Skocz do zawartości
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Zaloguj się, aby obserwować  
Marek Kotoński

Odpadł deflektor, jest się czego bać?

Polecane posty

Piec   SAS ST-450NK 42KW wczoraj w nocy lekko dotknąłem pogrzebaczem deflektora i spadł. Od tej pory grzeje nadal, ale już bez niego - coś się może stać?

 

To ten element zaznaczony na czarno strzałką: 

 

NwyS7Gg.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

   Zwiększy się zużycie węgla i ciepło będzie nierówno rozprowadzane po piecu. Po za tym, rura umieszczona bezpośrednio nad  paleniskiem może się przepalić, wcześniej była chroniona przed bezpośrednim płomieniem.  Jeżeli jest dojście, spawarka załatwiła by sprawę. Wezwij jakiegoś spawacza czy kogoś tam jak najszybciej.

Pozdro.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Zenek
      Rozpoczęła się zima, a wraz z nią sezon grzewczy. 
      Podzielę się wypróbowaną przeze mnie metodą palenia w piecu.
      Rozpalanie od góry.
       
      Metoda ta, ma właściwie same plusy:
      -oszczędność opału
      -jednorazowe rozpalenie, starcza niemalże na cały dzień
      -komin nie kopci prawie wcale
       
      Jedynym większym minusem jest to, że woda w obiegu nagrzewa się znacznie dłużej.
       
      Warto wypróbować.
      Wklejam artykuł:
      http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/6/c/35/d/0/id/1285
    • Przez Marek Kotoński
      Sprawa wygląda tak, że w zeszłym roku piec SAS ST-450NK 42KW, spalał na ogrzanie domu (podłogówka na dole) i ocieplenie wody 4 wiadra węgla na dobę. Już wtedy narzekali na jakość węgla, bo po spaleniu zamiast popiołu były spieki. Teraz spala 10 wiader na dobę a jest cieplej niż rok temu, oraz nie ogrzewa wody - tragedia. Była już awaria - wywaliło z retorty prawie 40kg palącego się węgla, wezwano speca od tego pieca, wszystko w nim gra ale jakość eko groszku podobno fatalna.
       
      I teraz tak - można reklamować w firmie węgiel? Jakoś to zbadać? Piec wypluwa z siebie praktycznie połowę niespalonej masy węgla, koszty ogrzewania jeśli tak dalej pójdzie będą KOLOSALNE. Jak to dalej pociągnąć?
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.