niemlodyjoda Posted December 28, 2025 Share Posted December 28, 2025 Polecam kanał "Filozofia Przebudzona". Najciekawsze dla mnie filmy z niego: Fajna synteza różnych prądów filozoficznych 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted January 9 Share Posted January 9 (edited) Odsłuchałem jedno nagranie, i dostrzegłem pewne schematy we własnym zachowaniu (ciągłe planowanie na kilka lat do przodu, parcie, dążenie, a potem wypalenie - nie mówiąc o tym, że codzienne myślenie o tym wszystkim jest bardzo wyczerpujące, choć na co dzień tego się nie widzi). Kilka lat temu byłem znaczniej bardziej wyluzowany, i było mi zajebiście - dobre zdrowie, chciało się żyć, panienki same podchodziły (a nie śmierdziałem kasą). A teraz zmęczenie i niechęć do ludzi. Tak się można do grobu zapędzić, już mi tu jeden kolega wypomniał, że marudzę jak stary dziad. I ma rację. Od pewnego czasu odczuwałem, że coś jest nie tak, ale dopiero teraz chyba do mnie dociera, że trzeba coś zmienić. Edited January 9 by dziadul 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakon Posted January 10 Share Posted January 10 Dla mnie ten kanał jest spoko, bo robi taką „syntezę” różnych podejść i daje język do nazwania rzeczy, które człowiek czuje, ale nie umie uchwycić. Najbardziej siada, kiedy słuchasz tego nie jak instrukcji „jak żyć lepiej”, tylko jako lustra do obserwacji własnych schematów. Jedyny minus: łatwo wpaść w kolejne parcie na rozwój i analizowanie siebie 24/7, więc warto dawkować i przekładać na proste rzeczy w praktyce. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted January 19 Author Share Posted January 19 (edited) W dniu 9.01.2026 o 21:06, dziadul napisał(a): Od pewnego czasu odczuwałem, że coś jest nie tak, ale dopiero teraz chyba do mnie dociera, że trzeba coś zmienić. Zacznijmy od tego że życia nie da się kontrolować, a każdy układ dąży do entropii więc tak naprawdę nie ma się co tym wszystkim tak przejmować bo i tak wszyscy skończymy na cmentarzu. Dla mnie zawsze miarą sukcesu była wolność dysponowania własnym czasem - można to zrobić albo przez znaczne wzbogacenie się albo przez życie jako minimalista. Obie te ścieżki mają swoje minusy - aby się wzbogacić (jeśli nie urodziłeś się w bogatej rodzinie z układami) musisz zapierdalać czyli oddawać swój czas innym a jako minimalista skazujesz się na bycie wyrzutkiem w społeczeństwie, które za wyznacznik statusu uznaje konsumpcjonizm. Uważam, że facet, który ma łeb na karku powinien dążyć do FIRE czyli do jak najszybszego odejścia od przymusu pracy - jest wiele dróg do tego - a na pewno nie skazywać siebie na wyścig szczurów do końca życia bo to zawsze kończy się klęską - na 100% znajdzie się ktoś sprytniejszy, piękniejszy etc. Trzeba po prostu żyć po swojemu ale z drugiej strony nie zdziczeć. Szukać ludzi co mają podobny vibe i pielęgnować znajomości z nimi. Natomiast są rzeczy, które są w życiu najważniejsze - zdrowie, własny czas i przede wszystkim spokój wewnętrzny. A żeby je mieć trzeba rozumieć, iż warto w życiu odpuszczać i przestać się ścigać z innymi myszami na to kto szybciej zapierdala w kołowrotku. Dodatkowo - jeśli nam się nie podoba środowisko w którym żyjemy - czy to praca, rodzina, kraj - i nie możemy tego zmienić to warto pomyśleć o relokacji. Edited January 19 by niemlodyjoda 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadul Posted January 21 Share Posted January 21 W dniu 19.01.2026 o 06:57, niemlodyjoda napisał(a): Dla mnie zawsze miarą sukcesu była wolność dysponowania własnym czasem - można to zrobić albo przez znaczne wzbogacenie się albo przez życie jako minimalista. Tu się w pełni zgadzam - a przynajmniej z pierwszą częścią. Należy wzbogacić się na tyle, aby móc realizować plan "ku wolności". Na pewno nie warto zaprzedawać duszy "ciepłym posadkom", "porządnej pracy" etc. To jest rozwiązanie chwilowe - dla tych, którzy widzą się poza etatem. Trochę głupio to zabrzmi, ale warto zadać sobie pytanie - gdzie widzę się za 10 lat. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts