Jump to content

Exploracja, wykrywacz metalu

Recommended Posts

Witam Wszystkich ! Ja od przeszło 10 lat zajmuje się tzw.eksploracją terenu i chodzę w wykrywką po polach i lasach. Odkąd pamiętam zawsze interesowało mnie szukanie rożnych artefaktów z przeszłości dla samego szukania i znajdywania..ot takie hobby :)) Dla mnie osobiście takie niedzielne poranne łażenie po polach i lasach, bardzo ładuje też baterie i pomimo tego, że jest to męczące hobby  ( 5-6 godzin łażenia i machania wykrywaczem ) to daje mi dużo satysfakcji ale też pomaga mi zapomnieć o problemach dnia codziennego. Dosyć często wracam do domu z znalezionym tylko guzikiem tzw."kalesoniakiem :)  Jestem też Członkiem Klubu Poszukiwaczy Meteorytów. Używam wykrywacza Deus Xp.. wtajemniczeni wiedzą, że jest to Ferrari wykrywaczy i wiedzą co on potrafi :) Pozdrawiam Serdecznie.

• Like 5

Meteorytu jeszcze nie znalazłem..jeżeli chodzi o niespotykane znaleziska.. Tak się składa, że meteor nie pochodzi z ziemi i nie podlega pod żadną ustawę  :) a resztą w naszym chorym kraju nie wolno się chwalić..

Tak generalnie nasze Państwo nie dopuszcza do takiej sytuacji, że jakiś poszukiwacz skarbów może przywłaszczyć sobie jakąś rzecz bez informowania ich o tym, i jak już zgłosi to i tak ma nalot w domu przez policję i jest oczerniony na całą Polskę , że zdobył dany przedmiot nie legalnie.... Można kolekcjonować rożne rzeczy. A broni i materiałów niebezpiecznych nie wolno ani kolekcjonować ani sprzedawać jest pod to specjalna ustawa...tak w skrócie :)

• Like 2

• 1 month later...

Również chodzę z wykrywką. Staż jeszcze krótki, dopiero dwa lata ale wciągneło mnie całkowicie.

Wczoraj na fejsie znalazłem mocno niepokojący wpis:

Treść, jeśli ktoś nie ma fejsa:

Policyjna akcja "Poszukiwacz"! 
Policja kończy akcję znicz, ale - jak informuje źródło policyjne - w dniach od 8 do 11 w całej Polsce policja przeprowadzać będzie akcję "POSZUKIWACZ" (teoretycznie włączony jest w to Interpol i akcja ma mieć na celowniku nielegalne kolekcje, a nie tyle poszukiwaczy samych w sobie, ale wiadomo...). No chyba, że ujawnienie tej, jak się okazało niehermetycznie przetrzymywanej informacji pokrzyżuje im plany, wytrąci element zaskoczenia i zmieni grafik (przyspieszy? opóźni?)... 
Jak wiecie, dotąd policyjne cynki przed nalotami w celach gnębienia pasjonatów historii pod przykrywką walki z czymś tam sprawdzały się niestety. Także teges.... ja bym przejrzał np. zaśniedziałe puste wojenne łuski, czy któraś tam nie ma aktywnej spłonki, żeby nie wyłapać wyroku w zawieszeniu i stracić np. pracy, bo takie bywają konsekwencje działalności społecznej współczesnej milicjo-ubecji wspieranej kilkoma urzędnikami ze świata archeologii i - niestety - kilkoma poszukiwaczami na pasku policji (pozdrawiam za to poszukiwaczy w Policji, bo tam też ich nie brakuje, na szczęście).
P.S.
Pewnie wielu z Was dostało zaproszenie na FB kilka dni temu od Aga Borsuk. To jakieś fikcyjne konto zapraszające z rozdzielnika wyraźnie ukierunkowanego na poszukiwaczy. Nie odpowiada na zapytania. Polecam wywalić i zbanować podgląd.
A zaprasza Was też ktoś taki jak Janusz Achos? (J.A., jeśli jesteś poszukiwaczem od wczoraj i hurtowo wysyłasz zaproszenia, to sorki, wpisz się tutaj,...)

link do wpisu:\

Edited by veshek

• 8 years later...
11 minut temu, Adam_MD napisał(a):

Cześć

Czy potrzebne jest zezwolenie na poszukiwanie z pomocą detektora w lesie? Chodzi mi o miejsca np. walk partyzanckich . 

Załatw sobie pozwolenie od nadleśnictwa, wskaż we wniosku o udostępnienie gruntów numery oddziałów leśnych, napisz też że twoja działalność nie będzie szkodliwa, tj. nie będziesz zostawiał rozkopanych dołków, śmieci, nie będziesz niszczył drzewostanu itd.

Ja dwa razy wysyłałem takie pismo i 2x dostałem pozytywną odpowiedź.

A pozwolenie od konserwatora zabytków? Ja latam bez. Nie chce mi się tego załatwiać. Mam tylko takie luźne pisemko od WUOZ, w którym konserwator potwierdza, że do poszukiwania przedmiotów metalowych nie będących zabytkami nie potrzebuję ich pozwolenia. To pismo traktuję jako podkładkę gdyby w razie kontroli policji ta się czepiała o pozwolenie od WUOZ.

Pamiętaj, w razie kontroli masz mieć pozwolenie od właściciela/zarządcy gruntu. I nie szukasz zabytków tylko przedmiotów metalowych niebędących zabytkami :)

Tu masz mapę lasów z numerami oddziałów leśnych i informacją czy dany fragment lasu jest np. prywatny:

https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy

• Like 3

• Iceman84PL changed the title to Exploracja, wykrywacz metalu
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.