Jump to content

Minister Żurek chce opieki współdzielonej - kobiety przerażone! Już nie będzie można samca bezkarnie zniszczyć, odbierając mu dziecko na lata?

Recommended Posts

Dobrze że siedziałem, bo bym się wywrócił - zobaczcie co wstawił Patton na Plusujemy. Oto minister Żurek, w rządzie Tuska, który powołał 12 czy 13 zespołów prokuratorskich, do ścigania mowy nienawiści w Internecie, czyli do pisania o Ukraińcach - cenzura jak za Hitlera, gdzie o sprzeciwianiu się nazistom, gestapo łamało człowieka.

I nagle ten człowiek, robi dla mężczyzn coś, czego żaden z polityków, trzęsących dupą o głosy wyborczyń nie zrobił - opieka współdzielona. Koniec alimentów, alienacji rodzicielskiej, koniec wieku dramatów i pewnie męskich samobójstw z rozpaczy.

No i z jednej strony będziemy mieli problemy z wypowiedziami, z drugiej zrobi to, o co mniej więcej walczymy kilkanaście lat. I jak tu ocenić takiego człowieka? No chyba że to tylko takie gadanie i nie zrobi tego.

https://plusujemy.pl/news/69632fde8b3c701a8c492272

• Like 5
  • Thanks 1

2 minuty temu, Marek Kotoński napisał(a):

to tylko takie gadanie

Wierzysz im, bo ja nie, już tyle razy zostałem okłamany przez polityków, że już nie wierzę w takie rzeczy. Ostatnio obiło mi się o uszy, że Konfederacja Mentzena procedowała ustawę coś o zatrzymaniu alienacji rodzicielskiej, nie wiem czy trafiło już do czytania,.

https://e-konin.pl/2026/01/rzad-szykuje-pakiet-rodzicielski-konfederacja-sklada-wlasny-projekt-alienacja-rodzicielska-wreszcie-na-celowniku-politykow/

https://dorzeczy.pl/opinie/829259/alienacja-rodzicielska-jozefaciuk-popiera-projekt-konfederacji.html

• Like 2

Ja się cieszę, alimenty pewnie jednak nie będą całkowicie zlikwidowane. Chętnie zobaczyłbym też tabelę alimentacyjną.

Na prawie cytatu zamieszczam zamierzenia / założenia Ministra Żurka wskazane w artykule:

• Pierwsza ustawa wprowadzi pieczę współdzieloną, tzw. opiekę naprzemienną jako punkt wyjścia po rozstaniu rodziców, z zachowaniem pełnych praw matki i ojca wraz z indywidualną oceną każdej sprawy przez sąd.
  • Druga ma przynieść realne i szybkie konsekwencje za uporczywe łamanie orzeczeń o kontaktach.
  • Zadaniem trzeciej jest sprawić, że orzeczenia w sprawach rodzinnych będą sprawnie wykonywane.

- Chcę, żebyście nie musieli walczyć latami o coś tak podstawowego jak kontakt z własnym dzieckiem. Obiecałem Wam, że te problemy nie trafią do szuflady. Rozliczcie mnie z efektów - dodaje minister sprawiedliwości Waldemar Żurek.

Następnie zaprezentowana zostaje opinia kilku kobiet:

Rozliczanie zaczęło się chwilę po publikacji postu. Rodziców napisali pod nim ponad 400 skrajnie różnych komentarzy. Ojcowie dziękują albo piszą, że zmiany za długo trwają. Nie brakuje też głosów przerażonych kobiet, które zwracają ministrowi uwagę na problem przemocy, o której nie ma ani słowa. A to jest główny powód ograniczenia drugiemu rodzicowi kontaktów z dzieckiem.

- Nie każdy rodzic zasługuje na kontakt z dzieckiem. Nie wrzucamy wszystkich do jednego worka. Opieka naprzemienna ma sens, gdy między dzieckiem a rodzicem jest więź emocjonalna. Rodzic był obecny i zaangażowany w trakcie trwania związku. W przypadku, gdy występuje historia przemocy, uzależnienie lub inne zaburzenie, należy izolować dla dobra dziecka, a nie prowadzić opiekę naprzemienną - pisze jedna z mam.

Inna kobieta wskazuje, że w poście ministra Żurka nie ma ani słowa o Konwencji Stambulskiej.

- Do czego pan minister chce doprowadzić? Udaje, że nie widzi skali przemocy w Polsce? Z tym kompletnie sądy rodzinne sobie nie radzą. A co pan minister zamierza zrobić z dłużnikami alimentacyjnymi? - pyta.

Źródło: Minister Żurek chce zapobiegać separacji dzieci od rodziców i stawia na opiekę współdzieloną. Matki przerażone, Gazeta Wyborcza, 09.01.2026 r.,  https://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,32516011,minister-zurek-chce-zapobiegac-separcji-dzieci-od-rodzicow-i.html [dostęp: 11.01.2026 r.]

Edited by Corgi
Dodanie cytatów z artykułu
  • Like 4

@Patton nie wiem czemu wrzuciłeś to na Plusujemy jako mem? Może ze względu na przerażone matki😆

Trzy dni temu Żurek zamieścił na swoim X coś takiego:

Cytat

Do rodziców.

Szanowni.

We wrześniu, przed ministerstwem, mówiłem Wam, że ten problem bardzo mocno mnie porusza. I nic się nie zmieniło.

Bezpodstawna izolacja to ból rodziców i krzywda dzieci. Przez lata prawo w tych sprawach nie nadążało za rzeczywistością, a wyroki sądów zbyt często pozostawały bez realnych skutków.

Dlatego dziś nie mówię o deklaracjach, tylko o pracy, którą wykonaliśmy. W Ministerstwie Sprawiedliwości przygotowujemy kompleksową reformę prawa rodzinnego, w tym trzy najważniejsze ustawy.

Będzie to pakiet rodzicielski. Pierwsza ustawa wprowadzi pieczę współdzieloną (opiekę naprzemienną) jako punkt wyjścia po rozstaniu rodziców, z zachowaniem pełnych praw matki i ojca wraz z indywidualną oceną każdej sprawy przez sąd. Druga przyniesie realne i szybkie konsekwencje za uporczywe łamanie orzeczeń o kontaktach. Trzecia sprawi, że orzeczenia w sprawach rodzinnych będą sprawnie wykonywane.

Chcę, żebyście nie musieli walczyć latami o coś tak podstawowego jak kontakt z własnym dzieckiem. Obiecałem Wam, że te problemy nie trafią do szuflady. I dotrzymuję słowa. Rozliczcie mnie z efektów.

Pierwszy z projektów, dotyczący opieki naprzemiennej, trafił już do wykazu prac legislacyjnych - 16 grudnia 2025 r.

A propos projektu ustawy zapowiedzianego dziś przez Konfederację to - podkreślam - w sprawach dzieci nie ma znaczenia polityczna przynależność. Liczy się cel, a jest on wspólny - ochrona dziecka i jego prawa do wychowania przez oboje rodziców. Zapoznam się z tą propozycją i ją dokładnie przeanalizuję.

https://x.com/w_zurek/status/2009362450190356744

W zasadzie to już się dzieje, ponieważ jak sam napisał pierwszy projekt już trafił do prac legislacyjnych. Od prawie miesiąca nad tym pracują, a w patriarchacie poza nielicznymi cisza. Niezły ten patriarchat co to donosi za pomocą gazety z Czerskiej o przerażonych tymi projektami matkach. 

Potwierdza to co wcześniej pisał poseł Józefaciuk oraz posłowie Konfederacji.

Nie mniej jednak pamiętajmy: co szkodzi obiecać.  

Edited by Krugerrand
  • Like 5

4 minuty temu, Marek Kotoński napisał(a):

Z tego co pamiętam, to zanim Tusk powołał Żurka, to on był znany z takich wypowiedzi pro - ojcowskich.

Pytanie czy Tusk pozwoli na ustawę, która odbierze masę głosów kobiet?

Nie pozwoli, bo:

• większość wyborców PO to kobiety, a to ich rozsierdzi;
  • kiedyś wprowadził podwyższenie wieku emerytalnego i przez to stracił władzę - drugiego takiego "błędu" nie będzie chciał popełnić (patrz punkt wyżej).
  • Like 1

1. Czy ten projekt jest, czy tylko obiecuje?

2. Czy Czarzasty dopuści do pierwszego czytania - myślę, że tylko pod warunkiem jeśli będzie miał pewność, że nie opuści komisji Sprawiedliwości (szarą eminencją komisji, pod której dyktando praktycznie ona pracuje jest Maria Wanna Żukowska). Ja nie wiem, choć się domyślam ;).

Więc KO może nawet projekt zgłosić, ale koalicja musi trwać: bo rozliczanie PiS, bo wojna na Ukrainie i Trump chce zniszczyć świat. Donek by pomógł ojcom, ale się przecież nie rozdwoi.

Edited by Piter_1982
  • Like 2

50 minut temu, Corgi napisał(a):

alimenty pewnie jednak nie będą całkowicie zlikwidowane.

Oczywiście, że nie. Opieka naprzemienna nie wyklucza obowiązku alimentacyjnego.

Szczerze wątpię, aby cokolwiek w tej kwestii się zmieniło.

On może złożyć projekt ustawy, aby mieć czym się chwalić podczas kolejnej kampanii a finalnie i tak nie zostanie uchwalona.

• Like 3

Godzinę temu, Marek Kotoński napisał(a):

Dobrze że siedziałem, bo bym się wywrócił - zobaczcie co wstawił Patton na Plusujemy. Oto minister Żurek, w rządzie Tuska, który powołał 12 czy 13 zespołów prokuratorskich, do ścigania mowy nienawiści w Internecie, czyli do pisania o Ukraińcach - cenzura jak za Hitlera, gdzie o sprzeciwianiu się nazistom, gestapo łamało człowieka.

I nagle ten człowiek, robi dla mężczyzn coś, czego żaden z polityków, trzęsących dupą o głosy wyborczyń nie zrobił - opieka współdzielona. Koniec alimentów, alienacji rodzicielskiej, koniec wieku dramatów i pewnie męskich samobójstw z rozpaczy.

No i z jednej strony będziemy mieli problemy z wypowiedziami, z drugiej zrobi to, o co mniej więcej walczymy kilkanaście lat. I jak tu ocenić takiego człowieka? No chyba że to tylko takie gadanie i nie zrobi tego.

https://plusujemy.pl/news/69632fde8b3c701a8c492272

Co do Ukrainy popieram takie działania bo Polacy poszli w za daleko w nienawiści do Ukraińców a to w mojej opinii może być groźne dla bezpieczeństwa narodowego i porządku publicznego.

Niestety, ruska propaganda oddziaływuje na polskie umysły .

A co do reszty , to sądzę nawet że na górze zaczęli dostrzegać patologie systemu.

Zaczynają główkować dlaczego chłopy mają w dupie i nie chcą zakładać rodzin .

Rzadza nami ludzie po 50 i w ich czasach kobieta to jednak było co innego .

W roku 2026 kobiety osiągnęły chyba apogeum szaleństwa i megalomanii .

Sikorski mówił o wysłaniu kobiet do wojska , przypuszczam że cos mu świta ale polityka rządzi się swoimi prawami .

Godzinę temu, Marek Kotoński napisał(a):

Pytanie czy Tusk pozwoli na ustawę, która odbierze masę głosów kobiet?

On i tak ma odebrane z tego powodu jak rządzi, przy następnych wyborach zostanie zmieciony. 

• Like 4

16 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Co do Ukrainy popieram takie działania bo Polacy poszli w za daleko w nienawiści do Ukraińców a to w mojej opinii może być groźne dla bezpieczeństwa narodowego i porządku publicznego

16 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Niestety, ruska propaganda oddziaływuje na polskie umysły

Standardowo już 

Zresztą w innym wątku uderzy już Cię skleili.

17 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

, to sądzę nawet że na górze zaczęli dostrzegać patologie systemu.

18 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

dlaczego chłopy mają w dupie i nie chcą zakładać rodzin

Używając tego problemu jako temat zastępczy.

1 minutę temu, Kiroviets napisał(a):

Standardowo już 

Wiesz myślenie za wszelką cenę alternatywnie nie powoduje że jesteś inteligentny .

1 minutę temu, Kiroviets napisał(a):

Zresztą w innym wątku uderzy już Cię skleili

Nie rozumiem.

11 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

myślenie za wszelką cenę alternatywnie

Chłodna ocena faktów.

12 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Nie rozumiem

I ty mi struś niskie IQ zarzucasz?😏

2 minuty temu, Mosze Red napisał(a):

przeczołgała równo, odebrał naukę na własnych czterech

Ten w przeciwieństwie do Marcinkiewicza ma jakieś pole manewru do zmian.

• Like 2

21 minut temu, Kiroviets napisał(a):

Chłodna ocena faktów.

To od razu Ci powiem że się mylisz . Histeryczne rozemocjonowane myślenie charakteryzujące niestety Polaków .

Polacy dostali imigrantów , pracowitych , są do nas kulturowo bardzo podobni , inne kraje by się biły o takich ale Polakowi nie dogodzi .

Ukraina powstrzymuje imperialne mocarstwo które było wielokrotnie śmiertelnie niebezpieczne dla Polski i tak naprawdę dało oddech dla naszego regionu bo nie wiem czy wiecie ale Nord Stream 2 był zaklepany i nikt się o zgodę Polski nie pytał a Ukraincy wysadzili to w pizdu . Na całe szczęście.

Ja rozumiem Wołyń , UPA , sam mialem ofiarę tej zbrodni w rodzinie i jak najbardziej należy nad tym pracować na poziomie rządów ale odsuwam prywatę i emocje bo szerszy obraz sytuacji oraz myślenie przyszłościowe wskazuje że Ukraina może być dla Polski potężnym assetem . 
Polacy to zdecydowanie kobiecy naród , Dmowski o tym pisał .

Edited by SpeedyGonalez
  • Like 3
  • Haha 1
  • Confused 1

Godzinę temu, Kiroviets napisał(a):

esztą w innym wątku uderzy już Cię skleili.

Jaki jest tytuł filmu, nie da się go odtworzyć ponieważ nałożono ograniczenia. 

1 godzinę temu, SpeedyGonalez napisał(a):

To od razu Ci powiem że się mylisz . Histeryczne rozemocjonowane myślenie charakteryzujące niestety Polaków .

Pod Grunwaldem, przy hołdzie Pruskim, gdy byliśmy w Moskwie, gdy pomagaliśmy żydom, którzy mieli nas za żywe zwierzęta, wtedy też była histeria?

Polacy dostali imigrantów , pracowitych , są do nas kulturowo bardzo podobni , inne kraje by się biły o takich ale Polakowi nie dogodzi .

Dostać to można fajny prezent, zegarek, drona, mocną latarkę, ale nie gościa, który ZDEZERTEROWAŁ i za łapówkę uciekł by nie bronić swojej ojczyzny, a teraz z pieniędzy wszystkich Polaków, trzeba mu załatwić mieszkanie, socjal, leczenie, zęby, jakieś zaległe operacje - i te pieniądze Polska pożycza (Polacy muszą spłacić) oraz odbiera, więc kobiety będą rodzić na SOR a ludzi z nowotworami nie będzie się leczyć. UMRĄ POLACY, czy to do Ciebie dociera????

Strony ze zrzutkami pełne są zrozpaczonych, załamanych rodziców, którzy chcą pieniędzy na leczenie małych dzieci - i pieniędzy nie ma!

Ukraina powstrzymuje imperialne mocarstwo które było wielokrotnie śmiertelnie niebezpieczne dla Polski i tak naprawdę dało oddech dla naszego regionu bo nie wiem czy wiecie ale Nord Stream 2 był zaklepany i nikt się o zgodę Polski nie pytał a Ukraincy wysadzili to w pizdu . Na całe szczęście.

Kompletna bzdura. Mamy granicę z Rosją morską, z Kaliningradem i z Białorusią. Ukraina jako bufor jest niezła, ale nie załatwia żadnej sprawy. Rosja była imperialna, więc wszystkich napadali, Niemcy też, UK swego czasu miało prawie pół poznanej planety jako kolonie. Obecnie Rosja to 140 milionów ludzi, a nie ponad 300 jak w ZSSR.

Z Ukraińcami już żyliśmy we wspólnym państwie. Napady, zabili nam ministra, bunty - to codzienność. W 1939, 17 września, wielu ukrów zdradziło nas i raz z władzą radziecką atakowali nas. Później kolaboracja z Hitlerem, Wołyń i masa innych masakr Polaków, rzeź Woli.

Rosja za Katyń przeprosiła, Chruszczow potępił Stalina. Ukraińcy ani razu nie przeprosili za bestialskie nabijanie na pale wrzeszczących niemowląt, gdy ćwiartowali rodziców, albo odwrotnie. To była taka nienawiść, że SSmani rzygali, bo ukry szczególnie upodobali sobie malutkie dzieci, uwielbiali je zarzynać i torturować.

Putin wysyłał samoloty w granice państw, robił chuligankę, ale nikogo nie napadł. Natomiast Ukraińcy chcą naszych ziem wschodnich.

W Polsce kilka milionów ukrów, armię mają 800 tysięcy ze sprzętem za nasze długi, w Niemczech odbudowują armię i mówią o bombie A. Jak pójdziemy na ukraińską wojnę, to zostaniemy sami, bez jedzenia (Merco), ciekawe czy Niemcy się nie skuszą.

Ja rozumiem Wołyń , UPA , sam mialem ofiarę tej zbrodni w rodzinie i jak najbardziej należy nad tym pracować na poziomie rządów ale odsuwam prywatę i emocje bo szerszy obraz sytuacji oraz myślenie przyszłościowe wskazuje że Ukraina może być dla Polski potężnym assetem . 
Polacy to zdecydowanie kobiecy naród , Dmowski o tym pisał .

Ukraińcy nas nienawidzą i czczą bandziorów, którzy tę nienawiść pochwalali. Ukraina będzie dla Polski wrogiem i kilka pokoleń będziemy spłacali długi za ich wojenkę. Najpierw, zdaniem ONZ, zarżnęli 15 tysięcy Rosjan, poobstawiali granice Rosji bazami CIA, a gdy ruscy wlecieli "na pełnej". szok i niedowierzanie, dej dej, i wielka ucieczka.

Na 80% Ukrainy nie ma wojny. Ukraińcy powinni natychmiast opuścić Polskę.

• Like 2
  • Thanks 3

A jak to pogodzisz z postępującą automatyzacją,robotyzacją, modernizacją, gdzie w miarę rozwoju przemysłu 4.0 w perspektywie nawet 20 lat może zniknąć nawet 1/4 , 1/5 miejsc pracy ? 

Ukraina powstrzymuje imperialne mocarstwo

Kto finansował pomarańczową rewolucje, co działo się w Odessie w 2014 roku ? Chiny przez Rosję, Polskę, Ukrainę chciały puścić jedwabny szlak. Wiele rzeczy nie trafia do maistrimu, konflikt na wschodzie jest bardzo złożony. 

Ukraina może być dla Polski potężnym assetem . 

Albo wrogiem, głupie lachy wspierały rząd którego nie chcemy, zginęło wielu biednych chłopców na wschodzie za interesy mocarstw, po co była ta wojna. Czy jest jakaś wizja relacji tego, jak będzie wyglądał w perspektywie 20 lat ? 

Słyszałem, że już Niemcy dogadają się z Ruskimi i Ukraińcami kosztem Polski. Czy Polskie firmy będą miały udział w odbudowie inwestycjach na wschodzie czy Niemieckie ? 

19 minut temu, Marek Kotoński napisał(a):

Z Ukraińcami już żyliśmy we wspólnym państwie. Napady, zabili nam ministra, bunty - to codzienność. W 1939

Problem jest bardzo szeroki, i ciągnie się od wieków. Dlaczego nie powstała Rzeczpospolita 3 narodów a nie dwóch ? Dlaczego podczas traktatu Ryskiego oddano połowę przedrozbiorowej granicy Polski, na terenach Białoruskich, Ukraińskich, gdybyśmy przesunęli bardziej na wschód granice można by było utworzyć autonomię. Ukraińcy mieliby własny parlament, armię, policje,  administrację. Rozwój nacjonalizmu, świadomości narodowej mógłby iść w innym kierunku, a tak  to zobacz większość Ukrainy oddana na pastwę Bolszewii, gdzie byli bestialsko mordowani, prześladowani, 4 mln Ukraińców w granicach Polski. Polacy nie byli zdolni do takich wynaturzeń do których zdolni byli Bolszewicy i w takim poczuciu krzywdy kiełkowała świadomość Ukraińska, nacjonalizm. Także problem jest bardzo szeroki, nie zmienia faktu, że to co działo się na Wołyniu, czy we wcześniejszych powstaniach to było otwarcie bram piekieł. 

polecam Irytujący Historyk - Rzeź Wołyńska Geneza. 

w512_u90.jpg

44 minuty temu, Marek Kotoński napisał(a):

Dostać to można fajny prezent, zegarek, drona, mocną latarkę, ale nie gościa, który ZDEZERTEROWAŁ i za łapówkę uciekł by nie bronić swojej ojczyzny, a teraz z pieniędzy wszystkich Polaków, trzeba mu załatwić mieszkanie, socjal, leczenie, zęby, jakieś zaległe operacje - i te pieniądze Polska pożycza (Polacy muszą spłacić) oraz odbiera, więc kobiety będą rodzić na SOR a ludzi z nowotworami nie będzie się leczyć. UMRĄ POLACY, czy to do Ciebie dociera????

Transakcja. Musimy jakoś kooperować , oni np dali nam bezpieczeństwo. 
No chyba chciałbyś mieć ruskie wojsko obok Podkarpackiego? Niezbyt optymistyczny scenariusz według mnie .

To tak patrząc cynicznie . A od ludzkiej strony , wolę żeby Polska była cywilizowanym i przyjaznym państwem, szczególnie dla kraju sąsiedniego który został bestialsko napadnięty .

Każda statystka pokazuje że Ukraińcy podnieśli Polską gospodarkę , rojenia o tym że nie pracują i żyją z socjalu jest jakimś kompletnym odrealnieniem , szaleństwem wręcz . W Polsce nie da się wyżyć z socjalu . Te 800 zł na miasto wojewódzkie to śmieszna kasa .

Ukraińcy nas nienawidzą i czczą bandziorów, którzy tę nienawiść pochwalali. Ukraina będzie dla Polski wrogiem i kilka pokoleń będziemy spłacali długi za ich wojenkę. Najpierw, zdaniem ONZ, zarżnęli 15 tysięcy Rosjan, poobstawiali granice Rosji bazami CIA, a gdy ruscy wlecieli "na pełnej". szok i niedowierzanie, dej dej, i wielka ucieczka.

Na 80% Ukrainy nie ma wojny. Ukraińcy powinni natychmiast opuścić Polskę.

Szaleństwo i fiksacje antyukraińskie napełnej.

Nie lubie tego typu porównań ale jeśli uważasz że Ukraińcy to większy wróg niż Rosjanie historycznie patrząc i aktualnie no to nie mam słów . Nie będę odpowiadał na szaleńcze wywody nie mające potwierdzenia w historii.

Putin wysyłał samoloty w granice państw, robił chuligankę, ale nikogo nie napadł. Natomiast Ukraińcy chcą naszych ziem wschodnich.

Niestety w tych społecznościach mówiących o prawach chłopa jest ogromny popis dla ruskiej propagandy . Już o tym pisałem , moim zdaniem padłeś tego ofiarą .

Putin nikogo nie napadł ? WOW

Kompletna bzdura. Mamy granicę z Rosją morską, z Kaliningradem i z Białorusią. Ukraina jako bufor jest niezła, ale nie załatwia żadnej sprawy. Rosja była imperialna, więc wszystkich napadali, Niemcy też, UK swego czasu miało prawie pół poznanej planety jako kolonie. Obecnie Rosja to 140 milionów ludzi, a nie ponad 300 jak w ZSSR.

Ukraina to podstawa imperialnej Rosji , bez Ukrainy nie ma Imperium Putina .

Myslisz dlaczego Rosjanie kładą tak potężne zasoby  na tą wojnę ? 

Ukraińcami już żyliśmy we wspólnym państwie. Napady, zabili nam ministra, bunty - to codzienność. W 1939, 17 września, wielu ukrów zdradziło nas i raz z władzą radziecką atakowali nas. Później kolaboracja z Hitlerem, Wołyń i masa innych masakr Polaków, rzeź Woli.

Serio jesteś tak ograniczony intelektualnie żeby nie zrozumieć że w tych relacjach Polacy też potrafili dojeżdżać Ukraińców ?

Amerykanie bombardowali Japonię? Współpracują .

Francja mordowała się z Niemcami ? Trzęsą razem całą UE .

Interesy .

To moj ostatni w kwestii Ukrainy na temat na tym forum , nie chce robić karczemnych awantur , takie dyskusje nie za bardzo mają sens.

Ja tylko apeluję tylko o zdroworozsądkowo bo ta nienawiść którą emanujecie powoduje że to nie Ukraińcy są wrogami Polski , tylko wy którzy nie radząc sobie ze swoimi słabościami powodują że ten prawdziwy wróg Rosja rozgrywa was jak dzieci .

Skupie się na innych tematach gdzie mogę podzielić się swoimi doświadczeniami.

31 minut temu, Druid napisał(a):

Kto finansował pomarańczową rewolucje, co działo się w Odessie w 2014 roku ? Chiny przez Rosję, Polskę, Ukrainę chciały puścić jedwabny szlak. Wiele rzeczy nie trafia do maistrimu, konflikt na wschodzie jest bardzo złożony. 

Jntetes Polski czy słuszność ?

31 minut temu, Druid napisał(a):

Problem jest bardzo szeroki, i ciągnie się od wieków. Dlaczego nie powstała Rzeczpospolita 3 narodów a nie dwóch ? Dlaczego podczas traktatu Ryskiego oddano połowę przedrozbiorowej granicy Polski, na terenach Białoruskich, Ukraińskich, gdybyśmy przesunęli bardziej na wschód granice można by było utworzyć autonomię. Ukraińcy mieliby własny parlament, armię, policje,  administrację. Rozwój nacjonalizmu, świadomości narodowej mógłby iść w innym kierunku, a tak  to zobacz większość Ukrainy oddana na pastwę Bolszewii, gdzie byli bestialsko mordowani, prześladowani, 4 mln Ukraińców w granicach Polski. Polacy nie byli zdolni do takich wynaturzeń do których zdolni byli Bolszewicy i w takim poczuciu krzywdy kiełkowała świadomość Ukraińska, nacjonalizm. Także problem jest bardzo szeroki, nie zmienia faktu, że to co działo się na Wołyniu, czy we wcześniejszych powstaniach to było otwarcie bram piekieł. 

polecam Irytujący Historyk - Rzeź Wołyńska Geneza. 

Swietny wpis . O to mi chodzi .

Edited by SpeedyGonalez
  • Confused 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.