doler Posted January 7 Share Posted January 7 (edited) Siema, jakie jest wasze zdanie o WOŚP ? Mamy kraj o PKB porównywalnym ze Szwajcarią, dwa razy większy od Norwegii i Szwecji i a co roku ta zbiórka. Wklejam dobry tekst. Z kupowaniem sprzętu przez orkiestrę jest trochę tak jak ja bym ci kupił auto, a ty ponoś koszty jego utrzymania, czyli ubezpieczenie, paliwo, naprawy. A najlepsze jest to, że to auto jest cały czas własnością orkiestry i w każdej chwili może je zabrać i sprzedać albo przekazać komuś innemu. Edited January 7 by doler 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted January 7 Share Posted January 7 6 godzin temu, doler napisał(a): A najlepsze jest to, że to auto jest cały czas własnością orkiestry i w każdej chwili może je zabrać i sprzedać albo przekazać komuś innemu. Jakieś źródło tych informacji pod nazwiskiem? Może jakiś dyrektor szpitala mianowany przez PiS by opowiedział o tym dokładnie. Kiedyś przejrzałem ich (WOŚP) sprawozdanie i nie widziałem na stanie sprzętu, który wypożyczają. Oczywiście można różne rzeczy chachmęcić. Miałem sporo zastrzeżeń i sporo rzeczy nie rozumiałem, ale tego się nie dopatrzyłem. Dowiadywałem się u mnie w szpitalu, bo mnie to interesowało i poprosiłem o dostęp jako informacji publicznej. Więc co do tej jednej placówki, która dostawała przez kilka lat różne urządzenia mam pewność. No chyba, że zaryzykowali i pisali nie prawdę. Podpisywana jest umowa darowizny. Bardzo restrykcyjna, z wysokimi karami (to może boleć pewnie niektórych "biznesmenów" w kitlach, bo kary są też dla osób decyzyjnych, a nie tylko dla jednostki). Nie można wykorzystywać w celach komercyjnych tych urządzeń, w razie zlecania napraw trzeba powiadomić fundację podobnie jak przy złomowaniu. Nie można odsprzedać, podnająć itd. Dla mnie WOŚP skupia po prostu jak w soczewce, kilka problemów, które są związane z akcjami charytatywnymi w naszym kraju. Tak jak ojciec dyrektor jeśli chodzi o interesy kościoła. Tylko, że tych patologii są tysiące jak Polska długa i szeroka, od małych interesików w szkole/urzędzie gminy, przez władze powiatu/wojewódzkie, państwowe, a nawet europejskie i ogólnoświatowe (finansowanie przez fundusz z USA lewackich projektów jak Krytyka Polityczna). 1. Brak jasnej współpracy z organami państwa. Nie ważne czy to telewizja czy lokalna komenda Straży Pożarnej czy Ambasada. W Polsce do miana cnoty urosło, to że ktoś coś załatwi. Nie zorganizuje, nie zaplanuje, nie wykona. Dobry załatwiacz to podstawa sukcesu przy większości przedsięwzięć. 2. Brak systemu (może powinna powstać fundacja tylko tym się zajmująca) oceny efektywności wydawanych środków. W wielu krajach takie działają, a nawet po kilka. Bo co innego jak się wyremontuje łazienki emerytom, a co innego jak kupi jedno USG i służy latami. Obie rzeczy są potrzebne, ale przydałaby się realna ocena. Taka Armia Zbawienia uchodząca za wzór dla wielu w zależności od kraju, a w USA nawet stanu ma od 12 do 42 % kosztów (a składowo poszczególne pozycje nawet więcej). Zależnie jak liczyć. Bo np. koszt organizacji zbiórki to około 10% na pozyskanie środków, ale już np. sklep z gadżetami potrafi pochłonąć ponad 50% kosztów darowizn (przychodu) - nie licząc kosztów samego towaru. 3. Śmieszy mnie fakt pretensji do Owsiaka, że zatrudnia rodzinę. A co obcym ma dawać zarobić? On nie musi wyciągać pieniędzy z puszki. Przy tej skali działalności znajdzie się miejsce dla każdego. Jest wiele stanowisk, gdzie bardziej od kompetencji liczy się rzetelność i zaufanie. To, że ktoś po uzyskaniu umiejętności nie kopnie etatu i nie pójdzie gdzie indziej. Bardziej mnie mierżą pensje w spółkach skarbu państwa itp. dla politycznych pociotków. 4. WOŚP to plasterek. Po prostu to jest kropelka w masie potrzeb. Oczywiście często zmienia sposób funkcjonowania pojedynczych oddziałów. Kiedyś to było być albo nie być, dla zapomnianych miejsc w niełasce rządzących. Dziś dzięki funduszom europejskim to nie jest jedyna możliwość pozyskania pieniędzy na zakup więc ludzie zaczynają widzieć, też wady. Niestety Polacy kochają wielkie rzeczy. W szczególności władze, zamiast codziennej pracy, musi być powstanie, wojna albo kataklizm. Tak to mają w d... niech się wali, dom może się rozlecieć, nie remontowany, ale jak Rosja najedzie Ukrainę to wyśle rodaków nawet w dziurawych kamaszach i z gołymi rękoma, żeby Putina w ziemię wdeptali, 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted January 7 Share Posted January 7 Nigdy nie dawałem, nie daję i nie będę dawał. Poza tym, że to wszystko jest dla mnie bardzo mętne i lekko podśmierduje akurat tego typu koncesja ze strony władzy (czy to Owsiak czy Pszenniak, jeden wUj) to nie zamierzam wyręczać aparatu państwowego w jego psim obowiązku zabezpieczenia zdrowotnego (skoro już się uparliśmy wszyscy na państwową ochronę zdrowia). Tym bardziej że skala zdzierstwa podatkowego w P(R)L jest niewyobrażalna. Dodatkowo takie "obdarowywanie" O.Z. rodzi gigantyczne pole do nadużyć i wałów. Podobnie nie daję napiwków w restauracjach, nawet w restauracji McDonalds ani w okienku na poczcie czy na stacji benzynowej bo moralnie naganne jest wyręczanie pracodawcy w godziwym wynagradzaniu pracowników, zwłaszcza dopuszczając istnienie nieopodatkowanej "szarej strefy" kelnerskiej. Jak tak sobie kiedyś analizowałem, to największymi zwolennikami napiwków jest branża restauratorska z - o dziwo sferą właścicielską. Napiwki są niemoralne, a taki "owsiany napiwek" jeszcze gorzej świadczy o donatorach, którzy chcą sobie zwyczajnie kupić odpust (nie)zupełny, psując tym samym państwo. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jaca Posted January 7 Share Posted January 7 Owsiak jąka się gdy kłamie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted January 7 Share Posted January 7 – Pierwsze, co zrobił to jako Jerzy Owsiak zatrudnił Jerzego Owsiaka na stanowisku dyrektora graficznego. W tej chwili pensja Jerzego Owsiaka – według sprawozdań w KRS-ie – to jest około 28 tysięcy złotych brutto. Miesięcznie. Miesięcznie. Mało tego. Pan Jerzy Owsiak sam ze sobą podpisywał umowy zlecenia i umowy dzieła. ...w jaki sposób Fundacja WOŚP rozlicza 1,5% podatku – mówił prezentując jeden ze slajdów. – Jerzy Owsiak mówi, że te pieniądze idą na leczenie dzieci, na sprzęt i tak dalej. No to widzicie, na co idą. Z 18 milionów przekazanych w ramach odpisu 1,5% wydano 12 milionów z hakiem. I widzicie Państwo np. przystanek Woodstock za 10 milionów złotych, pomoc Ukraina i tak dalej. Czyli ani złotówka z 1,5% pomimo zapowiedzi Jerzego Owsiaka i Fundacji WOŚP nie poszła na dzieci. https://www.dakowski.pl/15-na-wosp-pieniadze-poszly-nie-na-chore-dzieci-a-10-milionow-na-woodstock/ Widziałem kiedyś artykuł, gdzie ktoś opowiadał jak podsłuchał Owsiaka w kolejce w przychodzi. Wówczas z kimś rozmawiał i mówił, że ma świetny pomysł na biznes, który będzie polegał na zbiórce pieniędzy na leczenie dzieci i jak na tym zarobi kokosy. Cos tam było o naiwności Polinikaów itd. Też mu zarzucają, że kłamie w sprawie swoich rodziców i ich zawodów, ukrywając bezpieczniackie korzenie. Trzeba też patrzeć jakie zajmuje stanowisko w różnych sprawach polityczno-kulturowych i po czyjej jest stronie. No i że robi ten degeneracyjny Woodstock. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmseyXYZY Posted January 7 Share Posted January 7 Nie mam wątpliwości co do tego, że Owsiak na tym wały kręci. Tak jak nie mam wątpliwości, że sprzęt z WOŚP uratował ludziom życia. Nie mam też wątpliwości, że o ile w momencie powstawania WOŚP po zmianach ustrojowych to ta akcja miała jakiś sens, tak teraz Pańśtwo sobie powinno radzić z takimi kwotami i nie powinno sie to odbywać w ten sposób. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnyx Posted January 7 Share Posted January 7 Mnie co do zasady nie boli to że ktoś ma fundację, zbiera pieniądze a nawet z tego żyje. Boli mnie to że nikt inny nie dostanie takiego wsparcia medialnego czy pomocy ze strony samorządu w organizacji eventów. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted January 7 Share Posted January 7 Ja lubię konkrety to za rok 2025 Koszty NFZ 217 miliardów Rekordowa zbiórka WOŚP 289 milionów Billboardy z sepsą i udział w marszu miliona Serc organizowanego przez KO nie wspomnę . 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted January 7 Share Posted January 7 33 minuty temu, Śnieżnobiały napisał(a): Widziałem kiedyś artykuł, gdzie ktoś opowiadał jak podsłuchał Owsiaka w kolejce w przychodzi. Wówczas z kimś rozmawiał i mówił, że ma świetny pomysł na biznes, który będzie polegał na zbiórce pieniędzy na leczenie dzieci i jak na tym zarobi kokosy. Cos tam było o naiwności Polinikaów itd. Ja kiedyś czytałem, że ktoś opowiadał, że słyszał jak babcia klozetowa mówiła, że u niej w szalecie spotykał się Donald Tusk z Helmutem Kohlem. Wymieniali się kopertami. 35 minut temu, Śnieżnobiały napisał(a): – Pierwsze, co zrobił to jako Jerzy Owsiak zatrudnił Jerzego Owsiaka na stanowisku dyrektora graficznego. W tej chwili pensja Jerzego Owsiaka – według sprawozdań w KRS-ie – to jest około 28 tysięcy złotych brutto. Miesięcznie. Miesięcznie. Mało tego. Pan Jerzy Owsiak sam ze sobą podpisywał umowy zlecenia i umowy dzieła. Znasz różnicę między osobą fizyczną, a prawną? Przecież tak to wygląda zgodnie z prawem. O co tu pretensja? Można to różnie moralnie oceniać. 28 tys. (brutto!) to jest bardzo dobra pensja, ale bez przesady. Ile miałby wg. ciebie zarabiać? Pierwsze co zrobił formalnie. Wcześniej pewnie ostro pracował przy organizacji. Polecam popracować przy organizacji jakiegokolwiek przedsięwzięcia i wtedy zobaczysz, jakie to łatwe kokosy. ps. @Drago o tym zapomniałem. Jednoznaczne zaangażowanie polityczne go dyskwalifikuje. Tym bardziej przy jego przeszłości w PRLu, powinien po prostu milczeć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Śnieżnobiały Posted January 7 Share Posted January 7 @Piter_1982Nie złość się tak, bo możesz za bardzo się odkryć; ) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted January 7 Share Posted January 7 Jak ktoś chcę , to niech wpłaca. Dla mnie bez sensu, bo jest to wyręczania państwa. Wole pomagać lokalnie... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted January 7 Share Posted January 7 Walek jakich wiele . Moze ktos kiedys zrobi bilans zyskow i strat z tej dzialalnosci . 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceman84PL Posted January 7 Share Posted January 7 Jak to mawiają szaleńcy u władzy w Polsce, jesteśmy na poziomie Szwajcarii a nawet dogoniliśmy Japonię😂 Pomijając oderwanie od rzeczywistości rządzących, sianie przez nich propagandy jest szkodliwe, bo społeczeństwo będzie łykać te brednie. Szczerze mówiąc nigdy nie dałem, nie dam i nie zamierzam dawać na coś/kogoś kto jest w komitywie z systemem, który go wylansował. Polacy są naiwni i przeznaczają swoje pieniądze w przeświadczeniu, że dobrze robią, ten chory mesjanizm jest zgubą Polski. Skoro państwo takie bogate, tyle programów socjalnych, zapomóg, organizacji, to po co jeszcze prywatne fundacje do tego😏? A no po to by jeszcze więcej pieniędzy od Polaków wyciągnąć. Jak ktoś chce to niech pomaga lokalnie, kogoś kogo zna, kto mu pomógł, którego uważa za godnego zaufania. Niestety co rusz państwo wchodzi z butami w strefę komfortu Polaków, by czasem nie mieli zbyt dobrze. Wieczne branie Polaków na biedę to ich standardowe działanie, które coraz częściej odstrasza potencjalnych darczyńców. Niestety Polska jest biednym krajem, nie stać nas na takie fanaberie. Niech pomagają bogaci ludzie, milionerzy, miliarderzy, politycy, celebryci, sportowcy. Byście się niemiło zdziwili ilu z nich nie pomaga, bo szanuje swoje pieniądze. To wy biedaki macie się wypstrykać z ostatniego grosza, sponsorować prywatę sprytniejszych od was. Niestety taka jest rzeczywistość, pora Polacy obudzić się i powiedzieć dość. To rolą państwa jest wszelka pomoc, które bierze ogromne pieniądze z danin i podatków od społeczeństwa. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taboo Posted January 7 Share Posted January 7 12 minut temu, thyr napisał(a): Moze ktos kiedys zrobi bilans zyskow i strat z tej dzialalnosci Ale też ilu ludziom pomogło, uratowało życie? Czy to jest nie ważne w tej dyskusji? Tak swoją drogą, 28 tys brutto to ma być dużo? Ja rozumiem że jakby ktoś za nic dostawał to można się dąsać, no ale coś tam chyba robi. Ale i tak ma więcej 😄 Nikt nie musi dawać, ale jak ktoś chce 10 zł wrzucić to ja nie uważam że jest głupcem i pozbywa się oszczędności. Już widzę było pisanie o żerowaniu na naszym narodowym mesjanizmie, ale tutaj też widać w drugą stronę - jak pomaga to najlepiej za darmo i aby suchy chleb jadł bo jak to czerpie korzyści z tego to co to za pomaganie. Za wysoko z tym poszedł aby nie było wałków, polityczne koneksje też są słabe, ale łba do biznesów nie można mu odmówić. Każdy chce na czymś zarobić jak stawia biznes, a na takich ludzi jak on znajdą się też ludzie którzy będą chcieli ich kopać i sprzedawać fałszywe lub niesprawdzone info, jak w tym wątku (i jak na Marka, inna sytuacja, ten sam mechanizm). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted January 7 Share Posted January 7 10 minut temu, Taboo napisał(a): Ale też ilu ludziom pomogło, uratowało życie? Czy to jest nie ważne w tej dyskusji? 👉 Do 2025 roku ( lacznie przez 30 lat)**WOŚP zebrała łącznie prawie **📌 2,3 mld zł (PLN) Całkowity budżet NFZ po zmianach Według późniejszych danych i korekt planu finansowego, NFZ na 2025 r. posiadał budżet na poziomie prawie 217 mld Panie z czym do ludzi 😎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpeedyGonalez Posted January 7 Share Posted January 7 9 godzin temu, doler napisał(a): Siema, jakie jest wasze zdanie o WOŚP ? Mamy kraj o PKB porównywalnym ze Szwajcarią, dwa razy większy od Norwegii i Szwecji i a co roku ta zbiórka. Wklejam dobry tekst. Z kupowaniem sprzętu przez orkiestrę jest trochę tak jak ja bym ci kupił auto, a ty ponoś koszty jego utrzymania, czyli ubezpieczenie, paliwo, naprawy. A najlepsze jest to, że to auto jest cały czas własnością orkiestry i w każdej chwili może je zabrać i sprzedać albo przekazać komuś innemu. Miałem koleżków co chodzili i kradli udając wolontariuszy . Uwazam ze działalność charytatywna powinna być cicha . Godzinę temu, Iceman84PL napisał(a): Niestety Polska jest biednym krajem, nie stać nas na takie fanaberie. Niech pomagają bogaci ludzie, milionerzy, miliarderzy, politycy, celebryci, sportowcy. Byście się niemiło zdziwili ilu z nich nie pomaga, bo szanuje swoje pieniądze. Nie przesadzasz z tym biednym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted January 7 Share Posted January 7 Przez te długie lata pewno parę razy, coś tam dałem. Ale z zasady nie daję i nie mam zamiaru dawać. Unikam. Nawet w UK. Fundacja to maszynka do zarabiania, już wolałbym coś wrzucić na Caritas (tak, tam też lipa). @Rnext popieram to z napiwkami, jak to wygląda u Ciebie jak jesteście na wakacjach? Po za PL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted January 7 Share Posted January 7 3 godziny temu, Piter_1982 napisał(a): Obie rzeczy są potrzebne, ale przydałaby się realna ocena. Taka Armia Zbawienia uchodząca za wzór dla wielu w zależności od kraju, a w USA nawet stanu ma od 12 do 42 % kosztów (a składowo poszczególne pozycje nawet więcej). Zależnie jak liczyć. Bo np. koszt organizacji zbiórki to około 10% na pozyskanie środków, ale już np. sklep z gadżetami potrafi pochłonąć ponad 50% kosztów darowizn (przychodu) - nie licząc kosztów samego towaru. WOŚP to proporcje Pareto Dla szpitali ten niższy %, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted January 7 Share Posted January 7 11 godzin temu, doler napisał(a): własnością orkiestry i w każdej chwili może je zabrać i sprzedać albo przekazać komuś innemu. To ci powinno dać do myślenia. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted January 7 Share Posted January 7 1 hour ago, zuckerfrei said: popieram to z napiwkami, jak to wygląda u Ciebie jak jesteście na wakacjach? Po za PL? Jako "dzieciuch" to była norma, durny i słaby człek ulegał "presji 10%". Odkąd uświadomiłem sobie jakie to jest głupie, frajerskie i "ośmieliłem się" żyć na własnych zasadach - nigdy i nigdzie. Aktualnie gdzieniegdzie dolicza się serwis (opłata za obsługę) do rachunku i to jest w ogóle jakiś żart. Szczęśliwie mam ten komfort, że nie musimy jadać (przeważnie gówien szczerozłotych) w restauracjach, których kuchnie pękają od frytur czy pojemników z przemysłowymi fixami Knorra albo mrożonkami z pobliskiego Lidla. A uprzejme traktowanie klienta w knajpie to chyba jakaś oczywistość i interes biznesowy? Czy trzeba to dodatkowo wykupić? Bo jak nie to brudną szmatą przez ryj jak u Barei? 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksanti Posted January 7 Share Posted January 7 Było nieraz o WOŚP, że to wałek, ale może informacje na ten temat nie docierają wszędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianas Posted January 7 Share Posted January 7 Jestem przeciwny temu, że korzystają z pomocy państwa, bo w ten sposób dokładamy się do tego wszyscy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted January 7 Share Posted January 7 1 godzinę temu, Ksanti napisał(a): Było nieraz o WOŚP, że to wałek, ale może informacje na ten temat nie docierają wszędzie. Przez mainstrim nie docierają, po za tym wielu ludzi jest zabetonowanych umysłowo i światopoglądowo. Choćby nie wiem co robił, jakie dane pokazywał to i tak głową betonowego muru nie przebijesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magos Dominus Posted January 7 Share Posted January 7 2 godziny temu, Ksanti napisał(a): Było nieraz o WOŚP, że to wałek, ale może informacje na ten temat nie docierają wszędzie. PiS przez osiem lat nie dał rady nic znaleźć, więc pewnie wszystko jest w granicach prawa, nawet takie rzeczy jak zatrudnienie samego siebie za grube pieniądze. Owsiaka można lubić lub nie, ale głowy do interesów nie można mu odmówić, do tego wyrobił sobie sporą grupę twardogłowych zwolenników. Trochę jak Rydzyk tylko z drugiej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted January 7 Share Posted January 7 40 minutes ago, Magos Dominus said: PiS przez osiem lat nie dał rady nic znaleźć PiS przez osiem lat nie zrobił nic w sprawie Smoleńska, nie mówiąc o tym że Tuskowi i Pawlakowi włos z głowy nie spadł za umowę gazową, tą podpisaną trzy tygodnie po Smoleńsku. Co dopiero ruszać takie płotki jak Owsiak, "umocowane" nawet w głowach części zwolenników PiS. 8 hours ago, Śnieżnobiały said: ma świetny pomysł na biznes, który będzie polegał na zbiórce pieniędzy na leczenie dzieci To nie jest pomysł oryginalny. Dzieci zbierające na mrozie pieniądze do puszek, wynaleziono znacznie wcześniej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Niemiecka_Pomoc_Zimowa https://ciekawostkihistoryczne.pl/2019/06/30/pomoc-zimowa-czyli-jak-hitler-okradal-niemcow-pod-pretekstem-akcji-charytatywnej/ Dla wszystkich hejterów oryginalnego autora tego pomysłu - pamiętajcie, przecieŻ ON ratował ŻYCIA ludzkie! 8 hours ago, EmseyXYZY said: Tak jak nie mam wątpliwości, że sprzęt z WOŚP uratował ludziom życia. W serialu "Ranczo" był wątek przekrętu, sprzedaży "wody leczniczej ze świętego źródełka" bodajże. Gdy Wójt zaproponował by lać taką z kranu, Czerepach żywo zaprotestował - "Nie! Woda musi być oryginalna, wtedy biznes jest nie do ruszenia!" Ludzie, którym sprzęt WOŚP uratował zdrowie czy życie, są poniekąd takim "uzasadnieniem" biznesu - są, więc biznes jest nie do ruszenia. I nikt nie pyta, ile żyć mogły uratować pieniądze wydane zamiast na sprzęt, to na plakaty: 7 hours ago, Taboo said: Ale też ilu ludziom pomogło, uratowało życie? Czy to jest nie ważne w tej dyskusji? Ile osób zmarło, bo pieniądze ofiarowane przez ludzi, w intencji pomocy innym ludziom, poszły nie na leczenie chorych, a na plakaty? "Organizatorów", "konsultantów", i inne mrówki o złotych melonach? Jak to ocenić moralnie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts