cst9191 Posted September 17, 2023 Share Posted September 17, 2023 No to tak. Sprzedawałem pewien przedmiot na allegro, wziąłem promowanie, bo chciałem uzyskać większe zainteresowanie ofertą. Ostatecznie wylicytowany przez kogoś przedmiot nie został opłacony, a ku**y z allegro poza opłatą za wystawienie i promowanie, oskubali mnie jeszcze na: -opłacie za wystawienie oferty promowanej (sic!): Allegro Lokalnie - opłata za promowanie -3,40 zł Opłata za Pakiet Promo -3,90 zł I podwójnie oskubali za sprzedaż, która nie doszła do skutku: Prowizja od sprzedaży -10,95 zł Prowizja od sprzedaży oferty wyróżnionej -8,22 zł Może moje doświadczenie się komuś przyda i nie będzie sprzedawał u tych złodziei. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted September 17, 2023 Share Posted September 17, 2023 Napisałeś do allegro, że nie doszło do sfinalizowania transakcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted September 17, 2023 Share Posted September 17, 2023 4 godziny temu, Kiroviets napisał(a): Napisałeś do allegro, że nie doszło do sfinalizowania transakcji? To nic nie da. Opłata jest za promowanie aukcji w danej kategorii. Tzn. że aukcja jest wyświetlana przez 10 dni. Jedyne co to może odzyskać pozostały czas. Więc jeśli było kupione 2 dnia, to 8 mu jeszcze zostało. Kasa jest do zapłacenia na koniec miesiąca. Jak wół pisze, przy zaznaczaniu opcji i na końcu przy zatwierdzaniu aukcji jaka będzie opłata jak przedmiot się sprzeda i jaka jak się nie sprzeda. Więc raczej nauczka na przyszłość, żeby dokładnie sprawdzać. ps. czasami lepiej zmienić kategorię właśnie z powodu opłat albo przenieść aukcję na allegro lokalnie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted September 18, 2023 Share Posted September 18, 2023 On 9/17/2023 at 12:33 PM, cst9191 said: nie będzie sprzedawał u tych złodziei Robią sobie jaja z przeglądarką czy cennikiem, bo i tak nie mają realnej konkurencji. Równanie rynku w dół. 15 hours ago, Piter_1982 said: albo przenieść aukcję na allegro lokalnie Z punktu widzenia kupca, jak widzę "allegro lokalnie", nie klikam. W wyszukiwarce odznaczam na "nie" oferty lokalne, chociaż i tak najczęściej już jest odznaczone. Wielokrotnie już sprawdziłem, że ktoś, kto oszczędza na prowizji, potem oszczędza na pakowaniu... i może dojechać złom albo stłuczka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted September 18, 2023 Share Posted September 18, 2023 Godzinę temu, Kespert napisał(a): Z punktu widzenia kupca, jak widzę "allegro lokalnie", nie klikam. W wyszukiwarce odznaczam na "nie" oferty lokalne, chociaż i tak najczęściej już jest odznaczone. Wielokrotnie już sprawdziłem, że ktoś, kto oszczędza na prowizji, potem oszczędza na pakowaniu... i może dojechać złom albo stłuczka. Napisałem rozważyć. Zależy od wielu czynników. Prywatnie to coraz częściej na grupach na fb zdarza mi się sprzedać/kupić. W firmie po prostu mam wliczone w cenę, chociaż allegro, bardzo słabo działa samo bez ich programu kupowania linków, przynajmniej w mojej branży. To coraz bardziej portal dla handlarzy, a nie producentów, a prywatni sprzedawcy idą na allegro lokalnie. Wydaje mi się, że czują pismo nosem, że za chwilę ebay ich zaora, po przekroczeniu krytycznego punktu dla rynku i chcą wydoić ile się da, maksymalizując zysk i nawet urywając kurze złote jaja ;). Mnie się zdarzyło i kupować i sprzedawać na allegro lokalnie i zawsze było ok. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kespert Posted September 18, 2023 Share Posted September 18, 2023 1 hour ago, Piter_1982 said: Wydaje mi się, że czują pismo nosem, że za chwilę ebay ich zaora Wystarczy chwila zabawy z przeglądarką ebay, czy próby znalezienia czegoś na ich stronie - i widać, że mają jeszcze dłuuuugą drogę do przejęcia rynku polskiego. Amazon przynajmniej ma Prime i różne ciekawe akcje promocyjne (prawdziwe promocje, nie jakieś podrabiańce) - ale i tam, prędzej korzystam z linków zewnętrznych niż z ich "wspomaganego $$$" algorytmu. Dawid i Goliat, Google i Yahoo. Aha, "sklep firmowy Alle***" to mi pachnie przekrętem na odległość, wiedzą co, i ile za ile się sprzedaje, skąd to wziąść złotówkę taniej (bo bez swojej prowizji) - i dyskusyjnie stanowią tym konkurencję dla innych sprzedawców. Tym właśnie sami sobie psują złote jaja, bardziej chyba niż prowizjami. 1 hour ago, Piter_1982 said: Mnie się zdarzyło i kupować i sprzedawać na allegro lokalnie i zawsze było ok. Zdarzyło mi się i na OLX kupić coś porządnego i uczciwie, bez PW "samotnych madek dej". Może kwestia asortymentu. Ale AL ostatnio... powiedzmy, że potrzebuję dużo czasu, by znowu spróbować pakować się w ten segment. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts