Rnext Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Tak mi strzeliło do głowy, że skoro mamy dwa jogurty greckie z którymi nie bardzo jest co przez długi weekend zrobić, spróbujemy zrobić twarożek smakowy. W sumie przecież jogurt to w sporej części skrzep serowy z dobrymi bakteriami. Padło na dodatek kozieradki i kminku. Zatem: - dwa kubeczki jogurtu greckiego po 400g (bez mleka w proszku i żadnych innych dodatków) - łyżeczka soli - łyżeczka ziaren kozieradki - łyżeczka nasion kminku Wszystko do miseczki, dobrze wymieszać po czym zawinąć w gazę i powiesić do odcieku: I tak sobie odciekało przez prawie dobę, krzepło i nabierało smaku. Po rozwinięciu wygląda to bardzo apetycznie: Finalnie wyszło 378g produktu (z tyłu w kubku całość odcieku serwatki). Konsystencja i smarowność bardzo przypomina serki Almette. Następny już spróbujemy zrobić z jogurtu naszej produkcji. Smacznego p.s. @maggienovak i co na taki myk powie nasza forumowa serowarka? 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Wygląda smakowicie @Rnext A jak smakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quo Vadis? Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 16 minut temu, Rnext napisał: skoro mamy dwa jogurty greckie z którymi nie bardzo jest co przez długi weekend zrobić, spróbujemy zrobić twarożek smakowy Na forum jeszcze mamy kefir z którym nie wiadomo co zrobić ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 @DanielS - swietnie smakuje, choć jak dla mnie jest zbyt słodkawy. Dlatego zmienimy jogurt na własny, bo jest lepiej przez bakterie zjedzona laktoza (i to jej posmak słodyczy czujemy). @Quo Vadis? - to zależy od czasu "dojrzewania" zwykle jak za długo, to fermentują na gorzko. Przynajmniej te fabryczne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) 22 minuty temu, Quo Vadis? napisał: Na forum jeszcze mamy kefir z którym nie wiadomo co zrobić ? Jak to nie wiadomo co zrobić @Quo Vadis?? Zapuszkować ??? Kefir w puszcze 17 minut temu, Rnext napisał: choć jak dla mnie jest zbyt słodkawy. To faktycznie niefajnie. Wolę słonawy w smaku. Mam "alergię" na cukier Edytowane 5 Maja 2019 przez DanielS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 58 minut temu, DanielS napisał: Mam "alergię" na cukier Doskonale rozumiem. My nawet ketchupy robimy często własne, bo sklepowe są za słodkie, fabryczne pesto za słone itd. A idź pan w ch... z tymi produktami. Sam nie wiem czy smak to dar czy przekleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 To jest największy problem w dzisiejszych czasach @Rnext. Wszystko trzeba by robić samemu, bo nie ma w czym wybierać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Ser/twaróg z mleka wiadomo, że nie będzie słodki. Fajne, ja z jogurtów greckich robię też nibysernik, jest nawet taki puszysty. Widzę, że na ser (w serwecie) nie kładziesz nic obciążającego (np.talerzyk). Równomiernie się odsącza wszystko? @Rnext Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 @maggienovak pozostawiłem wszystko w rękach swobodnej grawitacji, nic nie przyciskane, ot - wisiała sobie kulka. Tylko weź pod uwagę, że to mini-porcja. Przy większej ilości pewnie lepiej byłoby docisnąć. Prawie połowę wciągnęliśmy dziś na śniadanie z gruzińskim chlebkiem (nowa piekarnia w okolicy). Wilgotność twarożku w środku i na zewnątrz nie do rozróżnienia. W następnej kolejności planujemy inne dodatki smakowe, proszek pomidorowy, czerwona papryka, czosnek, szczypiorek, cebulka, harissa i tym podobne wariacje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.jolie Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 5 godzin temu, maggienovak napisał: Fajne, ja z jogurtów greckich robię też nibysernik Mogłabyś napisać dokladny przepis w wolnej chwili? Nie mogę krowiego mleka i kupuję greckie jogurty owcze, chętnie się dowiem jak można z tego wyczarować sernik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Tam się nie znam, ale obciążenie kładłam tylko dlatego by potem ładnie się kroiło na chlebek, tzn nie był ser za wysoki, ale jak do sernika nie ma potrzeby obciążać, bo zawieszony ładnie się odsączy jak @Rnext napisał - grawitacja . U mnie znakomicie nadawała się pielucha z tetry jak i do klusek parowych :). @a.jolie, nie do mnie pytanie, od siebie powiem że robię jak by to ser był (budyń śmietankowy musowo), a wpisz w Google włącz grafikę i przeróżne masz - naciśnij obrazek i przepis jest :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 @a.jolie tak z ciekawości - dlaczego nie możesz krowiego? Tzn. sam mam bzika na tle kozich i owczych i dałbym sobie za nie nawet paznokcie obciąć, tylko skąd ta niemoc na krowie u Ciebie? Też jest laktoza, tłuszczu nawet więcej no ale też i białka. 3 godziny temu, Nefertiti napisał: U mnie znakomicie nadawała się pielucha z tetry To już wiesz, inny target Ja z pieluchami to miałem do czynienia tylko samemu będąc brzdącem I jak by co, gaza też jest OK. Ale mam za to profi-chustę serowarską, którą zaprzęgnę następnym razem do odcieku bo właśnie wyłączyłem naszą jogurtownicę. Tylko sobie przypomnę którą stroną "piramidek" owijać. No i do twarożków jogurtowych przekonuje mnie też brak obróbki termicznej skrzepu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 @Rnext, inny :). Pielucha - brzdąc - dobre , gaza ok . Co do tej chusty, to w Google luknęłam, bo pojęcia nie miałam, że coś takiego jest - ja to dziecko, to pieluchy . Co do jogurtowego serka - obróbki brak, wcale się nie dziwię, że przekonuje i, i nie omieszkam sprawdzić :). (Nie robiłam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi