Rnext Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 W niniejszym wątku proponuję podzielenie się pomysłami na mini-tricki kulinarne, wzbogacające bądź urozmaicające naszą dietę. Ma być prosto, krótko i na szybko do przyrządzenia. Przekąski, napoje i co tam kto jeszcze lubi. Startuję z dwoma pomysłami, które są u mnie aktualnie na "topie". 1) Ayran. Nie pamiętam gdzie próbowałem po raz pierwszy, ale gdzieś na Bałkanach albo w Turcji. Byłem zachwycony. W wersji z "Libańskim przekrętem" (pomysłodawcę nazywamy Turkiem, choć jest Libańczykiem) mnie bardzo odświeża i jest super jako dodatek do obiadu bądź popijania w ciągu dnia latem. - kubeczek jogurtu greckiego (akurat preferuję grecki - gęstszy, ale można wziąć rzadszy jogurt) - tyleż samo wody mineralnej, jak kto lubi - gazowana bądź nie (czyli woda:jogurt w proporcji 1:1) - dodać soli (tu każdy do smaku, ale słoność powinna być wyczuwalna) - i tu ów przekręt - trochę zmielonej kozieradki (albo tłuczonej, byle była niczym mielony pieprz, twarde dziadostwo, może się nie obejść bez moździerza jak ktoś młynka nie ma) Ostro wymieszać bądź zblendować, żeby mix nawet lekko spienić, na trochę odstawić, żeby wszystko ze sobą przeszło. Przyswajać schłodzone. 2) Mini-kanapeczki z tuńczykiem - ciabatta bądź bagietka pokrojona w "plasterki" i do opiekacza/na patelnię na rumiano. Smarujemy masłem lub nie (jak niżej) - tuńczyk z puszki (w zależności czy smarujemy delikatnie pieczywo masłem to z zalewy wodnej lub w oleju jeśli nie) - tuńczyk ląduje na pieczywie, nakładanie i wprasowywanie widelcem upraszcza sprawę - przekręt: zielonym marynowanym pieprzem (dostępne w słoiczkach w zalewie) dekorujemy kanapkę, ilościowo w zależności od upodobań smakowych i wytrzymałości na ostrości. Pyszna przekąska a i na imprezkę się nada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
catwoman Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Lubię zjeść na kolację; Cukinia zapiekana z mozarellą -mozarellę kroimy w plasterki i solimy, odstawiamy w misce na 30 min -odlewamy nadmiar wody, plasterki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia -kroimy kulkę mozarelli i rozrzucamy równomiernie po cukinii -zapiekamy w 200C przez ok. 15min, po wyjęciu doprawiamy pieprzem -omnomnom Nie ma tutaj przekrętów, ale powinno smakować 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 @catwoman prosto i smacznie. Osobiście dorzucił bym posypkę z krojonego w drobną kostkę boczku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doggie Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Znam też bardzo szybki przekręt. Dzwonię do ulubionej pizzerii i w przeciągu 30 minut mam pyszny gorący placek. Nawet nie trzeba talerza myć po posiłku, bo można jeść wprost z kartonika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(Nie)Typowa Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Śliwki w boczku Na pewno znacie, ale moje ulubione na imprezę lub małą kolacyjkę do wina. - boczek surowy w plastrach (np. z Lidla kroję na 4 raz wszerz i raz wzdłuż) - śliwki suszone owijam boczkiem i na wykałaczkę - piec ok 10 -15 min w 180 (zależy jaki piekarnik, aż boczek będzie chrupiący lub jak kto lubi) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noodie Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 "Pizza" z ziemniakow. Kroimi pare ziemniaczkow (zalezy od wielkosci patelni) na cienkie plasterki, ukladamy na patelni z tluszczem tak, by przykryly dno. Podsmazamy, na gore jajko/szynka/ser, podlewamy lekko woda i dusimy chwile pod przykryciem. Wyglada mniej wiecej tak 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaelLevitt Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Ziemniaki z jajkiem 1)Obrać 0,5 kg ziemniaków 2)opłukać je w zimnej wodzie, a następnie zalać je w garnku ciepłą wodą tak aby wszystkie były zanurzone pod wodą. 3) Osolić ok 10-20g 4)Gotować je przez 21min. 5) Odcedzić i odparować. 6) Wyjąć patelnie i smażyć na niej jajka 7) Jajka położyć symetrycznie obok ziemniaków na jednym talerzu tak, aby się smyrały lekko końcówkami . Czas przyrządzenia: 24-28min Koszt: 1,00-1,60 - wliczając koszt za gazu, lub prądu jeżeli używamy płyty indukcyjnej Ocena nie-eksperta: 9/10 Edytowane 14 Czerwca 2017 przez MichaelLevitt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 To ja dziś coś traperskiego podrzucam - suszona wołowina. Świetna przekąska (nie ciąży w bagażu, bardzo pożywna i smaczna) na wszelkie tripy. Nie wychodzi (nam) to dokładnie takiej samej "plastyczności" jak będące w sprzedaży "beef jerky", chyba przesuszamy. - ligawa, lekko podmrożona, żeby łatwo kroić w plasterki grubości do 5mm (w poprzek włókien, inaczej się ciągnie bardzo) - marynata z sosu sojowego, worchester, trochę oliwy i wody, osolona (nie za dużo soli, bo będzie wzmagać nasze pragnienie w drodze), opieprzona. Tu można pokombinować pod swoje smaki, ktoś lubi tymianek a ktoś inny czosnek. - pokrojone mięso marynujemy w marynacie w lodówce do następnego dnia - nadziewać plasterki na patyczki grillowe zachowując między plastrami spory odstęp, bo lubią się zwijać i skręcać (jak ryby suszone na powietrzu to będzie wyglądało) i podwiesić w piekarniku - w termoobiegu 50C suszyć aż będzie prawie suche - w drogę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Ja jak chce szybko obiad zrobić w tygodniu to piekę zapiekanki z pieczarkami. czas przyrządzenia ok 20 - 25 minut. pieczarki ścieram na tarce, kroję cebulę w drobną kostkę. podsmażam cebulkę w rondelku po tym wrzucam pieczarki. solę pieprzę na końcu. Kroję wzdłuż bagietki i obkładam farszem dając na wierzch starty ser albo plastrach - jaki tam mam pod ręką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st. Jak bagietka jest już chrupka i ser się roztopił i lekko przyrumienił wyciagam, ketchupuję i posypuję cebulką prażoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeq Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Hippie napisał: Ja jak chce szybko obiad zrobić w tygodniu to piekę zapiekanki z pieczarkami. czas przyrządzenia ok 20 - 25 minut. Ja jebie, tyle czasu poświęcać na taki śmieciowy obiad... To już lepiej wrzucić makaron i pokrojoną pierś kurczaka do garnka i zagotować. Całość polać keczupem. 5 min roboty, czasu gotowania nie liczę bo można w tym czasie coś innego robić. Aaa można jeszcze garść mieszanki warzyw z biedry wrzucić do tego, +30 sekund. Edytowane 27 Listopada 2017 przez radeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi