share Posted December 5 On 12/2/2025 at 9:31 PM, Marek Kotoński said: Niemcy zrobili nie tylko nam straszne rzeczy. Ale i z nimi "pojechali" równo, wojska ruskie gwałciły każdą niemkę, cholera wie ilu w niemczech jest niemców. w masowych nalotach np. na Drezno, od bomb zapalających tworzyły się jakby wiry, porywające palących się żywcem, ryczących z bólu nadludzi. Mam taki (nieco?) utopijny pogląd, że naród wywołujący wojnę (skażenie środowiska, kaźń niewinnych ludzi jak by już mieli mało na grzbietach, marnotrawienie zasobów naturalnych etc.) zasługuje na totalną eksterminację co do jednego osobnika, jeśli nie wytnie w pień swoich przywódców wywołujących tego typu katastrofy. Jest zwyczajnie rakiem na ludzkości i należy się go pozbyć do ostatniej komórki. Przecież wystarczyło by, żeby "niemiaszki" skasowali paru psycholi w latach '20-'30 a miliony ton szkieletów i stali nie zalegały by na dnach mórz, oceanów i piasków lądu, bezproduktywnie nie przepalono by gigantycznych zasobów ziemi i być może przeżyli by ludzie, którzy wynaleźli by rozwiązania poważnych bolączek ludzkiego istnienia. Teraz ci sami genetycznie przodownicy "zielonego" porządku nie chcą odpowiedzieć za krzywdy i syf, który ich ojcowie wyrządzili samej planecie. Za sam przepał, skażenie i zużycie planety powinni beczeć do końca świata i płacić, płacić, płacić, czyli odpracować winy przodków. No cóż, podobne zasługi ma kilka innych gangów rządowych na świecie. Łatwo wskazać. On 12/2/2025 at 9:31 PM, Marek Kotoński said: Na ok. 80% Ukrainy nie ma wojny - nie ma żadnej potrzeby przyjmowania ich do Polski, nie mówiąc o pieniądzach dla nich. Nawet nie w tym rzecz. Po prostu nie pomaga się nieprzyjaciołom, jeśli nie realizuje się przy tym własnych, pryncypialnych celów strategicznych. Pomoc w innych okolicznościach nie jest przejawem szlachetności i wielkoduszności, tylko całkowitej głupoty i skrajnego frajerstwa. A obecnie to się sprowadza do "my Polacy możemy wymrzeć, byle Ukry przeżyły". Nie mogę patrzeć na "nasze" zdradzieckie i głupie elYty (część jest zdradziecka część głupia a część oba byty jednocześnie), które "wiedzą lepiej" mimo, że to wola suwerena jest nadrzędna i przykazana do realizacji "sługom Ukrainy". Tak jak by naród miał całkowitą rację wybierając "nas" ale w każdej innej kwestii po prostu się myli. On 12/2/2025 at 9:31 PM, Marek Kotoński said: O Tusku nie będę nawet pisał, gdyż ten Pan nie jest moim faworytem i trzęsie mnie na samą myśl. Mnie to dodatkowo w fiucie boleśnie strzyka Tak mniej więcej od czasów "nocnej zmiany bluesa" z '92. Co widzę Tuska gdzieś w meRdiach (bądź w meNdiach) to przecieram oczy pytając retorycznie - jak to jest kurwa możliwe? Ale Polska jest widocznie krainą cudów, więc i nie dziw że również "maryjnych". 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted December 5 Share Posted December 5 6 godzin temu, Rnext napisał(a): Mam taki (nieco?) utopijny pogląd, że naród wywołujący wojnę (skażenie środowiska, kaźń niewinnych ludzi jak by już mieli mało na grzbietach, marnotrawienie zasobów naturalnych etc.) zasługuje na totalną eksterminację co do jednego osobnika, jeśli nie wytnie w pień swoich przywódców wywołujących tego typu katastrofy. Jest zwyczajnie rakiem na ludzkości i należy się go pozbyć do ostatniej komórki. Przecież wystarczyło by, żeby "niemiaszki" skasowali paru psycholi w latach '20-'30 a miliony ton szkieletów i stali nie zalegały by na dnach mórz, oceanów i piasków lądu, bezproduktywnie nie przepalono by gigantycznych zasobów ziemi i być może przeżyli by ludzie, którzy wynaleźli by rozwiązania poważnych bolączek ludzkiego istnienia. Teraz ci sami genetycznie przodownicy "zielonego" porządku nie chcą odpowiedzieć za krzywdy i syf, który ich ojcowie wyrządzili samej planecie. Za sam przepał, skażenie i zużycie planety powinni beczeć do końca świata i płacić, płacić, płacić, czyli odpracować winy przodków. No cóż, podobne zasługi ma kilka innych gangów rządowych na świecie. Łatwo wskazać. No to był plan https://pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Morgenthaua ale że ZSSR stawał się coraz agresywniejszy, alianci potrzebowali niemieckich ludzi z wywiadu, naukowców, ogólnie ludzi którzy wiedzieli jak walczyć z ZSSR. Dlatego nie zrobiono wycinania w pień socjalistów narodowych, USA potrzebowało też mięsa do walki z ZSSR, dlatego niemcy przetrwali to, co nawyrabiali innym narodom i wiadomo, też planecie, przecież innej nie mamy a zasoby nie są nieskończone. Gdyby niemcy przetrwali jeszcze kilka miesięcy, to by dostali jak Japonia bombę A - a tak, dzięki idiotycznym decyzjom naćpanego hitlera, dużo szybciej upadli. Abstrachując - końcówka 43 roku, inżynierowie pokazują myśliwiec odrzutowy, działający, do obrony przed nalotami alianckimi, z osiągami lepszymi niż wszystko co mieli alianci. A hitler po lekach dr Morella, rozkazał żeby przerobić go na bombowiec Czyli w czasie bombardowania nie ma obrony, trzeba z rok czekać aż przerobią myśliwiec przechwytujący na myśliwiec bombardujący. Takich szalonych decyzji była cała masa, Hitler panicznie się bał przegranej, a narkotyki zmieniały mu rozsądek na szaleństwo. Muszę też dodać, że niestety - gdyby Hitlera zarżnąć przed wojną, to ZSSR szykował się do napaści na Europę. Wojna by prawdopodobnie była, pytanie tylko jaka. 6 godzin temu, Rnext napisał(a): Nawet nie w tym rzecz. Po prostu nie pomaga się nieprzyjaciołom, jeśli nie realizuje się przy tym własnych, pryncypialnych celów strategicznych. Pomoc w innych okolicznościach nie jest przejawem szlachetności i wielkoduszności, tylko całkowitej głupoty i skrajnego frajerstwa. A obecnie to się sprowadza do "my Polacy możemy wymrzeć, byle Ukry przeżyły". Nie mogę patrzeć na "nasze" zdradzieckie i głupie elYty (część jest zdradziecka część głupia a część oba byty jednocześnie), które "wiedzą lepiej" mimo, że to wola suwerena jest nadrzędna i przykazana do realizacji "sługom Ukrainy". Tak jak by naród miał całkowitą rację wybierając "nas" ale w każdej innej kwestii po prostu się myli. Mnie to dodatkowo w fiucie boleśnie strzyka Tak mniej więcej od czasów "nocnej zmiany bluesa" z '92. Co widzę Tuska gdzieś w meRdiach (bądź w meNdiach) to przecieram oczy pytając retorycznie - jak to jest kurwa możliwe? Ale Polska jest widocznie krainą cudów, więc i nie dziw że również "maryjnych". Trudno tu coś dodać czy odjąć, zgadzam się. Jednak staram się publicznie nie pisać jak Ty, bo od razu krzyk że trzeba pomagać, że dzieciom zęby wypadły mleczne (Panczenko, Uszi), a jak piszę prawdę o 75 - 80% terenu gdzie nie ma wojny, można w miarę normalnie żyć, pracować, to pozostają już tylko bluzgi, albo czekać aż na terytorium większe od Polski spadła przypadkiem rakieta, kogoś zabiła (współczuję) więc MILIONY UKRAIŃCÓW idą za nasze pieniądze na socjal. Jak w Przewodowie Ukraińska rakieta zabiła dwóch Polaków, to jakoś miliony Polaków nie uciekały do niemiec? Tak czy siak, jesteśmy ruskimi onucami, płacić musimy i czekać czy wpieprzą nas do tej wojny czy nie. Jesteśmy na łasce - jak powiedział Pan Sumliński - TW Oscara i innych TW, oraz różnych, głównie dwóch narodowości, udających Polaków w rządzie i wszelkich instytucjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted December 5 Share Posted December 5 2 hours ago, Marek Kotoński said: Muszę też dodać, że niestety - gdyby Hitlera zarżnąć przed wojną, to ZSSR szykował się do napaści na Europę. Wojna by prawdopodobnie była, pytanie tylko jaka. Jest takich parę nacji - podpalaczy świata a nam niestety przyszło sąsiadować z dwoma z nich. Kłopot w tym, że chodząc o kulach, zachowujemy się jak byśmy mogli spuścić wpierdol każdemu na podwórku. Nie jest to raczej postawa inteligentna i przebiegła, tylko proszenie się o wózek inwalidzki. A potem wyprężanie się z dumy, że już dłużej nie musimy chodzić o kulach. Być może jakąś nauczką dla wiecznie zbiegających przez Zaleszczyki elYt okupujących polskiego suwerena, byłby obywatelski szwadron ciemno-cichych zamiast cichociemnych. Kacapia potrafiła dorwać Trockiego nawet na wypeezdowie w Mexyku. Że nie wspomnę o licznych akcjach Mossadu w szerokim świecie. 2 hours ago, Marek Kotoński said: jak powiedział Pan Sumliński - TW Oscara i innych TW, oraz różnych, głównie dwóch narodowości, udających Polaków w rządzie i wszelkich instytucjach. To nie są żadni patrioci, oni tylko tymczasowo są PO (pełniącymi obowiązki) Polaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts