Skocz do zawartości

Historia kuchni polskiej - ciekawie o tym co jadali ludzie w różnych epokach - cykl TVP Historia


Rekomendowane odpowiedzi

To nie Youtube ale 3 tygodnie temu miał miała miejsce premiera cyklu o historii kuchni polskiej i kuchni powiązanych z naszą na TVP Historia. Do obejrzenia za darmo na vod.tvp.pl.

 

 

Odcinek I

Chrzest Polski. Wino, oliwa i post

Co jadali dawni Słowianie? Jakie produkty i potrawy można było znaleźć na stołach prostych chłopów, a jakie na dworze Mieszka I i Bolesława Chrobrego? Co zmieniło przyjęcie chrześcijaństwa? Jakie produkty żywieniowe z południa podbiły zimną północ? Wykopaliska archeologiczne dostarczają niemal kompletną wiedzę na temat bazy surowcowej. Wiemy co Słowianie uprawiali, co hodowali, jakimi roślinami dysponowali, a nawet jakich naczyń i technik używali w procesie obróbki termicznej potraw. W studiu kulinarnym prof. Jarosław Dumanowski i kucharz rekonstruktor Maciej Nowicki, sięgają po receptury z najstarszych zbiorów przepisów kulinarnych: „De Observatione Ciborum” greckiego lekarza Anthimusa oraz „Libellus de arte coquinaria”, ukazujące kuchnię północnoeuropejską w czasach średniowiecza. Jaki jest wynik tego eksperymentu?

https://vod.tvp.pl/programy,88/historia-kuchni-polskiej-odcinki,1235711/odcinek-1,S01E01,1235713

 

Odcinek 2

Kuchnia Jadwigi i Jagiełły
Dzięki zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego, Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. Kto w niej uczestniczył i co na niej podano? Kiedy królowa Polski Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstaje wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Dzięki zachowanym rachunkom z dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi dowiadujemy się co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Czy siedzieli przy jednym stole i jedli to samo? Maciej Nowicki rekonstruuje najpopularniejsze potrawy z krakowskiego dworu.

https://vod.tvp.pl/programy,88/historia-kuchni-polskiej-odcinki,1235711/odcinek-2,S01E02,1251162

 

Odcinek 3

Kuchnia krzyżacka, czyli kiełbasa na Wielki Post

https://vod.tvp.pl/programy,88/historia-kuchni-polskiej-odcinki,1235711/odcinek-3,S01E03,1269019

 

Polecam, co niedzielę o 10.45 wjeżdża nowy odcinek :) 

  • Like 4
  • Dzięki 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.