curvipiccolo Posted June 11 Share Posted June 11 Elo Braty, prawie DWA tygodnie temu (!!!! już jestę miszczem w szczelaniu!) kupiłem sobie wiatrówkę sprężynową - Hatsan TG AirTact QE Gen.2 5,5 mm I mam kilka pytań odnośnie śrutu noszonego siłą wiatru, sprzętu do tego zadania, dbania o to, producentów, celności... i pewnie kilka innych. Jakiego kalibru (diabolo, yebac BB) używać do strzelania do tarczy i tak żeby w razie potrzeby (wiecie... wojna, Słońce zamienia się w czerwonego olbrzyma, Fallout czy co tam) można ubić gołębia, zająca czy też inną w miarę małą zwierzynę. Jacy producenci śrutu są dobrzy*? (obecnie używam TEGO, jest... średnio[tak na 90% ok]) *chodzi o rozmiar (żeby nie było że jeden wpada w lufę a 2 trzeba na chama młotkiem) i wagę śrutu, żeby nie było różnicy pomiędzy śrutem w 1 paczce i żeby jak najmniej było pogniecione w paczce Jak dbać o wiatrówkę? Czyszczenie lufy (plus.. cokolwiek co trzeba czyścić[pojęcia nie mam co]), smarowanie, coś jeszcze?? Żywotność różnych sprzętów: sprężyna, gazowa sprężyna, co2, pcp Plusy i minusy wiatrówki z magazynkiem Jak długo może leżeć wiatrówka z podłączonym zbiornikiem co2 Jak długo może zbiornik co2 leżeć niepodłączony? (w sensie, jak długo może być przechowywany) Modowanie wiatrówek na silniejsze... Czy mocniejsza sprężyna nie zrobi kuku reszcie broni? Luneta w wiatrówce, na jakie (ew od jakich) dystanse? Puszka od browara (pion lub poziom) jest wystarczająco dobra na trenowanie celności? Gdzie online najlepiej kupować sprzęt, kto ma najlepsze ceny i wybór? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 12 Share Posted June 12 Ja korzystam ze strzelse.pl Odpowiedź na większość pytań, które zadajesz brzmi to zależy. Rozejrzyj się za strzelnicą w twojej okolicy gdzie ludzie spotykają się, żeby trenować. Wbrew pozorom sporo osób strzela z wiatrówek, są nawet amatorskie ligi pneumatyczne. Strzelectwo to nie piłka nożna, raczej się nie utrzymasz z samego sportu, więc czołowi zawodnicy często pracują jako instruktorzy, zdarza się więc, że możesz na luzie pogadać z ludźmi naprawdę z top i mają dla ciebie czas. Jeśli chodzi o apokalipsę zombie, najlepiej kupić wiatrówkę z zestawem do przerobienia na większą moc. Oczywiście takiej zmiany powinien dokonać rusznikarz i ze względu na moc, powinno się ją niezwłocznie zarejestrować. Są nawet takie, że za granicą używa się ich do polowań i to nie tylko na wróbelki i wiewiórki. Samodzielna przeróbka choć prosta jest nielegalna w świetle prawa. Wybór przyrządów celowniczych to mocno indywidualna sprawa. Polecam postrzelać z różnych, ale na końcu okazuje się, że regularny trening jest podstawą. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
J. Horsie Posted June 12 Share Posted June 12 (edited) W strzelectwie liczą się dwie marki: H&N oraz JSB. Większość strzelców pistoletowych i karabinowych na poważniejszych zawodach korzysta ze śrutu H&N, ale to w 4,5mm, Musisz sprawdzić co najbardziej pasuje twojej lufie. Śrut ma być dobrze wykonany, bez uszkodzeń, nadlewek i ma być wagowo powtarzalny. Kupiłeś najtańszą, powiedzmy, że sensowną wiatrówkę do nauki strzelania. Kup do tego kulochwyt i tarczki papierowe i poppróbuj różnej amunicji. Strzel po 5 sztuk z każdego rodzaju i zobacz co najlepiej lata jeśli chodzi o skupienie. Strzelaj z podpórki, z jakiegoś worka albo bipodu, żeby jak najbardziej wyeliminować niepotrzebne ruchy podczas strzału. Gdzie kupować? Na allegro, bo ze smartem najlepiej wychodzi i taniej niż w sklepach typu militaria. Co kupić:? JSB Exact jest uważany za najlepszy śrut w stosunku cena/jakość. Jak chcesz strzelać celnie, weź JSB. Jak chcesz łupać do butelek albo puszek, kup sobie cokolwiek, ale to cokolwiek będzie po prostu drogie w stosunku cena/jakość no i pasowałoby sprawdzić jak to lata, żeby wiedzieć czy jest ok. Jak dbać o wiatrówkę? Nie wystawiaj jej na działanie wody i wilgoci. Jak przyjdziesz z dworu, gdzie było zimno, to wyjmij ja z pokrowca, niech odtaje. Możesz zewnętrzne elementy metalowe później przetrzeć wilgotną szmatką nasączoną jakimś WD 40 albo innym specyfikiem zabezpieczającym metal. Tyle. Chodzi o to, żeby metal był suchy i nie był narażony na działanie wilgoci. Wiatrówki samej w sobie nie czyści się bez powodu. W znaczeniu lufy. Strzelaj i obserwuj. Wiatrówkę czyści się jak zaołowisz lufę, ale to trzeba kilka paczek śrutu wywalić, żeby się zaołowiła. Jak odoławiać? Wrzątkiem albo myjką parową. Puszka jest złym celem. Najlepszym jest tarcza. Kup sobie tarcze wiatrówkowe Kpn (karabin pneumatyczny), jakiś kulochwyt i pykaj na 10m. Baw się dobrze. Edited June 12 by J. Horsie 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JedeNzNich Posted June 12 Share Posted June 12 16 godzin temu, curvipiccolo napisał(a): tak żeby w razie potrzeby (wiecie... wojna, Słońce zamienia się w czerwonego olbrzyma, Fallout czy co tam) To się pakuje torbę i daje dyla a nie cyka z wiatrówki, z niej możesz max odstawić szczura/gołębia. Pozwolenie na bron i mała zbrojownia lub luk/kusza(nielegalna) przywieziona z zagranicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted June 12 Share Posted June 12 2 hours ago, Piter_1982 said: Samodzielna przeróbka choć prosta jest nielegalna w świetle prawa. Samodzielne zwiększenie energii wiatrówki powyżej 17J podpada pod Art 263 o "wytwarzaniu broni palnej". Rok do dziesięciu lat. Co jest z jednej strony idiotyzmem, zrównaniem niemalże zabawki - z produkcją samopałów. Z drugiej, są pneumatyki >300J i to już jest porównywalne z "palną"; prawo powyżej 17J już nie "widzi" różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted June 12 Share Posted June 12 Aż mi się przypomniała jedna sytuacja która jest podobna do tzw. "jebania tigra, bo i śmieszno i straszno". Otóż kupiłem sobie wiele lat temu rewolwerek-zabawkę na kapiszony shorty 6mm i gumowe kulki. Kulki były 10mm ale zgodnie z definicją kaliber to najmniejsza średnica toru, więc 6mm. W ramach zaćmy i pomroczności jasnej kupiłem na fakturę, którą system wyśledził. Wot durak, trza było paragon. Po paru latach zgłasza się do mnie ABW (tak!) że mam nielegalną broń i oni wraz z gdańską prokuraturą prowadzą przeciwko sprzedawcy jakieś dochodzenie i przyjadą do mnie po ten legoland żeby go zająć na poczet postępowania dowodowego. Przyjechali dwaj panowie do mnie na wieś wraz z panią prokurator (circa 500 km od Trójmiasta) wypisali pokwitowanie a ja w przekonaniu że już nigdy mojej zabaweczki nie zobaczę, pożegnałem się z nią w myślach odbierając (chuja warty) kwitek. Na odchodne ekipy przedstawicieli aparatu nepełnosprytnego przymusu, rzuciłem, że ciekawe kiedy zaczną jeździć po Polsce i chłopcom "resoraki" odbierać i tyle do dziś rewolwerek widziałem. A sprawa miała miejsce jakieś 4 lata temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
J. Horsie Posted June 12 Share Posted June 12 (edited) Z tymi broniami 6 MM było więcej cyrków, ale też słyszałem, ABW jeździło po Polsce i zabierało zabawki. Co najciekawsze, to nie kupiłbyś tego na paragon, bo podmiot koncesjonowany ma obowiązek wystawić Ci fakturę imienną na taki zakup. Głośna sprawa była z pistoletami Walther P99 i P22 PAK na naboje hukowe 9 mm. Niby bez pozwolenia, ale później się okazało, że jednak Policja twierdzi, że na pozwolenie i też nachodzili legalnych posiadaczy. Niedawno kolega kupował sobie pistolet na kulki BB napędzany CO2 i pan w sklepie poprosił go o przedstawienie dowodu osobistego. Musiał wystawić fakturę, mimo że wg polskiego prawa to strzeladełko nie spełnia definicji broni, traktowane jest jako zwykła zabawka, ale faktura musiała być. Powiedziałby, że nie ma ze sobą dowodu, to by mu nie sprzedali. Dziwne to przepisy. Edited June 12 by J. Horsie 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted June 12 Share Posted June 12 22 minuty temu, Rnext napisał(a): kupiłem na fakturę 22 minuty temu, Rnext napisał(a): ekipy przedstawicieli aparatu nepełnosprytnego Nie oceniaj pochopnie... Skoro była fakturka to i pewnie odliczonko. 23 minuty temu, Rnext napisał(a): jakieś 4 lata temu. Więc UOOzK (urząd ojebywania obywateli z kasy) ma jeszcze roczek na zakwestionowanie. Tadam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
curvipiccolo Posted June 12 Author Share Posted June 12 8 godzin temu, Piter_1982 napisał(a): Rozejrzyj się za strzelnicą w twojej okolicy gdzie ludzie spotykają się, żeby trenować Nie... nie specjalnie chce mi się poznawać nowych ludzi, a strzelać mogę sobie na własnym terenie (tak do 50-60m) 8 godzin temu, Piter_1982 napisał(a): ze względu na moc, powinno się ją niezwłocznie zarejestrować wiadomo że nie modowałbym nic co miałoby więcej niż 16.9(99)J ☺️ 6 godzin temu, J. Horsie napisał(a): Kup do tego kulochwyt i tarczki papierowe i poppróbuj różnej amunicji. Strzel po 5 sztuk z każdego rodzaju Nie potrzebuje kulochwytu, mam ścianę od starego kurnika (obecnie śrut wbija się na jakieś 5mm).. a za ścianą (w razie missa lub penetracji) pola na przynajmniej 1km 6 godzin temu, J. Horsie napisał(a): jak zaołowisz lufę jak się zaołowi, to widać jak w nią patrzę? 8 godzin temu, Piter_1982 napisał(a): Wybór przyrządów celowniczych to mocno indywidualna sprawa To pożyczę od "szfagra", ma CO2 z lunetą 7 godzin temu, J. Horsie napisał(a): Puszka jest złym celem. Najlepszym jest tarcza Kurde, serio? Walę z ~15m.. i z jakiegoś powodu łatwiej mi trafiać w puszkę 500ml niż w drukowaną tarczę 14x14cm... w puszkę mam jakieś 90% celności.. nawet w paczkę fajek stojącą bokiem trafiłem 2 na 20 razy.. w tarczę nic chociażby blisko środka -ło panie.. "jak żeś curła trafił somsiada, 100m za sobą, schowanego za winklem"?- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted June 12 Share Posted June 12 1 hour ago, Rnext said: Wot durak, trza było paragon. Słynne Zoraki/Keseru. Ciekawe ile łącznie państwo polskie wydało na ściganie tej "broni palnej", i jaka część poszła na premie dla urzędników, którzy wykryli takie przestępstwa. A paragon bez znaczenia, w innych sprawach ścigali według listy zakupów (np. według zapamiętanych naklejek w systemie nadawania paczek sklepu internetowego). 1 hour ago, Rnext said: pożegnałem się z nią w myślach odbierając (chuja warty) kwitek Podpisałeś papier, że skonfiskowano Ci "nielegalną broń". Aż znalazłem sprawę, i okazało się, że taki "ch* warty kwitek", w 2022r. kosztował około 4 tysiące zł. 100 stawek dziennych 30zł, i ca. 1000zł kosztów sądowych. https://www.saos.org.pl/judgments/485138 1 hour ago, J. Horsie said: podmiot koncesjonowany ma obowiązek wystawić Ci fakturę imienną na taki zakup Zamiast tego wrzucali do pudełka "zaświadczenie" że przedmiot nie jest bronią, więc nie ma mowy o koncesjonowanej sprzedaży. Cóż, organy ścigania uznały te "zaświadczenia" za papier toaletowy, krótko mówiąc. A dlaczego? Oficjalna historia to jedno, ale w 2011r. ktoś zdołał przy użyciu takiej zabawki strzelić sobie w głowę, ze skutkiem. I okazało się, że "nawet" Keseru wystarczy do przebicia czaszki, i odbicia kości po drugiej stronie czaszki. Jak zaczęli badać poważnie, to okazało się że nie dość, że standardowy ma cholernie niestabilny rozrzut energii, i może dawać od 3J do >17J, to jeszcze na dokładkę banalne jest wykonanie "podsypki" zwiększające energię pocisku (pomijając sam idiotyzm takiej zabawy, w bębenku z gównoznalu). Prywatnie uważam, że zbyt wiele osób nie wiedzących nic o "broni", kupiło ten sprzęt "do obrony"... i problem stał się zbyt masowy, i na zbyt wielu poziomach zaczął przeszkadzać ("halo Policja, na posesji sąsiada słychać strzały z broni palnej"). 1 hour ago, Brat Jan said: ma jeszcze roczek na zakwestionowanie Art 263 przedawnia się po 15 latach... 19 minutes ago, curvipiccolo said: To pożyczę od "szfagra", ma CO2 z lunetą Tylko nie przekładaj na Hatsana. Lunety dedykowane wiatrówkom CO2 są zazwyczaj słabsze mechanicznie, nie założyłbym takiej nieznanej/niesprawdzonej na "sprężynę", bo coś się może uszkodzić. 21 minutes ago, curvipiccolo said: Walę z ~15m.. Dystans olimpijski to 10 metrów, przy tarczy 10x10. Tarcza 14x14 przy 10 metrach, to klasyk do prób. Jak mniej niż połowa "wchodzi" w kulochwyt, to na początek nawet 7 metrów. Potrzebujesz informacji zwrotnej, jak Ci idzie, przy każdym strzale. Gdzie znosi, i co się dzieje jak próbujesz korygować. Aha, do tarczy śrut typu "match", płaska główka ładnie wycina "dziurki". 28 minutes ago, curvipiccolo said: łatwiej mi trafiać w puszkę 500ml Przy tarczy masz na bieżąco informację, co skorygować... przy puszkach, trafiona/spada i nie wiadomo gdzie trafiłeś; łatwiej wyrobić złe nawyki "bo przecież trafiam". Ktoś mi powiedział kiedyś, że nauka na puszkach to jak nauka gry na rozstrojonej gitarze, i coś w tym jest. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
curvipiccolo Posted June 12 Author Share Posted June 12 39 minut temu, Kespert napisał(a): Przy tarczy masz na bieżąco informację Przy puszkach (na patyku wetkniętym w styropian) i tarczy, co 2-3 strzały sprawdzam co i gdzie yebło, bo z 15 metrów na ironsight.. powodzenie ze stwierdzeniem co i gdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 12 Share Posted June 12 5 godzin temu, Brat Jan napisał(a): Nie oceniaj pochopnie... Skoro była fakturka to i pewnie odliczonko. Faktura dla osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej. Jeszcze lepsze jaja były z rewolwerami Zoraki. Pod ustawę nie podpadało to jako broń, ale Laboratorium Policji wydało opinię, że to jednak broń. Zaczęli ludzi ścigać. Sądy różnie orzekały. W końcu posłowie żeby "uporządkować" prawo uchwalili, że to jednak będzie traktowane jako broń, ale uwaga, bez żadnych wakacji legislacyjnych. W chwili uchwalenia ustawy, posiadacze stali się przestępcami. Żadnego tydzień/miesiąc na zwrot do najbliższej komendy. Jesteś przestępca i tyle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted June 13 Share Posted June 13 11 godzin temu, Piter_1982 napisał(a): Faktura dla osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej. A to spoko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
J. Horsie Posted June 13 Share Posted June 13 (edited) Jak nie chcesz iść w koszty z tarczami, to weź sobie większy kawałek tektury, np z jakiegoś pudełka, z tyłu jakiś prosty kulochwyt zbity z desek, żeby śrut nie przelatywał i nie leciał później w nieznanym kierunku i strzelaj do takiej prowizorycznej tarczy. Na środku tekturki robisz markerem czarną kropę i walisz do niej. Przestrzeliny na tekturowej tarczy bardzo fajnie zakleja się żółtą taśmą malarską., bo nie kontrastuje za bardzo z kolorem tektury. Tanio i dobrze. Kespert już Ci ładnie opisał, dlaczego puszka to bardzo zły cel do nauki strzelania. Więcej, w ten sposób uczysz się błędnych nawyków i później trudniej je wyeliminować. Edited June 13 by J. Horsie 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted June 15 Share Posted June 15 On 6/12/2026 at 7:26 PM, curvipiccolo said: co 2-3 strzały sprawdzam co i gdzie yebło Zrobiłbyś to samo z samochodem na torze rajdowym, sprawdziłbyś czy po 2-3 zakrętach, czy z tego pierwszego wyszedłeś poprawnie, czy jednak w pole? Wogóle w jakichkolwiek szkoleniach, liczy się nie tylko jakość informacji zwrotnej, ale i czas w jakim jest udzielana. Kara/nagroda kilka chwil za późno, nie ma żadnego pozytywnego skutku. Krytyczne jest jak najszybsze uzyskanie "feedbacku" co właściwie 2-3 sekundy temu zrobiłem źle. On 6/12/2026 at 7:26 PM, curvipiccolo said: bo z 15 metrów na ironsight.. powodzenie ze stwierdzeniem co i gdzie Dlatego 15 metrów to za dużo na początek, to raz. Dwa, mea maxima, mój błąd, coś takiego jak luneta obserwacyjna jest dla mnie zbyt "oczywiste"... więc tylko dodam, że teraz kamerki wifi są tak tanie, że można ustawić jedną kamerkę obok tarczy, a telefon robi za podgląd trafień. Wersja jeszcze bardziej budżetowa, za kamerę Wifi robi inny, stary telefon ale nie znam jak to jest robione i jakimi aplikacjami. On 6/12/2026 at 7:26 PM, curvipiccolo said: na patyku Przynajmniej drewno... jeden z najgorszych błędów to ustawianie celów na metalowym, okrągłym patyku. W przypadku trafienia, kąt odbicia śrutu od okrągłej rury jest niemalże losowy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufo Posted June 15 Share Posted June 15 (edited) W dniu 11.06.2026 o 18:01, curvipiccolo napisał(a): kupiłem sobie wiatrówkę sprężynową Hatsan TG AirTact QE Gen.2 5,5 mm Nie zastanowiło Cię, jak wiatrówka od której chcesz celności, energii, trwałości, mogłaby nowa kosztować 300 zł? Po odliczeniu marży sklepu, podatków w Polsce, kosztów transportu, robocizny i materiałów w Turcii, zysku dla fabryki i podatku u Turków, zostaje kilkanaście zł? na kiepski kawałek metalu i tworzywa? Gdy sama maszyna do produkcji porządnych luf wiatrówkowych kupowana np. w Lothar Walther kosztuje ok 1 mln euro. @curvipiccolo Bez urazy kolego po lufie ale kupiłeś "wyrób wiatrówkopodobny", który może leżał obok wiatrówki. Zabrakło też funduszy na jego kontrolę jakości, więc lufa może być przyzwoita ale też nadajaca się na złom. Zrobiłem tak samo na początku swojej przygody z pneumatykami. Zamiast wejść na specjalistyczne forum, poczytać i potem poprosić o pomoc w wyborze - kupiłem podobny badziew, przez który wielu zniechęca się do strzelectwa sportowego, już na samym początku. Potem były już świadomie kupowane strzeladła, które dobierałem. Dzięki wiedzy i kilkudziesięciu lat doświadczeń innych, zaoszczędziłem sporo pieniędzy na unikaniu badziewia, które zalewa rynek. Przeszedłem drogę od sprężyn do sprawdzonych modeli PCP, gdzie strzał jest bardzo przyjemny, a celność rośnie dzięki brakowi szarpnięć sprężynówek. Polecam założyć konto na forum https://airgun-hunting.pl bardziej liberalnym od forum-bron.pl, gdzie za pytanie typu: W dniu 11.06.2026 o 18:01, curvipiccolo napisał(a): tak żeby w razie potrzeby (wiecie... wojna, Słońce zamienia się w czerwonego olbrzyma, Fallout czy co tam) można ubić gołębia, zająca czy też inną w miarę małą zwierzynę. zostałbyś raczej szybko zbanowany... Po info o aktywacji konta, przywitaj się w Witalni i czytaj, bo wiedzy jest masa. Możesz zadawać pytania takie jak tutaj. Masz też Bazarek, gdzie możesz kupić sprzęt poniżej cen sklepowych i mocno dopieszczony, również od pewnych forumowiczów z dużym stażem, którzy włożyli w sprzęt dużo aby go wymaksować. Możesz podać przybliżoną lokalizacją i trafić na ludzi w okolicy z forum, którzy dadzą postrzelać ze swojego sprzętu. Nie tylko poprawionych po fabryce sprężynówek, ale też PCP, od dopieszczonych i celnych Chińskich za 1,5 tys. zł, po konstrukcje z Czech, Szwecji, Słowenii za 7 - 10 tys. zł. Masz 2 forumowe zloty w roku ze świetną atmosferą, w zamian za symboliczną składkę na strzelnicę. Możesz wtedy postrzelać z większej liczby ciekawych sprzętów, niż będziesz miał okazję poza forum przez całe życie. Popatrzeć przez masę celowników optycznych, termowizji, noktowizji, wypróbować tłumiki, bipody. Ciekawostka jak mocno poszła technika do przodu. Strzelanie z wiatrówki PCP FX Impact, slugami kalibru zaledwie 5,5 mm 2,72 grama na 576 m. Z poprawkami na czynniki pogodowe i opad. 2 strzały, 2 trafienia: Już chińskie wiatrówki PCP z dobrą lufą za ok. 2 tys zł, po dopieszczeniu i treningu pozwolą 5-6 przestrzelin na 55 m przykryć monetą 1 gr. https://airgun-hunting.pl/viewtopic.php?t=37492 W dniu 12.06.2026 o 10:47, J. Horsie napisał(a): W strzelectwie liczą się dwie marki: H&N oraz JSB Chińczycy szybko nadrabiają zaległości i ich JTS Dead Center też potrafi robić wyniki, np. na 50 m: https://airgun-hunting.pl/viewtopic.php?p=584642#p584642 https://airgun-hunting.pl/viewtopic.php?f=21&t=36400 Edited June 15 by ufo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufo Posted June 15 Share Posted June 15 (edited) W dniu 11.06.2026 o 18:01, curvipiccolo napisał(a): Jakiego kalibru (diabolo, yebac BB) używać do strzelania do tarczy i tak żeby w razie potrzeby (wiecie... Do samej tarczy 4,5. Tarcza + destrukcja (np. puszek, owoców) 5,5. Gdy już zyskasz doświadczenie i tak pewnie pójdziesz w 6,35 mm w PCP, przynajmniej jako 2-3 strzeladło w kolekcji i w razie W W dniu 11.06.2026 o 18:01, curvipiccolo napisał(a): Jacy producenci śrutu są dobrzy*? (obecnie używam TEGO, jest... średnio[tak na 90% ok]) Ten szpic Devils Classic Pointed nada się głównie na ciężarki żyłki na ryby. W 5,5 mm przetestuj: JSB Exact Jumbo 1,03g. JSB Exact Jumbo Heavy 1,175g. H&N Baracuda Match 1,37g, Jeżeli znajdziesz trudniej dostępne JTS Dead Center 1,042g albo 1,173g. Hatsany mają zwykle ciasne czoki, więc nie bierz nadkalibrowych i czyść lufę, gdy zacznie pogarszać się skupienie na tarczy. Na zwężeniu może osadzać się ołów. W dniu 12.06.2026 o 12:39, Kespert napisał(a): Z drugiej, są pneumatyki >300J i to już jest porównywalne z "palną"; prawo powyżej 17J już nie "widzi" różnicy. Są i wiatrówki 5 tys. J jak Zeus w najmocniejszej wersji, gdzie z palnej "Kałach" ma ok 2 tys. J. Za granicą Kaliber .303 (7,70 mm) i pcp o energii 135J, pozwala pociskiem 3,25g upolować Jelenia wschodniego (sika). W Polsce to nielegalne przypominam. Edited June 15 by ufo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted June 15 Share Posted June 15 7 minutes ago, ufo said: Zeus w najmocniejszej wersji Tak, ale kaliber 14,7mm (czy też 18,3mm) to już jest bardziej ciekawostka. Raz że koszty (wiadomo), dwa na strzelnicach zamkniętych można się "odbić" od limitu pocisku. Znaczy, masz 1500J czy 2500J dozwolone konstrukcją, i mocniejszym sprzętem nie strzelisz legalnie, niezależnie od PnB. Dlatego m.in. Zeus zaczyna się od 1200J, jeśli pamiętam. 52 minutes ago, ufo said: pozwolą 5-6 przestrzelin na 55 m przykryć monetą 1 gr Takich umiejętności nie ma żaden amator, czy tak zwany "normalny człowiek"... i wątpię czy jakikolwiek sprzęt tu by pomógł (chyba że piezo-wynalazki, albo sprzęt z automatycznym holdem). Zarówno Rosja jak i Niemcy mają limit 7,5J, bo strzelanie olimpijskie to zaledwie <=7,5J na 10 metrach. Z karabinu 4,5mm. I na olimpiadzie masz ludzi reprezentujących kraje, co mają rozrzut powyżej jednogroszówki, na najdroższym i najbardziej dopieszczonym sprzęcie. To moja osobista opinia, ale na początek chodzi o powtarzalność, nawyk. Bo jak masz już nawyk i sam wiesz dlaczego tym razem "zniosło", to powtarzalność jest potem tym, co potem ciągnie ludzi w lepszy sprzęt, czy w broń centralnego zapłonu. A na początek można "wkręcić sprzęt w imadło", zmierzyć rozrzut, i jak już do takiego poziomu bez imadła się dojdzie, dopiero wtedy ulepszać sprzęt, sortować nadkalibrowe śruty itd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufo Posted June 15 Share Posted June 15 (edited) Godzinę temu, Kespert napisał(a): Takich umiejętności nie ma żaden amator, czy tak zwany "normalny człowiek"... i wątpię czy jakikolwiek sprzęt tu by pomógł (chyba że piezo-wynalazki, albo sprzęt z automatycznym holdem). Przykrywanie 5 przestrzelin na 50 m monetą z pozycji siedzącej podpartej albo leżącej, to nie są żadne nadludzkie umiejętności, ale wymagają oczywiście systematycznego treningu, bezwietrznej pogody, dobrania śrutu, który lubi lufa. To wiatrówki PCP z dobrą lufą, ale też sprężyny 4,5 16-17J typu AA TX200 Mk3, HW 97k z poprawkami fabrycznych niedoskonałości. Godzinę temu, Kespert napisał(a): Zarówno Rosja jak i Niemcy mają limit 7,5J Rosja ma z tego co wiem nadal 3J, skąd masz info o 7,5? Choć i tak masowo stosują swoje "patenty" na szybką zmianę aby bez rejestracji mieć więcej... Słynni producenci jak EDgun, Jaeger. Ataman, czy niszowych jak VL-AirGun: Czechy mają wielu producentów i dzięki lobby kilka lat temu zniosły limity dla kalibrów od 4,5 do 6,35. Możesz mieć 6,35 i dowolną ilość J i nie musi to być strzelnica, wystarczy własna działka, łąka, publiczny las dalej od zabudowań, itp. Godzinę temu, Kespert napisał(a): bo strzelanie olimpijskie to zaledwie <=7,5J na 10 metrach. Porównujesz strzelanie z pozycji stojącej na 10 m, do robienia skupień na 50 - 100 m wiatrówką podpartą. Gdzie już wstrzymanie oddechu ma znaczenie, wiatr, itd. Godzinę temu, Kespert napisał(a): A na początek można "wkręcić sprzęt w imadło", zmierzyć rozrzut, i jak już do takiego poziomu bez imadła się dojdzie, dopiero wtedy ulepszać sprzęt, sortować nadkalibrowe śruty itd... W pełni rozumiem i popieram, ale w Tureckim sprzętem za 300 zł bez kontroli jakości i losowej celności lufą, trudniej o powtarzalność. Gdy korona lufy może być nierówna, z zadziorami. Port ładowania może nie mieć zrobionego stopniowego wejścia w gwint i być za luźny. Lufa może być krzywa. Gwint w lufie może być chropowaty, gdzie będzie zbierał się ołów i odpadał. Przewód lufy przy przepychaniu śrutu mosiężnym prętem może ujawnić różną średnicę w różnych miejscach. Prowadnica sprężyny może być za luźna. Strzelec z doświadczeniem albo dobrej jakości tuner, poprawiający sprzęt łatwo wychwyci takie babole. Ich usunięcie może 2-krotnie przekroczyć koszt zakupu turasa, którego i tak potem sprzeda za max 100-150zł? Świeżak jak autor tematu będzie myślał, że te odskoki na tarczy to jego wina albo śrutu, a nie wyrobu wiatrówkopodobnego. Na rynku są też polskie bardzo dobrej jakości i celne konstrukcje pcp: Budżetowe: M.A Gunworks - Iskra https://www.magunworks.com/pages/iskra Średnia półka i wyższa: OSYDA AirGuns - Strzyga, Mantykora, Chimera: https://www.osyda-airguns.pl/ Premium: ARG - RG II https://militarni.sklep.pl/produkt/wiatrowka-pcp-arg-rg-ii-classic-600mm/ Edited June 15 by ufo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted June 16 Share Posted June 16 19 hours ago, ufo said: Rosja ma z tego co wiem nadal 3J Dla zabawek do 3J, dalej 3J-7,5J to "sportowa" z obowiązkową rejestracją - ale bez zezwolenia. 19 hours ago, ufo said: Czechy mają wielu producentów i dzięki lobby kilka lat temu zniosły limity dla kalibrów od 4,5 do 6,35. Tego nie wiedziałem, dziękuję. 19 hours ago, ufo said: Porównujesz strzelanie z pozycji stojącej na 10 m, do robienia skupień na 50 - 100 m wiatrówką podpartą. Porównuję człowieka z pierwszą wiatrówką, na działce, strzelającego na razie do puszek. To nie jest etap treningu skupienia na 50m... to ewentualnie przychodzi później, jak ktoś się "wciągnie". 19 hours ago, ufo said: Tureckim sprzętem za 300 zł bez kontroli jakości i losowej celności lufą Osobiście o Hatsanach się nie wypowiadam - są jakie są, ale są tanie, i na pewno lepsze niż tzw. "chinole" - bez żadnego tuningu. I raczej jednak nie powinny być powodem do rozrzutów poza tarczę... kiedyś je chwalili i polecali. Masz oczywiście rację co do ich możliwych wad, ale... mogę się mylić, ale dla mnie to za wysoki poziom, na razie. Na razie jest sprzęt "za zero bo już jest kupiony", i jak nie ma prawdziwego "babola" to do tego trzeba dostosować porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
curvipiccolo Posted June 18 Author Share Posted June 18 W dniu 15.06.2026 o 16:47, ufo napisał(a): Bez urazy kolego po lufie ale kupiłeś "wyrób wiatrówkopodobny", No bo ogólnie tak miało być... Raz kiedyś kupiłem pod wpływem impulsu łuk bloczkowy za 2k, i rozwaliłem. Od tamtego czasu, najpierw jakaś tania kupa, żeby se zobaczyć. W dniu 15.06.2026 o 13:32, Kespert napisał(a): , że teraz kamerki wifi są tak tanie, że można ustaw Używam tarcz wydrukowanych na białych kartkach, pod tarczą kawałek zwykłego kartonu. Na ~10 metrach widać gdzie pizło. ----- Jak będę kupować śrut to zamawiam JSB. Ogólnie, dzięki pany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
curvipiccolo Posted June 24 Author Share Posted June 24 W dniu 15.06.2026 o 17:21, ufo napisał(a): JSB Exact Jumbo 1,03g Wczoraj dostałem paczkę... Matko Bosko, dzień a noc pomiędzy nim a Devils Classic Pointed 3,6 grosza drożej na 1 śrucinie jednak robi różnice 🙂 Kupiłem też (z ciekawości) małą paczkę "Hunter Apolo Magnum", ale kupa.. Nawet ciężko w lufę było wsadzić. Dobrze że chociaż był tani. 2 strzały, nawet nie wiem gdzie śrut poleciał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RealLife Posted June 24 Share Posted June 24 Ja mam dwie wiatrówki - replikę CZ-75 P07 pistoletu i replikę AK1 full automat. Trochę się pobawiłem, chyba sprzedam. Te modele to dla dzieci. To jakiś żart. To już proca ma metalowe kulki ma większe pierdolnięcie. Nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
J. Horsie Posted June 29 Share Posted June 29 @RealLife Odniosę się do Twojego wpisu o CZ P07, ale myślę że może to być przydatne dla innych. Miałem tę wiatrówkę. Zasilana kapsułami CO2 na kulki BB z blowbackiem. Kulki stalowe a nie śruty, więc o celności zbliżonej chociaż do najtańszych pistoletów z gwintowaną lufą można pomarzyć. Ale... takie zabawki mają jedną bardzo istotną cechę - bardzo fajnie uczą pracy na spuście. A to jak pracujemy na spuście ma ogromny wpływ na celność strzału. Z czegokolwiek. Strzelanie z takiej wiatrówki jest bajecznie tanie, bo kapsuła to jakieś tam 1,20zł, butelka 1500 kulek niech będzie 15zł na alledrogo. Okulary ochronne, zwykłe z certyfikatem kupisz za 20zł w markecie budowlanym. To replika broni palnej, więc ćwiczysz pracę na spuście, chwyt, zgrywanie przyrządów celowniczych, można ćwiczyć przeniesienie punktu celowania, wstrzymanie po strzale, bo masz blowback markujący odrzut i podrzut broni. Spust ma inną charakterystykę niż jej palne odpowiedniki (strzelałem z P07 w 22LR i w 9 mm), ale to w tej kwestii nieistotne. Gdyby producent (ASG bodajże) chciał zrobić identyczny spust jak w palnej wersji, to to strzeladełko musiałoby kosztować pewnie z 900zł. Bierzemy sobie blaszkę na sznurku czy na jakiejś lince, ustawiamy sobie na tych 10m, zakładamy okulary (bo kulki BB bardzo lubią rykoszetować gdy strzelasz do blach) i łupiemy aż się ręce zmęczą. Ważne, żeby powtarzalnie i w cel. Mam tak powieszony stary garnek o średnicy dna ok 13 cm, wisi sobie na płocie. Jak trafię to słychać fajne pyknięcie, jak spudłuję to śrut leci dalej w pole i nie słychać uderzenia. Jak ktoś ma dobry wzrok to widać lecącą kulkę do celu, a jak widzisz gdzie leci kulka, to łatwiej wychwycić błędy w celowaniu i ewentualnie poprawić błędy. No chyba, że trafiasz wszystko po kolei i patelnia brzęczy za każdym razem., to wtedy albo zwiększasz dystans, albo bierzesz inną, mniejszą patelnię. Z tą pracą na spuście to nie żart. Ważny jest oddech, chwyt, odpowiednie ściąganie języka spustowego i oczywiście postawa. Jak wszystko to będzie grało, to celność będzie wisienką na torcie. Krótka anegdotka na koniec. Jakiś czas temu wziąłem kolegę na strzelnicę. Strzelał już z broni palnej, głównie z karabinka 22LR, ale nie z krótkiej. No to postrzelaliśmy z krótkiej. Odległość 25m, tarcza NT23P (żołnierz) i o ile z pistoletu 22LR trafiał w tarczę, to z broni na 9 mm już mu nie szło. Pierwsze 10 strzałów poszło gdzieś tam. Później już coś szło w tarczę, ale na dole. Stanąłem z boku, popatrzyłem co robi źle, powiedziałem co i jak poprawić i trafił w 10tkę. Sam też by trafił, kiedyś tam, ale zajęłoby mu to dużo więcej czasu, bo nie wiedziałby jakie błędy popełnia. Jak strzelasz i Ci nie idzie, to znaczy, że coś jest nie tak. Gdzieś robisz błąd. Dlatego warto czasem poprosić kogoś bardziej doświadczonego, żeby sprawdził, gdzie popełniasz błędy. W przypadku kolegi było to ciągnięcie broni w dół - chciał podświadomie uprzedzić podrzut. No i kilka stron wartościowej wiedzy o strzelani z broni krótkiej. https://www.pzss.org.pl/assets/files/biblioteka-trenera/2007/14_2007_kulmatycki-wojciech-najczesciej-popelniane-bledy-w-broni-krotkiej-i-mozliwosci-ich-eliminacji.pdf 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts