Jump to content

Recommended Posts

Zapewne kojarzycie tytuł filmu i serialu. 

Razem z @dziadul

Zapraszamy do małego świata makiet, miniatur, gier bitewnych, ogólnie modeli, tych kartonu, plastiku itp. 

1.Możecie dorzucić zdjęcia swoich dzieł, kolekcji, po prostu pochwalić się modelami.

2. Braliście kiedyś udział w zawodach modelarskich, albo wystawach itp.?

3.Wasze patenty na warsztat, sklejanie, dobór farb, klei, pędzli, kalkomanii, barw itp.

4. A może poszliście o krok dalej i sami produkujecie wszystko z codziennych materiałów? Korek na szlifierkę, robi zapodłoże do makiet, a ścinki z prod dywanów, za trawnik, drzewa to trochę papieru, kamienie stają się głazami

Tak mi kolega dobry pomysł zapodał,wiec piszmy. 

A teraz Piko  na szyny na stację i odjazd! 

• Like 3
  • Thanks 1

Świetny temat - i zdaje się, że chyba nieobecny na forum. A przecież wiadomo, że chłopy lubią mniejsze i większe zabawki. :)

Ja na razie wstrzymam się przed publikacją zdjęć - mam kilka samolocików 1/72 na ukończeniu, zrobię im ładną zbiorową fotkę, i wtedy wrzucę. ;)

Ja do modelarstwa wróciłem po latach, uważam się za intermediate, maluję pędzelkiem (raczej z konieczności niż wyboru). Na razie robię to, co mogę szybko ukończyć. Dlatego też ostatnio często wybieram bardzo fajne modeliki od chińskiego Hobby Bossa. Aby się nie rozpisywać, podrzucam kilka zdjęć:

1211_1_HBB80237_1.jpg

1192_1_HBB80229_2.jpg

3397_0-auto_downl.jpg

Przystępna cena, jakość wykonania - moim zdaniem - na bardzo wysokim poziomie.

Zaznaczam, że ja nie jestem purystą, i nie podchodzę do modeli ze szkiełkiem powiększającym i mikromierzem. Najważniejszą cechą dobrego modelu jest dla mnie schludność wykonania - coś, co wcale nie jest takie łatwe do osiągnięcia (zaawansowani modelarze lubią brudzić swoje dzieła, moim zdaniem aż do przesady).

To tak ode mnie na początek. Super pomysł z tym wątkiem, @Lenno, można trochę odetchnąć. :)

A kolejki Piko jakieś zbierasz? Diorama? :)

Edited by dziadul
  • Like 4

Za dzieciaka razem z bratem składaliśmy modele samolotów, po latach przy okazji jakiś porządków udało mi się znaleźć jakieś pozostałości po F-14. Same modele ulegały zniszczeniu przy okazji różnych zabawa, jak na przykład przyczepienie do sztucznych ogni i odpalenie celem sprawdzenie właściwości aerodynamicznych.

Po latach wróciłem trochę do tematu i zacząłem zbierać modele do Warhammera 40k. Zdjęć nie wrzucę, bo to co sam pomalowałem to paskudne, a cudzą pracą chwalić się nie będę. Nawet trochę turlałem kostkami. Niestety przyszedł covid, na dodatek polityka Games Workshop odnośnie zasad średnio mi pasowała i jakoś tak odpuściłem. Może jak wyjdzie nowa edycja to wrócę. 

4 godziny temu, Lenno napisał(a):

A może poszliście o krok dalej i sami produkujecie wszystko z codziennych materiałów? Korek na szlifierkę, robi zapodłoże do makiet, a ścinki z prod dywanów, za trawnik, drzewa to trochę papieru, kamienie stają się głazami

Bardziej zaawansowani użytkownicy korzystają z drukarek 3D.

• Like 3
  • Thanks 1

10 godzin temu, dziadul napisał(a):

zdaje się, że chyba nieobecny na forum.

Teraz już jest 😃

zrobię im ładną zbiorową fotkę, i wtedy wrzucę. ;)

O czekajaco.

modeliki od chińskiego Hobby Bossa. Aby się nie rozpisywać, podrzucam kilka zdjęć:

Musze zobaczyć. 

Co do 2 zdjęcia, ciemny kwadrat, cenzura bo Chinczycy, polskie strony czy jak?Dawniej na modelach wszystko było, dosłownie wszystko. Że teraz zabronione? To taki offtop z ciekawości. 

To nie ma kalkomanii... 

zaawansowani modelarze lubią brudzić swoje dzieła, moim zdaniem aż do przesady).

To w grach bitewnych, przy malowaniu jeśli poniesie ich fantazja. 

można trochę odetchnąć. :)

I pozytywne rzeczy popisać, wspomnienia wracają... 

A kolejki Piko jakieś zbierasz?

Nie, ale znam markę. Pierwsza kolejkę, znalazłem na... Śmietniku🤣🤣🤣i sprzątnąłem sprzed nosa wszystkim, bo tylko ja wiedziałem co to jest 🤫🤫🤫

Gdybyś kiedyś był w Zgorzelcu na niemieckiej stronie Gorlitz to na głównym placu miasta jest KARSHTAD dom handlowy. O ile stoi do dziś to tam mają pokaźną wystawę tych lokomotyw i składów. Niemcy się w tym lubuja i potrafią zostawić tam bardzo dużo hajsu, już w 2004 niektóre potrafiły po 100 euro kosztować.

Co do pociągów to były jeszcze takie tańsze (producenta nie pamiętam ) co równolegle produkowali z samochodzikami Carrarama (one były jako uzupełnieniem makiet, w mniejszej skali)

Część rzeczy do makiet robiło jeszcze swojego czasu Maestro. 

W Niemczech często na zabawkowych w marketach za grosze można kupić traktorki (zabawka, model), które zachwycają jakością wykonania jak i dbałościa o szczegóły, New Holland, DutzFhart, Fend, Class itd.

Teraz troche Siku produkuje, szczególnie tramwaje, U Bhann i inne, często w barwach kolei i transportu np Hamburga, Bremen, Berlina itp. 

Diorama? :)

Nie kojarzę, sprawdziłem... O kojarzę, znalazłem pod garażem ostatnio, przyznaj się specjalnie uspusciles 😏

Z dzieciństwa dobre modele miało jeszcze Burago (oni w większej skali robili ) i częściowo Majorette oraz Matchbox, a potem poszli bardziej w resoraki.

Że szczegółami to najlepiej stała Carrarama i jakiś inny producent, który oscylowal między makietami a zabawkowym, mieli całe zestawy. 

Nawet myślałem,zeby trochę hajsu zainwestować na Allegro i kupić sobie właśnie kolekcje zarówno samolotów typu Mustang (Marzenie ze small army) albo flotę Dreamlinerów.

JAKIE PIĘKNE WSPOMNIENIA MAMY PANY!!! 

7 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

celem sprawdzenie właściwości aerodynamicznych.

Trochę jak mój kolega, co i wypadki i powrót do przeszłości. 

W latach 80 Matchbox miał właśnie opcje wypadki w ramach opcji w samochodach. Ciekawostka taka. 

Po latach wróciłem trochę do tematu i zacząłem zbierać modele do Warhammera 40k. Zdjęć nie wrzucę, bo to co sam pomalowałem to paskudne, a cudzą pracą chwalić się nie będę. Nawet trochę turlałem kostkami.

Ja siesmdzialem w Śródziemiu. Kolekcjonowalem nawet warsztat do tego stopnia, że pamiętałem, by kupić imadło modelarskie i szlifierkę, a nie pamiętałem już po co. 

Teraz sobie przypomniałem, leżą zakurzone w szafie rycerze Gondoru.

na dodatek polityka Games Workshop odnośnie zasad średnio mi pasowała i jakoś tak odpuściłem

A co tam pozmieniali? 

Pamiętam jak w Warszawie był sklep w Złotych tarasach, zaczepiali praktycznie każdego kto wszedł, dupa się im chyba paliła dość mocno. Żałuję, że olałem. Była to może ostatnia okazja pogadać z kimś z Games Workshop. 

Może jak wyjdzie nowa edycja to wrócę. 

Jeżeli interesujesz się światem WARHAMMERA jak i 40 to coś dla Ciebie:

PANY JAKIE MY PIĘKNE WSPOMNIENIA MAMY! 

LEPSZE NASZE KRÓLESTWO niż stare Kurestwo, nawet jak BABILON stawia 😉🤗🤭

• Like 1

Mega fajnie, że wrzucasz tyle konkretów i wspomnień - aż człowieka swędzą ręce, żeby coś znowu poskładać. 😄 Ten Piko ze śmietnika to złoto, a temat z niemieckimi makietami i traktorami Siku/Carrarama totalnie trafiony - Niemcy serio potrafią w detale i w to hobby za gruby hajs. Dawaj dalej takie smaczki + jak w końcu zrobisz zakupy na Allegro (Mustangi/Dreamlinery), wrzuć co upolowałeś

• Like 1

@Lenno, tę swastykę to nasi chyba zakryli, ale nie wiem po co. Bo model ma odpowiednie kalki.

A brudzić modele lubią też amatorzy pojazdów 1:35, czasami wychodzi im to mało subtelnie.

Cytat

Pierwsza kolejkę znalazłem na... śmietniku

Kto ją tam wyrzucił?! Zbrodnia!

Swoją drogą, przypomniałeś mi czasy dzieciństwa, gdy włócząc się z kolegą po osiedlu, pod czyimś balkonem znaleźliśmy rozsypane żołnierzyki - pięknie wykonane, być może 1/72, a może troszkę większe, nie pamiętam. Czegoś takiego wtedy nie było (a i teraz raczej nie zdarza się zbyt często). Kumpel przytomnie rzucił się, aby je wyzbierać. Udało mi się dorwać ostatnie dwie figurki - amerykański piechur z okresu II wś i niemiaszka z pm. Mam do dziś, naprawdę cieszą oko takie cacka. :)

Wspomniane przez ciebie ceny tych kolejek to temat na osobną dyskusję - były drogie wtedy, są drogie i dziś. Sam sobie raczej nie sprawiłbym prezentu za ponad tysiąc złotych.

Cytat

kupić sobie właśnie kolekcje zarówno samolotów typu Mustang (Marzenie ze small army)

Znowu poruszłeś ciekawy wątek - w 1998 w Polsce zadebiutowały zabawki serii Mała Armia. Jednak nie były to klocki, tylko dystrybuowane przez Cobi zestawy, za granicą znane pod nazwą Battle Squads. Był tam m.in C-130, P-51, kilka czołgów i bardzo fajne figurki. Cechą szczególną było to, że samoloty miały chowane podwozie i otwieraną kabinę (można było sadzać panopka). Mam Mustanga z tej serii - ileż ja się nim nalatałem! W tamtym czasie pierwszy raz obejrzałem Bitwę o Anglię, a u kuzyna na komputerze grane było European Air War. Fajne czasy. :)

maxresdefault.jpg

Szybko zniknęły z naszego rynku, a Cobi wkrótce potem wystartowało z klockami.

Edited by dziadul
  • Thanks 1

8 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

Po latach wróciłem trochę do tematu i zacząłem zbierać modele do Warhammera 40k.

IMG-0323.jpg

Wczoraj go zlozylem ( dodatek do ksiazki ) , zajelo mi to godzine 😂. Za lebka skladalem hurtowo samoloty bez instrukcji a teraz mam problem z malym zolnierzykiem . Regres jak nic . 

Edited by thyr

13 godzin temu, Lenno napisał(a):

A co tam pozmieniali? 

Cały czas coś zmieniają, ale pamiętam jak po wydaniu Codexu Adeptus Mechanicus stało się mocarną frakcją, a po miesiącu wyszedł suplement, który jeszcze to podkręcił. Do tego dochodziła jeszcze oficjalna apka, która zawierała błędy i ludzie robili nieświadomie nielegalne listy. 

Ach mnie teraz korci kupić jakiś zestaw. 

EDIT Prawie 500 złotych za Combat Patrol! Pamiętam jak Start Collecting było po 200. 

Edited by Magos Dominus

3 godziny temu, Brat Jan napisał(a):

@Lennoweź jakoś normalnie pisz tytuły.

Na słowa "kochanie, zmniejszyłem..." - pierwszy mój odruch "o ja pidole penisa se obciął"

Jak dla mnie Lenno przywołał tym tytułem stary klasyk rozrywkowej kinematografii "Kochanie, zmniejszyłem dzieciaki" (Honey, I Shrunk the Kids).

Kochanie, zmniejszyłem dzieciaki (1989) - Filmweb

I przypomniał też kolejkę PIKO przywiezioną z wakacyjnego pobytu w nieistniejącej od lat NRD.

• Like 2

Wszystko macie takie małe jak te modele ;) Pewnie dlatego to robicie, bo nie ma 180 cm i 85 kg żywca, ;) co by na ogłoszenia odpisywać.

Jako dzieciak robiłem plastikowe. Trochę patrzyłem jak kuzyn robi papierowe, ale to było mocniej trudne. No i malowanie, do tego etapu nie doszedłem. Jedyni kalkomanie :) 

• Like 2

2 godziny temu, Atanda napisał(a):

Wszystko macie takie małe jak te modele ;)

Jest wręcz przeciwnie! To ci robiący w 1/24 pewnie leczą jakieś kompleksy! 😅

Aby nie było pustego przejazdu - poniżej fajne wprowadzenie dla początkujących/powracających do modelarstwa:

Do następnego. ;)

• Thanks 1

Ja nigdy nie miałem jakoś do modelarstwa cierpliwości ale mogę pochwalić się wydrukami SLA, drukowałem miga 35 oraz tupolewa 160 .

Właściciele samolotów zadowoleni, fakt nie malowałem ich ale myślałem o aerografie. 

• Like 1

4 godziny temu, Dzingolo napisał(a):

mogę pochwalić się wydrukami SLA, drukowałem miga 35 oraz tupolewa 160.

Chętnie bym zobaczył, bo technologia ciekawa, a i MiG-35 to raczej rzadkość wśród modeli (w przeciwieństwie do 29).

Pewnie za jakiś czas modeli nie będzie kupowało się w pudełku, tylko pobierało się na komputer, aby je potem wydrukować.

W dniu 20.01.2026 o 22:57, Sakon napisał(a):

temat z niemieckimi makietami i traktorami Siku/Carrarama totalnie trafiony - Niemcy serio potrafią w detale i w to hobby za gruby hajs.

Oj gruby, oni tam całą wypłatę przeleją na to Hobby. Przynajmniej wiedzieli na co, kiedy nie było Niebieskiej Platformy... 😉

W dniu 20.01.2026 o 23:03, dziadul napisał(a):

tę swastykę to nasi chyba zakryli, ale nie wiem po co. Bo model ma odpowiednie kalki.

Już mnie wkurza powoli ta poprawność polityczna, jest sklep z militariami, mają np. Talerz, to tak samo taśmą. I jeszcze ta cenzura na YouTube, niedługo nie będzie można zrozumieć całego kontekstu filmików. 

A takie rzeczy mają przecież wartość historyczną. 

Kumpel przytomnie rzucił się, aby je wyzbierać. Udało mi się dorwać ostatnie dwie figurki - amerykański piechur z okresu II wś i niemiaszka z pm. Mam do dziś, naprawdę cieszą oko takie cacka. :)

W Sopocie rodzice mi kupili żołnierze "Wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych 1776-1789" ponad 113 figurek w kilkunastu pozach,(nawet Anglicy, jak stoją, można było formować cała kolumnę ) 13 armat i to wszystko za 6,50zł.

Niby zabawkowy, a model, że szczegółami. 

A pamiętacie "Żołnierze wojen światowych"? Pierwszy numer to pamiątka z Polanicy Zdroju. Dziś Sierżant Armii USA stoi obok Huna 4 (których figurki były w Kinder Niespodziance we wczesnych latach 90,znów bez poprawności i małych elementów nikt nie łykał)

Miałem rzucić zdjęcie, ale forum czy przeglądarka, że nie mieści się... 

Del Prado za dokładne tworzyło. 

Włoskie kolekcje też są fajne, choć oni chyba bardziej w Motocykle. 

Wspomniane przez ciebie ceny tych kolejek to temat na osobną dyskusję - były drogie wtedy, są drogie i dziś. Sam sobie raczej nie sprawiłbym prezentu za ponad tysiąc złotych.

Jeszcze jedno wspomnienie. Pamiętam jak ruscy Hymmm 93,95 na rynku mieli kolejki nasze polskie PKP, te lokomotywy Skoda. Że jeżdżą w zestawie z torami. Ale to tylko wspomnienie 

Ciekawe czy Piko? Miałem ze 3lata wtedy. 

U Was też się takie zdarzały jeszcze w epoce kiedy co niedzielę stadion miejski zapełniał się handlujacymi? 

To taka ciekawostka z początku kapitalizmu w Polsce

• Like 2

20 godzin temu, Brat Jan napisał(a):

Lennoweź jakoś normalnie pisz tytuły.

Na słowa "kochanie, zmniejszyłem..." - pierwszy mój odruch "o ja pidole penisa se obciął"

Tytuły mają zachęcać do zaglądania, więc udało się to 😉

19 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

EDIT Prawie 500 złotych za Combat Patrol! Pamiętam jak Start Collecting było po 200. 

Tak wszystko podrozyli. 

Ale na coś wypłatę trzeba przewalić. 

Ja pod wpływem tej tematyki i wspomnień "Jelcza" w leasing wziąłem, nawet dostałem dotacje w postaci 2,99zł ciekawe po ile 2 numer. I Jelcz w garażu stoi, a właśnie to jego początek.

Wiec 90 cm "ogórka" po złożeniu. Rzadna nie podskoczy do tylu, szczególnie że 21cm wysokości i 27 szerokości. 

I to wszystko za około 3,5tys.to taniej jak operacja i jeszcze koło zapasowe, świecące reflektory i 4 otwierane drzwi. 

Zarówno chirurg jak i mokebe już podziękowali... 😏

DeAgostini ma też fajne kolekcje, podobnie jak Haschette i... No dopiszcie innych dystrybutorów. Tylko nie w instrybutor! 

🤣🤣🤣

Chojj ja bym zaryzykował. I tak by mnie już nie było a impreza przednia. W życiu z wypłaty bym nie kupił... No i strażacy by mieli dodatek za przyjazd... 

W dniu 20.01.2026 o 23:10, thyr napisał(a):

Wczoraj go zlozylem ( dodatek do ksiazki )

Wydawali czasopismo? To chyba w większym kiosku, saloniku prasowym. 

13 godzin temu, dziadul napisał(a):

poniżej fajne wprowadzenie dla początkujących/powracających do modelarstwa:

Filmik, a właściwie model, to od RWD 8 wszystko się zaczęło... 

Miałem 8 lat i to było za dentystę, że nic nie opierdole... 

Wyszedł mi taki niezdatny, krzywy, ale to od niego wszystko się zaczęło. 

Taki model w 98 to jakieś 8.90zł dziś człowiek by wszystko kupił. 

Potem byłem na wystawie modelarskiej i zobaczyłem jak to ma wyglądać w kolorze, z drutami i wzmocnionym podwoziem(bo mój po prostu się rozkraczył) 

I od tej pory poszedłem w dokładność, czyli penseta, wiecznie udoskonaląc warsztat, do tego stopnia że zapomniałem już po co kupuje poszczególne urządzenia. A modele zastąpiły mniejsze rzeczy.

Nawet chce sobie jeszcze mikroskop kupić.

17 godzin temu, Endeg napisał(a):

I przypomniał też kolejkę PIKO przywiezioną z wakacyjnego pobytu w nieistniejącej od lat NRD.

To oni to w dawnym NRD produkowali, Drezno? Tak strzelam, potem sprawdzę. 

Patrzcie jakie było ciekawe życie przed epoka internetu, smart urządzeń i gier... Nawet dziś już nikt w gry nie gra. Bo się ludziom nie chce... 

A na hobby to nie ma co żałować, w zimowe wieczory będę czytał o Jelczu co w leasingu stoi w garażu. 

13 godzin temu, Dzingolo napisał(a):

ale mogę pochwalić się wydrukami SLA, drukowałem miga 35 oraz tupolewa 160 .

Właściciele samolotów zadowoleni, fakt nie malowałem ich ale myślałem o aerografie. 

Więcej, więcej, więcej!

Że drukarka 3 D? 

8 godzin temu, dziadul napisał(a):

Pewnie za jakiś czas modeli nie będzie kupowało się w pudełku, tylko pobierało się na komputer, aby je potem wydrukować.

I znowu pójda w ceny. Że plastik i ekologia. 

Odnośnie modeli to jeszcze piękne kolekcje robiło Majorette, autobusy. 

Znowu poruszłeś ciekawy wątek - w 1998 w Polsce zadebiutowały zabawki serii Mała Armia. Jednak nie były to klocki, tylko dystrybuowane przez Cobi zestawy, za granicą znane pod nazwą Battle Squads.

Tak, zanim jeszcze Cobi poszło w klocki z żołnierzami. 

Ale potem nagle się zmyli z naszego rynku, co się stało?

Cechą szczególną było to, że samoloty miały chowane podwozie i otwieraną kabinę (można było sadzać panopka). Mam Mustanga z tej serii - ileż ja się nim nalatałem! W tamtym czasie pierwszy raz obejrzałem Bitwę o Anglię, a u kuzyna na komputerze grane było European Air War. Fajne czasy. :)

Tak, to były pierwsze tak realistyczne zabawki i to jeszcze na rodzimym rynku. 

Miałem nawet ich katalog, z marzeń oprócz Mustanga jeszcze oddział US Nawy "Foki" ci z płetwami ubrani na czarno. 

A w rzeczywistości haubica z jeppem i 2 figurkami. Nawet ruszali rękoma. 

To właśnie w tym samym sklepie były też kolejki jakiegoś producenta(nie Piko) co razem z Carrarama weszli na polski rynek. Produkowali w mniejszej skali, cecha charakterystyczną było to, że dodawali zawsze kawałek torów do lokomotywy, która miała zajeb... Resort, jak uderzyło się w szafkę to potrafiła się chybotac dobre 30 sek.

Samochody Carrarama nie tylko były tanie, ale często używane do makiet jako dodatek jak np. Makieta nowego Dworca w Malmo, bo za 3zl miałeś nie tylko napisy Sabb 95,ale też oryginalne felgi, bieżniki, a nawet pod lupą widoczne pasy, lewarek biegów, czy zagięcia na skórzanych fotelach w Mercedesie, co do dziś mi na komodzie stoi. 

@Dzingolo, projekt własny, czy skądś pobrałeś? Bardzo fajny, jaka skala?

@Lenno

Cytat

Ale potem nagle się zmyli z naszego rynku, co się stało?

Przypuszczam, że kupili licencję, zarobili swoje, a po wygaśnięciu licencji zainwestowali zarobione pieniądze w opracowanie i wydanie swojej serii zabawek. Ale pewności nie mam.

W dniu 22.01.2026 o 08:56, EmseyXYZY napisał(a):

tęsknię za moimi porcelanowymi figurkami z jajek kinder

Podobno za całe kolekcje można dostać niezłe pieniądze.

Godzinę temu, dziadul napisał(a):

projekt własny, czy skądś pobrałeś? Bardzo fajny, jaka skala?

Pobrany, nie umiem jeszcze tak projektowac. Skala bez skali - cały czas testuje i uczę się druku na SLA. Ten drukował się 2.5h

• Like 2

4 godziny temu, Dzingolo napisał(a):

Skala bez skali - cały czas testuje i uczę się druku na SLA. Ten drukował się 2.5h

Drukujesz w mieszkaniu czy warsztacie? 

Dużo masy poszło?

Czuć zapach? 

Musisz te żywice oczyszczać model po wydrukowaniu? 

I najważniejsze, ludzie to kupią? Przyjemne z pożytecznym od razu. 

Nie powiem chętnie bym też podrukował. 

Edited by Lenno

8 minut temu, Lenno napisał(a):

Drukujesz w mieszkaniu czy warsztacie? 

Dużo masy poszło?

Czuć zapach? 

Musisz te żywice oczyszczać model po wydrukowaniu? 

I najważniejsze, ludzie to kupią? Przyjemne z pożytecznym od razu. 

Mam dwie drukarki na filament i na żywice. 

Żywice czuć ale mam kilka filtrów węglowych w pokoju i zapach jest zmniejszony ale i tak wietrze po wydruku ( dużo zależy od żywicy )

Tak wydruk SLA czyszczę w ipa i utwierdzam w  piecu UV. 

Ja drukarki mam dla siebie, dla swoich projektów i do ogarniania rzeczy w domach,  ale już drukowałem zarobkowo. Lubię technologie i użyteczne rzeczy 

• Thanks 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.