Jump to content

Co to jest 800+?

Recommended Posts

Dzień dobry, jak to tradycyjnie przy wigilijnym stole wiele tematów oraz rozmów nierzadko zakończonych kłótnią. Panowie, jestem z rodziny wielodzietnej, rodzice dbali jak umieli. Dzięki temu szanuje pieniądze i mam świadomość że to rodzic jest odpowiedzialny za dziecko - za wychowanie, ubiór, kaszę itp. 

Dziś jestem po rozmowie przy stole omal nie zakończonej awanturą. Temat 800 plus, moja szwagierka twierdzi że to mało... majac dwójkę dzieci, mają dobre stanowiska itd. Mało za 800 co jak kupie..? 10 paczek pieluch? Moja mama na to że to kwestia rodziców zapewnić podstawowe potrzeby dzieci, a nie państwa i że powinna cieszyć się z tego co mają ale nie gadać takie rzeczy.. tak sobie słucham i zdałem sobie sprawę że jestem ruchany w dupę aż miło. Dlaczego? Wprowadzając zapomogi socjalnej wszystko poszło  w górę, nie zarabiam źle ale muszę się napocić i myśleć żeby zapewnić sobie przyszłość bezpieczna. Ostatnio zakupiłem nieruchomość pod wynajem, wydałem prawie całe oszczędności - powiedzmy że uda się zarabiać 2k na miesiąc. To ona nic nie inwestując, za dwie kaszojadowe stworzenia ma 800 X2 = 1600. 

Kto jest frajer? Zdjęcia nie wrzucę ale macie Nick....

• Like 4

Dawanie pieniędzy, to demagogia i kupowanie głosów.

Na dzieci powinny być ulgi podatkowe, dopłaty do kredytów.

Dawania wszystkim napędza tylko biedę i bezradność. I jeszcze podkręca oczekiwania, tak jak w Twojej historii...

• Like 7

8 minut temu, Atanda napisał(a):

podkręca oczekiwania, tak jak w Twojej historii...

Te oczekiwania są na każdym kroku, daj daj daj .. państwo daj daj daj. dziś mocno mnie to uderzyło dlatego temat powstał bo łapy lecą do piwnicy...

3 godziny temu, Dzingolo napisał(a):

Dzień dobry, jak to tradycyjnie przy wigilijnym stole wiele tematów oraz rozmów nierzadko zakończonych kłótnią. Panowie, jestem z rodziny wielodzietnej, rodzice dbali jak umieli. Dzięki temu szanuje pieniądze i mam świadomość że to rodzic jest odpowiedzialny za dziecko - za wychowanie, ubiór, kaszę itp. 

Dziś jestem po rozmowie przy stole omal nie zakończonej awanturą. Temat 800 plus, moja szwagierka twierdzi że to mało... majac dwójkę dzieci, mają dobre stanowiska itd. Mało za 800 co jak kupie..? 10 paczek pieluch? Moja mama na to że to kwestia rodziców zapewnić podstawowe potrzeby dzieci, a nie państwa i że powinna cieszyć się z tego co mają ale nie gadać takie rzeczy.. tak sobie słucham i zdałem sobie sprawę że jestem ruchany w dupę aż miło. Dlaczego? Wprowadzając zapomogi socjalnej wszystko poszło  w górę, nie zarabiam źle ale muszę się napocić i myśleć żeby zapewnić sobie przyszłość bezpieczna. Ostatnio zakupiłem nieruchomość pod wynajem, wydałem prawie całe oszczędności - powiedzmy że uda się zarabiać 2k na miesiąc. To ona nic nie inwestując, za dwie kaszojadowe stworzenia ma 800 X2 = 1600. 

Kto jest frajer? Zdjęcia nie wrzucę ale macie Nick....

Oczywiście, że zainwestowała. 😄

One doskonale czują jak to robić i w co tfu kogo warto zainwestować 😄 czyt. komu warto popuścić, a komu nie.

2 godziny temu, Dzingolo napisał(a):

@Patton A teraz zobacz, dają ludziom a ludzie sobie nie radzą...  mało mało mało ... jeszcze większa bezradność i skierowanie tylko na branie . 

Za to branie płacą Ci co nie biorą, tylko płacą w podatkach. Transfer kasy od singli i bezdzietnych do dzietnych, oczywiście nie można pominąć prowizji państwa. 😏 Już nie raz o tym pisałem, państwo socjalistyczne w pełnej krasie.

• Like 5

2 godziny temu, Atanda napisał(a):

Na dzieci powinny być ulgi podatkowe,

A nie ma jeszcze od trzeciego czy czwartego bąbla?

3 godziny temu, Upadły Romantyk napisał(a):

prosto w oczy, że to idzie też z twoich podatków - kwik macicy i obraza majestatu niewyobrażalna.

Ja tam usłyszałem, że też mogę nachlapać i będę $$ zgarniał.🤦

Niedawno przeglądałem rolki na ig. Jakoś kuko- adwokat podał wyliczenie instytutuvdanych z d** u, z którego wynika, że utrzymanie bąbla w polin kosztuje 3.5k PLN miesięcznie. 

Trochęnie to zastanawia, gdyż znam przypadki, gdzie tylko on pracuje i zarabia 6- 7k max, spłacając kwadrat a jego dzieci nie wyglądają na obdarte czy zaniedbane.🤔 

4 minuty temu, Jorgen Svensson napisał(a):

. Transfer kasy od singli i bezdzietnych do dzietnych, oczywiście nie można pominąć prowizji państwa. 😏 Już nie raz o

Tak samo te programy " rodzina na swoim" czy " bezpieczny kredyt".

2 minuty temu, Kiroviets napisał(a):

A nie ma jeszcze od trzeciego czy czwartego bąbla?

Ja tam usłyszałem, że też mogę nachlapać i będę $$ zgarniał.🤦

Niedawno przeglądałem rolki na ig. Jakoś kuko- adwokat podał wyliczenie instytutuvdanych z d** u, z którego wynika, że utrzymanie bąbla w polin kosztuje 3.5k PLN miesięcznie. 

Trochęnie to zastanawia, gdyż znam przypadki, gdzie tylko on pracuje i zarabia 6- 7k max, spłacając kwadrat a jego dzieci nie wyglądają na obdarte czy zaniedbane.🤔 

Tak samo te programy " rodzina na swoim" czy " bezpieczny kredyt".

3,5k pewnie pod kalkulację alimentów 😂

Ale fakt faktem, koleżka co ma córkę w wieku ok. 15-16 lat to mówi, że na zajęcia dodatkowe idzie nawet 1500/msc + reszta. Imo zależy od wieku. Dla studenta to te 3,5k/msc to tak biednie. Wynajęcie pokoju, dojazdy, żywność, laptop, jakieś może materiały dodatkowe. Dziś nie ma nic przy okazji jak kiedyś, za wszystko trzeba bulic.

31 minut temu, Jorgen Svensson napisał(a):

zajęcia dodatkowe idzie nawet 1500/msc

Jakie zajęcia? Tenis? Szachy? Granie na trombie? Karate? Dzieciaki nie mają dzieciństwa w dzieciństwie tylko spełnianie niespełnionych pasji rodziców czasem mam wrażenie 

• Like 1

W żadnym kraju żadne rozdawanie hajsu na dzieci nie podniosło dzietności, no ale nie, Polska jest wyjątkiem i tutaj na pewno się uda. A tak naprawdę miało to na celu tylko przekupienie wyborców i wygranie wyborów. Jak widać, udało się. Rozdawanie pieniędzy w tego rodzaju zasiłkach to najgorsze, co można zrobić dla ekonomii. Podnieśli po kilku latach na 800 zł, bo tak spadła wartość pieniądza od tego rozdawania. 

3 godziny temu, Atanda napisał(a):

A kto zapłaci za te dopłaty? Skąd rząd bierze pieniądze? Nic nikomu nie powinni dawać tylko wreszcie przestać zabierać. Pracujący człowiek, który usiłuje utrzymać rodzinę, oprócz rodziny utrzymuje jeszcze armię darmozjadów w urzędach, pasożytów sejmowych, ich pomagierów, sekretarek, kierowców itp. Wygonić to i oddać ludziom pieniądze.

• Like 4

5 minut temu, Dzingolo napisał(a):

Jakie zajęcia? Tenis? Szachy? Granie na trombie? Karate? Dzieciaki nie mają dzieciństwa w dzieciństwie tylko spełnianie niespełnionych pasji rodziców czasem mam wrażenie 

Nie znam szczegółów nie moja sprawa. Ale zazwyczaj spora część w takich przypadkach pochłaniają np. dodatkowe lekcje języka czy aktywności sportowe.

Wiadomo jak wygląda w tych tematach edukacja publiczna. 

Nawet w lokalnych małych klubach piłki nożnej, chcesz wysłać chłopaka żeby piłkę pokopal to stroje i przynajmniej część kosztów dojazdów na mecze muszą pokryć rodzice. A to już kilka dobrych stow/msc uśredniając.

5 minut temu, TPakal1 napisał(a):

A jakbym im teraz odebrać to byłoby dopiero kwiczenie. 

Czekam na ten dzień, ok czekam.

1 minutę temu, Jorgen Svensson napisał(a):

Nawet w lokalnych małych klubach piłki nożnej, chcesz wysłać chłopaka żeby piłkę pokopal to stroje i przynajmniej część kosztów dojazdów na mecze muszą pokryć rodzice. A to już kilka dobrych stow/msc uśredniając.

Kiedyś boiska były otwarte, dzieciaki grały do późnych godzin, teraz idiotyczne orliki gdzie grają stare pierdziele... dlatego płacą za akademię rejsa czy inne rzeczy.

4 minuty temu, Dzingolo napisał(a):

Czekam na ten dzień, ok czekam.

Kiedyś boiska były otwarte, dzieciaki grały do późnych godzin, teraz idiotyczne orliki gdzie grają stare pierdziele... dlatego płacą za akademię rejsa czy inne rzeczy.

No nie stary. Nie ma co na siłę zakrzywiac rzeczywistości. Sam grałem w lokalnym klubie w moich czasach juniorom nawet się jakieś stroje zapewniało (klub zapewniał), buty też czasem lepsze czasem gorsze czasem używane, ale jak nie było Cię stać to klub dał i miałeś w czym grać w lidze. Autobus też był opłacony przez klub i mówię tu o rozgrywkach nastolatków w lidze wojewódzkiej. Dziś to wszystko w większości musi pokryć rodzic, a wiem z pierwszej ręki bo mój chrześniak gra w tym samym klubie co ja lata temu w podobnym wieku do mojego wtedy. Samo uczestnictwo chłopaka w takiej lidze juniorskiej i to w mieście ok. 10k.mieszkancow to spore koszty (stroje, buty, wyjazdy) klub coś dokłada, ale na rodzicach też sporo kosztów leży. Nie mówiac już o innych aktywnościach czy kosztach. To 800+ jest przy takiej aktywności wciągnięte nosem, a umówmy się nie jest to coś exclusive.

Czasy się zmieniły nawet sobie nie zdajemy sprawy czasem jak. I dalej się zmieniają, mam wrażenie, że w prędkości rosnącej wykładniczo.

• Like 1

6 godzin temu, Dzingolo napisał(a):

Temat 800 plus, moja szwagierka twierdzi że to mało...

800 plus powinno być, ale  jako obniżka podatków, likwidacja podatku dochodowego dla rodziców, nie ważne czy masz 1, 2 czy 5 dzieci, dlaczego podatek Vat wynosi 23 % a nie 15 % ?

Z góry program 500 plus był skazany na porażke, wyjaśnił to poseł Wojcikowski. Za rządów PiS - u ile wyrzucono pieniędzy w błoto ? 500 plus za rządów PiS-u  mówi się o kwocie 100 miliardów złotych. To są pieniądze wyrzucone w błoto. Za te pieniądze można było już stawiać w 2016 roku elektrownie atomową SMR wraz z infrastrukturą, CPK oraz zmodernizować port morski w Świnoujściu. To bardziej przydałoby się Polsce niż te 500 plus. 

6 godzin temu, Dzingolo napisał(a):

10 paczek pieluch?

Pokazałeś jej merytoryczną wypowiedź Posła Wojcikowskiego, jak nie to lepiej to wyślij.

Edited by Druid
  • Like 2

4 minuty temu, Dzingolo napisał(a):

18x12x800= 172 800 zł.

Co to za wyliczenia ? 

9 minut temu, Dzingolo napisał(a):

Dziękuję - nie kupuje że to nie starcza na dziecko...

Muszę poprawić, wywalono w błoto 240 miliardów złotych jak nie więcej, to jest jakaś MASAKRA. 

https://www.rp.pl/praca-emerytury-i-renty/art39134121-w-ramach-500-wyplacono-240-mld-zlotych-od-stycznia-swiadczenie-wzrosnie

• Iceman84PL changed the title to Co to jest 800+?

Gdyby nie najpierw 500+ a teraz 800+ i inne kredyt 2% itp, ceny nie szły by tak do góry. Wypuszczenie na rynek pieniądza z powietrza spowodowało rozjechanie się cena wszystkiego. Jedzenie, usługi, nieruchomości itp. Najbardziej cierpią Ci, którzy tego nie dostają, samotnym madkom i rodzinom pobierającym jakoś to się rekompensuje.

Przykład matki mojej Córki:

Moje alimenty, 800+ 

Ma drugie dziecko z innym gościem - alimenty i 800+ . 

Parę tysi na start. Gdzie w tym wszystkim mężczyźni ?

• Like 1

33 minuty temu, Dzingolo napisał(a):

18 lat co 12 miesięcy x 800 zł 

To jest jeden z socjalistycznych głupot, ich jest więcej. 

Polecam ten drugi posłuchać.

8 minut temu, Pejo napisał(a):

samotnym madkom

Biologiczny ojciec powinien łożyć na swoje dzieci, jak nie może, bo jest np, chory, niezdolny do płacenia alimentów, wówczas państwo powinno wkraczać i pomagać, kwestia, jak samotna madka ma dziecko z obcokrajowcem, który po strzeleniu jej dzieciaka zostawił ją, jestem za tym, żeby nie dostała nic, dlaczego ? Wiele kobiet, które idą do łózka  i świadomie decydują się na związek z obcokrajowcem brzydzi się przeciętnym Polakiem, a pieniędzmi, które odprowadza w podatkach, które pobiera w postaci socjalu już nie, obrzydliwa hipokryzja. Każdy powinien ponosić konsekwencje swoich decyzji, a tutaj w tej kwestii często odpowiedzialności nie ma żadnej. Odpowiedzialność ma betabankomat, który musi to wszystko utrzymywać. To jest patologia. 

Edited by Druid
  • Like 3

5 godzin temu, Atanda napisał(a):

Wszystko w temacie.

Paradoksalnie = jeszcze nie usłyszałem, że ktoś jest wdzięczny za ten hajs. Wszyscy (łącznie z moją siostrą) narzekają, że to na nic nie starcza, albo jak mój kumpel mówi - opłaci jakieś tam zajęcia sportowe i tyle. Zero wdzięczności. Myślę, że to punkt siedzenia = gdyby im zobrazować, że nie dostaną nic = perspektywa zupłenie by się zmieniła.

Abstrahując - założenia programu 500+ a potem 800+ nie zostały spełnione, a sam program dalej działa. PSZypadek? NIE SONDZEM. A tutaj Kolega wyjaśnił sens tego gówno programu...

6 godzin temu, Atanda napisał(a):

Dawanie pieniędzy, to demagogia i kupowanie głosów.

Dla mnie to totalna patologia, boli mnie jak stoję w koleje i widzę wielodzietną rodzinę przede mną i na co tej hajs który płacę co miesiąc idzie. 

Jestem za tym aby pomagać, ale z głową. A tutaj wolna amerykanka. Social to zło w tym wykonaniu. Polecam grupy tych samotnych maDek, tam to jest rozpierdol totalny. Żenadometry wywalą skalę, a pamiętajmy, że Ci ludzie mają prawa wyborcze. 

• Like 3

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.