Jump to content

Déjà vu z 1939 roku, o naiwności polskich zarządców komisarycznych słów kilka, traktat polsko-brytyjski​🤡 ​

Recommended Posts

6 minut temu, T_Shelby napisał(a):

traktat z Hitlerem był tylko na pokaz i nie był niczego warty.

Oficjalne umowy podpisywane przez sanacje były na pokaz😅

Niezła odklejka w twoim wykonaniu.

8 minut temu, T_Shelby napisał(a):

Hitler w marcu 1939 łamie postanowienia Konferencji Monachijskiej

Ciekawe dlaczego w marcu😏

• Haha 1

8 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Dalej siejesz dezinformacje, zastanawia mnie po co raptem pojawiłeś się na forum, bo dłuższym czasie nieobecności?

Sprytnie manipulujesz, wyjmujesz zdania z kontekstu. Nie pisałem, że komunizm był dobry, zobrazowałem co w tym komunizmie Polacy zrobili,

osiągnęli, a jakie warunki mają za obecnych pseudo wolnych czasów, gdzie "Polska to teraz kraina mlekiem i miodem płynąca"🤦‍♂️

Tak to zabrzmiało - jako gloryfikowanie. Nie denerwuj się - to tylko dyskusja i na pewno dojdziemy do konsensusu. 

8 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Co do UE to szkoda strzepić ryja, bo jak ktoś nie rozumie podstaw polityki, wciskania na siłę imigrantów, ets2, zielonego ładu, mercosur, zabierania

praw, swobód, wolności, zrobienia ze społeczeństw posłusznych niewolników, to nie zamierzam więcej marnować czasu.

Także żyj dalej urojeniami o wspaniałych decyzjach Helmuta i sojuszach z angolami, na których nigdy w historii nie wyszliśmy zbyt dobrze.

Co tam KPO, SAFE, deficyt budżetowy, który już zżera 60 PKB, niedziałająca służba zdrowia, ZUS, zwolnienia na masową skalę, a w tle jeszcze wiele

innych rzeczy, nie koniecznie dobrych dla nas wszystkich. Taka to UE jest zajebista pod rządami kobiet i słabych mężczyzn, a wszyscy to neo komuniści,

mówiący o równości, tolerancji, tylko, że tego wszystkiego nie mają dla tych, którzy się z nimi nie zgadzają.

Wymień proszę zalety wyjścia z UE. 

A po co to pytanie o dłuższym czasie nieobecności? Skończyły się argumenty to teraz ad personam? Czy jak. Jaki jest powód? 

Żyj marzeniami o dogadywaniu się z Hitlerem (hehe z Helmutem) a narzekaj na UE. Piękny rozstrzał. 

Tak jak @balin mówi - żyjesz trochę jak ten Beck - w przekonaniu, że byliśmy wyjątkowi. Beck, którego krytykujesz.

• Haha 1

8 minut temu, balin napisał(a):

Chłopie przestań wierzyć, że byliśmy, albo jesteśmy wyjątkowi dla kogoś.

To ty sobie dopowiadasz.

Nie twierdze, że dla kogoś byliśmy silni.

Po prostu Niemcy chciały tworzyć politykę przeciwko ZSRS.

Dwa koguty w jednym kurniku nie mogły funkcjonować.

Hitler nie dotrzymywał żadnych umów, masz na to masę dowodów. Ale ty dalej uparcie twierdzisz, że jednak dla nas zrobiłby wyjątek.

Co by było możemy sobie gdybać.

Prawdy się nie dowiemy. 

• Haha 1

5 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Oficjalne umowy podpisywane przez sanacje były na pokaz😅

Niezła odklejka w twoim wykonaniu.

Ciekawe dlaczego w marcu😏

Tu już chyba należy zakończyć dyskusję bo widzę, że nie rozumiesz na czym polega dyplomacja. Wybacz.

Tak tak, Edek Rydz siedział w marcu i z dniem wygaśnięcia trakatu zmienił zdanie nagle o 180. Wcześniej o tym nie myślał. 

Co za odkleja. 

3 minuty temu, Iceman84PL napisał(a):

To ty sobie dopowiadasz.

Nie twierdze, że dla kogoś byliśmy silni.

Po prostu Niemcy chciały tworzyć politykę przeciwko ZSRS.

Dwa koguty w jednym kurniku nie mogły funkcjonować.

Co by było możemy sobie gdybać.

Prawdy się nie dowiemy. 

"

Polacy byli niewygodni dla każdego, zjednoczeni stanowili siłę, której się bali, a państwa takie jak Anglia nie mogły

sobie na to pozwolić, bo cały, nowy porządek jaki sobie ustalili, legł, by w gruzach."

To Twój cytat. Nic sobie nie dopowiadam. 

@balin Ci piszę, że są dowody a Ty "że możemy sobie gdybać"...OMG

• Confused 1

4 godziny temu, T_Shelby napisał(a):

Tu już chyba należy zakończyć dyskusję bo widzę, że nie rozumiesz na czym polega dyplomacja.

Mesjanizm i romantyzm, krzyki o honorze, piękna dyplomacja nie ma co😏

4 godziny temu, T_Shelby napisał(a):

Tak tak, Edek Rydz siedział w marcu i z dniem wygaśnięcia trakatu zmienił zdanie nagle o 180.

Tak mogło być, oni nie byli lotni w niczym, jak to mawiał Piłsudski cytat. "Edek tobie to kury szczać, prowadzić a nie polityką się zajmować".

I tym miłym akcentem zakończę te dysputy, które do niczego nie prowadzą.

Historia nie jest łatwa do przyjęcia, jednak jeszcze większą naiwnością jest odrzucanie narracji, która jeszcze do marca 1939 mogła zaistnieć.

No, ale przecież Polacy wiedzieli, pytam tylko skąd?, skoro sanacja dbała, by Polak był biedny, niewyedukowany, posłuszny.

Ale to pytania bez odpowiedzi, bo młodym chłopakom się wydaje, że wiedzą coś o historii, która jest nie oczywista, inna niż propaganda medialna, szkolna mówi, bez szczęśliwego zakończenia. Za to często bolesna, obnażająca błędy ludzkie, megalomanii jednostek, które uwierzyły w swoją wielkość 😏

Dosłownie kino, które się włącza do ludzkich umysłów pomylono z rzeczywistością. Później takie efekty. 

7 minut temu, T_Shelby napisał(a):

Wymień proszę zalety wyjścia z UE. 

Wyjście z EU to kolejna wiara w sprawczość Polski, w świecie zdominowanym przez Amerykanów i Chińczyków. 

Znowu to my będziemy wyjątkowi i mimo, że np. Francja czy Niemcy na znaczeniu tracą, to my nie. Bo w nas siła przecież. :) 

Nagle jako naród się pogodzimy, przyjmiemy strategie rozwojowe i ruszymy na węglu z kopyta, a ta zła Unia przestanie nas wreszcie ograniczać. Romantyzm w narodzie nie umiera. :D 

• Like 1

Ogólnie teraz takie gdybanie "a mogliśmy to, tamto" jest aktualnie bez sensu. Nie zmienia to jednak faktu, że srogo przejechaliśmy się na "sojusznikach", co jasno pokazuje, ile to jest wszystko warte. Dzisiaj byłoby inaczej? Oczywiście, że nie. Tak naprawdę w chwili obecnej nawet NATO niczego nam nie gwarantuje. Niech Polacy wreszcie się nauczą, że o swój interes i dobrobyt trzeba zadbać samemu, a nie liczyć, że ktoś przyjdzie i da i będziemy mieli złote klamki w kiblach. To samo tyczy się jakichś śmiesznych SAFE, KPO itd. Sami musimy sobie wypracować wszystko a nie żebrać a później głowa w dół i świecić oczami przed panami.

Wyjście z EU to kolejna wiara w sprawczość Polski, w świecie zdominowanym przez Amerykanów i Chińczyków. 

Znowu to my będziemy wyjątkowi i mimo, że np. Francja czy Niemcy na znaczeniu tracą, to my nie. Bo w nas siła przecież. :) 

Nagle jako naród się pogodzimy, przyjmiemy strategie rozwojowe i ruszymy na węglu z kopyta, a ta zła Unia przestanie nas wreszcie ograniczać. Romantyzm w narodzie nie umiera. :D 

Podoba ci się obecna UE? Akceptujesz taką organizację?

• Like 2

1 minutę temu, HermannBrunner napisał(a):

Ogólnie teraz takie gdybanie "a mogliśmy to, tamto" jest aktualnie bez sensu. 

Oczywiście, że nie. Jest potrzebne np. do budowania niechęci do Zachodu. Francja i Wilk. Brytania to zdrajcy.

A myślisz skąd się bierze w retoryce @Iceman84PL pochwała komuny?

Historia zawsze jest potrzebna do budowania tez w teraźniejszości. 

• Like 1
  • Confused 1

3 minuty temu, Iceman84PL napisał(a):

Mesjanizm i romantyzm, krzyki o honorze, piękna dyplomacja nie ma co😏

Dyplomacją było zawarcie traktatu - granie, że jesteśmy przyjaciółmi a za plecami szykowanie się do wojny. Tak zrobił Hitler. My teoretycznie też. Nie ma tu nic o "Mesjanizmie i romantyzmie". 
(Nawiasem mówiąc - to jest coś czego Nawrocki nie potrafi). 

6 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Tak mogło być, oni nie byli lotni w niczym, jak to mawiał Piłsudski cytat. "Edek tobie to kury szczać, prowadzić a nie polityką się zajmować".

I tym miłym akcentem zakończę te dysputy, które do niczego nie prowadzą.

Piłsudski znany z traktowania z góry swoich podwładnych...nawet nie ma dowodów na taki cytat. A jeśli są to przedstaw tutaj. Myślę, że może nawet IPN się tym zainteresuje. 
Ten cytat nie był do Edka tylko całego grona - i wynikał z pozycji Piłsudkiego. Wymyśliłeś sobie to i przypisałeś do tej sytuacji. 

9 minut temu, Iceman84PL napisał(a):

Historia nie jest łatwa do przyjęcia, jednak jeszcze większą naiwnością jest odrzucanie narracji, która jeszcze do marca 1939 mogła zaistnieć.

No, ale przecież Polacy wiedzieli, pytam tylko skąd?, skoro sanacja dbała by Polak był biedny, niewyedukowany, posłuszny.

Tak - Sanacja popełniła masę błędów.
Sikorski już w 1934 widział zagrożenie ze strony Niemiec. Tak, ten Sikorski, który układał się ze złym zachodem. Żyjesz w innej rzeczywistości i mylisz się w wielu sprawach ale nie dopuszczasz do siebie innego zdania.

2 minuty temu, T_Shelby napisał(a):

Nawiasem mówiąc - to jest coś czego Nawrocki nie potrafi

Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie. Dyplomację można budować z pozycji, w której się pokazuje, że nikomu się w dupę nie wchodzi, a już na pewno nie rozjebanemu Państwu, które przerzuca nam swoje problemy. Swoją drogą to było jasne, że się tak skończy.

• Like 3

Nawrocki nie trzyma ciśnienia na konferencji z dziennikarzami. Nawrocki wchodzi w dupe Amerykanom - tzn Republikanom bo gdyby Prezydentem był Demokrata to PiS i ich kandydat obywatelski weszliby w ślepą uliczkę -> bo kochamy USA ale nie kochamy Demokratów. To jest ta cienizna polityczna w naszym kraju a Nawrocki jest koronnym przykładem. 
Żeby nie było - bo wiem, że ludzie mają tendencje do po skrytykowaniu jednej strony barykady - do włożenia kogoś w szufladkę. Podobne rzeczy mogę napisać o Tusku. Bo on z kolei wszystko sobie "przegrał" o Trumpa na własne życzenie - znowu - cienizna.

33 minuty temu, T_Shelby napisał(a):

@balin Ci piszę, że są dowody a Ty "że możemy sobie gdybać"...OMG

Jeszcze czekam na dowody Strusaprawa i jesteśmy w domu 😁

• Like 1

14 minut temu, balin napisał(a):

Oczywiście, że nie. Jest potrzebne np. do budowania niechęci do Zachodu. Francja i Wilk. Brytania to zdrajcy.

A myślisz skąd się bierze w retoryce @Iceman84PL pochwała komuny?

Historia zawsze jest potrzebna do budowania tez w teraźniejszości. 

O jakiej niechęci do Zachodu mówisz? Kto pochwala komunę?

• Like 1

7 minut temu, T_Shelby napisał(a):

Nawrocki nie trzyma ciśnienia na konferencji z dziennikarzami. Nawrocki wchodzi w dupe Amerykanom - tzn Republikanom bo gdyby Prezydentem był Demokrata to PiS i ich kandydat obywatelski weszliby w ślepą uliczkę -> bo kochamy USA ale nie kochamy Demokratów. To jest ta cienizna polityczna w naszym kraju a Nawrocki jest koronnym przykładem. 
Żeby nie było - bo wiem, że ludzie mają tendencje do po skrytykowaniu jednej strony barykady - do włożenia kogoś w szufladkę. Podobne rzeczy mogę napisać o Tusku. Bo on z kolei wszystko sobie "przegrał" o Trumpa na własne życzenie - znowu - cienizna.

Nietzsche w swoich dziełach (np. „Tako rzecze Zaratustra”) ostro krytykował litość. Uważał ją za „cnotę niewolników”, która podtrzymuje przy życiu to, co słabe i chore, zamiast pozwalać rozwijać się jednostkom silnym. Według tej myśli, litowanie się nad kimś osłabia zarówno osobę współczującą, jak i tę, nad którą się litujemy.

2 minuty temu, Drago napisał(a):

Jeszcze czekam na dowody Strusaprawa i jesteśmy w domu 😁

A ten jednak woli po propagandzie. Tu wbrew pozorom, nie ma tajemnic, tylko trzeba wyzwolić się spod propagandy i w gogle wpisać: przykłady gdy Hitler nie dotrzymywał umów. Nie lękaj się. Odwagi. :) 

• Like 1

3 minuty temu, EmseyXYZY napisał(a):
Nietzsche w swoich dziełach (np. „Tako rzecze Zaratustra”) ostro krytykował litość. Uważał ją za „cnotę niewolników”, która podtrzymuje przy życiu to, co słabe i chore, zamiast pozwalać rozwijać się jednostkom silnym. Według tej myśli, litowanie się nad kimś osłabia zarówno osobę współczującą, jak i tę, nad którą się litujemy.

No tak, Nietzsche - ten wielki poli...poeta, filozof.

Otto von Bismarck:

„Dyplomacja to sztuka mówienia ładny piesek, dopóki nie znajdziesz kamienia."

Charles de Gaulle:

„Traktaty są jak młode dziewczęta i róże — trwają, dopóki trwają."

Winston Churchill:

„Dyplomata to człowiek, który dwa razy pomyśli, zanim nic nie powie."

Też sobie mogę powklejać cytaty. 
Panie @EmseyXYZY - proszę coś napisać od siebie.

5 minut temu, T_Shelby napisał(a):

Panie @EmseyXYZY - proszę coś napisać od siebie.

Przecież już pisałem, lewoskrętność przez Ciebie przemawia i stosujesz techniki manipulacji w tej rozmowie. Skoro taki z Ciebie politolog i historyk zadam Ci więc pytanie: Jaka powinna być polska racja stanu w momencie gdy Prszydent Ukrainy nadaje jednostce wojskowej imię UPA wlasnie w tym momencie w dziejach? Jestem ciekawy Twojego stanowiska i myslę, że nie tylko ja.

• Like 1

5 minut temu, EmseyXYZY napisał(a):

Przecież już pisałem, lewoskrętność przez Ciebie przemawia i stosujesz techniki manipulacji w tej rozmowie. Skoro taki z Ciebie politolog i historyk zadam Ci więc pytanie: Jaka powinna być polska racja stanu w momencie gdy Prszydent Ukrainy nadaje jednostce wojskowej imię UPA wlasnie w tym momencie w dziejach? Jestem ciekawy Twojego stanowiska i myslę, że nie tylko ja.

Politolog ze mnie żaden. Historia to mój konik i będę twardo stał przy swoim zdaniu. Szczególnie XX wiek. Jeśli ktoś nie potrafi zrozumieć, że Polska nie jest żadnym narodem wybranym i z Hitlerem nie dało się dogadać bo ten łamał każdy traktat - nawet te przed marcem 1939 - to ma po prostu braki warsztatowe. Tzn powinien sobie odświeżyć ten temat ale globalnie. Wojna nie była o Polskę. 
Dodam, że ja mogę mieć braki warsztatowe z czasów średniowiecza. Nie mam pojęcia co się działo wtedy. To normalne ale tylko krowa zdania nie zmienia. 

Mógłbyś rozjaśnić mi jakie techniki manipulacji zastosowałem? Bo jeśli zastosowałem - to nieświadomie - i nie chciałbym tego powtórzyć.  

Jak już wcześniej pisałem. Nie jestem wyborcą PO/KO. Bliżej mi do twardego centrum. Stąd też PiS, który łączy nacjonalizm z socjalizmem kompletnie odpada. Same personalia też mi nie odpowiadają. Z kolei Tusk to polityk zużyty a posiadanie w rządzie elementów jak Kotula budzi we mnie odrazę. Niestety na ten moment czuję, że w UE jesteśmy silniejsi niż poza nią - i tu mam problem bo Tuskol jest prounijny ale on sam mi nie odpowiada - sama UE też do końca mi nie odpowiada jednak szala przechyla się na korzyść "za UE" a nie "przeciw UE". Tak jak @balin - trzeba pozbyć się przekonania, że jesteśmy wyjątkowi - nie, nie jesteśmy i nie byliśmy w XX wieku. 
Żałuję, że nie ma świeżej krwi w tym miejscu sceny politycznej - w centrum.

Co do pytania Twojego - przepraszam ale obiecuję, że wrócę późnym wieczorem gdyż wychodzę z domu. 

31 minut temu, balin napisał(a):

A ten jednak woli po propagandzie. Tu wbrew pozorom, nie ma tajemnic, tylko trzeba wyzwolić się spod propagandy i w gogle wpisać: przykłady gdy Hitler nie dotrzymywał umów. Nie lękaj się. Odwagi. :) 

Czym się różni niedotrzymanie umów przez Niemców od niedotrzymania umów przez Brytyjczyków czy Rosjan. Jeden kij, każdy patrzy  jak wydymać pozostałych. 

Z resztą władza jest wyżej niż państwa co znakomicie pokazuje POPIS. 

• Like 2

@balin @T_Shelby 

Zapędzacie się, teraz to już nie merytoryka na argumenty, tylko atak wymierzony w moderatora i użytkowników, z którymi się nie zgadzacie.

Nie pozostawiacie mi wyboru.

To, że macie problem z logicznym myśleniem, lewoskrętne poglądy kolportowane na forum, sianie insynuacji, manipulowanie, odwracanie kota ogonem, by zrobić dramę na forum, przeinaczanie

tego co adwersarz napisał nie znaczy, że będziecie sobie robili co chcieli. Na to zgody z naszej strony nie będzie. 

Odpoczynek od forum dobrze wam zrobi, tym bardziej, że wasze posty niczego sensownego nie wnoszą, a są papką propagandową.

Później robicie sobie projekcje, że to z nami jest coś nie tak😏

Jeżeli to kolejna zagrywka grupy z discord, to jest to naprawdę słabe w waszym wykonaniu.

• Like 1

Widzę, że doszło do niepotrzebnych utarczek, chyba posypały się jakieś bany. Panowie, po co skakać sobie do gardeł? Zluzujcie, możemy ze sobą rozmawiać w inny sposób. Te mordy u koryta tylko przyklaskują na nasze podziały i kłótnie.

• Like 2

W dniu 29.05.2026 o 13:52, Moriente napisał(a):

aż mną coś wstrząsneło....

Potem będzie Polacy nic się nie stało.....

My nie wiedzieliśmy. 

W dniu 29.05.2026 o 20:12, EmseyXYZY napisał(a):

Tusk to jest wyjątkowy cynik.

Jak sobie go Polacy wybrali, zobacz pomimo tych licznych kompromitacji jakie ma poparcie. 

• Like 1

• 2 weeks later...

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-nie-mam-wyjscia-brytyjski-minister-obrony-podal-sie-do-dymis,nId,8090003

W liście rezygnacyjnym, opublikowanym w czwartek na platformie X, John Healey uzasadnia swoją rezygnację z funkcji ministra obrony brakiem pieniędzy na obronność.

"Pan nie był w stanie, a ministerstwo finansów nie było skłonne zapewnić środków, których naród potrzebuje, by chronić kraj w czasie narastających zagrożeń" - pisze, zwracając się do premiera Wielkiej Brytanii Keira Starmera. "Nie spodziewałem się, że napiszę ten list. Robię to z wielkim żalem" - podkreśla.

W brytyjskim rządzie od miesięcy trwa spór o to, skąd wziąć pieniądze na obronność. To dlatego opóźnia się publikacja kompleksowego planu inwestycji w obronność (Defence Investment Plan, DIP) - dokument początkowo miał się ukazać jesienią zeszłego roku, następnie rząd nieoficjalnie informował, że dojdzie do tego w bieżącym tygodniu.

Oni nie mają kasy żeby nawet siebie obronić.

Wszystko idzie na to aby nachodźcy mieli wysoki poziom życia i rozmnażali się.

• Haha 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.