Jump to content

ChatGPT vs Gemini - które lepsze w wersji premium?

Recommended Posts

Nie wiem jak premiumy ale uzywam GPT gemini i groka na zmiane w zaleznosci od tego ktorą nogą dany czat wstaje. Często wrzucam ten sam temat w 3 i patrze co wysrywają. Zauwazylem ze dziala najsensowniej ten ktorego najdluzej nie uzywam

• Like 1

12 hours ago, Maurycy said:

Claude Opus 4.8, nie dawno wyszła nowa wersja 5, ale 4.8 sprawdzał mi się znakomicie. 

Sam używałem ChatGPT, z Gemini było mi jakoś nie po drodze, potem spróbowałem Claude. 

Mój werdykt? Jako "chatbox" na zasadzie rozmowy - ChatGPT jest lepszy. Jednak jeśli chodzi o indeksowanie, bardziej rozbudowane zadania, analizę danych, plików, wyszukiwań - to Claude bije Chata na głowę. 

Przez 2 tygodnie używałem ich równolegle i duplikowałem zadania. Im bardziej złożone było zadanie - Claude robił lepszą robotę. Ostatnio wrzuciłem mu wyciągi z konta w CSV i wypluł mi po kilku minutach pełną analizę wydatków, przychodów, wszystko jak na dłoni. 

• Like 1

Z chatemGPT lepiej się "rozmawia"/ Gemini wydaje się lepiej wyszukiwać rzeczy w necie. 

ChatGPT zdarza się mu robić oczywiste błędy. Gemini gorzej piszę teksty.

• Like 2

Zależy do czego. Możesz na 2 miesiące kupić oba i sprawdzić, jeśli chcesz wybrać jeden.

Najpierw poczytaj, paradoksalnie możesz zapytać chata, jak lepiej prowadzić z nim rozmowę i zadawać pytania. Dodawanie kontekstu może diametralnie zmienić odpowiedzi. Proste "nie zgaduj, jeśli nie jesteś pewien nie rób następnego kroku tylko zapytaj", dodawanie materiałów w odpowiedni sposób itd.

• Like 1

W dniu 28.07.2026 o 19:29, Hipolit Skalski napisał(a):

Siemano, jak w tytule tematu - jeśli ktoś z was korzysta to bardzo proszę o wypowiedź. Głównie będę używał do dziedzin technicznych.

Calude to obecnie nr1. AI do zadań strikte technicznych.

Chat GPT jest głównie do tekstu i ogólnie rozmowy przy zadaniach technicznych wypada słabo.

Gemini daje rade ale tutaj trzeba wiedzieć jak z niego wycisnąć więcej.

• Like 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.