Jump to content

Deluzje w Revoult za... Przelew na 64zł

Recommended Posts

Elunia users! Dziś historia, która się ostatnio wydarzyła.

Dotyczy ona transakcji z banku Revoult, konto założone na w Polsce na Polskę, używane jako bezpieczna płatność w internecie (jednorazowa, wirtualna karta), wymiana walut poza UE i w sumie tyle.

Żadnych blików z telefonu kolegi, żadnych dziwnych tytułów, dla piwniczaków za podwórkowe porachunki, czy jakichś grajków gitarowych, żadnych donejtów na insta czy coś.

Sytuacja: zakupy internetowe, okazało się, że nie mają jednej rzeczy za mniej niż 15 euro, więc dostałem wiadomość że zwrócą te kilkanaście euro spowrotem na konto, ok, zapomniałem o sprawie.

Nagle jeb, jakieś powiadomienia, coś zapikało. Nie, to nie żadne grupki discordowe a powiadomienia z revoult, o weryfikacji przelewu zwrotnego!

Dwa kurioza tej sytuacji - kwota do ok 64 zł, więc tyle co burger i woda, niecałe 15 euro.

Po drugie, zakupy z revoult na oficjalne dane sklepu, i zwrot z tego samego konta.

Niby nic się nie stało, ale... Przyszło mi na myśl, że namacalnie coraz bardziej nam zaciskają pętlę na jajach, z czyjegoś widzimisię mogą wstrzymać nam operowanie naszymi pieniędzmi.

Jakoś na zagranicznym koncie, które i tak ma domyślne limity wpłat 2000e i wypłat dostawałem przelewy za sprzedaż czegoś po tysiąc, dwa tysiące euro od obcych ludzi, i szło od razu bez deluzji, a tu za czapkę śliwek taki cyrk.

Autentycznie myślę o jakimś koncie w szwajcarskim banku, mimo że nie jestem chadem geniuszem milionerem, to wolę jednak, gdy moje pieniądze są rzeczywiście moje. Przykład kanadyjskiego strajku antycovidowego pokazał dobitnie, gdzie demokratycznie wybrane władze maja obywateli, więc post ma dwa kluczowe zagadnienia - dołożyć cegiełkę do świadomości ludzi, gdyż po to mamy w domu zapasy jedzenia, wody, latarek itd, po to wozimy koło zapasowe, że gdy się coś stanie, to jesteśmy gotowi.

Drugie zagadnienie - ktoś zakładał już konto szwajcarskie online?🤔

Dodaję link do plusujemy, bo warto tam zakładać konta i dołączyć do dyskusji 

https://plusujemy.pl/news/6a453702e1b1c8056d2282d1

• Like 3
  • Sad 1

16 minut temu, DOHC napisał(a):

na konto, ok, zapomniałem o sprawie.

Nagle jeb, jakieś powiadomienia, coś zapikało. Nie, to nie żadne grupki discordowe a powiadomienia z revoult, o weryfikacji przelewu zwrotnego!

Nie masz co dramatyzować. Algorytm też się potrafi pomylić. Lub się nie pomylił i ten sklep masowe zwroty zaczął robić. Weszli w skalę i poszły odpytania Kowalskich....

• Like 2

15 godzin temu, Atanda napisał(a):

Nie masz co dramatyzować. Algorytm też się potrafi pomylić. Lub się nie pomylił i ten sklep masowe zwroty zaczął robić. Weszli w skalę i poszły odpytania Kowalskich....

Takie prawdopodobieństwo istnieje, ale patrząc na świat dookoła, nie mam wątpliwości, że chodzi o kontrolę a nie "dobro" pospólstwa.

• Like 1

44 minuty temu, DOHC napisał(a):

Takie prawdopodobieństwo istnieje, ale patrząc na świat dookoła, nie mam wątpliwości, że chodzi o kontrolę a nie "dobro" pospólstwa.

W instytucjach finansowych nigdy nie chodzi o Twoje dobro. Ich interesuej zysk i bezpieczeństw spółki :D 

• Like 1

Posted (edited)

Jezu, przypomniało mi się jak mnie kiedyś „polski” bank (nazwę z grzeczności przemilczę) przetrzepywał przez telefon, kiedy zapragnąłem posłać kilka tys.€ na revoluta. Po co, z kim, źródło, drugie imię dziadka, hobby prababki po kądzieli etc.

Chociaż raz mógł się chłop poczuć jak sponsor obcej wojny hybrydowej 😎

Edited by mr.anderson
  • Confused 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.