Rnext Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Rany, jak sobie przypomnę przedszkole i te straszne pomidorówki z rozgotowanym, chińskim ryżem o konsystencji piłki kauczukowej, dzień po tym jak był (niewiele mniej rozgotowany) ryż do mielonego to mną trzęsie. Nie miały talentu te nasze przedszkolne kucharki, choć wszystkie jak jeden mąż wyglądały na kucharki stuprocentowe. Pulchne, grubawe i z rumianymi policzkami. Istny archetyp. Ale cóż - dano im kocioł, dano im parownik i se kobity radźcie. A potem dzieci wychudzone z traumą spożywczą na całe życie. Szczęśliwie jak mały człowiek wyrośnie z krótkich spodenek na szelkach, może zacząć sam dbać o siebie i sobie dogadzać. I sam aktualnie ryż uwielbiam... pod warunkiem że nie jest chiński. Trauma została. Ktoś tu na forum twierdził niedawno, że we Włoszech ryżu się nie uprawia, ale ja właśnie taki ryż bezobjawowy najbardziej uwielbiam. I jeśli ktoś nie próbował to zachęcam. Jednak dziś zamiast włoskiego, podstawowego risotto bianco, trafiłem na przepis (YT podpowiedział), który wygląda na szybki i tani, więc wpisujący się w niedaleką przyszłość szykowaną jedwabnikowi przez tzw. "elity" zajadające się w tym czasie udźcem jagnięcym. Dzielcie się swoimi wariacjami i przepisami i na zachętę wrzucam to (ja bym dodał trochę selera naciowego w kostkę): 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Że na ciężkie czasy przepisy, czy jak? Jak na idącą biedę (choć nie sądzę, by tak jedwabnik został przyciśnięty - głód), to już teraz kombinuję, jak wszystko co do ziarnka/listka/chrząstki wykorzystać. Zbieram nowe patenty, mogę je tutaj podrzucać. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 @meghan raczej o kuchni "zero waste" załóż oddzielny wątek. Ten z założenia ma być o ryżu. Smażonym, gotowanym itd. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Król Jarosław I Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 A kartofle nie są tańsze? Bo ryż to taki strasznie kosmpolityczny w Polsce raczej nie rośnie. ps. zmierzam do sytuacji kiedy już będzie trzeba szabrować pola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerrand Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Za parę lat: miskę już mam, tylko skąd ten ryż wziąć... 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Przepisy Pana Tomasza są bardzo ciekawe, kanał fajnie prowadzony, polecam ogólnie, można się sporo nauczyć. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 (edytowane) Robię kotlety z ryżu (takie od biedy, jak nie rozmroziło się mielonego). Robię na oko, także następnym razem wrzucę dokładne porcje składników. Do tych kotletów daję : ugotowany i wstudzony ryż, zeszkloną cebulę, wystudzonu bulion, surowe jajko, sparzony i pokrojony por, przyprawy - co mnie natchnie. Na podstawie poniższego przepisu robię takie suche batony do przekąski z jakimś dipem, sosami. https://www.olgasmile.com/pasztet-z-warzyw-z-rosolu.html Jadę wg listy produktów z przepisu, lecz jeśli chodzi o wykonanie, to... Wszystkie produkty mam ciepłe i je blenduję. Breję wylewam na dużą blachę, piekę. Jak się wystudzi, to kroję na batony. Mój młodszy brat je uwielbia. Edytowane 8 Maja 2022 przez meghan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Lubię te ciastka (i tak zawsze modyfikuję przepis - gramaturę składników): https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasteczka-ryzowe-359894 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 A mnie w pierwszym rzędzie fascynuje technika, ale sam kiedyś podejdę do tematu smażonego ryżu: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury King Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Uwielbiam pomidorowa z ryżem. Lubię ryż. Panie premierze dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egregor Zeta Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 30 minut temu, Rnext napisał: do tematu smażonego ryżu Żeby nie było, że nie dałem przepisu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Dorzucę włoskie risotto w wykonaniu Gennaro Contaldo. Robię, uwielbiam bianco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi