GluX Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Eksperyment Calhouna chyba już każdy kojarzy - ale czy słyszeliście o kotach Potternger'a? W skrócie pokazuje on wpływ gotowanego mięsa na rozwój kotów. Cytuj Koty Pottengera Dr Francis Pottenger przez okres 10 lat (od 1932 do 1942) poddał badaniom około 900 kotów, które podzielił na dwie grupy. Jedną grupę karmił surowym mięsem, mlekiem, olejem z dorsza, świeżym żółtkiem kurzym. Koty z tej grupy i ich potomstwo rozwijały się bardzo dobrze przez cztery pokolenia tego eksperymentu. Druga grupa kotów jadła mięso poddane obróbce termicznej. Zdrowie tych kotów pogarszało się od samego początku, z pokolenia na pokolenie było coraz gorzej. Tylko koty jedzące surowe mięso miały doskonałą strukturę kości, kotki łatwo przechodziły ciąże. Koty jedzące mięso przetworzone termicznie były nękane przez pasożyty, miały słabe kości, a kotki ciężko przechodziły ciąże. To tak pokrótce, szczegóły eksperymentu są dostępne w sieci. Pionierski eksperyment Pottengera jest z jednej strony okrutny, ale z drugiej strony udowadnia, że surowa dieta, oparta na dobrej jakości mięsa można wydłużyć i poprawić życie kota. Undra wyjaśnia znacznie więcej: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoszeKortuxy Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Ja tam kotem nie jestem więc z diety raczej nie skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GluX Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Ale ssakiem i owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inny i Wyjątkowy Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Polecam wpisać w google "gotowanie a mózg". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi