Generał Szrama Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Jak wiadomo nie tylko ciało ale umysł trzeba trenować? W jaki sposób to robicie? Szachy, sudoku, książki (jak tak to jakie), żonglowanie, krzyżówki czy jakieś aplikacje na telefon(też możecie napisać jakie)? Ostatnio pobrałem NeuroNation i mam nadzieję, że po codziennym treningu po pół godziny mój mózg będzie dużo szybciej łączył kropki, wpadał na pomysły oraz szybciej podpowiadał riposty 😁 Prawda jest taka, że wielu ludzi po skończeniu szkoły/studiów w żaden sposób nie rozwija umysłu co tylko tylko prowadzi w demencji czy alzheimera. Zauważcie, że jak rozmawiacie z ludźmi w zaawansowanym wieku to od razu czuć kto rozwiązuje krzyżówki, a kto tylko ogląda telewizję. Nie bez powodu w Japonii jest tak wysoka kultura dbania o sprawność umysłową. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reffohem Posted December 26, 2025 Share Posted December 26, 2025 Sudoku (papierowe) + Duolingo (niemiecki, chiński) + w robocie staram się być blisko tematów wymagających większego wkładu intelektualnego (analiza + synteza). 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Generał Szrama Posted December 26, 2025 Author Share Posted December 26, 2025 Dzięki też dobra jest apka o nazwie fiszoteka do nauki słówek 🙂 Apka Lumosity też jest całkiem popularna, ktoś testował? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZy Posted December 27, 2025 Share Posted December 27, 2025 Nie ma żadnych badań, że tego typu apki pomagają osobom zdrowym tj. bez problemów z pamięcią, alzheimera. Praca umysłowa, kreatywna, czytanie, nauka języków wraz z wyspaniem się powinny wystarczyć. Warto też zastanowić się w jaki sposób wykorzystujemy też LLMy. Są też racetamy, ale to inna bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted December 29, 2025 Share Posted December 29, 2025 Mi na przykład pomaga spacer, bieganie, rower - umysł jest świeży, można odetchnąć od głupot. Tak samo jak jakieś monotonne pracę np odśnieżanie lub wrzucanie węgla. Dla umysłu warto odłożyć też social Media i inne mózgotrzepy. Książki a jak, ja nie wiedziałem kiedyś że tak lubię czytać.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egregor Zeta Posted December 29, 2025 Share Posted December 29, 2025 4 godziny temu, Dzingolo napisał(a): mózgotrzepy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gromisek Posted December 31, 2025 Share Posted December 31, 2025 @Generał Szrama Nie grzesz więcej i nawróć się na Anki (jest za darmo na kompa i telefon) + ma wiele więcej możliwości. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hipolit Skalski Posted January 1 Share Posted January 1 W dniu 31.12.2025 o 13:26, Gromisek napisał(a): @Generał Szrama Nie grzesz więcej i nawróć się na Anki (jest za darmo na kompa i telefon) + ma wiele więcej możliwości. +1 Codzienne przedzieranie się przez miliardy fiszek znacząco podniosło moje zdolności kognitywne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted January 1 Share Posted January 1 Nauka języków, czytanie, matma, ale też rysunek czy modelarstwo - wszystko, co wymaga od mózgu zaangażowania większego niż przy przewijaniu internetu, będzie dla was korzystne. W ramach higieny umysłowej również polecam odpalić jakąś gierkę (nawet na 10 minut) lub wyjść na spacer. Wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, ale to nie brak ambitnych treści jest problemem, a nadmiar papki, która atakuje zewsząd. Podsumowując - usprawnianie umysłu musi odbywać się na wielu płaszczyznach, wliczając wyrugowanie szkodliwych treści i przyzwyczajeń. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakon Posted January 1 Share Posted January 1 ja to widzę tak: te apki typu lumosity/neuronation to jest fitness dla ego. fajne na start, bo dają rutynę i “poczucie progresu”, ale jak chcesz realnie wzmocnić łeb, to musisz robić rzeczy, które bolą i mają przełożenie na życie. co działa najlepiej (w praktyce, nie w reklamie): język obcy + anki anki to złoto, bo to nie “gierka”, tylko system. 15–25 min dziennie i po pół roku masz inny zasób słów i szybsze kojarzenie. tylko nie rób miliarda fiszek bez sensu, lepiej mniej, ale codziennie. czytanie trudniejszych rzeczy, nie “motywacja” historia, psychologia (bardziej mechanizmy niż coaching), biografie, reportaż, trochę klasyki. chodzi o to, żeby mózg musiał trzymać wątek, rozumieć kontekst i wyciągać wnioski. jak po 20 stronach czujesz zmęczenie, to znaczy że trenujesz. matma/logika jako higiena umysłu nie musisz liczyć całek. wystarczy regularnie: łamigłówki logiczne, szachy (ale z analizą partii, nie samo klikanie), podstawy statystyki, proste zadania typu “dlaczego coś działa/nie działa”. to uczy myślenia przyczynowo-skutkowego. umiejętność praktyczna, gdzie ręce i mózg muszą współpracować rysunek, modelarstwo, instrument, majsterkowanie, gotowanie na poziomie, nauka programowania, montaż wideo. to jest niedoceniane, bo buduje koncentrację i cierpliwość, a nie tylko “szybkie riposty”. odcięcie papki, bo inaczej wszystko przegrywa scroll, krótkie filmiki, newsy 24/7 robią z mózgu roztrzęsionego chomika. trening bez odwyku z papki to jak siłownia przy jedzeniu śmieci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted January 1 Share Posted January 1 Wszystko po trochu. Szachy, czytanie i oglądanie po angielsku jak najczęściej. Coraz więcej też po hiszpańsku. Raczej mam też mocno obciążająca intelektualnie pracę. Z rzeczy niewymienionych, a moim zdaniem równie ważne, jeśli nie ważniejsze: 1. regularny sen tyle ile potrzebujesz, u mnie to jest lekko powyżej h 2. medytacja/wyciszanie - ja osobiście od lat używam technik Jacobsona i na mnie to działa, ale co kto lubi chodzi o reset mentalny 3. regularny wysiłek fizyczny, co kto tam lubi nie ma się co męczyć, ale myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie - minimum to zrobić dziennie tyle przysiadów ile ma się lat. Porada z jednej z filozofii czy systemów chińskich. Można robić na raty, ale dziennie ma być tyle ile ma się lat. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts