Jump to content

Bracia, proszę o dobrą radę, jak coś pięknego zrobić z małych kawałków drewna

Recommended Posts

Bracia,

Uzbierałem sobie takie ładne drewienka, jest ich kilkadziesiąt. Chciałbym zrobić coś fajnego, pięknego, dla siebie - żeby cieszyło oko. Mam sporo jakichś zawiasików, śrubek, klejów itd., itp.

Jednak nic mi nie może przyjść do głowy. Na stolik za mało, zresztą stolik można kupić za kilka dych mały, więc co? Każdy pomysł rozważę w duchu, proszę o pomoc bo zwariuję. Dziękuję.

20260208-182257.jpg

Ja bym w tym wywiercił otwory i kilka takich elementów połączył wewnątrz jakimś drutem/prętem i skleił je razem tak aby łącznie stworzyć z tego trzy nogi do taboretu. W efekcie otrzymasz taboret (po dodaniu siedzenia) który będzie miał nogi wyglądające na takie które miałyby się zaraz rozsypać. Nie znam rozmiarów tych elementów i być może że są zbyt wąskie by w nich coś wiercić. 

• Haha 1

No nie wiem, może jakąś mozaikę ścienną z tego posklejać, te klocki do jakiejś sklejki, czy czegoś w tym stylu wg jakiegoś wzoru czy pomysłu,

Takie coś jak poniżej sprzedają za prawię stówę, tylko tam są elementy bezpośrednio przyklejone do siebie, widzę:

BOWD_2025_20ganzemate_1024x1024@2x.jpg?v

BOWD_2025_20ecke_1024x1024@2x.jpg?v=1603

Luźny pomysł, na szybko, pewnie do dopracowania. :P 

• Like 3

Zrób sobie dyfuzor akustyczny. Jak nie masz ścisków to poczytaj jak robili to dawniej stolarze (na środku trochę większą przerwę) i skręć sznurkiem. 

Będziesz miał miejsce do nagrywania. Powiesisz za plecami.

Tak na marginesie, możesz położyć koc na stole gdzie nagrywasz. Czasami słychać echo w twoich nagraniach, więc zgaduję tylko skąd się może brać. 

• Like 1

Bardzo dziękuję chłopaki, do tego mam sporo różnych magnesików, małych latarek jakby co, spróbuję jutro zrobić lepsze zdjęcia co mam, ale że jest remont, to ciężko nawet o miejsce żeby to rozłożyć.

Dzięki waszej reakcji wiem, że to co robię jest normalne, bo już usłyszałem kilka razy, że chyba zwariowałem, by przy takiej biedzie kupować drewienka sandałowe z temu :)

Deska do krojenia to dobry pomysł, masz różne kolory drewna, pociąć na kostki, posklejać bokami, tak żeby włókno szło pionowo w desce.

Albo pudełko, też może fajnie wyjść. W każdym razie wszystko pociąć na kostki i posklejać w kształt.

• 2 weeks later...
W dniu 10.02.2026 o 14:38, OdważnyZdobywca napisał(a):

Cytat

Szczególnie dobrze sprawdzi się tu wypalarka, grawerka.

To bardzo dobra ozdoba na ścianę. 

Możesz też przypiąć termometr, barometr, umieścić zegar, połączyć wszystko w jedną stacje meteo.. 

Lub zegar z podświetlaniem.

Jestem zwolennikiem praktycznych rzeczy, czegoś co po prostu się przyda i będzie użyteczne. W drugiej kolejności estetyka. Szefie, pomyśl nad produkcją wykałaczek. Poniżej krótki, 3-minutowy film jak je szybko i sprawnie zrobić.

Zamykane pudełko na przedmioty, pióra ,jeżeli używasz.

Z tych cieńszych deseczek....wytnij szparę wyrzynarką,dłutem i naścienna podkładka pod codzienny wyrywany kalendarz jeżeli używasz.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.