Jump to content

Alimenty - krótko o tym co i jak

Recommended Posts

Godzinę temu, Dzingolo napisał(a):

Wracając do tematu, czy opieka naprzemienna pozwala na niepłacenie alimentów? Wtedy jest po równo. Czy źle to interpretuję?

W przypadku opieki naprzemiennej alimenty na dziecko są zniesione, ale mogą być uwzględnione dla jednej ze stron jeśli ona udowodni, że z powodu rozwodu jej poziom życia znacząco się obniżył.

W przypadku rozwodu bez orzeczenia winy obowiązek alimentacyjny występuje max do 5 lat od rozwodu.

W przypadku rozwodu z orzeczeniem winy obowiązek alimentacyjny występuje dozgonnie lub do ślubu strony, której alimenty są należne.

Oczywiście tak samo jak w przypadku alimentów na dzieci obie strony mogą składać wnioski o zasądzenie aliomentów/zniesienie/obniżenie/podwyższenie.

• Like 1

I kolejny kwiatek, który wpadł mi w oko na fejsie:

Cześć dziewczyny i panowie też. Piszę bo nie mogę wyjść z szoku przy tym co wyprawia mój były już chłopak. Potrzebuję porady...
Jestem prawie tydzień po rozstaniu. Po 2 latach zakończyliśmy już definitywnie. Ja mam 24 lata, on 29. Myślałam że odejdzie z klasą, ale... No właśnie. Już trzeci dzień nęka mnie i straszy policją 😱
Chodzi o to że półtora roku temu kupił mi samochód i zaznaczył że to jest PREZENT. Mam na to dowody na messengerze, bo wysłał mi zdjęcie auta po zakupie i napisał "Twój wymarzony prezent kochanie ❤️".
Teraz nalega żebym oddała mu samochód. Auto jest zarejestrowane na niego i on twierdzi że jeśli nie odstawię mu go do końca tygodnia pod blok, to przyjedzie z policją.
Może tak zrobić skoro wyraźnie przyznał wtedy że to jest prezent dla mnie? Sama nie wierzę że to się dzieje 🫣

Chyba nie wymaga dodatkowego komentarza.
  • Haha 4

Umowa darowizny kotku....

24 minuty temu, Kogut napisał(a):
Cześć dziewczyny i panowie też. Piszę bo nie mogę wyjść z szoku przy tym co wyprawia mój były już chłopak. Potrzebuję porady...
Jestem prawie tydzień po rozstaniu. Po 2 latach zakończyliśmy już definitywnie. Ja mam 24 lata, on 29. Myślałam że odejdzie z klasą, ale... No właśnie. Już trzeci dzień nęka mnie i straszy policją 😱
Chodzi o to że półtora roku temu kupił mi samochód i zaznaczył że to jest PREZENT. Mam na to dowody na messengerze, bo wysłał mi zdjęcie auta po zakupie i napisał "Twój wymarzony prezent kochanie ❤️".
Teraz nalega żebym oddała mu samochód. Auto jest zarejestrowane na niego i on twierdzi że jeśli nie odstawię mu go do końca tygodnia pod blok, to przyjedzie z policją.
Może tak zrobić skoro wyraźnie przyznał wtedy że to jest prezent dla mnie? Sama nie wierzę że to się dzieje 🫣

2 godziny temu, Brat Jan napisał(a):

To ta sama co pisała na Tin, że ma auto z poprzedniego związku, a teraz szuka faceta z mieszkaniem?

Znalazła łosia co samochód podarował , czas na mieszkanie . W końcu czego się nie robi z miłości dla tej jedynej .

2 godziny temu, EmseyXYZY napisał(a):

Chyba nie czytałeś wątku.

Czytałem to był skrót myślowy , tu nie ma umowy darowizny więc gość jest kryty ale znajdziesz wątki gdzie w imię miłości goście byli w stanie całe nieruchomości przepisywać myszce. 

6 godzin temu, Kogut napisał(a):

Chyba nie wymaga dodatkowego komentarza.

To są fejki aby się klikało.

Chyba że to Twoja była i masz info z pierwszej ręki ;)

Godzinę temu, Taboo napisał(a):

Chyba że to Twoja była i masz info z pierwszej ręki ;)

Moja była znalazła innego jelenia i ssie go aż miło.

Nie podejrzewam, że tak łatwo pozwoliłaby odejść kurze znoszącej złote jajo mimo, że szacunku do niego za grosz nie ma.

To mi jednak uświadamia jak parszywą naturę zwłaszcza zaburzone baby potrafią mieć.

A misiaczek chodzi jak w zegarku. 

Dla mnie jest ok bo ładuje kasę w mojego syna, ale po jego próbach ingerowania w jego wychowanie i moich interwencjach już boi się to robić. Zresztą młody już jest w takim wieku, że jest dość świadomy. 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.