Jump to content

Recommended Posts

Zakładam ten temat w celu ostrzeżenia przed poważnymi wyciekami danych, które zdarzają się w naturze.

Polecam wpisywać jeśli coś się takiego zdarzy a nas (Polski lub świata)  dotyczy.

Dziś hit nr 1.

Gigantyczny, bez cienia przesady, wyciek danych - loginów i haseł, z najpopularniejszych serwisów internetowych.

Jeśli macie tam konto, radzę zmienić hasło.

Według raportu opublikowanego przez Wired, w sieci odkryto niezabezpieczoną bazę danych zawierającą aż 149 milionów rekordów z loginami oraz hasłami użytkowników z całego świata.

Chodzi o loginy i hasła do popularnych aplikacji i platform internetowych, w tym serwisów społecznościowych, platform streamingowych, a nawet usług z sektora finansowego.

Lista platform, których dotyczy wyciek:

Gmail – około 48 milionów kont

Yahoo – około 4 milionów kont

Outlook – około 1,5 miliona kont

iCloud – około 900 tysięcy kont

Konta w domenie .edu – około 1,4 miliona kont

Facebook – około 17 milionów kont 

Instagram – około 6,5 miliona kont

TikTok – około 780 tysięcy kont

Netflix – około 3,4 miliona kont

OnlyFans – około 100 tysięcy kont

Binance – około 420 tysięcy kont

Źródło.

• Like 4
  • Thanks 1

• 6 months later...
  • 2 weeks later...

Wicepremier, minister cyfryzacji, potwierdził, że doszło do wycieku danych, które mogą dotyczyć m.in. leków i recept 19 milionów Polaków. Dane pochodziły z systemów firmy MyDr. Krzysztof Gawkowski polecił zastrzeżenie numeru PESEL za pomocą mObywatela. - Mamy do czynienia z jednym z największych incydentów w historii Polski - powiedział.

Wyciek ponad połowy danych Polaków nazywają incydentem .

Edited by Drago
  • Like 1
  • Haha 3

17 minut temu, zuckerfrei napisał(a):

Co to za kraj. Gdzie sam musisz zastrzec swój pesel aby ktoś Ci nie narobił szamba.

A i tak musisz to zawiesić jak sam chcesz coś załatwić. 

44 minuty temu, Baca1980 napisał(a):

Do sprawdzenia, czy nasze dane wyciekły z systemu MyDr, służy rządowa strona Bezpieczne Dane (https://bezpiecznedane.gov.pl). Należy wskazać jednak, że obecnie jest ona niedostępna.

Albo ktoś przytulił sianko za dane, albo nasi wschodni koledzy po raz kolejny pokazali poziom naszych cyberzabezpieczeń.

• Like 1

Pan minister cyfryzacji już dwa lata temu pokazał jak sprawdzić auto przed zakupem 

Gawłowski minister cyfryzacji 2024 rok 

Wczoraj dowiedziałem się, że auto, które legalnie kupiłem za 100 tys. zł. ma swojego bliźniaka we Francji, a mi sprzedano podrobioną w Polsce wersje. Finał jest taki, że samochód został zajęty przez Policję i Prokuraturę, a my z żoną straciliśmy 100 tys. zł" — rozpoczął swój wpis na X Gawkowski.

Nie lękajcie się 

• Like 1

2 minuty temu, Brat Jan napisał(a):

Założyłem w końcu mobywatela,

Jestem pod wrażeniem jak na kraj, gdzie nic nie dała jak powinno...

W teorii spiskowej skoro na początku roku było zarejestrowanych 11 mln użytkowników dane wyciekły 19 mln to trochę założy żeby PESEL zastrzec.  

• Like 1

2 godziny temu, zuckerfrei napisał(a):

Gawkoski do wyjebania? Jak Pany to widzą? 

Chyba do odznaczenia w końcu połowa danych nie wyciekła. Jest akurat wolny medal po Zełenskim. 

• Haha 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.