Jump to content

Program Safe czyli zadłużenie Polski na 43,7 mld € ze środków UE, oraz reanimacja niemieckiej gospodarki jako jedynego beneficjenta tego układu

Recommended Posts

51 minut temu, Dzingolo napisał(a):

Mam nadzieję że piekło istnieje i te wszystkie szwabskie lewe osoby będą się tam piec z uśmiechem na twarzy..

Byłem parę razy w banku ale nigdy nie widziałem, takich braw za to, że ktoś kredyt wziął.

• Like 5

38 minut temu, Drago napisał(a):

Byłem parę razy w banku ale nigdy nie widziałem, takich braw za to, że ktoś kredyt wziął.

Brzmi jak celowe zadłużenie pod przejecie. 

• Like 5

38 minut temu, Drago napisał(a):

To jest tak jak byś wziął kredyt na sąsiada, kasa twoja sąsiad w padole i hulaj dusza piekła nie ma. Tak to czuje tylko że tutaj jest 40 mln sąsiadów. 

• Like 2

Panowie tak przy okazji coby nie tworzyć nowego tematu. Ktoś w związku z podpisaniem SAFE przez Polskę zakupił akcje niemieckich spółek? Nie wiem czy to był fejk ale podobno po wecie prezydenta spadły więc w tej sytuacj powinno być odwrotnie🤔

• Like 1

Posted (edited)
5 godzin temu, Kespert napisał(a):

Już podczas afery wikileaks wyszło, że lasy są już dawno "rozpisane", co najmniej od 2008r.

Będzie pod spłatę obecnych/przyszłych długów :).

1 godzinę temu, Iceman84PL napisał(a):

Ciekawe ile z tego do swoich kieszeni napchają?

Na mieście chodzą fałszywe pogłoski. Że jeśli chodzi o wszelkie zamówienia publiczne. To tak 10% z wartości ogólnej sumy to bakszysz.

Tak że w tym wypadku ładny grosz. No i jeszcze 5 mld z tej sumy od razu idzie na pomoc Wukrainu :). Jak to już się jedna z doradczyń premiera. Jakiś czas temu "rozpruła" :).

Edited by Baca1980
  • Like 3

Tak jak wcześniej już pisałem, ten SAFE to jest KPO na sterydach.

Dostaną pieniądze z UE, jakaś część pójdzie na sprzęt, tak pod publikę, by polski jedwabnik widział

, że program działa, oczywiście zarobi Niemiec, Francuz, Brytol.

Reszta pójdzie do prywatnych kieszeni popleczników u władzy oraz na Ukrainę.

Skoro raz to już zrobili z KPO, to zrobią ponownie z SAFE.

Cieszą się, bo rząd nie ma własnych pieniędzy na spłatę tylko nasze, to ty Polaku będziesz spłacał!

A oni będą się bawić w najlepsze, za parę lat się ulotnią, nikt nie będzie wtedy pamiętał kto podpisywał, ile zabrał. 

Polacy wasza bierność w tej sprawie doprowadza do tego, że pseudo drapieżniki na was żerują.

Brak reakcji to też reakcja i przyzwolenie na to, by oni dalej robili sobie co chcą.

• Like 3

33 minuty temu, ManBehindTheSun napisał(a):

Panowie tak przy okazji coby nie tworzyć nowego tematu. Ktoś w związku z podpisaniem SAFE przez Polskę zakupił akcje niemieckich spółek? Nie wiem czy to był fejk ale podobno po wecie prezydenta spadły więc w tej sytuacj powinno być odwrotnie🤔

Dziś już giełdy zamknięte. Tak że dopiero w poniedziałek będą nowe notowania. 

21 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Polacy wasza bierność w tej sprawie doprowadza do tego, że pseudo drapieżniki na was żerują.

Brak reakcji to też reakcja i przyzwolenie na to, by oni dalej robili sobie co chcą.

eeeeee panie, jaki brak reakcji. Przecież te gnoje za rok za karę znowu dostaną się do sejmu. popis stabilnie 80% jak zawsze.

• Like 3

Kosiniak powiedział, że bierze odpowiedzialność za podpis, w razie czego jest dowód.

Natomiast Helmut nie podpisał, bo wie, że w przyszłości ktoś za to poniesie konsekwencje.

• Like 2

4 godziny temu, matthewx napisał(a):

Nie idzie patrzeć na te paskudne gęby.

To paskudztwo to wyłazi z nich na zewnątrz dosłownie, spojrzysz i widzisz kto kim jest .

WASAL POLSKA zrobiła to co miała zrobić teraz pieniążki fajnie się rozejdą a "nowoczesnego sprzętu" i tak nie będzie coś dla oka kupią tylko a reszta wiecie gdzie trafi.

Jak się coś zacznie to jak w II światowej spierdolą za za Odrę z kasą i będą kibicować tym co zostaną żeby walczyli dzielnie żeby oni mogli wrócić i dalej grabić. Żyjemy w absurdzie niestety.

• Like 2

2 godziny temu, Iceman84PL napisał(a):

Kosiniak powiedział, że bierze odpowiedzialność za podpis, w razie czego jest dowód.

Natomiast Helmut nie podpisał, bo wie, że w przyszłości ktoś za to poniesie konsekwencje.

Przecież Tusk w czasie tego przedstawienia dla ludności tubylczej. Sam się zwrócił do Kamysza dwojga imion per "panie premierze". Więc znów niedługo planuje uciec do Brukseli :).

On 5/7/2026 at 12:19 PM, Iceman84PL said:

Pani pełny-nocnik wciąż plącze pojęcia pożyczki i kredytu. Obawiam się że nie rozumie różnicy i jakimś cudem w ogóle trafia papierem do własnej dupy. Przy okazji, zwróćcie uwagę na niezmienną przewrotność wszelkiego nazewnictwa w nowomowie. SAFE czyli "bezpieczny". Szydera, nie? Bardzo mi to przypomina orwellowskie - "wojna to pokój" itd. 

Ponadto schemat spłaty bardzo mi przypomina mokre sny Sorosa o "wieczystych kredytach" gdzie spłaca się tylko odsetki, byle "do końca świata i jeden dzień dłużej" a chuj tam z samym kredytem, bo przecież to pieniądze "wymyślone" praktycznie z niczego. Równie dobrze sam Tusk mógłby sobie je wymyślić i nikomu nic nie bylibyśmy winni. Ale szczęśliwie dla kartelu banksterki, udało się wciągnąć do gry kredytobiorców ostatniej szansy, czyli państwa. Te gwarantują przynajmniej odpowiednią skalę zaciąganych zobowiązań, bo konsumenci już nie są do tego tacy skorzy. A pieniądz fiducjarny wymaga dosypywania go do systemu coraz więcej i więcej, żeby ten się nie zawalił. 

• Like 2

Wojna zbliża się do końca wg Putina "Władimir Putin stwierdził, że jego zdaniem wojna z Ukrainą zbliża się do końca" (link) a ludowi wciskają kit o rzekomym wielkim zagrożeniu ze strony Rosji, żeby w końcowej fazie konfliktu zadłużyć Polaków na lata.

• Like 2

2 godziny temu, reffohem napisał(a):

Wojna zbliża się do końca wg Putina "Władimir Putin stwierdził, że jego zdaniem wojna z Ukrainą zbliża się do końca" (link) a ludowi wciskają kit o rzekomym wielkim zagrożeniu ze strony Rosji, żeby w końcowej fazie konfliktu zadłużyć Polaków na lata

Przecież to dokładnie o to chodzi.

• Like 2

23 godziny temu, reffohem napisał(a):

Wojna zbliża się do końca wg Putina "Władimir Putin stwierdził, że jego zdaniem wojna z Ukrainą zbliża się do końca" (link) a ludowi wciskają kit o rzekomym wielkim zagrożeniu ze strony Rosji, żeby w końcowej fazie konfliktu zadłużyć Polaków na lata.

Nie ma to jak wierzyć Putinowi. :)

On też tam powiedział, że państwowość Rasiji została obroniona. Ciekawe kto na nią dybał? 

• Like 2

Bodaj Wielomski sprawdzał z Grokiem ile nas będzie kosztował ten kredyt. I ponoć drugie tyle. Z tą różnicą że jest on uznaniowy i wcale nie musimy go dostać co nie zmienia konieczności spłaty odsetek (mokry sen banksterki). 

• Like 2

Chodzi tylko i wyłącznie o wywłaszczenie, niekończąca się pożyczka generująca nieokreślony niekończący się dług. 447 też nie nie przestało istnieć. Ale jest plus, mało prawdopodobny jednak, bo to wszystko jest nielegalne, gdyby jakimś cudem Polacy odzyskali PL, wtedy wystarczy pokazać środkowy palec UE i powiedzieć nie mamy twojego płaszcza i co nam zrobisz. Jednak dyskutując na tym forum i innych portalach czy na co dzień, fajnopolacy utwierdzili mnie w przekonaniu że ostatnie badania są prawdziwe, ponad 40% Polaków to analfabeci, a kolejne 40% to po prostu debile (wynik bez badań) oderwane od rzeczywistości dla których ratunku już nie ma. Konkluzja jesteśmy przegrani, ratunku nie ma.

• Like 2

• 2 weeks later...

Znalezione dziś rano na twitterze, wypowiedź gen. Dariusza Wrońskiego.

tutaj źródło -> https://x.com/Aeromobilny/status/2059203834262548710

Poniżej kopiuje wpis. Przyznam, że pierwszy raz słyszę nazwisko tego człowieka i nie wiem na ile jest wiarygodny.

Co się stanie w czerwcu (po przekroczeniu terminów) ?! Zgodnie z unijnym rozporządzeniem SAFE, od 1 czerwca wygasa możliwość samodzielnego kontraktowania (single procurement). Każdy projekt zgłoszony lub niepodpisany do tego czasu musi przejść w tryb common procurement (zamówień wspólnych). Skutki dla polskiej zbrojeniówki: Utrata autonomii: Polska nie może już sama wskazać, że 100% danej pożyczki pójdzie do Huty Stalowa Wola czy PGZ. Musi znaleźć co najmniej dwa inne państwa UE chętne na ten sam sprzęt. Blokada niszowych polskich produktów: Jeśli inne kraje nie będą zainteresowane np. polskimi wozami Borsuk czy systemem Baobab-K, Polska nie otrzyma na nie unijnego dofinansowania i będzie musiała sfinansować je w pełni z własnego, obciążonego budżetu krajowego. Co zyskują firmy niemieckie i rząd w Berlinie? Przejście programu w fazę zakupów wspólnych (common procurement) to ogromny atut dla państw z silnie rozwiniętym i zakorzenionym w Europie przemysłem obronnym, takich jak Niemcy: Dominacja dużych konsorcjów: W przetargach międzynarodowych (gdzie decyduje otwarta konkurencja i zdolności produkcyjne) giganci tacy jak Rheinmetall czy KNDS (Krauss-Maffei Wegmann) mają przewagę technologiczną i kapitałową nad polskim PGZ. Przejęcie zamówień na amunicję i pancerniaka: Ponieważ Niemcy i inne kraje zachodnie promują własne standardy (np. czołgi Leopard, systemy przeciwlotnicze IRIS-T), wspólne unijne zakupy po czerwcu będą naturalnie faworyzować tamtejsze linie produkcyjne. Polska chcąc wydać środki z SAFE, musiałaby "podpiąć się" pod programy niemieckie lub francuskie. Realizacja interesów Berlina: Rząd niemiecki od dawna lobbuje w Brukseli za mechanizmami konsolidacji europejskiego rynku obronnego wokół kilku kluczowych graczy. Opóźnienie polskich projektów spycha Polskę z roli samodzielnego producenta do roli klienta kupującego w zintegrowanych, zachodnioeuropejskich łańcuchach dostaw.

• Like 1
  • Thanks 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.