Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Marek Kotoński

Odchudzić cyberguru o 16kg tłuszczu!

Recommended Posts

Właśnie odsłuchałem audycji (zawsze w aucie w drodze do/z roboty).

Boss pewnie przez nagły spadek cukru, ma te zjazd samopoczucia, utraty energii itd.

Pozostaje w takiej sytuacji aktywność sportowa, by mimo tych markizów w czekoladzie był deficyt kaloryczny :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wczoraj robiłem test i nic nie jadłem przez 20 godzin a chodziłem jeszcze z 2 godziny po Ikei. Dopiero tam zjadłem swój pierwszy posiłek. Powiem wam, że jakbym się uprał to z dwie godzinki jeszcze bym wytrzymał ale już byłem bardzo osłabiony. Po posiłku jak młody Bóg :D 

 

Ciężko tak od razu odstawić cukier, gdy był on podawany w codziennych ilościach. Dodatkowo dochodzi do tego podświadomość i tłumienie emocji jedząc słodycze. U mnie jest to samo. Ale nie chcę zachorować, więc z tym uzależnieniem będę walczył bo zostało mi ono jako ostatnie bo nie palę, nie piję tylko te słodycze mi zostały :D Ale damy radę. 

Edited by Niepowtarzalny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypomniały mi się czasy (miałem 22 lata) kiedy wszędzie rower był głównym środkiem transportu.

Do roboty, rowerem.

Na siłownie, rowerem.

Do sklepu, rowerem.

A w deszcz, kurtka kaptur ortalion, i z buta do sklepu.

Człowiek chciał przytyć, a waga w miejscu i brzuch płaski jak lotnisko..

A teraz, chwilę się zagapię i jazda +2kg, czy +5kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przykładowa dieta z miesięcznym planem posiłkowym.

 

"Witam
Poniższe zalecenia oraz dołączona miesięczna dieta mają na celu redukcję masy ciała oraz
stężenie kwasu moczowego i normalizację glikemii.
Wg wzorów na idealną masę ciała dopasowaną do Pana wieku i wzrostu powinien Pan
ważyć 74kg. Tempo spadku masy ciała wynika z różnicy pomiędzy całkowitym
zapotrzebowaniem energetycznym a wartością kaloryczną diety: w Pana przypadku ok 1800kcal.
Te wyliczenia oczywiście nie są jednakowe dla wszystkich, dlatego w miarę potrzeb dietę należy
modyfikować- zwalniać lub przyspieszać.
Pana BMI wskazuje na otyłość (32kg/m2 norma to poniżej 25kg/m2.)Poziom podskórnej
tkanki tłuszczowej wynosi 29%: pod skórą znajduje się 31kg tłuszczu.
Po zakończeniu diety (osiągnięciu celu) otrzyma Pan zalecenia dot. rozszerzenia diety i
utrzymania masy ciała.
Podstawowe założenia diety
• Nie idziemy na zakupy głodni. Przed zakupami robimy sobie dokładna listę produktów, po
przejrzeniu jadłospisu należy zaopatrzyć się w wymienione produkty, można mieć napisana
dokładną gramaturę np. mięsa i poprosić o odkrojenie danej porcji, podobnie warzywa,
owoce, sery – nie trzeba wówczas zwracać uwagi na gramaturę przy komponowaniu
posiłków;
• Zawsze zaczynamy dzień od śniadania. Jemy je maksymalnie 30min po przebudzeniu.
Szybka kilkuminutowa gimnastyka poranna zwiększy nam apetyt i przyspieszy metabolizm
na resztę dnia;
• proszę starać nie jeść „na mieście”, nawet potraw, które są uznane za zalecane – nie znamy
ich receptury i może być inny skład, to samo tyczy się gotowych sałatek;
• Następne posiłki jemy co 3,5 +/-0,5 godziny, jedząc ostatni posiłek na 3godziny przed snem.
• Całkowita likwidacja podjadania przy przygotowaniu posiłków, oraz jedzenia przekąsek
pomiędzy posiłkami;
• Należy celebrować posiłki, jeść powoli, gryźć długo i dokładnie, nie połykać gwałtownie
jedzenia;
• Zakaz dojadania.
• Warzywa, owoce i zboża im krócej są poddawane obróbce termicznej tym lepiej – więcej
zachowują witamin i składników mineralnych oraz mają niższy indeks glikemiczny. Należy
blanszować, gotować aldente;
Co pijemy?
 Do picia zielona herbata (słaby napar), kawa(mała,max 3x ) woda niegazowana, herbaty
owocowe. Odpadają wszystkie napoje kolorowe (gazowane i nie gazowane), wody
smakowe, soki, , kompoty. Łącznie 3L płynów dziennie . Pić małymi łykami, nigdy
„duszkiem”. Podstawą są wody mineralne i źródlane (pite między posilkami), napoje o
„:jakims smaku” do posiłku .
Przyprawiamy dowolnie poza sola, cukrem – te ograniczamy do 1/2 łyżeczki na dobe."

 

Potrawa

Receptura

 

 

płatki na mleku 1

250ml mleka 2%, 25g płatków owsianych górskich, 40g pestek dyni, 15g zurawiny suszonej, cynamon do smaku.

 

płatki na mleku 2

250ml mleka 2%, 25g płatków owsianych górskich, 40g ziaren słonecznika, 1szt suszone moreli, cynamon do smaku.

 

płatki na mleku 3

250ml mleka 2%, 25g płatków owsianych górskich, 35g orzechów laskowych, 20g owoców suszonych goji, cynamon do smaku.

 

kanapka z serem 1

100g pieczywa razowego z łyzka masła 15g oraz 100g tłustego twarogu wymieszanego z 10g smietany 18%, garscia szczypiorku i 2 papryczkami chilli.

 

kanapka z serem 2

100g pieczywa razowego z łyzka masła 15g oraz 100g tłustego twarogu wymieszanego z 10g smietany 18%, 1 cebula, garscia natki, 3 rzodkiewkami.

 

Jajecznica 2

jajecznica z 3 jaj z 10g masła czosnkiem i 1 cebula. Podawać z 70g pieczywa razowego oraz 170ml soku marchwiowego 100%.

 

jajecznica

Z 3 jaj z czosnkiem i 2 garsciami szczypiorku, na 10g gesiego smalcu, przygotowana bez dodatku tłuszczu. Podawać z 100g pieczywa razowego oraz 1 szt pomidora z bazylia.

 

jaja na miekko 1

100g pieczywa razowego z 2 listkami sałaty masłowej 2  jajkami na miekko oraz 1szt papryki czerwonej I 50g twarogu wymieszanego z łyka smietany 12% I garscia szczypiorku.

 

jaja na miekko 2

100g pieczywa razowego z 2 listkami sałaty masłowej 2  jajkami na miekko oraz 1szt papryki czerwonej I 50g twarogu wymieszanego z łyka smietany 12% I 1 papryczka chilli.

 

kanapka z jajkiem

100g pieczywa razowego z 2 jajami na twardo I 60g wedliny własnego wyrobu, podawać z 4 liscmi sałaty, ½ papryki czerwonej,2 rzodkiewkami.

 

 

kanapka z twarogiem 1

100g pieczywa razowego z 2listkami sałaty, 130g białego sera półtłustego wymieszanego z łyzka smietany 18% , 5rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych.

 

kanapka z twarogiem 2

100g pieczywa razowego z 2listkami sałaty, 130g białego sera półtłustego wymieszanego z łyzka smietany 18% , 1/2 papryki czerwonej.

jajka na twardo

100g pieczywa graham z 4 jajkami na twardo, dużą papryką czerwona.

kefir

1000ml 1,5%, dodatkowo 2 kromki wasa 10g masła orzechowego (bez soli) oraz 1 pomidorem.

 

maslanka

 

1000ml 1,5%, dodatkowo 2 kromki wasa 10g masła orzechowego (bez soli) oraz 1/2 papryka czerwoną.

 

 

sałatka a'la grecka

3 garscie sałaty, 2 garscie oliwek, 140g półtlustego twarogu, 5 pomidorków koktajlowych lub 1 duzy, 1 ogórek gruntowy lub 1/3 szklarniowego. Podawać z 300ml 100% soku z granata (np dostepny w Kauflandzie)

 

 

zupa jarzynowa

Ugotowac 1 mały ziemniak, 100g kalafiora, 1 marchewke, 1pietruszke, 1/4 pora, czosnek z

przyprawami w 300ml wody, dodać łyżke śmietany 18%. Podawać z 150g gotowanej wołowiny-nie gotowana razem z zupa.

 

 

zupa pomidorowa

ugotować na kostce rosołowej BIO/wegetariańskiej (sklepy ze zdrowa zywnoscia) 1 pietruszke, 1/4 selera, 400g pomidorów w puszce w małej ilosci wody, dodac czosnek, rpzyprawy, ksylitol do smaku. Podawać z 150g gotowanej wołowiny-nie gotowana razem z zupa.

 

kanapka z serkiem wiejskim 1

100g pieczywa razowego z 10g masła i 200g serka wiejskiego, 5rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych.

kanapka z serkiem wiejskim 2

100g pieczywa graham z 10g masła i 200g serka wiejskiego, 1/2 papryki czerwonej.

 

Kanapka z wędliną

 

100g pieczywa graham z 130g wedliny wieprzowej własnego wyrobu, dodatkowo 1/2 papryki czerwonej.

 

 

rosół

400ml wywaru (1 wywar odlany-mieso gotowane drugi raz) z wołowiny i włoszczyzny. Spozyć do zupy 130g (masa po ugotowaniu miesa wołowego) oraz 50g makaronu ugotowanego aldente, dodatkowo 2 garscie natki do posypania na talerzu.

 

 

Owoc 1

jabłko 150g

Owoc 2

grejpfrut 200g

Owoc 3

granat 100g/80g banan (ok 1/2szt)

Owoc 4

gruszka 120g

Owoc 5

mandarynka 150g

 

 

Owoc 6

kiwi 120g

 

 

 

spaghetti

ugotowac 50g makaronu razowego. Przygotowac sos z 140g mielonej wołowiny duszonej na łyżeczce gesiego smalcu z 400g pomiorów z puszki /passaty, dodac zioła, czosnek, ksylitol ewentualnie do smaku. Posypac swizymi ziołami i 20g zółtego sera typu grana padano/parmezan.

 

kiełbasa na goraco

100g kiełbasy na goraco, podawac z 90g pieczywa razowego, 2 łyzkami cwikły oraz sałatka z duzego pomidora, czosnku, 1/2 cebuli i 200g jogurtu naturalnego 0%.

 

 

bigos

podsmazyc bez tłuszczu 50g kiełbasy z 100g szynki wieprzowej, pokrojone w gruba kostke z czosnkiem, cebula, dodać 1/2 słoiczka przecieru pomidorwego i 300g kapusty słodkiej i kwasnej, doprawić suszona sliwka i tradycyjnymi ziołami. Podawac z 90g pieczyws razowego.

 

naleśnik

2 sztuki klasycznie przygotowane, usmazone na oleju kokosowym. Farsz z 140g półtlustego twarogu doprawionego ksylitolem, cynamonem. Polać mussem z 100g truskawek.

 

 

pierogi ruskie

 

4sztuki klasycznie przygotowanych pierogów ruskich (wielkosc ciasta z wielkosci odbitej szklanki), dodatkowo sałatka z 2 garsci dowolnych sałat, 1/2 papryki, garsc oliwek, 100g półtłustego twarogu, ziół.

 

 

 

schab

upiec w piakarniku schab z dodatkiem suszonych sliwek i zurawiny suszonej. Masa po upieczeniu doprawionego miesa 130g, podawać z sosem z 4 łyżek zmiksowanych suszonych owoców wraz z sosem z wytopionego miesa. Podawać z 90gpieczonego batata lub ziemniaka, dodatkowo szklanka surówki z kiszonej kapusty z marchewka.

 

 

placek ziemniaczany

Z 170g ziemniaków, wymieszac z 100g kiszonej kapusty-odsaczyc ja, z jajkiem i łyżeczka maki. Smazony na łyżce oleju kokoswego. Podawac zpółtłusteym twarogiem 120g wymieszanego z 3 łyżkami

jogurtu naturalnego z czosnkiem. kapusty.

 

obiad bezmiesny

200ml kefiru lub maslanki 1,5%tł, podawać z 3 jajami sadzonymi oraz150g ziemniaków gotowanych oraz 150g fasolki szparagowej.

 

pstrąg

pstrag strumieniowy 160g przygotowany w piekarniku z łyżeczka masła i czosnkiem. Podawac z 1/2 woreczka kaszy gryczanej oraz duzym pomidorem z garscia szczypiorku.

 

 

gulasz

 

z szynki 150g z papryka słodką w proszku, 1/2 laski pora, łyzeczką maki do zageszczenia, czosnkiem do smaku, 1/2 cebuli. Podawac z 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej. Dodatkowo 2 ogórki kiszone.

 

 

miruna

160g ryby przygotowanej w sreberku w piekarniku z ziołami . Podawać z duszoną na łyżce masła cukinia 200g , 150g buraka, z kurkumą, papryczką chilli i ziołami. Dodatkowo 50g kaszy (1/2woreczka) kaszy pęczak ugotowanej na sypko.

 

 

udko pieczone

160g udka drobiowego (bez skóry, masa z kością) przygotowanego w folii/piekarniku, dodatkowo 120g ziemniaków oraz surówka z ½ szklanki tartego selera, garsci rodzynek, garsci pora, 100g jabłka

potartego, 3 łyżek jogurtu greckiego.

 

pieczeń wołowa

130g (masa po upieczeniu, 2 plastry)przygotowana w piekarniku wraz z warzywami: 100g bakłażana lub cukini, 100g marchewki, 3 garsciami pora, czosnkiem. Podawać 50g kaszy bulgur.

 

 

wołowina z surówka

Gotowana wołowina 150g-ligawy. Podawac z surówką z białej kapusty 50g, kukurydzy 100g i koperku doprawionych sola, sokiem z cytryny i oliwą . Dodatkowo 150g młodych ziemniaków gotowanych.

 

 

wołowina z mizeria

 

Stek wołowy 130g na łyżce masła klarowanego. Podawac z mizeria z 100g jogurtu naturalnego i 300g ogórków, czosnku i koperku do smaku. Dodatkowo 1/2 woreczka kaszy gryczanej ugotowanej na sypko.

 

 

sałatka z kaszą

Ugotowac 30g kaszy peczak I wymieszac z 2 garsciami sałaty lodowej/pekińskiej drobno pokrojonej, ½ pomidora, 1 łyzka sosu vinegreit oraz 70g gotowanego rozdrobnionego miesa wołowego.

tatar

60g mielonej wołowiny na tatara, żółtko, 1 cebula, łyżeczka. Podawać z 50g pieczywa razowego.

sledź

70g śledzia w oleju, podawać z 50g pieczywa razowego, duzy pomidor z cebula.

 

jaja sadzone

2 jajaka przygotowane na łyżecze oleju kokosowego, garsc szczypiorku. Podawać 50g pieczywa razowego oraz 3 ogóki kiszone.

serek wiejski

150g serka wiejskiego, dodać łyżke oliwy,spozyc dodatkowo 200g surowej marchewki.

 

grill

ryba z grilla: pstrag 100g, cukinia 100g, ½ papryki. Podawać z 50g pieczywa razowego z masłem czosnkowym 5g.

kanapka z wedlina

4 kromki wasa z 60g wedliny własnego wyrobu-wieprzowa, dodatkowo 1 pomidor, garsc bazylii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kanapka z mozarella

70g pieczywa razowego z 1/2 kulki mozarelli 65g oraz duzym pomidorem I bazylia.

Jogurt 1

200g jogurtu naturalnego 0%tł, 30g pestek dyni, 2 łyzki płatków owsianych górskich.

Jogurt 2

200g jogurtu naturalnego 0%tł, 30g słonecznika, 2 łyzki płatków owsianych górskich.

Jogurt 3

200g jogurtu naturalnego 0%tł, 30g pestek dyni, 2 łyzki płatków kukurydzianych, cynamon do smaku.

 

Przyprawy dowolne, ale do słodzenia tylko cukier brzozowy-ksylitol. Sól do 4g/dobę. Pozostałe przyprawy wg gustu – im ostrzejsze tym bardziej nasilą spalanie tkanki tłuszczowej.

Powyższe przepisy dotycza jednorazowych porcji.

 

Niestety pieczarki, mniejsza ilość ryb i wywarów miesnych (zup na miesie, w tym rosół), warzyw strączkowych(np soczewica), musiały zostać ograniczone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data

Sniadanie 6.00

2 śniadanie 9.30

Przekąska 12.30

Obiad 16.00

Kolacja 19.30

 

weekend

Sniadanie 8.30

2 śniadanie 11.30

 

Obiad 15.00

Kolacja 18.30

23.04.2018

poniedziałek

płatki na mleku 1

Owoc 2

rosół

spaghetti

sałatka z kaszą

24.04.2018

wtorek

płatki na mleku 2

Owoc 3

sałatka a'la grecka

spaghetti

tatar

25.04.2018

środa

płatki na mleku 3

Owoc 4

sałatka a'la grecka

bigos

sledź

26.04.2018

czwartek

kanapka z serem 1

Owoc 5

jajka na twardo

bigos

jaja sadzone

27.04.2018

piątek

kanapka z serem 2

Owoc 6

kefir

miruna

serek wiejski

28.04.2018

sobota

Jajecznica 2

maslanka

 

pieczeń wołowa

grill

29.04.2018

niedziela

jajecznica

rosół

udko pieczone

kanapka z wedlina

30.04.2018

poniedziałek

jaja na miekko 1

Owoc 3

zupa pomidorowa

udko pieczone

kanapka z mozarella

1.05.2018

wtorek

jaja na miekko 2

Owoc 4

kanapka z twarogiem 1

pierogi ruskie

Jogurt 1

2.05.2018

środa

kanapka z jajkiem

Owoc 5

kanapka z twarogiem 2

pierogi ruskie

Jogurt 2

3.05.2018

czwartek

płatki na mleku 1

Owoc 6

jajka na twardo

obiad bezmiesny

Jogurt 3

4.05.2018

piątek

płatki na mleku 2

Owoc 1

kefir

pstrąg

sałatka z kaszą

5.05.2018

sobota

płatki na mleku 3

Kanapka z wędliną

 

kiełbasa na goraco

tatar

6.05.2018

niedziela

kanapka z serem 1

rosół

gulasz

sledź

7.05.2018

poniedziałek

kanapka z serem 2

Owoc 4

rosół

gulasz

jaja sadzone

8.05.2018

wtorek

Jajecznica 2

Owoc 5

kanapka z serkiem wiejskim 2

wołowina z mizeria

serek wiejski

9.05.2018

środa

jajecznica

Owoc 6

kanapka z serkiem wiejskim 2

wołowina z mizeria

grill

10.05.2018

czwartek

jaja na miekko 1

Owoc 1

Kanapka z wędliną

naleśnik

kanapka z wedlina

11.05.2018

piątek

jaja na miekko 2

Owoc 2

kefir

miruna

kanapka z mozarella

12.05.2018

sobota

kanapka z jajkiem

maslanka

 

placek ziemniaczany

Jogurt 1

13.05.2018

niedziela

płatki na mleku 1

rosół

schab

Jogurt 2

14.05.2018

poniedziałek

płatki na mleku 2

Owoc 5

kanapka z serkiem wiejskim 1

schab

Jogurt 3

15.05.2018

wtorek

płatki na mleku 3

Owoc 6

kanapka z twarogiem 1

kiełbasa na goraco

sałatka z kaszą

16.05.2018

środa

kanapka z serem 1

Owoc 1

kanapka z twarogiem 2

pieczeń wołowa

tatar

17.05.2018

czwartek

kanapka z serem 2

Owoc 2

jajka na twardo

pieczeń wołowa

sledź

18.05.2018

piątek

Jajecznica 2

Owoc 3

kefir

pstrąg

jaja sadzone

19.05.2018

sobota

jajecznica

kanapka z serkiem wiejskim 1

 

wołowina z surówka

serek wiejski

20.05.2018

niedziela

jaja na miekko 1

rosół

wołowina z surówka

grill

21.05.2018

poniedziałek

jaja na miekko 2

Owoc 6

zupa jarzynowa

naleśnik

kanapka z wedlina

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dietetyk mojego ojca układał mu taki plan na miesiąc czasu i uznałem że warto wrzucić jako że stracił z 13-14 kilo w pięć tygodni.

 

Nie jestem żadnym lekarzem, więc polecałbym udać się samemu do specjalisty. Za niezbyt wysoki koszt można uzyskać swój własny indywidualny plan żywieniowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja kobita ostatnio kupiła taki plan. I coś tam sobie razem modyfikujemy na własne potzeby, bo jest dość ubogi. W porównaniu do tego co wrzuciłeś to jakieś siuśki.

Dzięki, coś tam na pewno z tego skorzystam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie, te wszystkie plany - z wyliczeniami ile sałaty, ile chleba to - o ile ktoś nie startuje w zawodach Fit Sylwetka - można sobie wsadzić w tyłek.

 

Jaka dieta na obniżenie masy ciała?

Trochę teorii. Jaki hormon jest najbardziej anaboliczny i zwiększający masę ciała?

Insulina.

Jak działa? M.in. upycha toksyczny dla naszyń krwionośnych cukier - tam gdzie się da. Jesteś po treningu - cukier idzie do mięsni (glikogen). Jesteś po męczącym siedzeniu na dupie - cukier idzie do tkanki tłuszczowej.

Morał - mile widziane niezbyt częste i łagodne strzały insulinowe.

Jak to zrobić? Jeść mniej węgli, więcej białka i tłuszczów.

 

Tu mam na myśli w miarę zdrowy przypadek. Jeśli ktoś jest zwichrowany metabolicznie, to niestety tak ładnie nie działa.

 

Czyli:

- nie jajecznica z 2 jaj i 3 pajdy chleba, tylko: jajecznica z 6 jaj z kiełbasą (bez chleba)

- nie talerz ziemniaków i kotlecik, tylko 3 kotlety i surówka

- nie łatwoprzyswajalne wafle ryżowe, tylko mało przetworzone żarcie, bogate w białko i tłuszcze

 

Węgle okołotreningowo i na noc - dobrze się po nich śpi (tryptofan).

 

Wcale nie trzeba - i nie należy - chodzić głodnym. Białko i tłuszcze zapewniają duże uczucie sytości i większy wydatek energetyczny na strawienie tego. Wspomniana jajecznica wystarczy na pól dnia, a strzał insulinowy będzie znikomy.

 

 

 

Edited by bajashi
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.05.2018 o 09:39, Xudd1 napisał:

jako że stracił z 13-14 kilo w pięć tygodni.

Ile ma wzrostu i ile ważył przed dietą?

Nie ma efektu jojo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 25.09.2017 o 11:39, Dziabnięty napisał:

@Stulejman Wspaniały znajdź sobie Czarnego Furiata na FB. Układa diety, treningi, dodaje zdjęcia podopiecznych przed i po. Jeśli im wierzyć, efekty są niezłe :)

Bracie, też byłem podjarany efektami jego podopiecznych. Skorzystałem i nie byłem zadowolony. Dieta jego to istna katorga dla organizmu i psychiki. 4 razy ryż i kura, plus omlet na śniadanie. Dzień w dzień to samo. Rozpiska "kopiuj wklej". Efekty pewnie by były, ale poza odpowiednim rozkładem B,T i WW ważny jest też rozkład innych mikroelementów, urozmaicenie i higiena psychiczna. Ja nie wytrzymałem. Być może jestem słaby, ale wychodzę z założenia że dieta to ma być styl życia, zmiana nawyków, trwała zmiana a nie katorga. Na dodatek doszły mnie słuchy że każdemu daje to samo, absolutnie nie ma co liczyć na uwzględnienie upodobań, chorób, alergii... z mojej strony mogę polecić Konia151 z sfd albo dietetyków polecanych na stronie fundacji insulinooporności. Otyłość bardzo często jest skutkiem nieprawidłowych skoków insuliny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Marek Kotoński napisał:

Wy mi lepiej napiszcie, co dodać do jajka na twardo, bo samego nie zjem, odrzuca mnie. Majonez pycha, ale tuczy, ketchup też, więc co?

1 - Buraczki z chrzanem czyli po swojsku ćwikłą.

 

2 - Majonez z nerkowców:

    250G - Nerkowców

    5 łyżek - Octu jabłkowego

    6 łyżek - Oliwy

    4 łyżki - Sosu sojowego

    2 łyżki - Syropu z Agawy

    1 Duży ząbek czosnku

    1/2 łyżeczki soli

     1/2 łyżeczki kurkumy

    Pieprz do smaku

    Woda do zrobienia konsystencji

     Wszystko do blendera i gotowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Marek Kotoński napisał:

co dodać do jajka na twardo, bo samego nie zjem, odrzuca mnie

Jak "gotowiec", to harissa w formie pasty. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Harissa

 

Masz na Marszałkowskiej Market Turecki. Tam mają taką w słoiczkach (w tubkach jest jakaś za bardzo kuminowa jak dla mnie) która nam najbardziej podeszła a wielu próbowaliśmy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Marek Kotoński napisał:

Wy mi lepiej napiszcie, co dodać do jajka na twardo, bo samego nie zjem, odrzuca mnie. Majonez pycha, ale tuczy, ketchup też, więc co?

Ja robię jajka faszerowane.

5 jaj, 50 lub 100g twarogu, łyżka lub dwie kefiru i łyżka oleju lnianego lub oliwy.

Jaja gotujemy na twardo.

resztę mieszamy w naczyniu i faszerujemy :)

Przyprawy dowolnie .

Smacznego

Edited by Oddawaj Fartucha

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Marek Kotoński napisał:

Wy mi lepiej napiszcie, co dodać do jajka na twardo, bo samego nie zjem, odrzuca mnie. Majonez pycha, ale tuczy, ketchup też, więc co?

Ja jem z chrzanem albo imbirem (za ok 10 zł w Piotrze i Pawle słoik - dobrze działa na trawienie tylko plasterek, dwa a nie cały słoik). Pieprz też się nada. 

 

No i z moją ulubioną cebulą albo czosnkiem,  ale to wiem, że nie każdemu podchodzi.

Edited by Piter_1982

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Marek Kotoński Jak nie ma majonezu to zjem z musztardą. Dlaczego na twardo? Lubię na twardo ale niezbyt często bo mam po nich gazy. Na miękko podobno najzdrowsze. Osobiście, jem jajecznicę z 4 jaj na maśle kokosowym, nierafinowanym. Prawie codziennie. Od 3 lat.

Edited by Ruslan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wpierdolę wszytko bez soli, bez cukru, bez sosu. Chwała mi za to. A wiem, że inni maja z tym problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 7.10.2018 o 00:04, Marek Kotoński napisał:

Wy mi lepiej napiszcie, co dodać do jajka na twardo, bo samego nie zjem, odrzuca mnie. Majonez pycha, ale tuczy, ketchup też, więc co?

 

Maruś wypowiedz się  o tym jak Ci heparegen pomógł na wątrobę o ile Ci wyniki zbił? Bo w audycji mówiłeś ze wstawisz badania na forum. Nie mogę ich znaleźć.

Edited by Aresss
blond

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Ksanti
      Cześć
       
      Ostatnio w pewnym komentarzu pod jedną z Markowych audycji przeczytałem, że kilkudniowa głodówka (jedynie na sokach) jest w stanie przywrócić równowagę mikroflory bakteryjnej.
       
      Generalnie zdrowie u mnie nie najlepsze i podejrzewam, że to wina antybiotyków x lat wstecz. Raz chyba nawet bez probiotyków brałem. To były jeszcze czasy kiedy piłem różne cole, tymbarki, itede. Miewałem wtedy migreny oczne ale było w miarę stabilnie. Co ciekawe pamiętam jeden z wyzwalaczy. A mianowicie ciepła czarna herbata z cukrem przelana do plastikowej butelki. Więc coś w tym musi być.
       
      Teraz zmieniłem różne nawyki i piję głównię wodę i mocno ograniczyłem fast foody. Jednak zdrowie od tamtej pory nieco sie posypało. Podejrzewam właśnie, że równowaga jest rozwalona.
       
      Zainspirowany postanowiłem, że spróbuję takiej "głodówki" w najbliższym wolnym i spokojnym czasie. Akurat wypadnie u mnie mniej więcej kilka dni przed wigilją. 
       
      Mam odnośnie tego kilka wątpliwości. Przede wszystkim:
      - Jakie te soki? (z czego)
      Z warzyw, owoców czy to i to?
      - Podejrzewam, że może być coś w rodzaju przerostu candidy, więc jak jej nie dokarmiać? (w tych owocach jest cukier).
      - Czy za te przykładowo 3 dni "głodówki" stracę masę mięśniową? 
      - Jak się do tego przygotować?
    • By Adolf
      Witam.
         Ponieważ Jesień, Listopad to i orzechy włoskie na rynku od luda polskiego, się pojawiły.
      Zakupiłem 'reklamówkę', 10 zeta i do domu. Od kilku dni rozbijam pięścią na blacie.
      Zauważyłem, że z kolejnym orzechem jestem coraz bardziej perfekcyjny. Coraz mniej orzechów miażdżę.
      Moja zaciśnięta w młotek pięść robi się perfekcyjna, coraz mniej uszkodzeń skorupy, a jądro coraz lepsze, bez uszkodzeń.
       
      Trza ćwiczyć według mnie systematycznie, perfekcja w codziennej użyteczności, nadejdzie, może się przydać kiedyś.
      Takie luźno...
      Pozdro.
    • By Mordimer
      Tutaj audycja odnośnie tej diety, absolutnie zero węglę bez warzyw - z tego co opowiada w zasadzie tylko wołowina + jajka.
       
       
      Tutaj inna audycja o tym 
       
       
    • By Pozytywny
      Witam serdecznie Braci.
      W nawiązaniu do wątku o rewolucji zdrowotno-sportowo-dietetycznej, chciałbym założyć zbiorczy wątek w którym każdy może się pochwalić swoimi dzisiejszymi sukcesami.
       
      Jeśli zrobiłeś trening z którego jesteś dumny, pochwal się.
      Jeśli nie zjadłeś tych ciastek które tylko leżą i czekają na pochłonięcie, pochwal się.
      Jeśli tego ranka zamiast wypić kawę aby się rozbudzić, poszedłeś na dwugodzinny spacer, pochwal się.
      Jeśli palisz okropne papierochy, ale rzucasz i dzisiaj wypaliłeś pół paczki zamiast całej, pochwal się.
       
      Jeśli uważasz, że nie masz się czym pochwalić to:
      -wstań
      -zrób 50 przysiadów
      -zrób 50 pompek
      -zrób 50 brzuszków
      -pochwal się
       
      Motywujmy siebie a także innych.
       
      Ja dzisiaj po przyjściu z pracy, zjadłem obiad, rozsiadłem się przed kompem, zrobiło się miło, ciepło i sennie...
      Ale ruszyłem tyłek i zrobiłem szybki trening - 2 ćwiczenia na klatkę na ławeczce, 2 ćwiczenia na triceps W sumie 20 serii.
      Trening szybki i przyjemny.
       
      Żeby dbać o siebie i swoje ciało nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, cudownych diet ani wydawać setek złotych na suple.
      Wystarczy trochę samodyscypliny, chęci i kilku godzin w tygodniu które i tak zwykle marnujemy.
       
      Zachęcam Braci do dzielenia się swoimi małymi sukcesami.
       

       
    • By MoszeKortuxy
      Michał opowiada jak oszczędzać na diecie  
       
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.