Brat Jan Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Skoro temat kiełbasiany to natknąłem się na Swojską firmy Drąg z okolic Żyrardowa i na etykiecie: sól, pieprz, czosnek i uwaga cukier (po co?). Żadnych E czy innych wynalazków. Osłonka naturalna, oczywiście napis unijny "nie jadalna ze względu na proces wędzenia". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 @Brat Jan widzę że w składzie nie ma peklosoli więc dodali cukier, bo ma też właściwości peklujące. Powoduje odwodnienie mięsa co ma na celu ograniczenie rozwoju niepożądanych bakterii a przy okazji wspomaga tworzenie bakterii kwasu mlekowego, które kolonizują produkt odbierając innym bakteriom "lebensraum". Taki myk stosuje się często w wędlinach dojrzewających ale to raczej przez domowych masarzy, bo przemysłowo to się szczepi od razu odpowiednimi bakteriami. No i cukier przy niektórych mięsach poprawia lekko smak. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 @Rnext dokupiłem seler naciowy do miksera razem z mutti i bach do picia. https://zapodaj.net/plik-gGvhZWTY64i Oliweczki, luksusowo. Ps. Z tym, że smoothie maker musi mieć regulowane obroty, na wolnych trzeba. Spawdzę też pulpę i normalne pomidory jak będę następnym razem na większych zakupach. 5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 @zuckerfrei ja to seler naciowy uwielbiam, ale jedynie w sofritto i wszelkiej maści bulionach, sosach, wywarach... W kombinacji zmiksowanej jakoś mi nie wchodzi. A mnie się udało kupić u nas na wsi przecier/koncentrat pomidorowy Mutti w tubkach. Teraz jakoś musieli rzucić, bo nigdy nie widziałem w tym sklepie. Fajna sprawa, bo taki mały wylot zmniejsza kontakt z powietrzem (pleśń, utlenianie itp.) Acha - jak by co też 100% włoskich pomodoro Takie cYcuś: 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 A ja natomiast naciowy wolę surowy, zapach i aromat. Nawet do przegryzienia, z humusem nawet + rzodkiew i marchew. 😇 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Aaa, właśnie. Ja w tej intencji żebyś sobie dodał trochę takiego koncentratu jeszcze. Dopindoli smaku że hej! I z ciekawości poczytałem labelki wszystkich dostępnych tutaj Muććaków - od passaty po gotowe sosy. No i Polskę chyba Włosi kochają ("z ziemi włoskiej do Polski" ;)) bo dzielą się swoimi rodzimymi, zresztą zazdrośnie chronionymi produktami. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 W weekend zrobię grube zakupy to zobaczę co jest teraz In stock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorączka Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Ja robię sam wędliny - raz na jakiś czas jadę do masarni po mięso / kupuję od znajomych jak kłują świnię, sam szykuje solankę i potem wędzę/wiozę do wędzenia. Dla zainteresowanych przepis odemnie: 6 litrów wody0.5 kg soli peklowej10 listków laurowych10 groszkow ziela angielskiego1.5 gł czosnku1 łyżeczka rozmarynu1 łyż majeranku1 luz bazyliiRobisz do wrzątkuPotem do zimnego studzisz.2x dziennie rano i wieczorem przekładać do góry nogami Smacznego tym, którzy zechcą spróbować i zrobić według przepisu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi