horseman Posted March 27, 2023 Share Posted March 27, 2023 Gdy odchodziłem z pracy, ostatniego dnia dostałem upominki i poszliśmy na pożegnalny lunch do fajnej knajpki. Brzmi pięknie, nieprawdaż? Oczywiście, w czasie pożegnania nikt nie rozmawiał na mój temat, nie pytał mnie o plany na przyszłość, moje odczucia. Nic z tych rzeczy. Odjebali szopkę, by dobrze wyglądać przed samym sobą i gadali o gotowaniu brokuła na parze. Ot takie korpoustawki. Nie zdziwiłbym się, gdyby na wzięli na te wyjście fakturę od HR Pomimo tego, że żyję z pisania tekstów napisałem jedynie lakonicznego maila do wszystkich w firmie, informującego o tym, że zmieniam pracodawcę i dziękuję za współprace. Otrzymałem dwie odpowiedzi: 1) Szanuję, że się nie rozpisywałeś. 2) Co kurwa? I to tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy00 Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 U mnie jak ludzie odchodzili z pracy (ten sam zespół lub inny) przeważnie wysyłali pożegnalnego maila. Oprócz tego na do widzenia kupowali jakieś ciasta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted December 2, 2023 Author Share Posted December 2, 2023 Niedawno znów zmieniałem pracę. Zastosowałem inny model. Po złożeniu wniosku o rozwiązanie za porozumieniem...wybrałem zaległy urlop...ok 11 zamknąłem biurko i...wyszedłem. Nie czekalem ani na odp. Bossa ( miałem podpisaną umowę nooo...na fajne stanowisko, prestiżowe i za dobrą kasę)....ani na akceptację urlopów. Klucze u ochrony. I .... poszedłem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted December 3, 2023 Share Posted December 3, 2023 (edited) W dniu 9.03.2023 o 16:23, tmr napisał(a): Czy mi przykro ? Mi było przykro, miałem fajną ekipę na zmianie jaja były, można było się pośmiać, nie musiałem jeździć, oglądać kabaretów, żeby poprawić sobie humor. Tylko co z tego, skoro nie dostałem żadnej podwyżki, nawet 50 zł brutto do podstawy wynagrodzenia, praca na zmiany nocne 5x pod rząd to jest męczarnia, dodatkowo brak możliwości jakiego rozwoju zawodowego. Po prawie 8 latach pracy pożegnałem swój stary zakład. Opowiem jeden bandżaj co u mnie był w poprzedniej firmie na zmianie, w sąsiednim dziale był brygadzista, co w kulki leciał, nie pracował, widział czyjeś wady, nie widział siebie, kablował do kierownika nawet za błahe sprawy, były nocki to zawsze szedł spać na szatnie i olewał załogę, podczas, gdy wszyscy zapieprzali jak mrówki, jeden z jego pracowników za zabranie mu premii zresztą bezpodstawnie poszedł na szatnie, było lato 30 stopni nocka, wszyscy spoceni, w ramach zemsty ściągnął spodnie robocze ogrodniczki i usiadł mu na twarzy, ten od razu obudził się, zaczął się z nim szarpać, co miał brygadzista zrobić ? Jak sam poszedł spać ? Tak że nazajutrz nawet kierownikowi nie powiedział, ale już od tamtej pory nie chodził spać na szatnie. Tak że były klimaty. Edited December 3, 2023 by Druid 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy00 Posted December 3, 2023 Share Posted December 3, 2023 Poprzednia praca, słaba atmosfera w zespole i dobrze jak już tam nie pracuje. Większość osób była w porządku, tylko jeden kierownik codziennie sfrustrowany przychodził do pracy, mieszkający z teściowa i dziećmi. Mówił do ludzi z zespołu cicho jak dzwoniła jego małża Zespół co mam, atmosfera lepsza. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted December 3, 2023 Share Posted December 3, 2023 29 minut temu, nowy00 napisał(a): Zespół co mam, atmosfera lepsza. Jakby nie patrząc to tez jest bardzo ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy00 Posted December 3, 2023 Share Posted December 3, 2023 Teraz, Druid napisał(a): Jakby nie patrząc to tez jest bardzo ważne. Istotne mieć w miarę atmosferę w zespole. Chociaż znam takich co trwają w bagnie zespołu beznadziejnego z możliwością zmiany pracodawcy, a jednak pozostaje tkwienie w tym samym bagienku. Szacunek dla tych co zmieniają pracę z powodu słabej atmosfery zespołowej 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted December 3, 2023 Share Posted December 3, 2023 1 minutę temu, nowy00 napisał(a): a jednak pozostaje tkwienie w tym samym bagienku. I to tak tkwią dekady nieraz, wiedząc, że mają szanse zmienić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts