Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Sign in to follow this  
Boromir

Yerba Mate

Recommended Posts

Hej :) Zamierzam sobie kupić Yerba mate i zacząć pić, czytałem o olbrzymim spectrum tego wywaru ostrokrzewu paragwajskiego, ilość rodzajów Yerby jest przytłaczająca, która według was jest naJLepsza ,najzdrowsza ?.

 

https://allegro.pl/oferta/yerba-mate-guarani-elaborada-2x-500g-klasyczna-1kg-7196757180

 

Ta mnie interesuje,

 

a jeśli chodzi o Bombille i Matero , która według was jest najlepsza, jak możecie podeślijcie mi linki  jakieś fajne z allegro,

 

Proszę o poradę

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście najbardziej lubię grubo krojoną cytrynową a nie przepadam za pylistymi. Co do naczynia do picia to wedle uznania, ja mam zwykłą ceramiczną 350ml bo mniejsze trochę dla mnie za małe ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem przez jakiś okres yerbe. Po tygodniu picia już praktycznie nie dawała mi kopa i czułem się ospały bez względu na to czy ją wypiłem, czy nie.

Znów wróciłem do kawy, ale pije ją aktualnie z umiarem. Gdzieś dwa razy w tygodniu, gdy spodziewam się większego wysiłku umysłowego.

Ja piłem klasyczną Pajarito Elaborada, tylko to yerba dla mocnych graczy i ma intensywny smak. Do tego CBSe z guaraną.

Byłem amatorem picia i zaparzałem w takim czajniczku 500 ml i piłem z kubka :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, na początek poleciłbym Ci jakąś yerbę smakową, na pewno unikaj yerb takich jak pajarito, pipore. Ja zacząłem Taragui Marakuja Tropical, kupiłem w zestawie z strony dobreziele.pl, i choć próbowałem wielu yerb to wciąż powracam do tej, jest najsmaczniejsza, niektórzy "prawdziwi wyjadacze yerby" wyzywają że to szajs bo smakowa, ale najlepiej na początku spróbuj takiej, by zobaczyć czy lubisz się bawić w taki gorzki smak - jeśli tak to celuj w tradycyjne rozwiązania, jeśli nie próbuj smakowych, yerbę można również doprawiać cytryną, jagodami goji itd, itp. Co do bomby to polecam zwykłą nierdzewkę, naczynie też zwykła ceramika. Ogólnie nie ma co się nastawiać na jakieś drewna itd itp. bo to nie robi żadnej różnicy, chyba że jesteś już mocno zaawansowany w piciu yerby i dbasz o każdy szczegół, wtedy warto nawet zaopatrzyć się w termos do dolewek.

Co do działania to opiszę co odczuwam:
-więcej energii
-wzmożone trawienie
-większa odporność, choć nie jestem w stanie stwierdzić czy to rzeczywiście zasługa yerby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetna Yerba na początek :


https://allegro.pl/oferta/yerba-mate-pajarito-mietowo-cytrynowa-500g-7700507120

 

oraz standardowa:

 

https://allegro.pl/oferta/yerba-mate-pajarito-1kg-6769401800?reco_id=190a7f43-1cfe-11e9-a0db-000af7f5f5c0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

 

Szczerze mówiąc nie przepadam za tymi yerbami @Boromir co wkleiłeś. Zamówiłem 3 paczki i 2 stoją pół roku nie otwarte. Pyliste Yerby zawsze można przecedzić przez drobne sitko. Co do bombilli i pojemnika to ja brałem najtańsze :) Nie jestem jakimś ultra koneserem ,żeby kupować bombille za 100+ zł. Z reguły piję Yerbę z kubka 300ml. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boromir

Ja trochę alternatywnie zamiast Yerby poleciłbym Ci herbatę Pu-Erh, ma kofeinę i pare innych fajnych właściwości m.in. dobrze sie po niej spala sadło ;) Ma specyficzny smak, ale jak już się przyzwyczaisz, to można ją pić ciągle (np. kawę już piję tylko okazjonalnie z samicą ;)). Wersja koniecznie NIESMAKOWA - ostatnimi czasy producenci namiętnie dodają grejpfruta lub cytryny, żeby polepszyć smak, ale smakowymi polepszasz sobie tylko potencjalnego Alzheimera, ze względu na powstający cytrynian glinu.

 

Edited by Exar
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja piję od około 1,5 roku. Praca przed kompem więc daje mi odmulenie. Wypijam dziennie około 1l. Na początku piłem z ceramicznej. Ostatnio przerzuciłem się na matero z palo santo i jak kupisz porządne to będziesz odczuwał w smaku, że zaparzasz w drewnie. 

 

Aktualnie pijam na zmianę:

 

Pajarito

Kurupi Mental Boldo (polecam)

CBS z guarana.

 

Co zaklinowałeś testowałem, nie jest zła i jak na pierwszy raz powinna być OK.

 

Nie zalewaj wrzątkiem. I tyle, bez tam żadnych ceregieli :) 

Edited by Soprano
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najzdrowsze, raczej wszystkie tak samo zdrowe.

Najlepsze - ciężko powiedzieć ponieważ trzeba się początkowo obyć ze smakiem, który jest dość specyficzny.

Osobiście jestem wielkim zwolennikiem porannej świeżo zaparzonej yerby. Daje mi to ogromnego kopa energetycznego i w odróżnieniu od kawy stan ten utrzymuje się na dłużej.

Dodatkowo yerba powoduje u mnie zmniejszenie apetytu, gdzie obarczałbym to ze względu na wysokie pobudzenie (nie wiem czy w przypadku kawy jest podobnie).

Z Bombilli i Matero początkowo tańsze produkty.

Z wad yerby jest to długi czas przygotowania (należy kontrolować nagrzanie wody bo wrzątkiem się nie zalewa) + uciążliwe pozbywanie się "fusów".

 

Czy pomogło? Właściwie nie wiem w czym miałoby mi to konkretnie pomóc. Piję jako zamiennik kawy.

Na pewno daje mi to ogromnego kopa do działania. Czasem tak silnego, że usiedzieć na krześle nie potrafię. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja piję yerbę od niedawna i szczerze polecam. Na początku piłem z guaraną, lecz później przerzuciłem się na klasyczną - pipore, dokładnie taką https://7.allegroimg.com/s400/03b3e1/e112173c46649d6dbf036a28dbb7 

Cierpki smak, ale ja się szybko przyzwyczaiłem, bo nie używam cukru, nie słodzę, ewentualnie tylko jem słodkie owoce, także nie było problemu z cierpkim smakiem, już go polubiłem ;)

Kup sobie bombille 3 flitrową, ja mam taką http://www.feminafit.pl/products/bmob_An_kopia.jpg , to dobra opcja, jak pijesz pylaste/z kawałkami liści, jak się zapcha, to odkręcasz filtr z małymi dziurkami - masz same sitko na górze, zdaje perfekcyjnie egzamin. 

Teraz przymierzam się na dość mocną https://zdrowydyskont.pl/wp-content/uploads/2018/10/pajarito-elaborada-1kg-yerba-mate.jpg , kupię w najbliższym czasie i przetestuję. 

Edited by Xymitys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie a czy yerba polecana jest dla osób z nadciśnieniem?

Od kiedy musiałem odstawić kawę i przejść na leki to funkcjonuje jakbym dopiero wstawał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ariok Yerba nie jest polecana dla osób z nadciśnieniem i problemami żołądkowo- jelitowymi. Może niszczyć śluzówkę. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup sobie zestaw próbek po 50-100 g różnych smaków.

Każdy lubi co innego.

 

Najbardziej klasyczna Yerba to Pajarito albo Cruz de Malta.

Są też yerby z dodatkiem np. guarany, które dają jeszcze większego kopa.

Co do bombilli to kup taką żeby się nie zapychała, z bambusa wystarczy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędzona jest niezdrowa najlepiej wziąć tylko suszoną*. A z konsystencji to mieszana - liście + łodygi, bombilla się tak nie zapycha. Ja ma tego typu ze spiralką (obrazek), bardzo prymitywną. Nie jest idealna ale filtruje i się nie zapycha, jest bardzo dobra.

 

* poza spektrum dobroczynnych substancji które mate ma, wędzenie daje specyficzny smak ale dodaje sporo niebezpiecznych substancji smolistych więc na smak można ale do regularnego picia lepsza niewędzona.

 

Edited by wrotycz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moją wypowiedź opieram na informacjach, które znalazłem podczas zgłębiania tematu yerbowania, nie jestem dietetykiem więc może ktoś ma inne źródła. 

 

W yerbie działaja trzy alkaliody: kofeina (zawarta w kawie), teobromina(zawarta w czekoladzie) oraz teofilina (zawarta w herbacie). Dobrze zaparzona yerba powinna zawierać około 165 mg kofeiny, podczas gdy standardowa kawa ma około 40mg. Jest bogata w witaminy a,b,c,e zawiera też minerały i  aminokwasy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam Yerba Mate bardzo mocno. Ogromny zastrzyk energii. Pracuję w nocy,jeśli wypiję w dzień dużą dawkę,nie mam problemu z sennością. Pić zaczynałem kilka lat temu. Na początku piłem lekką Pajarito i Amand-a. Teraz potrzebuje nieco większych wrażeń w formie zielonej Yerby z guaraną. Jeśli mogę dodać coś od siebie to...dużo wody pijcie a po drugie...przerwy...bardzo ważna sprawa. Tydzień,dwa bez i potem można znowu pić słabą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 3.02.2019 o 14:47, MSamiecBeta napisał:

...przerwy...bardzo ważna sprawa. Tydzień,dwa bez i potem można znowuu pić słabą :)

Sugerujesz, ze wskazane sa przerwy w yerbowaniu? Dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, MSamiecBeta napisał:

@Soprano ponieważ im więcej będziesz pił yerby ,tym będziesz musiał zwiększać bodziec,aby czuć to samo :)
 

Ciekawe, ja pije juz dwa lata regularnie. Teraz sie troche obawiam co sie stanie jak bym odstawił na miesiac. Musze spróbować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.