Myrmidon Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 @Rnext Jak zakwas trzymany jest w lodówce to przed dokarmieniem trzeba go na dwie godz wcześniej wyjąć aby nabrał temp. pokojowej, inaczej w ogóle nie rośnie. Potem po dosypaniu również trzeba odczekać aby od razu go nie zmrozić. To dość kłopotliwe, co drugi słoik wtedy nam się psuł... Poza tym zawsze mamy 5-6 słoików, musiałbym kupić dodatkową chłodziarkę do kuchni Ważne tylko aby trzymać słoiki w miejscu odizolowanym od innych zarodników pleśni, gdy coś zacznie pod nieuwagę w kuchni się psuć cały zapas zakwasu można od razu wylać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 @Rnext Też można dac osobny wątek na chleb. Dam przepisy na zakwasy. Ja tam trzymam zakwas w lodówce, staram się robić co 7-14 dni chleby, to mam ciągle świeży zakwas. Kiedyś bawiłam się "dokarmianie", rozrabianie, co któryś zakwas miałam do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMKEJ Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 29 minutes ago, Rnext said: Pożyczyć Ci rewolwer czy ogarniesz pięściami Szkoda byłoby jedynego dostawcę stracić, załatwię to rozmową na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 34 minuty temu, Myrmidon napisał: To dość kłopotliwe, co drugi słoik wtedy nam się psuł... Zakwas można suszyć - rozsmarowujesz na piekarnikowej blasze wyłożonej pergaminem. Łatwo odpadają wafle. Można przechowywać niemal w nieskończoność jak wyschnie. 29 minut temu, maggienovak napisał: Też można dac osobny wątek na chleb. Dam przepisy na zakwasy. No to co się szczypiesz? Dawaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Masło domowe mniam, polecam jednak śmietanę od firmy "Ekołukta" , mają bardzo dobre wyroby. Żeby masło dłużej "posiedziało" można posilić solą morską. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez wojkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 @wojkr Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florence Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Przed chwilą, Rnext napisał: Na liście? Wiem że niektóre rzeczy zawijają do pieczenia czy gotowania w te liście, ale możesz napisać o co chodzi Żadne liście, chodziło mi o ciasto na zimno, które z tego co pamiętam pierwszy raz zrobiłam jakoś z 10 lat temu pod koniec podstawówki, bo jest mega proste - nawet dla dziecka. Ale aż zaczęłam czytać o potrawach z liśćmi bananowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 @Rnext Ano piątnicę znajdę w każdym polskim sklepie w UK. Ta śmietanka akurat nie rzuciła mi się w oczy. Zobaczę przy następnych zakupach... Ja jeszcze popatrzę na grupach fejsbukowych itp. za kimś kto ma swoją farmę i sprzedaje swoje wyroby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Dnia 18.01.2019 o 20:27, MaxMen napisał: Można czasami kupić w mleczarniach, a jak nie to kupić mleka z 10L z dobrego będzie ok 10% śmietany. Mleko nastawisz na kwaśne i zrobisz twarogu Ale... Dla początkujących odpowiednia pora - lato, zimą może zgorzknieć i nici. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Zrobiłam! Moje Pierwsze Masło! Użyłam do tego celu śmietany "Łaciatej" 36%. Niestety piątnicy tak tłustej nie mogłam znaleźć w swoich pobliskich sklepach. Ale i tak satysfakcja jest ogromna, Nawet jeśli jest to dziecinnie proste... Następnym razem chciałabym zrobić ze swojskiego mleka, prosto od krowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 10 godzin temu, Hippie napisał: Następnym razem chciałabym zrobić ze swojskiego mleka, prosto od krowy Tu się chyba trochę nabiedzisz nad odciągnięciem śmietany z mleka. Ale takie jest dla mnie top of the top maseł, bo ma fajny, organiczny posmak i aromat, które mi bardzo pasują. Jest takie, jak by to określić - z nutką oscypka. p.s. Ręcznym mikserem? Blenderem? Jak? p.p.s. Ja zamierzam lekko ukwasić maślankę następnym razem, bakteriami którymi startuję jogurty. Ciekawe co z niej wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 @Rnext No ale choć raz chce spróbować. Masło robiłam blenderem ale z końcówką do ubijania. Nastepnym razem kupię sobie do tego celu mikser z pojemnikiem bo ten blender do wygodnych i do najlepszych nie należy . W pewnym momencie zastanawiałam się co pierwsze wysiądzie: moja ręka czy silniczek tego sprzętu (szybko się przegrzewa) Ale dało radę! Wszystko w jednym kawalku, sprawne... a nawet masło zrobione. Miałam później frajdę z formowania go. No a maślanka wyszła słodziutka, fajna... Ale zdążyłam tylko łyczka wziąć... ktoś inny się nią zajął w mgnieniu oka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 38 minut temu, Hippie napisał: Masło robiłam blenderem ale z końcówką do ubijania. Spróbuj następnym razem końcówką z nożem. Przynajmniej u nas do domowego majonezu lepiej się sprawdza nóż od rózgi. 50 minut temu, Hippie napisał: zastanawiałam się co pierwsze wysiądzie: moja ręka czy silniczek tego sprzętu (szybko się przegrzewa) Kiepska jakość, żeby nie powiedzieć - tandeta, jest niestety powszechną bolączką sprzętu mini-AGD na szeroki rynek konsumencki. Można też celować w sprzęt do małej gastronomii, mimo, że jego strona designerska jest zwykle na dość dalekim planie. A takie np. blendery gastronomiczne mają fajne dodatki jak końcówki do ubijania czy napowietrzania. No ale też cenowo to inna półka. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Śmietany z krowiego mleka trzeba mieć sporo, nie wiem ile muszą zebrać moje sąsiadki, żeby mi zrobić 250 g masła, domniemam, że spokojnie litr śmietany. Ja z moich dwóch litrów mleka może mam słoiczek śmietany, więc wspomagam się masełkiem sąsiadek. Ubijam mikserem po małej ilości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 @Hippie, ze swojskiego, to tak plus - minus musisz mieć ok 5l mleka by otrzymać jakieś 150g masełka, przy czym wszystko też jest zależne od wysokości tłuszczu mleka danej krówki, nie wszystkie są jednakowe. Po odebraniu śmietany zostawisz na zsiadłe i zrobić biały serek, no i masz serwatkę :). Albo porozmawiać z gospodarzem i od razu zakupić samą śmietanę, tylko troszku inna cena. Nadwyżkę masła można zamrozić, a i maślanka super :). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 @Nefertiti Mam ponoć w swoich okolicach sklep przy jakiejś farmie gdzie sprzedają swojskie mleko, śmietanę i generalnie inne wyroby. Ale niestety jest otwarty tylko 2 razy w tygodniu i to w dni kiedy ja akurat pracuję... Może jak mi się kiedyś uda mieć wtedy wolne to podjadę i kupie śmietankę od nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi