Druid Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witajcie Chciałbym trochę zmienić swój jadłospis, jeść więcej zdrowych produktów, i trosze mniej mięsa, zna ktoś jakieś fajne, proste, smaczne przepisy na kuchnie wegańską, albo najlepiej kuchnie, jaka jedzą wyznawcy Hare Krishna, bardzo żałuje, że jak byłem na Woodsotcku, nie kupiłem sobie ich książek kucharskich. Jak ktoś zna jakieś fajne stronki, przepisy, albo sam gotuje proszę o rady Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cortazar Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 No Panie aleś Pan z tym tytułem wyskoczył... Przeczytaj sobie ten artykuł: https://eprudnik.pl/hare-kriszna-hare-hare-czy-wiesz-co-to-znaczy/ Skumaj fakty, zobacz jaki popełniłeś błąd w tytule, pomyśl logicznie jakie konsekwencje Cię teraz czekają za taką obrazę. I jeszcze ta kropka na końcu... Ulala... Masz porobione z każdej strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druid Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Cortazar napisał: No Panie aleś Pan z tym tytułem wyskoczył... Mi tutaj chodzi o kuchnię a nie o ich religię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENGERS Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 "Soczewica z ryżem białym " Soczewicę gotujemy do miękkości ( czerwoną, zieloną,bądź czarną- (Od lewej się najszybciej gotuje )) z przyprawami: sól, laska cynamonu, kumin, pieprz ziołowy, rozmaryn, oregano, papryka słodka, ostra. Uprzednio podsmażoną na oliwie z oliwek, drobno posiekaną cebulę białą mieszamy z gotową, ugotowaną soczewicą. Spożywamy ją leżącą beztrosko na kupce ryżu białego ( najlepiej smakuje właśnie z nim ) bądź kaszy gryczanej. Voila ! Danie gotowe, szybkie, zdrowe, bogate w witaminy i proteiny, tak jak chciałeś - w pełni wegańskie ;] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leto Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Ogólnie to Jadłonomia. Z rzeczy, które ja lubię i robiłbym sobie jak pojebany, gdybym miał do tego smykałkę: guacamole curry z ciecierzycy chilli sin carne (przepis zdecydowanie lepszy, niż Jadłonomii, ale czekoladę to ja bym odpuścił) zdekonstruowane sushi (to jest tak dobre, że kucharzu loda zrobisz (wersja druga: że będą kutasy lecieć z nieba), jak by powiedział Food Emperor) Ewentualnie bądź mną i weź kromkę chleba, posmaruj awokado, połóż plaster pomidora, posyp solą i pieprzem i wpierdalaj, i też dobrze Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez leto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druid Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 14 godzin temu, RENGERS napisał: "Soczewica z ryżem białym " Znasz jakieś fajne kanały na YouTube wegańskie, gdzie pokazywane są jak w tani, łatwy sposób przyrządzić takie potrawy, albo książki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENGERS Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 @Boromir Stronka : jadłonomia.com - polecam też książkę tej Pani, fantastyczne wegańskie przepisy. Na yt - Karolina Sobańka (fajna dupcia btw.) , Wege Tuba, Simnett Nutrition 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manygguh Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 A testosteron od tego nie spadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druid Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 59 minut temu, manygguh napisał: A testosteron od tego nie spadnie? Prędzej od takiego jedzenia schudniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser106 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Po co komu przepisy, najłatwiej wziąć co ma się pod ręką. Nigdy nic nie robie z przepisami, a biorę np. fasole, sałate jakąś i warzywa kroję jakieś. Możesz zrobić multum wariacji owsianki z suszonymi owocami, czym tam chcesz. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Lucid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Claudianne Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Tak jak przedmówcy głównie polecam Martę Dymek. 1, 2, 3, 4, 5. Wariacje z buddha bowl. (to chyba taka jedna z najzdrowszych opcji) Kotlety np. z cukinii - zetrzeć cukinię na tarce (posolić, odstawić na kilkanaście minut i odcisnąć z niej sok), dodać do tej masy uprzednio usmażoną cebulę i pieczarki, jajko, przyprawy, wymieszać, uformować i oblepić w bułce tartej, a następnie na dobrze rozgrzanym oleju (polecam ryżowy!) usmażyć z obydwóch stron. Spaghetti a’la bolognese z tofu - do usmażonej na złoto cebuli dodać posiekany czosnek i rozkruszone wędzone tofu, dodać przyprawy (np. paprykę chilli, paprykę wędzoną), podsmażać kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy, oliwki/kapary, doprawić bazylią, solą, pieprzem, gotujemy kilka minut ten sos. Na ugotowany makaron (można go oliwą „spryskać”) dodać sos i posypać przykładowo kolendrą lub natką pietruszki. Zapiekany batat/cukinia w mozzarelli - pokroić na pół batat/cukinię i wydrążyć łyżką w nich nasiona (zrobić tzw. „łódeczki”), skropić oliwą środek, lekko ponakłuwać widelcem, dodać czosnek, i wsadzić na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Można wcześniej zrobić sos pomidorowy z przyprawami i kaszą lub po prostu pokroić bez nasion pomidory, i dodać do nich przyprawy, a następnie wypełnić tym „łódeczki”, położyć na wierzch mozzarellę, i znowu wsadzić do piekarnika na kilkanaście minut. Zapiekanka makaronowa/zapiekane muszelki w sosie pomidorowym. Szakszuka z kuminem. Klopsiki z ciecierzycy. Jeśli lubisz gorgonzolę to makaron z tym serem, śmietanką, gruszką, ziołami i orzechami, coś takiego. Makaron z czosnkiem, pieczarkami (najlepiej je smażyć na maśle), śmietaną, oliwkami i posypany serem, natką pietruszki. Makaron z rukolą, pomidorkami cherry, tofu, prażonymi ziarnami słonecznika i sosem (łyżka oliwy, łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka miodu, łyżeczka cytryny, szczypta soli i pieprzu). Makaron z kurkami. Makaron z karmelizowaną cebulą i serem kozim. *Makarony można używać nie tylko tych z pszenicy, ale też białkowe typu z soczewicy, groszku. Na deserek, łatwy, szybki pudding z chia i owocami. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leto Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, manygguh napisał: A testosteron od tego nie spadnie? Z tego, co mi wiadomo, jest tylko jedna publikacja (tutaj), w której to uczciwie zbadano, i wyszło, że przeciętnie mężczyźni-weganie mają 15,5% wyższy poziom testosteronu od mięsożerców (i jest to statystycznie istotne, P=0,003) oraz 6,9% wyższy po uwzględnieniu różnicy BMI (tutaj już nieco gorzej, P=0,046). Poziom wolnego testosteronu w krwiobiegu w tym badaniu nie różnił się statystycznie istotnie u mięsożerców, wegetarian i wegan. Poziomy testosteronu zostały w analizie statystycznej skorygowane o czynnik palenia papierosów (które to, co może nie wszystkim wiadomo, zwiększa u mężczyzn poziom testosteronu) i kwestię wykonywania intensywnych ćwiczeń - summa summarum, analiza ta jest naprawdę solidna. Rozmiar próby też niezły, N=696. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez leto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manygguh Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 1 hour ago, Boromir said: Prędzej od takiego jedzenia schudniesz Ja akurat jestem szczupły @leto Zaskoczyłeś mnie, czytałem kiedyś, że weganie i wegetarianie mają właśnie niższego teścia od mięsożerców. W tym artykule jest kilka linków do badań, które twierdzą coś zupełnie odwrotnego: https://www.mannutra.com/can-vegans-have-high-testosterone-levels/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leto Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 @manygguh badanie nr 1 tam przywoływane dotyczy sportowców kardio, nie jest to reprezentatywna grupa. Badanie nr 2 pokazało, że wegetarianie mają statystycznie wyższy poziom SHGB, co pokrywa się z wnioskami z artykułu, który podlinkowałem. Badana grupa natomiast jest bardzo mała (29 osób), musiałbym przemielić liczby, żeby wyrobić sobie zdanie, tam się sprawa rozbija o szczegóły (rozmiar grupy, wpływ SHGB na wolny T). Dalej nie drążyłem, w tej chwili nie mam czasu, ale na pewno warto by poczytać różne badania na ten temat, nie twierdzę, że to, które przytoczyłem, jest prawdą objawioną, natomiast z punktu widzenia metodologii zostało ono bardzo przyzwoicie wykonane, co mnie osobiście przekonuje do wyników, które oni otrzymali. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 W necie przepisów nie brakuje, dieta wegetariańska jest dobra, jednak czasem warto robić drobne odstępstwa by nie stała się nudna - osobiście jem mięso raz góra dwa w tygodniu, poprawiła mi się przemiana materii, łatwiej gubić mi kilogramy, które przy diecie mięsnej szybciej łapałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druid Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 19 godzin temu, wojkr napisał: przy diecie mięsnej szybciej łapałem. To też jest argument, by chociaż trochę zmienić dietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druid Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 W dniu 20.04.2020 o 17:19, RENGERS napisał: polecam też książkę tej Pani, Jak się książka nazywa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi