Jump to content

Władza Patrzy - Bazary/Ryneczki pod obserwacja GPS

Recommended Posts

W skrócie Szmatexy na wolnym powietrzu maja jeździć pod nadzorem systemu SENT, warzyć inwentarz przed i po handlu.  

https://zero.pl/news/przewoz-10-par-butow-wymaga-monitoringu-gps-te-przepisy-naprawde-istnieja

https://biznes.interia.pl/finanse/news-protest-przeciwko-rozszerzeniu-systemu-sent-nie-wiedza-jak-d,nId,23328179

https://wiadomosci.wp.pl/jak-rzad-postanowil-sledzic-bazarowy-handel-nawet-majtki-7276256578087264a

'Aby zapobiegać wyłudzeniom podatku VAT, urzędnicy Ministerstwa Finansów oraz KAS wymyślili, że każdy transport tekstyliów, nawet 10 kg majtek i biustonoszy, będzie śledzony satelitarnie przez państwowy system SENT.'

'Kilka lat temu śledzenie ruchów cystern przez SENT poskromiło mafie paliwowe i uszczelniło wpływy podatkowe z handlu paliwem czy olejem opałowym. System wykorzystywano m.in. do monitorowania eksportu ukraińskiego zboża przez Polskę.' 

Skoro wchodzą na drobne tematy, to rozszerzają przepustowość systemu i zanim się obejrzymy wszystkie galazie rynku zostaną nim objęte. To jest czas i koszt, dodatek do zamiecenia reszty drobnicy z rynku, dalsza konsolidacja i monopolizacja. To jest tak absurdalne, ze w życiu bym nie pomyślał 'komuniści' chowają się ze wstydu po szafach ze swoim amatorstwem. Kary grzywny sa zamiatające z planszy, pomijając niedopatrzenia, twardogłowych kupców co nie zrobią zgłoszenia, niech sam system czego nie zarejestruje albo zerwie mobilne połączenie w trakcie zgłaszania i sa ugotowani nie jak żaba ale zupka instant. 

Polska to piękna Kraina, tylko nie dla Polaków. 

• Thanks 1

Posted (edited)

Ja się zgodzę co do dużych biznesów i jeszce się bardziej zgodzę do zagranicznych biznesów w Polsce. Oni przestrzegają prawa w Polsce, a i tak pega jest wywożona kontenerami. Więc może uprośćmy prawo i utwardźmy je zamiast jebać maluchów.    

Tak wiem, argument: wtedy zagraniczne korpo wyjdą z Polski i ludzie stracą pracę.  Cały system u podstaw jest zły. 

I teraz tak mnie naszło: załóżmy, że w Polsce “zarząd” zaczyna działać, tak aby w Polsce się prostowało tzn prawo, przez fabryki amunicji, racjonalne gospodarowanie aby Kowalski miał lepiej itd. Wszytko idzie w dobrą stronę… nasi sąsiedzi do tego nie dopuszczą… zareagowali by natychmiast. 

I tak to się toczy. 

Edited by zuckerfrei
  • Like 2

Ostatnio gdzieś słuchałem wypowiedzi jakiejś pani z rządu. Z resztą partia polityczna tu nie ma znaczenia, bo kto by nie rządził idzie tak samo, tylko inaczej mydlą oczy.

Ku mojemu zdziwieniu mówiła, że najlepszą opcją dla Polaków jest praca na etacie. Biznesy zwłaszcza te małe, nie przynoszące wielu miejsc pracy - sprawiają państwu masę problemów z ich kontrolą i dojeniem podatków - to już ode mnie :). 

Przypominają się niechlubne czasy szlacheckiej I Rzeczpospolitej. Także tradycje tu mamy jakie mamy.  

• Like 3

2 godziny temu, JedeNzNich napisał(a):

Skoro wchodzą na drobne tematy, to rozszerzają przepustowość systemu i zanim się obejrzymy wszystkie galazie rynku zostaną nim objęte. To jest czas i koszt, dodatek do zamiecenia reszty drobnicy z rynku, dalsza konsolidacja i monopolizacja.

Z jednej strony masz rację, z drugiej.... https://www.mazowieckie.kas.gov.pl/izba-administracji-skarbowej-w-warszawie/wiadomosci/aktualnosci/-/asset_publisher/X9Cq/content/kas-zatrzymala-ponad-160-tys-podrobek-w-wolce-kosowskiej?redirect=https%3A%2F%2Fwww.mazowieckie.kas.gov.pl%2Fizba-administracji-skarbowej-w-warszawie%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_x2VK%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3D_118_INSTANCE_Ps7v__column-1%26p_p_col_count%3D1

'Wólka Kosowska generuje rocznie od 5 do 10 mld zł nielegalnych pieniędzy w gotówce. To są szacunki Ministerstwa Finansów i Krajowej Administracji Skarbowej, które nie są upubliczniane.'

57 minut temu, Atanda napisał(a):

I co zmieni wazenie towaru przez detalistę, który kupi nieświadom towar na giełdzie i pojedzie z nim na rynek?   Jeśli w to maja uderzać, to od dupy strony.  

Na nielegalnym handlu bez podatków, dorabiają się w PL cwaniaki, w dużej mierze obcokrajowcy. Na każdym etapie są wałki. Jak zaczęły się pojawiać w mediach ubolewania i żarty z tych nowych regulacji, to ja się ucieszyłem.

M będziemy przechodzić na zielonym świetle, płacić podatki za śmieci, a ku®wy mogą bezkarnie yebać system podatkowy? Niech ich punktują służby za krętactwo, bardzo dobrze.

• Like 1

Posted (edited)

No co się dziwicie jak nasz kochany antypolski rząd przyjął kolejną pożyczkę wbrew woli narodu? Ktoś musi ją spłacić.

I na pewno jej rząd nie będzie spłacał z własnych kieszeni.

Więc dojenie dopiero się zaczyna... już mówią o podatku 15% od wynajmu xDDDD z 8,5% xD

A tymczasowy podatek VAT 23%? Ile lat temu miał zostać zniesiony.

No cóż, wszyscy podniosą ceny i tyle.

Będzie drogo. Mamy być biedni! Klasa średnia ma przestać istnieć.

Państwo zabierać hajs to pierwsi. Wydawać na głupoty, likwidować wszystko to oni pierwsi, ale dać miejsca pracy, walczyć o dobrostan polaków? To już nieeeeeeee.

Bo jeszcze trzecia rzesza się zdenerwuje xD

13 godzin temu, Śnieżnobiały napisał(a):

Na nielegalnym handlu bez podatków, dorabiają się w PL cwaniaki, w dużej mierze obcokrajowcy. Na każdym etapie są wałki. Jak zaczęły się pojawiać w mediach ubolewania i żarty z tych nowych regulacji, to ja się ucieszyłem.

M będziemy przechodzić na zielonym świetle, płacić podatki za śmieci, a ku®wy mogą bezkarnie yebać system podatkowy? Niech ich punktują służby za krętactwo, bardzo dobrze.

Coś w tym jest, od kiedy wprowadzili podatki na sprzedaż internetową, to dlaczego inni handlarze ciuchami mają mieć nieograniczone zyski bez opodatkowania?

Ja sprzedając swoje graty z chałupy muszę się pilnować by nie przekroczyć 30 transakcji i nie przekroczyć kwoty, a oni sobie jeżdżą po całej polsce i bez paragonów sobie sprzedają na lewo i prawo.

To chore, albo likwidujemy podatki dla wszystkich sprzedających, albo dajmy każdemu.

Edited by Zły_Człowiek
  • Like 1

39 minut temu, Zły_Człowiek napisał(a):
13 godzin temu, Śnieżnobiały napisał(a):

Coś w tym jest, od kiedy wprowadzili podatki na sprzedaż internetową, to dlaczego inni handlarze ciuchami mają mieć nieograniczone zyski bez opodatkowania?

Ja sprzedając swoje graty z chałupy muszę się pilnować by nie przekroczyć 30 transakcji i nie przekroczyć kwoty, a oni sobie jeżdżą po całej polsce i bez paragonów sobie sprzedają na lewo i prawo.

To chore, albo likwidujemy podatki dla wszystkich sprzedających, albo dajmy każdemu.

Panowie, w obecnym system skarbowym wartość pieniędzy nieopodatkowanych jest zerowa, to mogą być wyłącznie drobne na wydatki konsumpcyjne. Nie powiększysz nimi swojego bogactwa, nie odłożysz ani nie zainwestujesz, byle pacan z kalkulatorem Cie wyliczy i upierdoli pełnym arsenałem US. Kasa na czarno jest dobra wyłącznie dla wiecznych konsumentów, bez ambicji posiadania. Inaczej trzeba płacić, dlatego kręcą na fakturach firmy miedzy sobą by ugrać na podatku i to TUTAJ jest prawdziwa Czarna Strefa. 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.