Jump to content

Aktualnie czytane

deleteduser10

Recommended Posts

Dziś przeczytałem najnowszy tom cyklu oko jelenia "Sowie zwierciadło" Andrzej Pilipiuk

Kilka dni temu "Tron z czaszek" cz I - 7 tom cyklu demonicznego Peter V. Brett

"Tajna wojna między FBI i CIA" - Mark Riebling

Zamówiłem wczoraj: "Wielki Bazar/ Złoto Bryana" - Peter V Brett, "Wilcze gniazdo" Jacek Komuda oraz kolekcję kryminałów 30 tomów :P Agatha Christie większość z tego czytałem ale chcę mieć na półce

• Like 1

@red - o matko, to Pilipiuk napisał kolejny tom? Kiedy czytałem "Sferę..."  po dłuższej przerwie to całkowicie się pogubiłem :D

1) "Kłamstwo i jego wykrywanie w biznesie, polityce i małżeństwie."  Paul Ekman - bardzo dobra książka na temat tego gdzie zaczyna się, a gdzie kończy kłamstwo, co sobie myślimy jak kłamiemy, jak wtedy wyglądamy i dlaczego jeżeli ktoś się podejrzanie zachowuje w trakcie rozmowy to nie znaczy, że nas okłamuje.

2) "Imperium" Vladimir Wolff - XVI wiek, Europa się napieprza z Turasami z na Morzu Śródziemnym perspektywy młodego ziutka z Gdańska. 

1. Waldemar Łysiak - "Satynowy Magik" - próba osadzenia akcji na terenie III Rzeszy tuż przed wybuchem II WŚ z polskim studentem w roli głównej, lekkie rozczarowanie, aczkolwiek dobre i celne opinie na temat kobiet.

2. Friedrich von Hayek - "Pieniądz i Kryzysy. Tom 1" - eseje wydane w latach 1929-1930. Biblia wolnego rynku i Austriackiej Szkoły Ekonomii. Szczególnie wyczerpująco wytłumaczone teoria cykli koniunkturalnych.

Neal Stephenson - Cryptonomicon. Książka powiązana w dużym stopniu z kodem Enigmy, kryptologią. Ogólnie polecam fanom zagadek, historii, nowoczesnych technologii :) Autor jest moim zdaniem geniuszem :)

Barry Schwartz - The Paradox of Choice: Why More is Less. Ciekawa książka o obowiązujących współczesnie zasadach konsumpcji. Dość zabawne prowadzenie :)

Wojskowe teki Archiwalne Tom 1/1 i 1/2 - "Kolejnictwo w polskich przygotowaniach obronnych i kampanii wrześniowej".

Absolutna rewelacja. Bogate opracowanie źródłowe dotyczące stanu infrastruktury, taboru kolejowego, urządzeń SRK w II RP zaraz po odzyskaniu niepodległości i tuż przed wybuchem II WŚ. Tabele, zestawienia, wykresy, rysunki i schematy sieci kolejowej. Analiza możliwości obronnych państwa polskiego w oparciu o zdolność do przerzucania wojsk i sprzętu drogą kolejową. Smutna refleksja, iż większość linii kolejowych (nie licząc magistrali węglowej z Gdyni na Śląsk, która jednak de facto powstała przy znacznym udziale kapitałowym Francuzów) wybudowali nam nasi ciemiężyciele (zaborcy). Stan ten uległ pewnej poprawie w okresie Polski Ludowej.

• Like 4

David Irving - "Wojna Hitlera". Dorwałem w końcu tą podobno wywołującą niezliczone kontrowersje książkę, Czyta się doskonale. Rzuca nowe światło na wiele faktów, głównie związanych ze światowym żydostwem. Wyjaśnia skąd wzięła się taka nienawiść do pejsów w Niemczech w latach 30-tych, a powodów było bez liku. Można powiedzieć że w dużej mierze sami Żydzi zapracowali sobie na taką niechęć i pogardę. Odkłamuje sporo mitów związanych z DWŚ i Holocaustem. Pieczołowicie, skrupulatnie udokumentowana. Autor wykonał tytaniczną pracę. Forma przekazu jest nieszablonowa - narracja przedstawiana oczami samego Fuhrera.

• Like 1

• 2 weeks later...

"Demokracja, Bóg, który zawiódł" Hans Hermann Hoppe - świetna "akapowska" lekturka opisująca dlaczego demokracja to jeszcze większy szajs niż monarchia 

"Międzyrynkowa analiza techniczna" John J. Murphy - opisuje wzajemne powiązania pomiędzy rynkami akcji, obligacji, towarów i walut, w końcu jakaś wartościowa książka o giełdzie  :)

• Like 1

• 2 weeks later...

Giorgio Rochat - "Włochy na wojnie 1935-1943. Od podboju Etiopii do klęski".

http://napoleonv.pl/opis/7985993/wlochy-na-wojnie-1935-1943-od-podboju-etiopii-do-kleski.html

Dobra, choć nierówna pozycja. Kompleksowo obrazuje nam nieprzygotowanie państwa Benito Mussoliniego do dłuższych działań wojennych jak i stwierdza fundamentalny fakt - ze względu na uwarunkowania "genetyczne", niechęć, lenistwo, praktycznie zerowe morale, Włosi jako nacja nie nadawali się do wojaczki, a dla swojego sojusznika - III Rzeszy byli ogromnym balastem, wciągając Niemców w konflikt w północnej Afryce.

Przebieg samych walk i kampanii opisany bardzo skrótowo, co zostało wyjaśnione na wstępie. To samo dotyczy dyplomacji czy sytuacji wewnętrznej. Głównym tematem książki są włoskie siły zbrojne jako całość, a szczególnie kierownicza rola Duce w zarządzaniu armią jak i kierowaniu działaniami wojennymi.

Autor rzuca ciekawą i moim zdaniem słuszną tezę - już wszystkie konflikty z udziałem Włoch przed rokiem 1939 (podbój Trypolitanii, wojna w Etiopii i Afryce Wschodniej, interwencja w Hiszpanii w czasie tamtejszej wojny domowej) znacząco wyczerpały i tak wątły potencjał militarny kraju. Czarę goryczy przelała klęska w wojnie z Grecją w 1940 roku i wysłanie kontyngentu wojsk na Front Wschodni, rzekomo do pomocy Niemcom m.in pod Stalingradem.

W dosyć wyczerpujący sposób wyjaśnia dlaczego Italia wciąż produkowała przestarzałe czołgi i dwupłatowe samoloty. Powodem bynajmniej nie były problemy natury finansowej.

Mam jednak wrażenie, że autor chciał poruszyć zbyt wiele zagadnień jak na 430-stronicową książkę, więc po części z nich (zbrodnie wojenne) się po prostu prześlizguje i traktuje po łebkach.

Tak czy inaczej, polecam.

Gra Endera - przeczytana w 1 wieczór. Polecam, świetna książka.

Rzeczywiście książka ciekawa. Ja słuchałem audiobooka.

Dzisiaj natomiast pożyczyłem od znajomego "Pamięć absolutną" czyli autobiografię Arnolda Schwarzeneggera. Myśle, że będzie to ciekawa lektura.

Ostatnio przeczytałem: Droga miłującego pokój wojownika - ekranizacja (Siła spokoju) przy książce to banał i w ogóle nie oddaje przesłania książki.

Zabieram się za Cialdiniego: Wywieranie wpływu.   

A jutro wypożyczam dla przyjemności książki Marcina Przybyłka: polecam jego kanał na Youtube; gorąco polecam: https://www.youtube.com/user/GAMEDEC52/videos

• Like 1

• 4 weeks later...

Zająłem się czytaniem "Życie po śmierci" Mary T. Brown. Książka napisana przez kobietę - medium. Naprawdę w tej tematyce dobra lektura oraz "Psychologia Społeczna - w relacji Ja - inni" autor Serge Moscovici, lektura trudniejsza, lecz ciekawa.  

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.