Mosze Red Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Zainspirował mnie jak zwykle Marek i jego ukruszony ząb (poniżej instrukcja jak zrobić dżemik nie niszczący uzębienia, nie można dać śwince szansy na zemstę z za grobu ), więc postanowiłem zamieścić swój własny przepis na dżemik z prosiaczka. 1,5 kg słoninki <- wybieramy cienką słoninkę, z niezbyt utuczonej sztuki 3x - duże cbule 1/2 - główki czosnku 1x - jabłko 1x - laska kiełbasy podsuszanej (+/- 250g) Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, majeranek Żeby smalczyk był ze skwarkami, ale skwarki były małe i delikatne (czyli nie kruszące podle zębów), bierzemy maszynkę do mielenia, średnie sito. Słoninkę kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę. Po takiej obróbce w smalcu dalej będziemy mieli skwarki lecz będą drobne i delikatne, ma to ten dodatkowy plus iż taki smalczyk lepiej się rozsmarowuje. Zmieloną słoninkę wrzucamy do garnka i na małym ogniu topimy bez pośpiechu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę, siekamy drobno czosnek i delikatnie go solimy, kroimy kiełbasę w drobną kostkę, kroimy jabłko w drobną kostkę. Jak już cała słoninka się rozpuści dodajemy cebulę, kiełbaskę i jabłko, dalej trzymamy na ogniu do momentu aż cebulka będzie dobrze rumiana. Na koniec dodajemy przyprawy: szczypta pieprzu, łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżeczkę słodkiej papryki i całe opakowanie majeranku (majeranek rozetrzeć w dłoniach aby uwolnić aromat) i dodajemy posiekany i osolony wcześniej czosnek. Po doprawieniu trzymamy jeszcze około 5 minut na ogniu, przed przelaniem smalcu do pojemników dokładnie i energicznie mieszamy. Przelewamy płynny smalczyk do słoików (preferuję 0,5 l). Słoiki zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu, w ten sposób cała dobroć (skwarki i kiełbaska) będą w górnej części słoika, a tak naprawdę to i tak dodatki są praktycznie w całym słoiku, taki czysty smalec bez dodatków zostaje na dnie słoika, może 2 centymetry. Dżemik ze świnki najlepiej smakuje na chlebku z domowego wypieku i ogórkami kiszonymi Jajecznica smażona na takim dżemie też jest przepyszna 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomko Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Mieszkam w muzulmanskiej dzielnicy, ktos mi wyjebal szybe w oknie jak to czytalem i podpalil drzwi wejsciowej jak robilem w kuchni, ale przepis zacny... Golonka, smalec i kielbasa to jest to co mi sie z polska kojarzy;). Od strony kuchni oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody_Pelikan Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Brzmi klawo i pewnie jeszcze lepiej smakuje,zrobić dżem z własnej świni chowanej od małego,to by było coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Kotoński Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Jesteście wszyscy obrzydliwi :))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosze Red Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 55 minut temu, Farbowana Kita niehabilito napisał: Jesteście wszyscy obrzydliwi :))))) To ty się zamieniasz w ohydnego wegana, pewnie Sławek włamał się do rozlewni ginu i jakieś świństwo dodaje, które tak na ciebie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Kotoński Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Do rozlewni nie, do biedronki prędzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosze Red Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 12 minut temu, Farbowana Kita niehabilito napisał: Do rozlewni nie, do biedronki prędzej Myślę, że nie doceniasz rozmachu z jakim działa doktor marketingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
self Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Dziwisz się Marek?Akurat ty powinieneś wiedzieć jak działa ego.Jeżeli ktoś czuje ,że jedzenie mięsa jest nie w porządku ale nie jest to uświadomione to zaczyna atakować osoby które tego mięsa nie jedzą lub chcą się zmienić.I nie chodzi tu tylko o mięso ,dzieje się tak na wszystkich płaszczyznach życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Rozlewni...rozlewni...a z boczku da się bimberek może upędzić? Bo skoro ruskie pędzili taboretówkę ponoć jak bieda przycisnęła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi