Lethys Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Witam Braci. Nie wiedziałem, gdzie umieścić ten temat. Zastanawiałem się między tym działem, a "gadżetami", jednak uznałem, że patelnia w "gadżetach" na samczym forum może wywołać pewne kontrowersje. Do rzeczy... Mam w domu 2 patelnie. Stare, wszystko przywiera, od spodu gnój (moje zaniedbanie). Generalnie dramat i czas na zmiany. Wybór patelni jest ogromny. Teflonowe, ceramiczne, stalowe, żeliwne itd. Będę jej używał na kuchence gazowej, chciałbym żeby była to patelnia typowo uniwersalna, na której usmażę potrawę bez obrzydliwej ilości tłuszczu. Jeśli macie jakieś doświadczenia w patelniach, to chętnie wysłucham. Budżet w granicach 150-200zł. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeq Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Teflonowe - delikatne, po pół roku trzeba wymieniać. Ceramiczne - przywiera. Tytanowe - jak na razie nie mam się czego przyczepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Jak patelnia to do białej kości.... ... Ceramiczna, teflonowe jak wyżej trzeba regularnie wymieniać bo po zdarciu teflonu są niebezpieczne dla zdrowia. W ogóle do patelni najlepiej używać drewnianej łyżki / szpatułki żeby warstwy nie uszkodzić. Tytanowej nie miałem to się nie wypowiem, osobiście to mi ceramiczne bardziej odpowiadają od teflonowych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lethys Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dzięki za odpowiedź. A używaliście może patelni stalowych? Przykuły moją uwagę. Podobno mega wytrzymałe. Jak są z dobrego materiału, to nic nie przywiera, jeśli jest cała ze stali, to można do pieca wsadzić. Fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Ze stalowymi się nie spotkałem / nie używałem - miałem do czynienia z żeliwnymi - grilowe - fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lethys Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 @wojkr też miałem do czynienia z żeliwem. Smaży się na tym elegancko, ale trzeba o nią bardzo dbać, konserwacja i te sprawy, do tego waga konkretna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozytywny Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Już coś miałem doradzać, ale widzę, że tu o AGD chodzi jednak. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruchawicki Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Polecam ceramiczna. Na gazówce będzie się trochę syfic ale nie przywiera dramatycznie. Ale kup dobrej jakości. Kiedyś myślałem ze to nie ma różnicy i się meczylem, ale jak kupiłem niemiecką za 160 zł to zauważyłem ze do ceramicznej wcale nie musi przywierać Niestety nie pamiętam firmy :( 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Ceramiczna człowieku. Mało zapłacisz, zajebista patelnia na lata. Żeliwna to straszne gówno, bo kurewsko ciężka. Odradzam, bo można załapać kontuzję nadgarstka, jak przewalasz 3-5 kg patelnię. Niby wielcy kucharze polecają żeliwną, ale w codzienności zwykłego faceta się nie sprawdza. Dałem się nabrać kiedyś. Nigdy kurwa więcej A tak w ogóle odradzam patelnie Weź sobie zestaw do gotowania na parze. Wszystko zdrowsze i nie pierdolisz się z tłuszczem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lethys Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 @mac Też kupiłem kiedyś żeliwną - grillową. Stoi w piwnicy. Straszne krówsko. Używam właśnie ceramicznej, na początku była spoko, ale teraz, to straszna dupa. Nie będę ukrywał, że była to patelnia firmy "krzak", więc nawet nie wiem, czy to stało koło ceramiki Raz na jakiś czas przyrządzę sobie coś na parze. Mam bardzo fajne garnki do tego, tylko mam strasznego lenia ostatnio i wolę szybko wrzucić coś na patelnię niż się bawić w parę, czego bardzo żałuję, bo jednak jest to dużo zdrowsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro670 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Godzinę temu, wojkr napisał: Jak patelnia to do białej kości.... Też myślałem że o tym dyskusja a tu o gorkach rozprawiają. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Ja to samo: wylizanie patelni jak swiąteczny boczek. W gospodarstwie domowym winny być rożne rodzaje patelni... Kiedyś, fajne stalowe, można było kupić od cyganów. Obecnie nie polecam też, lipę wciskają! Obecnie moda jest na ceramiczne - kupiłem mamie na święta. O każdą trzeba dbać. Pytanie, tego typu powinno znajdować sie w babińcu, zobaczysz jak rzucą sie do pomocy... I może do cycka przytulą. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wikary Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Najlepsze patelnie są w przybytkach rozkoszy, mają podobno taki niepowtarzalny smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeyondInfinity Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Mam dwie stare teflonowe. Jedna 28 cm, druga 24cm. Mam je od 2012 więc masakra ileż sie trułem... W drodze do mnie jest patelnia nierdzewna Gerlach. Zobaczę czy warto, koszt spory - niemal 200 zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeq Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Są jakieś badania że teflon truje? bo gdzieś czytałem, że te materiały nie mają żadnego wpływu na zdrowie, nawet jak zjesz kawałek teflonu to po prostu wysrasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 @radeq tak, ponoć teflon po prostu przelatuje bezinwazyjnie, ale kto to wie na pewno. Tyle że zwykle powłoka jest kładziona na aluminium co już niekoniecznie jest fajne. W kuchni mamy sporo dedykowanych do różnych celów patelni Ceramiczna firmy Moneta, dwie, mała i duża - nie jestem zadowolony. Przywiera. Najchętniej bym je wywalił. Praktycznie nie używam. Wiszą se. Żeliwna, ciężka, grillowa Skeppshult - świetna, czyścisz solą, konserwujesz olejem, duża pojemność cieplna, więc się wszystko grilluje a nie gotuje/poddusza. Do pewnych dań nie wyobrażam sobie innej. Wada - trzeba o nią dbać (wygrzewanie, solenie, olejowanie itp). Stalowa (stal węglowa) odpowiednio spreparowana (jak to ogarnąć znajdziesz na YT pod hasłem seasoning pan). Naleśniki nawet smażę bez tłuszczu, tyle co przed pierwszą wylewką ciasta przetrę nasączoną olejem szmatką. Teflonowa - tu akurat jakaś fińska. Widzę że jest słaba powłoka, sporo zarysowań mimo używania łopatek silikonowych. Niebawem raczej do wymiany. Ale na kremową jajecznicę rewelacyjna. Na szybkie śniadanie super, do tego łatwe mycie i minimalna obsługa. Tyle że kiepska żywotność. Wok. Też węglówka wypalana. Stir fry wychodzi bosko. Nic więcej nie robimy na nim. No ale tu się kłania mocny palnik, bo właściwie na zwykłym to bez różnicy w czym robione. Ze stali nierdzewnej (chromoniklowej) z grubym dnem. Głównie do duszenia a jak coś podsmażone to okazjonalnie i z celowym zamiarem deglasacji tego co przywrze. Myślę, że nie ma uniwersalnej. Mnie z każdej smakuje inaczej. Ale ja mam za dużo kubków smakowych chyba. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leniwiec Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 17 godzin temu, radeq napisał: Są jakieś badania że teflon truje? bo gdzieś czytałem, że te materiały nie mają żadnego wpływu na zdrowie, nawet jak zjesz kawałek teflonu to po prostu wysrasz. Przecież muszą nakręcać rynek,żeby wszyscy zmieni na ceramiczne,a za jakiś czas dowiemy się,że ceramiczne też szkodzą Polecam ceramiczną z dobrej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michau Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Używam teflonowej: smażę plastry mięsa w papierze do pieczenia. Czysto, zero tłuszczu, zero dymu, zero przypaleń, soczyste efekty. Wziąłem raz od Cygana i oczywiście dałem się ocyganić Gunwolit jakiś. Przywiera, koroduje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patricio Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Proponuję kierować się tym, czego używają fachowcy, czyli patelnie stalowe. Nie ma co na tym oszczędzać, bo posłużą bardzo długo. Twój @Lethys budżet da radę na coś np. od firmy Gerlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lethys Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 @Patricio, patrzyłem stalówki Gerlacha, wyglądają fajnie. Przyznam szczerze, że nie wiem czym posługują się profesjonaliści, ale z tego co zaobserwowałem, to właśnie widuję przeważnie stalowe patelnie w tych bardziej poważnych knajpach, jak i w programach kulinarnych (nie wiem czy to akurat wyznacznik). Dzięki za rady Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi