GurneyHalleck Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Polecam piwa z browaru Tenczynek całkiem OK .... z pozostałych, niestety nie znoszę piw śmierdzących brudną ścierą czyli IPA, APA, AIPA są dla mnie niepijalne .... Od dawna jeżdżę do Czech i przywożę regularnie kratę piw z tamtejszych polecam browary Lobkovicz - to jest grupa 8 browarów, Bernard, Svijany (choć mi ostatnio podpadli, bo dodają cukier do brzeczki). Do tego np. Żubr (ale browar czeski), Dalesice, Rampusak .... z większych browarów Holba. Generalnie czytać skład - nowy Harnaś ma np. dodatek syropu glukozowo-fruktozowego i dlatego m.in. ma 6% alkoholu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kim Un Jest? Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Też nie trawię tych prawie piw zwanych IPA APA, a po nich wykrzywiona japa. Kiedyś lubiłem.popularnego Heinekena, ale dzisiaj się to niewiele różni od zwykłej Warczyny. Nadal szukam czegoś smacznego, bo jak mam chlać dla chlania jakiś syf to dziękuję. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Imiennik napisał: Nie wiem co w nich dobrego, w większości przypadków pół piwa leciało do zlewu, nie będę się katował za własne pieniądze Problem z polską tzw. "piwną rewolucją" polega na tym, że zaczęła zżerać sama siebie. Producenci zrobią wszystko, żeby tylko wprowadzić nowe, "inne niż wszystkie" piwo, na czym niestety traci smak. Mamy piwa będące totalnie bezsensownym pomieszaniem stylów, IPA z dodatkami soków albo nawet warzyw a i tak tajemnicą Poliszynela jest to, że w każdym mulititapie jest kran ze zwykłym pilsem, na którym knajpa czesze największą kasę. Czekam na piwo chmielone radioaktywnym uranem albo kocim gównem, bo pewnie do tego ta abberacja w końcu doprowadzi. Gdyby ktoś zapomniał, to piwo z cipy już w Polsce było. Edytowane 9 Marca 2020 przez mirek_handlarz_ludzmi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExxonValdez Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Namysłów, ciechan, kormoran Ja traktuje jako sok np. Dziki sad albo somersby ale to też piwo Natomiast najlepszy współczynnik smaku, ceny i woltażu ma kuflowe xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernevek Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Jak byłem w Niemczech to piłem Krombachera Pils. Świetne piwo, na mineralnej wodzie. Czuć w smaku, że każdy składnik wysokiej jakości. Ma naprawdę bogaty bukiet (czego nie możne powiedzieć o polskich piwach typu Namysłów czy Perła). Teraz w Polsce przypasował mi Budweiser. Kiedyś Pilsner Urquell, ale to drogie piwo które w sklepie kosztuje 6-7zł zł. Kozel czy Zatecky też wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 1 minutę temu, bernevek napisał: Jak byłem w Niemczech to piłem Krombachera Pils. Świetne piwo, na mineralnej wodzie. Czuć w smaku, że każdy składnik wysokiej jakości. Bawarskie prawo czystości. Dlatego niemieckie lagery (w większości) są lepsze, niż np. polskie koncerniaki. A pamięta ktoś piwo Kmicic z Browaru Częstochowa? Pierwsze, które podkradałem ojcu z lodówki. Ach, co to był za smak ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerrand Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) @mirek_handlarz_ludzmiMuszę Cię zmartwić, ale chyba właśnie na tym polega piwna rewolucja. Jest to totalna mieszanka stylów plus jakieś dziwne dodatki. Nasza rewolucja to i tak jakieś kilka lat za Duńczykami czy Amerykanami. Tam to dopiero potrafią zmieszać style, wzmocnić dodatkiem czegoś i jeszcze odstawić na rok do beczki, po czym po roku zmienić beczkę na jakąś inną i znowu leżakować ileś tam czasu. 26 minut temu, mirek_handlarz_ludzmi napisał: kocim gównem Browar Birbant kilka lat temu wypuścił piwo wędzone owczym łajnem: http://www.browarbirbant.pl/pl/piwa/sheep-szit Moim skromnym zdaniem nie ma najlepszego piwa. Każdy ma swój gust i każdego zadowoli co innego. W tym wątku to doskonale widać. Ilu piszących tyle opinii. Ja uwielbiam piwa mocne czyli RISy, Imperialne Stouty, piwa leżakowane w beczkach po winie czy czymś mocniejszym oraz nie pogardzę mocnymi podwójnymi lub imperialnymi AIPAmi. Im więcej owoców i chmielu tym dla mnie lepiej. Atak chmielu, kory kiedyś mi wykręcał ryja na bok, dziś jest dla mnie leciutkim piwem, do którego, nie powiem, mam sentyment, gdyż nasza rewolucja zaczęła się właśnie od niego. Edytowane 9 Marca 2020 przez Krugerrand 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) 10 minut temu, Krugerrand napisał: @mirek_handlarz_ludzmiMuszę Cię zmartwić, ale chyba właśnie na tym polega piwna rewolucja. Jest to totalna mieszanka stylów plus jakieś dziwne dodatki. Nasza rewolucja to i tak jakieś kilka lat za Duńczykami czy Amerykanami. Tam to dopiero potrafiś zmieszać style, wzmocnić dodatkiem czegoś i jeszcze odstawić na rok do beczki, po czym po roku zmienić beczkę na jakąś inną i znowu leżakować ileś tam czasu. @Krugerrand kurła, kiedyś to było ? Był Alebrowar, była Pinta, był Birbant i było fajnie. Widawa zapodawała od czasu do czasu Misia Pipę a na półkach sklepowych były piwa z całego świata. Równolegle Brewdog wypuszczał cyklicznie swoje "Born to die" albo wymrażane bocki a jak ktoś miał ochotę na owoce, to sięgał po lambic z Krieka (szczególnie łatwo wchodziło to piwo paniom ? ). Jak ktoś miał dojście, to kupował nieśmiertelne Punk IPA, które było niemalże jak niemieckie lagery pod względem ilości składników, ale trzymało smak klasycznej IPA. A potem zaczęło się mieszanie w kotle brudną łychą, czyli udziwnianie na siłę. Nie mam nic przeciwko mieszaniu styli i wpuszczaniu dodatków, tylko protestuję przeciwko temu, jak się to dziś robi. Bodajże Kraftwerk z 6 lat temu wypuścił na rynek piwo chmielone 7 różnymi chmielami. Smakowało to jak zapiekanka z keczupem, czyli wszystkie smaki wysyciły na maxa kubki smakowe, łącząc się w średnio zjadliwy smakowy monolit-gumolit. I mam wrażenie, że to w tę stronę właśnie poszły polskie krafty. Nieważne, jak smakuje. Ważne, że nowe. Snoby i tak wypijo i powiedzo, że smakowało. 10 minut temu, Krugerrand napisał: Browar Birbant kilka lat temu wypuścił piwo wedzone owczym łajnem: http://www.browarbirbant.pl/pl/piwa/sheep-szit O proszę ? 10 minut temu, Krugerrand napisał: Moim skromnym zdaniem nie ma najlepszego piwa. Każdy ma swój gust i każdego zadowoli co innego. W tym wątku to doskonale widać. Ilu piszących tyle opinii. Ja uwielbiam piwa mocne czyli RISy, Imperialne Stouty, piwa leżakowane w beczkach po winie czy czymś mocniejszym oraz nie pogardzę mocnymi podwójnymi lub imperialnymi AIPAmi. RISy zimą zdecydowanie tak ? APA/IPA zdecydowanie o każdej porze roku. Wędzonek i leżakowanych nie trawię. Kwestia gustu. A pijasz herbatki z chmieli? Mam cententiala, amarilo, trochę marynki i sobie mieszam z wodą, jak mnie najdzie ochota. Smaczne, nie upija i kołysze do snu, jak najlepszy veczerniczek. Edytowane 9 Marca 2020 przez mirek_handlarz_ludzmi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerrand Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 10 minut temu, mirek_handlarz_ludzmi napisał: A pijasz herbatki z chmieli? Nie pijam i to mnie zaciekawiło. Czyżbyś zalewał odrobinę chmielu wrzątkiem i zaparzał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheWalrus Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Czeskie są bardzo dobre, szczególnie czepowane (lane). Pilsner Urquell, Litovel, Lobkowicz, Staropramen, Kozel. Niemiecki Krombacher. Z naszych to po większości boli głowa nawet po dwóch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 3 minuty temu, Krugerrand napisał: Nie pijam i to mnie zaciekawiło. Czyżbyś zalewał odrobinę chmielu wrzątkiem i zaparzał? Tak, czasami zalewam też na zimno i czekam sobie dzień lub dwa. To są granulaty, więc rozpuszczają się bardzo dobrze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baelish Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 48 minut temu, mirek_handlarz_ludzmi napisał: kocim gównem Pierwszy browar produkowany z użyciem owczych odchodów powstał w Islandii. Słód jęczmienny jest wędzony nad ogniskiem, które zostało rozpalone na owczych bobkach. Receptura zawędrowała aż do Polski za sprawą browaru Birbant. Tak powstało piwo Sheep Shit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Sam widzisz @Baelish że to nie idzie w dobrą stronę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernevek Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, mirek_handlarz_ludzmi napisał: Bawarskie prawo czystości. Dlatego niemieckie lagery (w większości) są lepsze, niż np. polskie koncerniaki. Nie wiem o czym mówisz. W każdym razie Krombacher to piwo nadreńskie. edit. Ah, doczytałem Ponoć Augustiner to najlepsze niemieckie piwo. Nie piłem niestety. Edytowane 9 Marca 2020 przez bernevek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy00 Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 2 godziny temu, SSydney napisał: U mnie w osiedlowym abc widziałem takie jakiś czas temu. Nie wiem czy dalej jest bo nie kupuje. ? To Ci się udało W różnych sklepach szukałem, ale niestety bezskutecznie. Co mnie zaskoczyło bardzo znalazłem piwa w lokalnych sklepach nad polskim morzem zupełnie z innych rejonów Polski, np. Tenczynek albo Namysłów Te jakiego szukałem niestety nie było coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek_handlarz_ludzmi Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 @bernevek nie znam Augustinera. Lagery to nie moja bajka, wolę, jak fermentuje na górze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GurneyHalleck Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 41 minut temu, TheWalrus napisał: Czeskie są bardzo dobre, szczególnie czepowane (lane). Pilsner Urquell, Litovel, Lobkowicz, Staropramen, Kozel. pomieszałeś .... 1. Pilsner Urquell i Kozel to koncerniaki - obecny właściciel brandów to koncern japoński Asashi. Kozel to typowe EU piwo - nic dobrego ani też nic złego. 2. Staropramen to też duży browar - z tym, że w tym wypadku do niedawna to był państwowy czeski browar. I mają kilka ciekawych piw np. Granat lub Nefiltr 3. Litovel i Lobkowicz to średnie browary - ja lubię np. Jeżek i Platan, a Litovel robi dobre 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalmer Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Ze zwykłych piw żadne nie ma podjazdu do czeskiej Holby. Najlepiej smakuje oczywiście z kija, ale i w butelkach jest bardzo dobre. Cena za 0.5l to 4-5 złotych, w barach 6-7zł, czyli całkiem dopuszczalnie, bo samo piwo jest znacznie lepsze od popularniejszych czechów. No i jest faktycznie robione w Czechach, jeżeli ktoś chce to może nawet wybrać się zwiedzić ich browar. Jeżeli chodzi o krafty to tutaj jest za dużo możliwości i za często się one zmieniają żeby wybrać jedno najlepsze. Warto spróbować kilku gatunków i browarów żeby znaleźć idealne pod siebie. Pinta to jest jeden z pewniaków, są najdłużej na rynku więc szansa, że się zawiedziemy jest minimalna. Fajną opcją są też multitapy, bo w niektórych można za darmo lub za symboliczną opłatę (rzędu 1zł) spróbować sobie wielu różnych piw bez konieczności wydawania kilku(nastu) złotych na coś co może okazać się niesmaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheWalrus Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 1 godzinę temu, GurneyHalleck napisał: pomieszałeś .... 1. Pilsner Urquell i Kozel to koncerniaki - obecny właściciel brandów to koncern japoński Asashi. Kozel to typowe EU piwo - nic dobrego ani też nic złego. Wiem, ale to niczego nie zmienia, wciąż Kozel i Pilsner produkowane są w Pilźnie, w Czechach są lepsze niż te w Polsce, może przez pasteryzację na rynki zagraniczne, a Kozel podobno rozlewany w Poznaniu. Staropramena też bardzo dobrze znam i piwa sezonowe, które kupisz zazwyczaj tylko rozlewane w czeskich hospodach Każde czeskie piwo wydawało mi się lepsze, nawet Branik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GurneyHalleck Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 1 minutę temu, TheWalrus napisał: wciąż Kozel i Pilsner produkowane są w Pilźnie Kozel produkowany jest pod Pragą - Velke Popowice - całkiem przyjemny odnowiony browar. W Pilźnie produkowany jest Pilsner Urquell oraz Gambrinus Pilsner Urquell butelkowy jest pasteryzowany, Kozel również. Faktem jest, że Czechach np. w hospodach sieciowych Urquella można kupić niepasteryzowanego z tzw. tanku. Nie jestem fanem tego piwa, zdecydowanie bardziej mi leży Gambrinus 11 niepasteryzowany i niefiltrowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheWalrus Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 1 minutę temu, GurneyHalleck napisał: Kozel produkowany jest pod Pragą - Velke Popowice - całkiem przyjemny odnowiony browar. W Pilźnie produkowany jest Pilsner Urquell oraz Gambrinus Być może, pomylilem się, ale produkowali Kozla w Pilźnie? Gambrinus mi nie podchodzi, mi smakował lany Branik, więc nie wiem czy mam smak do piwa Z butelkowych to jeszcze Svijany jest ok, ale dużo zależy od partii, bywa słabo zakorkowany wg. mnie czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GurneyHalleck Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 3 minuty temu, TheWalrus napisał: ale produkowali Kozla w Pilźnie? nie, wg moich informacji nigdy nie był tam produkowany. Branik to dobre, lekkie piwo (11), jedno z tańszych w CR, jest to "tani brand" Staropramena tak na lato OK, ale w hospodzie nebo ve sklepe to bym raczej nie zamówił W PL dostępne w Biedronce w cenie ok. 2,50 Trzeba też pamiętać, że piwa czeskie dostępne w PL (i generalnie w Europie) to nie są te piwa, które produkuje się na rynek czeski. Nawet butelki są inne. Zasadniczo w PL (wg marketingowców) nie sprzedają się piwa o zawartości alkoholu poniżej 5%, co eliminuje normalnie warzone 10 i 11, pozostają tylko 12 i mocniejsze. A mnie właśnie najbardziej pasują 11 czyli alk. max. 4,3 % Notabene, jakieś rok temu oburzenie w Czechach wywołała informacja, że większość tanich piw marketowych np. z Lidla czy Penny, była produkowana w Polsce i stąd szła na całą Europę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheWalrus Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 @GurneyHalleck nawet nie wiedziałem, że jest w biedronce, dzięki, tak jak mówisz, orzeźwiające piwo na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat mniejszy Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Ja lubiłem popijać Żywe z Amberu i Fortune Czarną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser58 Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Piwo domowe - BETTER BREW IRISH STOUT. Wyprodukowane własnym sumptem, kompletny zestaw z Allegro, proces produkcji włącznie z przepisowym leżakowaniem ok.4 miesiące. W butelkach, ok.120szt. zakapslowane, wyjęte pod koniec z chłodnej piwnicy. Trzeba poety aby opisać smak i zapach. Różne piwa piłem, przedostatnio Heweliusz, bardzo dobry - lecz to moje domowe to boski nektar, nie da się z niczym porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi