doler Posted April 26 Share Posted April 26 Co myślicie? Nagle po śmierci Litewki, człowieka który podważał fundacje i zbiórki gdzie dochodzi do machlojek pojawia się duża zbiórka na 200 milionów, której nikt nie zna i którą promują jacyś gówniarze na YT. Na wykopie już zrobili analizę, że to kolejna ściema. Na instagramie jakiś pogrom, wszyscy celebryci to reklamują. Śmierdzi na kilometr. 4 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted April 26 Share Posted April 26 Uściślijmy Akcja zaczęła się 17 kwietnia, a poseł pojechał w drogę do Jerozolimy 23 kwietnia. Co nie zmienia fakty, że ta akcja może mieć drugie, trzecie dno. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmseyXYZY Posted April 26 Share Posted April 26 Weźcie się jebnijcie w głowę moi przedmówcy. 1 1 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted April 26 Share Posted April 26 Wszystko co związane z lewakami śmierdzi.... Zginął gość i robią męczennika? Lewe szmaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted April 26 Share Posted April 26 Ja osobiście jestem dość sceptycznie nastawiony do takich akcji wbrew zachwytom gawiedzi. Nie mówię, że nie można pomagać czy to jest złe bo sam czasem coś tam rzucę to tu to tam, ale widok tych wszystkich sztucznie flexująch się pseudocelebrytów ocieplających swój wizerunek i reszcie budującej sobie zasięgi na takiej akcji jest dość niesmaczne. Druga sprawa to trochę pokazanie gdzie my jesteśmy systemowo, dość, że zapierdalają nam 60% zarobków i system jest niewydolny bo to on powinien się zajmować leczeniem, to jeszcze kolejny raz ludzie wyciągają resztki, żeby łatać system na taśmę klejącą zamiast zrobić jego reformę. Smutne, ale prawdziwe. Kolejna sprawa to właśnie jak to zostanie wykorzystane, z tego co tam można wyszukać w internetach to nie wygląda to zbyt optymistycznie. Żeby się ten młodzieniaszek nie przejechał na tej akcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted April 26 Share Posted April 26 40 minut temu, EmseyXYZY napisał(a): Weźcie się jebnijcie w głowę moi przedmówcy. Mniej emocji. Tam gdzie są grube miliony- no właśnie. 3 minuty temu, Jorgen Svensson napisał(a): Druga sprawa to trochę pokazanie gdzie my jesteśmy systemowo jesteśmy Mistrzami Świata w pojedynczych zrywach, natomiast nie umiemy budować instytucji czy systemów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HermannBrunner Posted April 26 Share Posted April 26 4 minuty temu, Jorgen Svensson napisał(a): Druga sprawa to trochę pokazanie gdzie my jesteśmy systemowo, dość, że zapierdalają nam 60% zarobków i system jest niewydolny bo to on powinien się zajmować leczeniem, to jeszcze kolejny raz ludzie wyciągają resztki, żeby łatać system na taśmę klejącą zamiast zrobić jego reformę. Smutne, ale prawdziwe. Dlatego powinno się wypieprzyć na zbity ryj te wszystkie rozwiązania systemowe i oddać to rynkowi lub zwykłym ludziom. Wywalić to razem z tymi darmozjadami z urzędów i ministerstw. Nagle by się okazało, że służba zdrowia może być kilkukrotnie tańsza i efektywniejsza, bo nie będzie po drodze do pacjenta mord do wykarmienia, nic nie wartych. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmseyXYZY Posted April 26 Share Posted April 26 2 minuty temu, Perun82 napisał(a): Tam gdzie są grube miliony- no właśnie Ale one nie są z dotacji, ale z kieszeni ludzi i firm. Akcja się rozrosła w tempie geometrycznym, wlasnie dzięki celebom. Nie wszystko musi mieć drugie dno. Chłopak 23 letni chciał zrobic cos dobrego, a skala przerosla wszelkie wyobrazenia. A co do Litewki to byl bezposrednio zaangazowany w dzialanie tej fundacji. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted April 26 Share Posted April 26 1 minutę temu, HermannBrunner napisał(a): Dlatego powinno się wypieprzyć na zbity ryj te wszystkie rozwiązania systemowe i oddać to rynkowi lub zwykłym ludziom. Wywalić to razem z tymi darmozjadami z urzędów i ministerstw. Nagle by się okazało, że służba zdrowia może być kilkukrotnie tańsza i efektywniejsza, bo nie będzie po drodze do pacjenta mord do wykarmienia, nic nie wartych. Wszędzie to tak działa. W mojej branży też. Czasem jest nawet 5-6 poziomów, wykonawca, podwykonawca wykonawcy, powykonawca podwykonawcy, podwykonawca podwykonawcy podwykonawcy i tak kilka poziomów xD. Na końcu jest jakiś ziomek na jdg, albo pracownik. Na jdg Ci proponują 60 zł/h gdzie wykonawca płaci 250zł/h xD. Zapierdalasz na całą piramidę nad tobą. Patologiczny system bo musisz zapierdalać na 3-5 firm po drodze które koszą z ciebie kwit za praktycznie podpisanie jednego papierka. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HermannBrunner Posted April 26 Share Posted April 26 2 minuty temu, Jorgen Svensson napisał(a): Wszędzie to tak działa. W mojej branży też. Czasem jest nawet 5-6 poziomów, wykonawca, podwykonawca wykonawcy, powykonawca podwykonawcy, podwykonawca podwykonawcy podwykonawcy i tak kilka poziomów xD. Na końcu jest jakiś ziomek na jdg, albo pracownik. Na jdg Ci proponują 60 zł/h gdzie wykonawca płaci 250zł/h xD. Zapierdalasz na całą piramidę nad tobą. Patologiczny system bo musisz zapierdalać na 3-5 firm po drodze które koszą z ciebie kwit za praktycznie podpisanie jednego papierka. Tak naprawdę, gdyby podliczyć inflację, całe opodatkowanie (nie tylko pracy), dług publiczny wobec obywateli to by się okazało, że kradną nam grubo ponad 70% tego, co zarobimy lub wytworzymy. Nie przypominam sobie takiego okresu w historii Polski, nawet pod zaborami lub jakąś okupacją, żeby zwykły Polak był tak okradany, jak teraz. Nic nie działa jak należy, potężne pieniądze a i tak trzeba kombinować na boku. Żrą i chleją za nasze i się śmieją w twarz, a ludzie za to odpowiedzialni stabilnie 80% w wyborach. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted April 26 Share Posted April 26 2 minuty temu, HermannBrunner napisał(a): Tak naprawdę, gdyby podliczyć inflację, całe opodatkowanie (nie tylko pracy), dług publiczny wobec obywateli to by się okazało, że kradną nam grubo ponad 70% tego, co zarobimy lub wytworzymy. Nie przypominam sobie takiego okresu w historii Polski, nawet pod zaborami lub jakąś okupacją, żeby zwykły Polak był tak okradany, jak teraz. Nic nie działa jak należy, potężne pieniądze a i tak trzeba kombinować na boku. Żrą i chleją za nasze i się śmieją w twarz, a ludzie za to odpowiedzialni stabilnie 80% w wyborach. Zapomniałem dodać, że te 60zł to brutto oczywiście xD od tego zus jeszcze i podatek trzeba oddać, więc realnie ten na samym dole, ciągnie cały system na garbie. A po tym wszystkim idzie do zachodniego marketu, kupuje coś gdzie płaci VAT, a sieć marketów się sieje w twarz bo zapłaciła mniej podatku w pl niż ten ziomek na tym nieszczęsnym jdg. xD Ja nie wiem czy ja to tylko widzę, bo czuję się i tak mnie chyba niektórzy odbierają jak odklejonego. xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted April 26 Share Posted April 26 18 minut temu, EmseyXYZY napisał(a): ale z kieszeni ludzi i firm Hajs lubi ciszę. A tutaj mamy setki milionów. W naszym kraju i ogólnie na świecie takie akcje nie działają ad hoc, na spontanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MG-42 Posted April 26 Share Posted April 26 @Jorgen SvenssonTak wygląda 20 gospodarka świata? Nie chce się denerwować bo później spać nie mogę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magos Dominus Posted April 26 Share Posted April 26 Ja nawet nie wiem o co chodzi. Ktoś mi wyjaśni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted April 26 Share Posted April 26 Powiem wam tak fundacje to podobno dobre pralki pieniędzy, twarz celebryty kojarzy mi się bardziej z przekrętem niż czynem bezinteresownym. Wygląda na to że w Polsce mamy tylu naiwnych ludzi którzy zamiast oczekiwać i wymagać od państwa RP sensownej opieki medycznej będą wpłacać na fundacje różnego rodzaju. Gdzie te pieniądze trafią finalnie i w jakiej kwocie ktoś to w ogóle sprawdza? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted April 26 Share Posted April 26 1 minutę temu, smerf napisał(a): Gdzie te pieniądze trafią finalnie i w jakiej kwocie ktoś to w ogóle sprawdza? To nie dobra pytać. 1 minutę temu, smerf napisał(a): Wygląda na to że w Polsce mamy tylu naiwnych ludzi Emocje przesłaniają wszystko. Ja dzisiaj na meczu u siebie widziałem wiele osób oglądających na smartfonie ten cyrk i byli niezdrowo podnieceni, niektórzy nawet nie spali po nocach. Ten naród od dawnajest skazany na zagładę. 2 minuty temu, smerf napisał(a): niż czynem bezinteresownym. Nie ma czynu bezinteresownego. Zawsze jest interes, zysk. Nie zawsze namacalny. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorgen Svensson Posted April 26 Share Posted April 26 13 minut temu, MG-42 napisał(a): @Jorgen SvenssonTak wygląda 20 gospodarka świata? Nie chce się denerwować bo później spać nie mogę. Tak wygląda moja branża. Jak gdzie indziej nie wiem, ale się domyślam xD Najmniejszy jest zajeżdżany na wszystkie możliwe sposoby. Do tego od nowego roku knują z 8,5% ryczałtu zrobić 15% dla przychody powyżej 100k pln. Tylko że przy przychodzi 100k pln rocznie to na rękę ci zostanie 5k około jak szacuje, więc daleko poniżej progu opłacalności prowadzenia jdg. Tymczasem markety i inne spółki zagraniczne płacą promil od przychodu, albo wgl. Także tego. Najśmieszniejsze jest to, że jak to ludzie słyszą to wybauszają oczy i wzruszają ramionami. xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted April 26 Share Posted April 26 16 minut temu, smerf napisał(a): Gdzie te pieniądze trafią finalnie i w jakiej kwocie ktoś to w ogóle sprawdza? Tam gdzie powinny. To bardzo dobry i koszerny geszeft jest. Bo pieniądze gojów nie śmierdzą :). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HermannBrunner Posted April 26 Share Posted April 26 25 minut temu, smerf napisał(a): Wygląda na to że w Polsce mamy tylu naiwnych ludzi którzy zamiast oczekiwać i wymagać od państwa RP sensownej opieki medycznej Yyyyy nie chcę się czepiać, ale oczekiwanie od tego pseudopaństwa z gówna i mokrego kartonu jakiejkolwiek pomocy w czymkolwiek to jest poziom naiwności Himalaje x100 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted April 26 Share Posted April 26 2 godziny temu, Perun82 napisał(a): Emocje przesłaniają wszystko. Otóż to najpierw były biedne pieski, teraz niby walczą z rakiem...jadą na współczuciu i zwyczajnie wykorzystują co mogą aby wysępić kasę. Zobaczyli że pieski "złapały" to teraz ciągną inne nowe zbiórki o podobnym charakterze budując wokół tego medialną narracje. Bardzo cwana i cyniczna grupa drapieżników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thyr Posted April 27 Share Posted April 27 (edited) Fejs dzis samoistnie bez wczesniejszych polubien przypomnial mi za pomoca radia zet o tej zbiorce . Szok i niedowierzanie ze bez promocji chociazby fejsa i radia zet mozna zebrac tyle kasy . Nastepnym razem juz sie nie dam w ch. zrobic i napewno sie zrzuce . Czy oni maja nas za idiotow Edited April 27 by thyr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamble Posted April 27 Share Posted April 27 Cel szczytny, ale prawda jest taka, że w normalnie funkcjonującym państwie tego typu "ściepy" nie powinny mieć racji bytu. W przypadku publicznej służby zdrowia - jak ma to miejsce u nas - odpowiedni poziom finansowania leczenia i organizację sprzętów z nią związanych powinno pokrywać państwo i związane z tym instytucje publiczne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca1980 Posted April 27 Share Posted April 27 Zastanawia Mnie co tam władzuchna zdąży przykryć. Gdy społeczeństwo zajęte jest "fenomenem" tej zbiórki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted April 27 Share Posted April 27 Propozycja katastru weszła do sejmu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted April 27 Share Posted April 27 27.04.2026, Warszawa (PAP) - System publiczny finansuje leczenie pacjentów w skali miliardów złotych rocznie i jest solidarnościowy, zaś o efektywności milionowych internetowych zbiórek decydują zasięgi i algorytmy, które nie działają ani sprawiedliwie, ani solidarnie - oceniła Maria Libura z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Układ w panice PAP podał a nie kojarzę we wcześniejszych latach takich opinii. Wręcz ,że ratowany jest system takimi zbiórkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts